MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ubezpieczenie samochodu lub skutera

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Radek1986

Post #1 Ocena: 0

2011-04-08 22:19:02 (14 lat temu)

Radek1986

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-04-2011

witam ,od 2 tygodni mieszkam w Anglii i slyszalem ze skuter jest o wiele tanszy jesli chodzi o ubezpieczenie ,21 maja koncze 25 lat ale poczatkowo wolalbym dojezdzac do pracy skuterem ,prosze o porady czy lepiej jest zaczekac i kupic auto za 2 miesiace kiedy skoncze 25 lat ,czy lepiej dojezdzac skuterem ,mam male zasoby finansowe i jestem w trakcie szukania pracy ,w zwiazku z czym mam pytanie ile mniej wiecej kosztuje ubezpieczenie skuteru ,czy potrzeba na to prawa jazdy angielskiego? (mam tylko B polskie)mowie o ukonczeniu 25lat ,bo slyszalem ze wtedy sa znacznie wieksze znizki na ubezpieczenia ,co lepsze dla mnie kupic skuter i dojezdzac do pracy ,a w pozniejszym czasie rozgladnac sie za autem ,czy lepiej sie wstrzymac do czasu jakotakiej stabilizacji finansowej i dopiero wtedy myslec o tym? z polski mam oszczednosci i nie jest to zbyt wiele ale nie jest tez i malo ,prosze o podpowiedzi i dziekuje.
"Ile mozna patrzec na ludzi,udajac glupka,by widziec tylko to jak bardzo chcieliby byc madrzejsi?"RL:Zawod wyuczony: Kucharz,Technolog Zywienia,Teolog-Filozof(ps:uwielbiam siekac mozgi) Zainteresowania: Filozofia Psychologii,pisze Wiersze,Aforyzmy,Neologi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

killero

Post #2 Ocena: 0

2011-04-17 16:56:32 (14 lat temu)

killero

Mężczyzna

Z nami od: 17-04-2011

Witam Radek1986.
Na poczatek proponuje Ci zakup skutera, jest on o wiele tanszy w utrzymaniu jak i oplaty sa bardzo male w porownaniu z samochodem.
Oplaty to: najwazniejsze insurance czyli nasze ubezpieczenie, jesli nie masz znizek z Polski na motor,mysle ze znajdziesz najtaniej w granicach 100 f ,moze mniej.Wszystko to zalezy od okolicy w ktorej mieszkasz,ile mil na rok bedziesz robil , wazne jest tez gdzie bedziesz trzymal skuter,najlepiej by bylo jakby sie znajdowal w garazu.Nastepna sprawa to emoti czyli nasze polski przeglad w granicach 50 funtow.(oczywiscie mozesz kupic skuter z waznym przegladem technicznym,ale to na przyszlosc).Najmniejsza oplata to road tax czyli nasze drogowe,na caly rok 15 funtow co w porownaniu z samochodem( okolo 180 f , oczywiscie zalezy to od pojemnosci i emisji spalin )naprawde jest to bardzo malo.Jeszcze jedna sprawa ,pisales ze masz tylko polskie prawo jazdy B czyli mozesz jedynie poruszac sie tu skuterem do 50 cc,na skuter do 125 cc potrzebujesz jedniodniowy kurs CBT (Compulsory basic training).
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/LearnerAndNewDrivers/RidingMotorcyclesAndMopeds/DG_4022430
Czyli na poczatek wszystko przemawia za skuterem,a i w korkach lepiej sie poruszac :-]
Pozdrawiam killero :-)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2011-04-17 17:16:05 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

ubezpieczenie od 100 do 200 funtow na rok,Slough niestety nie jest bezpieczne więc trzeba się liczyć z tą wyższą stawką, ale dokładnie to ci wyjdzie jak powypełniasz formy na necie.

1 dniowy kurs, aha. Zanim zrobisz CBT musisz w DVLA złożyć wniosek o dodatek do prawa jazdy, taka kartka w którą ci wpisują ewentualne punkty, do polskiego prawka.
Dawniej koniecznie trzeba było wymienić prawo jazdy teraz już nie.
chyba że z czasem zrobisz sobie pełne A

R.TAX czyli podatek drogowy kilkanaście funtów na rok.
No i faktycznie wygoda.
Na samochód w twoim wieku to się nie porywaj, bo to są tysiące funtow, za ro lub dwa będzie lepiej.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,