MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Paszport dla dziecka powyzej 1 roku

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

pacior12

Post #1 Ocena: 0

2011-04-04 18:03:26 (14 lat temu)

pacior12

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2010

Witam , mam pytanie odnośnie drugiego paszportu czy potrzebny jest numer pesel (dziecko ur. w UK posiada już certyfikat z urzędu w Polsce) na stronie ambasady tego nie wytrzytałem ale znajomi o tym mówia i niewiem
dzięki za pomoc

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mocarella

Post #2 Ocena: 0

2011-04-04 18:22:45 (14 lat temu)

mocarella

Kobieta

Z nami od: 04-06-2009

tak, potrzeba pesel.
uprzedzano mnie o tym jak skladalam dokumenty na paszport swojej 4 miesiecznej coreczki.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2011-04-04 19:02:49 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

jojomaster

Post #4 Ocena: 0

2011-04-04 20:05:07 (14 lat temu)

jojomaster

Kobieta

Z nami od: 18-07-2007

a potrzebni sa obydwoje rodzice czy do drugiego paszportu wystarczy jedno i paszport? dzieki

Do góry stronyOffline

gosia090307

Post #5 Ocena: 0

2011-04-04 20:23:36 (14 lat temu)

gosia090307

Kobieta

Z nami od: 21-10-2010

zawsze do składania wniosku o paszport dla dziecka musi byc obydwoje rodziców, odebrac moze jedno z nich :-)

Do góry stronyOffline

Araminta

Post #6 Ocena: 0

2011-04-04 20:27:46 (14 lat temu)

Araminta

Kobieta

Z nami od: 29-08-2010

Czyli bez Pesel nie ma paszportu?? Jest jakas opcja by dostac taki paszport dla dziecka? Pomozmy chlopakowi, bo ja sie nie orientuje w temacie. Kolezanka ma podobna sytuacje wiec sie podpisuje pod tematem :))))

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2011-04-04 20:28:42 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mocarella

Post #8 Ocena: 0

2011-04-04 20:34:03 (14 lat temu)

mocarella

Kobieta

bez nr pesel nie da rady.
dostalam osobny druczek z informacja o co nalezy zadbac bedac w Pl by starac sie o kolejny paszport.

o pesel mozna sie starac z zameldowaniem, jak rowniez bez. sa to dwa rozne druczki.

Do góry stronyOffline

mocarella

Post #9 Ocena: 0

2011-04-04 20:35:21 (14 lat temu)

mocarella

Kobieta

Cytat:

2011-04-04 20:28:42, paolomario napisał(a):
złóż wniosek o tymczasowy dowód osobisty dla dziecka, który jest ważny 5 lat.

tam rowniez potrzebny jest pesel

Do góry stronyOffline

gosia090307

Post #10 Ocena: 0

2011-04-04 21:05:47 (14 lat temu)

gosia090307

Kobieta

Z nami od: 21-10-2010

jak ja składałam wniosek dla dziecka o drugi paszpotr to nie miałam numeru pesel, mój syn ma teraz drugi paszport, ma 2 latka i do tej pory nie ma numeru pesel.
przy składaniu wniosku o drugi paszport miałam angielski akt urodzenia i nikt sie do tego nie przyczepił !!!

oto skopiowany tekst ze strony kontulatu w Manchesterze ( jakie dokumenty potrzebne do złożenia wniosku o paszport dla małoletniego do 5-go roku życia )

Dokumenty niezbędne do złożenia wniosku o wydanie paszportu tymczasowego dla małoletniego do 5 roku życia:

1. Wypełniony wniosek paszportowy - 1 szt.;
(dostępny w konsulacie); wypełniony czytelnie pismem naśladującym druk.

2. Odpis skrócony aktu urodzenia;
wydany przez polski urząd stanu cywilnego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach konsul może przyjąć brytyjski akt urodzenia (Certified Copy of Entry).

3. Jedna fotografia;
kolorowa o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym, jasnym tle, mające dobrą ostrość, oraz pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków tak aby twarz zajmowała 70-80% powierzchni fotografii. W przypadku dzieci dopuszczalne są niewielkie odstępstwa od określonych zaleceń. Ważne jest natomiast aby dziecko miało na zdjęciu otwarte oczy i zamkniętą buzię, oraz aby na zdjęciu nie była widoczna inna osoba lub przedmiot.

4. Dowody tożsamości rodziców lub opiekunów prawnych;
Paszporty; Obywatele krajów Unii Europejskiej mogą przedstawić dowód osobisty zamiast paszportu. Jeśli dziecko było wpisane do paszportu rodzica, niezbędne jest również okazanie tego paszportu.

5. Pisemną zgodę rodziców lub opiekunów prawnych na wydanie paszportu dla dziecka;
Rodzice podpisują zgodę przed konsulem. Jeśli jeden z rodziców nie jest obecny na spotkaniu, może on wyrazić zgodę na wydanie paszportu dla swojego dziecka przed notariuszem (notary public) i dostarczyć ją do konsulatu. Zgoda na wydanie paszportu jest wymagana od obydwojga rodziców, chyba że z orzeczenia sądu wynika, że prawa rodzicielskie nie przysługują jednemu z nich. W przypadku braku porozumienia między rodzicami co do wydania paszportu dla dziecka lub braku możliwości uzyskania zgody jednego z nich, należy przedstawić orzeczenie sądu opiekuńczego w tej sprawie.

6. Odpis skrócony aktu małżeństwa;
jeżeli rodzice małoletniego są małżeństwem i są w posiadaniu tego dokumentu.

7. Potwierdzenie adresu;
np. rachunek za elektryczność, council tax, rachunek bankowy, dokumenty z Home Office z adresem, itp.

8. Dowód uiszczenia opłaty konsularnej;
Opłatę należy uiścić w kasie konsulatu gotówką lub za pomocą zlecenia postal order wystawionego na: Consulate General of the Republic of Poland in Manchester. Konsulat nie przyjmuje płatności czekiem, kart płatniczych lub kredytowych.

Zgodnie z art. 21.2 ustawy, na żądanie rodziców, może być wydany małoletniemu, który nie ukończył 5 lat. Jest to paszport biometryczny ważny 12 miesięcy. Przy ubieganiu się o taki paszport, na spotkaniu paszportowym wymagana jest obecność małoletniego. Nie ma możliwości złożenia wniosku o paszport 5 letni dla małoletniego do 5 roku życia.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,