Str 7 z 8 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
krakn |
Post #1 Ocena: 0 2011-03-05 02:04:20 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
2011-03-05 01:54:14, Vika23 napisał(a):
Moj szef doskonale wiedzial ze nie jestem self-employed, do tej
w sumie nie ma znaczenia dochodzenie co wiedział, a co mógł się domyślać.
napisałaś w pierwszym tekście że miałaś się zarejestrować jako SE.
Nie podpisałaś kontraktu, chodziłaś do pracy, robiłaś usługi na gębę...
Cytat:
Pierwszy raz znalazlam sie w sytuacji gdzie natrafilam na nieuczciwego pracodawce, który nie chce wypłacić mi pieniędzy.
i pewnie jeszcze się nie raz z tym spotkasz w życiu, czego nie życzę oczywiście.
i tu jest już następny temat.
Bo jest ci winien kasę, tylko dochodzenie tego na pewno będzie upierdliwe i czasochłonne.
Wychodzi na to że nie masz żadnej umowy, żadnego potwierdzenia, a masz może światków którzy ew staną przed sądem i poświadczą za tobą?
Bo to w sumie jedyna możliwość.
Przykre i współczuje. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
|
Vika23 |
Post #2 Ocena: 0 2011-03-05 02:06:26 (14 lat temu) |
Z nami od: 03-03-2011 Skąd: Londyn |
Cytat:
2011-03-04 22:36:18, Adacymru napisał(a):
Ty mialas WRS wystawiony na podstawie pracy w tej "firmie"?
Nie, WRS zalatwialam gdy podejmowalam pierwsza prace w UK.
|

|
 |
|
Vika23 |
Post #3 Ocena: 0 2011-03-05 02:27:52 (14 lat temu) |
Z nami od: 03-03-2011 Skąd: Londyn |
Cytat:
2011-03-05 02:04:20, krakn napisał(a):
Cytat:
2011-03-05 01:54:14, Vika23 napisał(a):
Moj szef doskonale wiedzial ze nie jestem self-employed, do tej
w sumie nie ma znaczenia dochodzenie co wiedział, a co mógł się domyślać.
napisałaś w pierwszym tekście że miałaś się zarejestrować jako SE.
Nie podpisałaś kontraktu, chodziłaś do pracy, robiłaś usługi na gębę...
Cytat:
Pierwszy raz znalazlam sie w sytuacji gdzie natrafilam na nieuczciwego pracodawce, który nie chce wypłacić mi pieniędzy.
i pewnie jeszcze się nie raz z tym spotkasz w życiu, czego nie życzę oczywiście.
i tu jest już następny temat.
Bo jest ci winien kasę, tylko dochodzenie tego na pewno będzie upierdliwe i czasochłonne.
Wychodzi na to że nie masz żadnej umowy, żadnego potwierdzenia, a masz może światków którzy ew staną przed sądem i poświadczą za tobą?
Bo to w sumie jedyna możliwość.
Przykre i współczuje.
Zdaje sobie sprawe, ze odbieranie moich pieniedzy moze byc czasochlonne. Jednak szef, ktory zwolnil mnie przez telefon i informuje, ze nie wyplaci zarobionych pieniedzy...? Wydaje mi sie, ze nie jestem pierwsza oszukana osoba przez tego czlowieka... Podejrzewam ze poprzednim ludziom, tez proponowal pare dni treningu po czym mowil, ze trzeba sie zarejestrowac jako SE a nastepnie wywalal nie wyplacajac pieniedzy....
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2011-03-05 07:10:56 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
knowakuk |
Post #5 Ocena: 0 2011-03-05 08:21:34 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-01-2011 Skąd: Northampton |
Cytat:
2011-03-05 01:55:31, Adacymru napisał(a):
Cytat:
2011-03-05 00:49:38, knowakuk napisał(a):
Cytat:
2011-03-05 00:41:55, Adacymru napisał(a):
Cytat: Cash on hand" łamiąc w ten sposób Brytyjskie prawo
Podaj mi prosze podstawe prawna, ktora mowi, ze nie wolno placic pracownikowi gotowka? Piwo postawie, a co tam, nawet cala skrzynke, jak mi podasz taki przepis!!! ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) 
PS tak a'propos to powinno byc "cash in hand"....
Proszę Cię ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) "Cash in hand" w odniesieniu do nie płacenia podatków (szara strefa), a nie jako sposobu wypłacania należności za wykonywaną pracę
Nie pros sie, ani mnie, nie owijaj w bawelne, tylko podaj gdzie prawo zabrania placenia w gotowce???
Powtarzam drugi raz, a jak dalej bedziesz miala problemy z czytaniem ze zrozumieniem, to powtorze nawet i trzeci. Napisalem cash on hand w odniesieniu do pracy na czarno, co chyba jasno mozna wywnioskowac z wszystkich postow, ktore napisalem w tym watku
[ Ostatnio edytowany przez: knowakuk 05-03-2011 08:31 ]
|

|

|
|
|
knowakuk |
Post #6 Ocena: 0 2011-03-05 08:28:32 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-03-05 01:24:42, krakn napisał(a):
Cytat:
Cytat:
Podaj mi prosze podstawe prawna, ktora mowi, ze nie wolno placic pracownikowi gotowka? Piwo postawie, a co tam, nawet cala skrzynke, jak mi podasz taki przepis!!! ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
PS tak a'propos to powinno byc "cash in hand".... [ Ostatnio edytowany przez: <i>Adacymru</i> 05-03-2011 00:43 ]
Proszę Cię ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) "Cash in hand" w odniesieniu do nie płacenia podatków (szara strefa), a nie jako sposobu wypłacania należności za wykonywaną pracę
Ale w przypadku usługi podatek odprowadza pod/ wykonawca nie zleceniodawca.
Zgadza sie, ale to co napisalem odnosilo sie do wariantu z praca jako employee
|

|

|
|
Anthrax |
Post #7 Ocena: 0 2011-03-05 09:20:30 (14 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat:
2011-03-05 08:21:34, knowakuk napisał(a):
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie pros sie, ani mnie, nie owijaj w bawelne, tylko podaj gdzie prawo zabrania placenia w gotowce???
Powtarzam drugi raz, a jak dalej bedziesz miala problemy z czytaniem ze zrozumieniem, to powtorze nawet i trzeci. Napisalem cash on hand w odniesieniu do pracy na czarno, co chyba jasno mozna wywnioskowac z wszystkich postow, ktore napisalem w tym watku
[ Ostatnio edytowany przez: <i>knowakuk</i> 05-03-2011 08:31 ]
w jezyku angielskim istnieja oba wyrazenia, ktorych pojecia mylisz, albo pewnie tlumaczysz doslownie z polskiego na nasze, tzn na reke = on hand
1. cash in hand - wyplata w gotowce
2. cash on hand - gotowka ktora firma w danym momencie posiada (np w sejfie lub szufladzie  )
prawo brytyjskie nie zabrania wyplacania naleznosci za wykonana prace w gotowce (cash). Pracownikow (employees) uprasza sie zeby sprawdzali czy suma ktora otrzymuja byla odpowiednio pomniejszona o rownowartosc skladek, ktore pracodawca powinien odprowadzic (NIC + podatek) dla osob zarabiajacych kwote powyzej progu podatkowego - wiec otrzymuja wyplate w gotowce NETTO
Kontrahenci (self employed) sa odpowiedzialni za wlasnoreczne oprowadzanie skladek i podatku - wiec otrzymuja zaplate w gotowce BRUTTO
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|

|

|
|
knowakuk |
Post #8 Ocena: 0 2011-03-05 09:44:53 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-03-05 09:20:30, Anthrax napisał(a):
Cytat:
2011-03-05 08:21:34, knowakuk napisał(a):
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[ Ostatnio edytowany przez: <i>knowakuk</i> 05-03-2011 08:31 ]
w jezyku angielskim istnieja oba wyrazenia, ktorych pojecia mylisz, albo pewnie tlumaczysz doslownie z polskiego na nasze, tzn na reke = on hand
1. cash in hand - wyplata w gotowce
2. cash on hand - gotowka ktora firma w danym momencie posiada (np w sejfie lub szufladzie  )
prawo brytyjskie nie zabrania wyplacania naleznosci za wykonana prace w gotowce (cash). Pracownikow (employees) uprasza sie zeby sprawdzali czy suma ktora otrzymuja byla odpowiednio pomniejszona o rownowartosc skladek, ktore pracodawca powinien odprowadzic (NIC + podatek) dla osob zarabiajacych kwote powyzej progu podatkowego - wiec otrzymuja wyplate w gotowce NETTO
Kontrahenci (self employed) sa odpowiedzialni za wlasnoreczne oprowadzanie skladek i podatku - wiec otrzymuja zaplate w gotowce BRUTTO
Gdy napisałem "Cash on Hand" miałem na myśli szarą strefę:
Cash-in-hand culture. Zarówno "in" jak i "on" w kontekście moich postów jasno na to wskazuje
|

|

|
|
Anthrax |
Post #9 Ocena: 0 2011-03-05 10:05:17 (14 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat:
2011-03-05 09:44:53, knowakuk napisał(a):
Gdy napisałem "Cash on Hand" miałem na myśli szarą strefę:
Cash-in-hand culture. Zarówno "in" jak i "on" w kontekście moich postów jasno na to wskazuje
tlumacze ci w poprzednim poscie ze cash on hand znaczy cos innego
czy to tak trudno przyznac sie do pomylki?
Cytat:
2011-03-05 00:27:58, knowakuk napisał(a):
Przez pierwsze dwa miesiące nie przeszkadzało jej, że dostawała pieniądze na rękę "Cash on hand" ......... -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|

|

|
|
krakn |
Post #10 Ocena: 0 2011-03-05 10:15:21 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
nie ważne, niuanse językowe i ciekawostki lingwistyczne mają swój temat.
Tu chodzi o to ze ona miała byc zarejestrowana jako SE, przez 2 miechy tego nie zrobiła i facet z niej zrezygnował.
Jedynie dziadowizna że powinien dziewczynie zapłacić za przepracowany czas, chyba ze była umowa, że płaci za wyniki, a tych nie było.
Nie wiemy, a ona nie ma nic, poza nowym doświadczeniem.
bardzo wiele pracodawców oczekuje zarejestrowania jako SE.
Ma to swoje plusy i minusy. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|