MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Oszukana przez pracodawce Polaka

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 6 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2011-03-05 00:13:18 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
Jak udowodni, że podjęła pracę jako employee na zasadach PAYE, gdzie jest kontrakt, payslipy etc?

W ten sam sposob, w jaki pracodawca udowodni, ze zatrudnil ja na zasadach SE, czyli jego stwierdzenie przeciwko jej....
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

knowakuk

Post #2 Ocena: 0

2011-03-05 00:27:58 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Cytat:

2011-03-05 00:13:18, Adacymru napisał(a):
Cytat:
Jak udowodni, że podjęła pracę jako employee na zasadach PAYE, gdzie jest kontrakt, payslipy etc?

W ten sam sposob, w jaki pracodawca udowodni, ze zatrudnil ja na zasadach SE, czyli jego stwierdzenie przeciwko jej....

Aha :)
Przez pierwsze dwa miesiące nie przeszkadzało jej, że dostawała pieniądze na rękę "Cash on hand" łamiąc w ten sposób Brytyjskie prawo, bez payslipów, nie płacąc podatków i składek?
Przeszkadzać jej to natomiast zaczęło wtedy, gdy nie dostała wynagrodzenia za trzeci miesiąc. Wtedy sobie przypomniała o kontrakcie, payslipach i o tym, że jej dwie wypłaty powinny być szczuplejsze o podatek i NIC? :-] Nie wydaję Ci się, że zakrawa to na kpinę? Pracodawca natomiast wyciągnie 3 invoice i zaznaczy, że jasno stwierdził formę wykonywanej pracy jako SE ;-)
:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ania_caterham

Post #3 Ocena: 0

2011-03-05 00:38:30 (14 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Mozesz napisac dokladniej jaka to praca byla?
To jest dosc istotne. Pracownik ma pewne prawa, ktorych samozatrudniony niestety niekoniecznie posiada. Np samozatrudnionego nie obowiazuje NMW, samozatrudniony nie ma prawa do platnego urlopu i wiele innych. Jesli kolezanka pracowala np w restauracji jako kelnerka to ewidentnie byla pracownikiem i pracodawca nie moze wymagac od niej rejestracji jako SE.
Jesli kolezanka byla ewidentnie pracownikiem moze mu narobic klopotow i osobiscie nie wahalabym sie.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2011-03-05 00:40:50 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2011-03-03 13:29:43, Vika23 napisał(a):
Witam. Zostalam zatrudniona w polowie grudnia 2010 przez polaka w jego firmie.

Nie dostalam zadnego kontraktu wiec zapytalam sie jak wyglada forma mojego zatrudnienia. w odpowiedzi uslyszalam, ze musze zarejestrowac sie jako self-employed .Moj harmonogram godzin pracy mial obejmowac godziny od 9-17, jednak tutaj zaczely sie pierwsze problemy. Zamiast o 17 z pracy wychodzilam o 17-30 nawet 17-45. Oczywiscie nikt mi za to nie zaplacil. Godziny pracy uniemozliwialy mi rejestracje self-employmentu a moj szef zaczal mi robic problemy z dniem wolnym zeby to zrobic.
Wyplate dawal mi w gotowce.
Z czasem stal sie chamski, opryskliwy i bezczelny.Malo tego wulgarny.
W ostatni poniedzialek niemalze poklocilismy sie o to w jaki sposob zwraca sie do mnie jako do pracownika. Zaczal mnie straszyc ze zmniejszy mi pensje.Ze popracuje jeszcze u niego max. 2 lub 3 dni i mnie zwolni. Zdenerwowalam sie do tego stopnia ze poprostu zaslablam w pracy. Tego dnia mialam dostac wyplate- nie otrzymalam jej. Na nastepny dzien po wczesniejszym uprzedzeniu szefa nie przyszlam do pracy, z powodu zlego stanu zdrowia. I kolejnego dzien rowniez. Drugiego dnia skontaktowalam sie z nim, aby umowic spotkanie gdyz to o czym chcialam rozmawiac nie bylo tzw. rozmowa na telefon. Zapytal sie o co chodzi wiec powiedzialm ze bede chciala zrezygnowac z pracy. W tym momencie zaczal krzyczec ze zostawilam jego firme z dnia na dzien i w tym wypadku nie wyplaci mi pieniedzy! Powiedzialm ze to nie jest w porzadku co robi a ona na to ze nie jest mi winien zadnych pieniedzy!
Co myslicie o tej sytuacji? Czy da sie jakos odzyskac moje pieniadze? Bardzo zalezy mi na czasie wiec jak ktos wie jak zalatwia sie prawnie takie rzeczy bardzo prosze o wypowiedzenie sie w tej sprawie.

uroki pracy jako SE, czyli pracy na własny rachunek

nie wiem co w twoim wypadku bo zawaliłaś.

-rejestracja onlain 24h/7 dni w tygodniu
-brak firmowego konta w banku
-brak możliwości wystawienia mu rachunku jako podwykonawca bo JW
Dlaczego wspominam o banku? ano dlatego ze w ramach uług bankowych niektóre banki świadczą pomoc w sprawach odzyskiwania należności i robią to dość skutecznie.
Nie zarejestrowałaś się jako przedsiębiorca, nie spełniłaś umowy, jako klient poczuł się kiwany przez ciebie, co byś pomyślała o firmie która chce świadczyć dla ciebie usługi, która nie istnieje??

"łorewa", albo zgłoś się jako SE i szukaj nowych klientów / pracodawców, albo po prost dalej szukaj pracodawcy.

tutaj to ja cienko widzę, może i można, ale czy nie szkoda czasu???
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2011-03-05 00:41:55 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
Cash on hand" łamiąc w ten sposób Brytyjskie prawo

Podaj mi prosze podstawe prawna, ktora mowi, ze nie wolno placic pracownikowi gotowka? Piwo postawie, a co tam, nawet cala skrzynke, jak mi podasz taki przepis!!!:-]:-o

PS tak a'propos to powinno byc "cash in hand"....

[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 05-03-2011 00:43 ]

Ada

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2011-03-05 00:46:55 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2011-03-05 00:40:50, krakn napisał(a):
uroki pracy jako SE, czyli pracy na własny rachunek

nie wiem co w twoim wypadku bo zawaliłaś.
.............

Nic jeszcze nie zawalila, bo jesli desperacko chce sie zarejestrowac jako SE, to jako ze

Cytat:
Zostalam zatrudniona w polowie grudnia 2010

ma do polowy marca, zeby sie zarejestrowac bez zadnyych kar. Tylko po co, jesli nie ma zamiaru prowadzic uslug SE, bo jak wniskuje (pomiedzy wierszami), to autorka chce poprostu pracowac dla kogos, i dostac za to wyplate.
Ada

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #7 Ocena: 0

2011-03-05 00:49:38 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Cytat:

2011-03-05 00:41:55, Adacymru napisał(a):
Cytat:

Podaj mi prosze podstawe prawna, ktora mowi, ze nie wolno placic pracownikowi gotowka? Piwo postawie, a co tam, nawet cala skrzynke, jak mi podasz taki przepis!!!:-]:-o

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Adacymru</i> 05-03-2011 00:43 ]

Proszę Cię :-] "Cash in hand" w odniesieniu do nie płacenia podatków (szara strefa), a nie jako sposobu wypłacania należności za wykonywaną pracę :-)
:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #8 Ocena: 0

2011-03-05 01:24:42 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2011-03-05 00:49:38, knowakuk napisał(a):
Cytat:

Cytat:

Proszę Cię :-] "Cash in hand" w odniesieniu do nie płacenia podatków (szara strefa), a nie jako sposobu wypłacania należności za wykonywaną pracę :-)

Ale w przypadku usługi podatek odprowadza pod/ wykonawca nie zleceniodawca.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Vika23

Post #9 Ocena: 0

2011-03-05 01:54:14 (14 lat temu)

Vika23

Kobieta

Z nami od: 03-03-2011

Moj szef doskonale wiedzial ze nie jestem self-employed, do tej pory moje poprzednie prace byly w charakterze employee- to tak w ramach sprostowania, abym nie byla osądzana o to, ze podszywalam sie pod tzw. firme ,,duch''.
Poza tym podejmujac prace w polowie grudnia do tej pory przerobilam 8 tygodni wiec to jest 1.5 mies. (od okresu swiatecznego do polowy stycznia nie pracowalam bo w firmie byla tzw. przerwa swiateczna.) 4 dni ktore przepracowalam przez caly grudzien to byl okres wliczajacy sie do okresu probnego czyli czy bede pracowac w tej firmie czy nie. O warunkach zatrudnienia zaczelam rozmawiac z szefem po powrocie do pracy w styczniu. Stanelo na tym, ze mam sie samozatrudnic. doskonale sobie zdaje sprawe z faktu,ze mam czas 3 miesiace na zalozenie dzialalnosci od czasu podjecia pracy, moj byly szef pewnie tez. Fakt- ignorantia juris nocet, w tym wypadku musze przyznac swoj blad, gdybym wiedziala ze firme mozna zalozyc przez internet przez 24h/dobe dawno bym to zrobila.Zarejestrowac sie i tak musze zebym nie zaplacila kary, ale firmy i tak nie zamierzam prowadzic. Podkresle jeszcze raz, ze do tej pory w poprzednich moich pracach bylam zatrudniona legalnie jako employee. Pierwszy raz znalazlam sie w sytuacji gdzie natrafilam na nieuczciwego pracodawe, ktory nie chce wyplacic mi pieniedzy.

[ Ostatnio edytowany przez: Vika23 05-03-2011 01:56 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2011-03-05 01:55:31 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2011-03-05 00:49:38, knowakuk napisał(a):
Cytat:

Cytat:

Nie pros sie, ani mnie, nie owijaj w bawelne, tylko podaj gdzie prawo zabrania placenia w gotowce???
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,