2011-03-03 23:43:42, krunschwitz napisał(a):
Samtajms kopas w dupas.Not olłejs.
łorewa

Str 5 z 8 |
|
---|---|
knowakuk | Post #1 Ocena: 0 2011-03-03 23:52:05 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-01-2011 Skąd: Northampton |
Cytat: 2011-03-03 23:43:42, krunschwitz napisał(a): Samtajms kopas w dupas.Not olłejs. łorewa ![]() ![]() |
Vika23 | Post #2 Ocena: 0 2011-03-04 22:00:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 03-03-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2011-03-03 21:05:41, Fisolka napisał(a): Ale zawsze mozesz powiedziec, ze zostalas sastraszona i zwolniona kiedy zaczelas sie martwic, ze nie otrzymujesz payslips bo bylas pewna, ze szef zalatwil wszystkie formalnosci poniewaz oferowal Ci prace na kontrakt. Umowa slowna jest tez umowa o prace i twoj pracodawca ma obowiazek zadbac o formalnosci nawet jesli ktos pracuje na zasadzie samozatrudnienia(tzn. otrzymywac invoices od Ciebie)....mam nadzieje, ze nie wystawialas im zadnych rachunkow ![]() Nie, nie wystawialam zadnych rachunkow, przeciez nie mialam zalozonej firmy. Tak jak w zalaczonym cytacie przed Adacymru, z opisem pracy employee oraz self-employee, wynika, ze pracowalam w charakterze zwyklego pracownika? Jeszcze jedna rzecz. Pracodawca posiada kserokopie moich wszystkich dokumentow z NIN, WRS itd. Dowiedzialam sie wlasnie ze moj byly szef powinien dac mi tzw. dzien wolnego zeby dopelnic tzw. wszystkich formalnosci, a tego nie zrobil... |
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2011-03-04 22:36:18 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Ty mialas WRS wystawiony na podstawie pracy w tej "firmie"?
Ada
|
knowakuk | Post #4 Ocena: 0 2011-03-04 22:50:07 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-03-04 22:00:08, Vika23 napisał(a): Cytat: 2011-03-03 21:05:41, Fisolka napisał(a): Ale zawsze mozesz powiedziec, ze zostalas sastraszona i zwolniona kiedy zaczelas sie martwic, ze nie otrzymujesz payslips bo bylas pewna, ze szef zalatwil wszystkie formalnosci poniewaz oferowal Ci prace na kontrakt. Umowa slowna jest tez umowa o prace i twoj pracodawca ma obowiazek zadbac o formalnosci nawet jesli ktos pracuje na zasadzie samozatrudnienia(tzn. otrzymywac invoices od Ciebie)....mam nadzieje, ze nie wystawialas im zadnych rachunkow ![]() Nie, nie wystawialam zadnych rachunkow, przeciez nie mialam zalozonej firmy. Tak jak w zalaczonym cytacie przed Adacymru, z opisem pracy employee oraz self-employee, wynika, ze pracowalam w charakterze zwyklego pracownika? Jeszcze jedna rzecz. Pracodawca posiada kserokopie moich wszystkich dokumentow z NIN, WRS itd. Dowiedzialam sie wlasnie ze moj byly szef powinien dac mi tzw. dzien wolnego zeby dopelnic tzw. wszystkich formalnosci, a tego nie zrobil... Napisałaś, że Twój szef powiedział Ci, że będziesz pracować jako SE, więc jak udowodnisz w sądzie, że byłaś zatrudniona na zasadach PAYE? To, że pracowałaś 40 godzin tygodniowo w pełnym wymiarze godzin, a Twój szef poprosił o kopie NIN, WRS etc, w żaden sposób nie definiuje Twojej formy zatrudnienia (napisałem o tym we wcześniejszym poście). Rozumiem, że chcesz go postraszyć ewentualną karą za zatrudnianie pracownika na czarno i w ten sposób zmusić go do wypłaty zaległego wynagrodzenia, ale uwierz mi, że będzie Ci ciężko udowodnić Twoją pracę tam jako employee na zasadach PAYE. Koleś powie, że na dzień dobry zaznaczył formę zatrudnienia jako SE, na którą Ty de facto się zgodziłaś, a to że nie zarejestrowałaś działalności tłumacząc to brakiem wolnego czasu w ogóle nie przejdzie biorąc pod uwagę fakt, że SE rejestruję się online 24 godziny na dobę. Poszukaj mojego postu w tym wątku i zrób tak jak Ci poradziłem, ewentualnie skonsultuj to z CAB ... no chyba, że masz jakiegoś ukrytego asa w kieszeni w postaci nagranej rozmowy, świadków etc w co szczerze wątpię ![]() [ Ostatnio edytowany przez: knowakuk 04-03-2011 22:51 ] ![]() |
amazingviolet | Post #5 Ocena: 0 2011-03-04 23:10:59 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-09-2009 Skąd: Londyn |
W definicji self employed można znaleźć warunek, że jeżeli przez dłuższy okres czasu świadczysz usługę TYLKO JEDNEMU odbiorcy, to automatycznie będzie to traktowane jako stosunek pracy a nie samozatrudnienie.....
Cytat: 2011-03-03 23:18:57, knowakuk napisał(a): Cytat: 2011-03-03 23:14:11, Adacymru napisał(a): Cytat: Nie dostalam zadnego kontraktu wiec zapytalam sie jak wyglada forma mojego zatrudnienia. w odpowiedzi uslyszalam, ze musze zarejestrowac sie jako self-employed .Moj harmonogram godzin pracy mial obejmowac godziny od 9-17,
To raczej nie brzmi jak praca w systemie self employed, szczegolnie te "biurowe" godziny pracy. Godziny pracy nie regulują formy prawnej zatrudnienia. Dla przykładu Webmaster/Grafik prowadzący działalność może pracować 40 godzin tygodniowo od 9:30 do 17:30 jako Freelancer ![]() Dodatkowo pracodawca przy założeniu że mówimy o umowie słownej zaznaczył, że Vika23 ma być SE ![]() |
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2011-03-04 23:13:34 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Hmmm...ale jak widac nie do wszystkich takie nuanse przemawiaja...
Ada
|
amazingviolet | Post #7 Ocena: 0 2011-03-04 23:27:11 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-09-2009 Skąd: Londyn |
Ze strony direct.gov.uk:
Employment status: basic checks to help you decide You can usually work out your employment status by asking a few straightforward questions. You are probably self-employed if you: run your own business and take responsibility for its success or failure have several customers at the same time can decide how, when and where you do your work are free to hire other people to do the work for you or help you at your own expense provide the main items of equipment to do your work You are probably employed if you: have to do the work yourself work for one person at a time, who is in charge of what you do and takes on the risks of the business can be told how, when and where you do your work have to work a set amount of hours are paid a regular amount according to the hours you work, and get paid for working overtime - even if you do casual or part-time work, you can still be employed |
knowakuk | Post #8 Ocena: 0 2011-03-04 23:42:45 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-03-04 23:27:11, amazingviolet napisał(a): Ze strony direct.gov.uk: Employment status: basic checks to help you decide You can usually work out your employment status by asking a few straightforward questions. You are probably self-employed if you: run your own business and take responsibility for its success or failure have several customers at the same time can decide how, when and where you do your work are free to hire other people to do the work for you or help you at your own expense provide the main items of equipment to do your work You are probably employed if you: have to do the work yourself work for one person at a time, who is in charge of what you do and takes on the risks of the business can be told how, when and where you do your work have to work a set amount of hours are paid a regular amount according to the hours you work, and get paid for working overtime - even if you do casual or part-time work, you can still be employed To co wkleiłeś to są jedynie wskazówki, a nie normy prawne regulujące formę zatrudnienia. W przypadku Viki pracodawca zaznaczył, że zatrudni ją jako SE, więc doszukiwanie się przesłanek PAYE, to zwykłe dywagacje. Autorka tego nie udowodni, więc po co dalej rozwijać "co by było gdyby" ![]() ![]() |
Fisolka | Post #9 Ocena: 0 2011-03-04 23:42:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2010 Skąd: Londyn |
Nie rozumien dlaczego sugerujecie,ze dziewczyna ma odpuscic, poddac sie i to wszystko....bo bedzie trudno
![]() Ktos zaoferowal jej prace i nie zaplacil!!! Ma prawo upomniec sie o swoje wynagrodzenie, przeciez nie pracowala z nudow ale dlatego,ze potrzebuje pieniedzy! ,,Czysta logika jest ruiną ducha ''— Antoine de Saint-Exupéry
k
|
knowakuk | Post #10 Ocena: 0 2011-03-05 00:02:20 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-03-04 23:42:50, Fisolka napisał(a): Nie rozumien dlaczego sugerujecie,ze dziewczyna ma odpuscic, poddac sie i to wszystko....bo bedzie trudno ![]() Ktos zaoferowal jej prace i nie zaplacil!!! Ma prawo upomniec sie o swoje wynagrodzenie, przeciez nie pracowala z nudow ale dlatego,ze potrzebuje pieniedzy! Napisałem wyrażnie: Cytat: Skoro Vika23 pracowała od połowy grudnia, to zakładam że dostała 2 wypłaty, np:
15/12/2010 - 15/01/2011 1.000 funtów 15/01/2011 - 15/02/2011 1.000 funtów 15/02/2011 - do teraz pracodawca jej nie zapłacił. Nie oszukujmy się - koleś nie jest idiotą ![]() ![]() Gdyby nasłała tam jakąś kontrole, pracodawca pokaże 3 invoice, a koleżanka dostaje 100 funtów kary za brak rejestracji firmy, plus musi zapłacić NIC2 i ewentualny podatek w ramach rozliczenia się pod koniec roku podatkowego (przy założeniu, że to była jej druga praca i przekroczyła swoją kwotę wolną od podatku). Komu uwierzą? Kolesiowi, który prowadzi firmę i ma na wszystko papiery, czy osobie, która nie jest zarejestrowana jako SE i domaga się pieniędzy za "niby" wykonaną pracę, za którą otrzymywała wynagrodzenie "cash on hand". Jeśli Vika23 nie pracowała nigdzie od kwietnia 2010 roku i to była jej pierwsza praca, albo pracowała ale łącznie nie zarobiła ponad 6 tysięcy (kwota wolna od podatku), to na jej miejscu zarejestrowałbym się dzisiaj albo jutro jako SE, zapłaciłbym 100 funtów kary + niecałe 30 funtów z tytułu NIC2, a następnie odwiedziłbym sąd i wysłał CCJ (County Court Judgments). Ewentualnie gdybym był gotowy stracić połowę na rzecz adwokata albo prywatnej firmy windykacyjnej, to zleciłbym im załatwienie sprawy. W większości przypadków kończy się na wysłaniu LBA (Letter Before Action) przez adwokata albo firmę windykacyjną, bo pracodawcy albo dłużnikowi nie będzie opłacać batalia sądowa jeśli rzeczywiście wisi pieniądze ![]() Dlaczego sugeruję takie rozwiązanie? Jeśli zarzuci mu prace na czarno na zasadach PAYE, to wyjdzie na idiotkę. Coś na zasadzie - gdyby mi dalej płacił, to nie musiałabym prosić o pomoc, dale robiłabym swoje, zarabiałabym więcej, nie płaciłabym składek i podatków, ale że mi nie zapłacił, to niech mi teraz ktoś pomoże ![]() Wariant z rejestracją SE jest wg mnie najlepszym rozwiązaniem, zważywszy na to, że podałem autorce konkretny schemat działania. Oczywiście jak chce, to niech próbuje dochodzić swoich praw i straszy swojego pracodawcę karą za zatrudnianie pracownika na czarno. Pytanie: Jak udowodni, że podjęła pracę jako employee na zasadach PAYE, gdzie jest kontrakt, payslipy etc? ![]() ![]() |