Ja niestety nie jestem z Enfield, ale z tego co tu czytam to chyba mamy wspolnego proboszcza i w chwili obecnej nowego (od sierpnia) wikarego? Moja parafia to Forest Gate Ilford, a proboszczem jest ksiadz Wojtek R.
Powiem szczerze, ze ja nic do ksiezy nie mam. Naprawde sa ok. Ponad rok temu chrzcilam swoja najmlodsza pocieche bez zadnych zawirowan - moze dlatego, ze chodze w miare regularnie do kosciola i prawda jest taka, ze ksiadz wiele osob kojarzy. Poza tym jak ktos chrzci swoje dziecko to nie dla zasady, bo trzeba ochrzcic, lecz dlatego, ze taka jest nasza wiara - a nasza wiara wymaga tez chodzenia do kosciola
Co do slubu i dopiero pozniej chrztu to sie nie wypowiem, bo nie wiem jak to w tej parafii wyglada
Nawiazujac jednak do dzieci w kosciele. Ze dwa lata temu miala miejsce sytuacja, kiedy ksiadz w trakcie ogloszen parafialnych upomnial rodzicow co do dzieci, ale co sie pozniej nasluchal od rodzicow na parafii w trakcie herbatki to jego
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Fakt, ze czasem dzieci placza itd, ale taka jest ich natura - kiedys slyszalam zdanie, ze tak sie wlasnie dzieci modla

Fakt faktem juz nigdy nie bylo z Jego strony emocjonalnego wyrazenia swoich mysli wzgledem dzieci w kosciele. Prawda jest taka, ze jest tylko jedna msza w niedziele i przychodzimy na nie pelnymi rodzinami wlaczac w to nawet najbardziej halasliwe dzieciatka
Dzieki za adres masarni - chyba podjade tam blizej swiat

Dziecko jest księgą, którą powinniśmy czytać i w której powinniśmy pisać.
~ Peter Rosegger