MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nauka w londynie pomocy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

paulee

Post #1 Ocena: 0

2011-01-06 16:51:35 (14 lat temu)

paulee

Kobieta

Z nami od: 06-01-2011

Bede miala teraz 15 lat, do szkoly poszlam o rok wczesniej wiec juz po wakacjach rozpoczynam nauke w liceum. Chcialabym dokonczyc edukacje w anglii (moja mama jest calkowicie za). na wyspie nie mam nikogo z rodziny, chcialabym rozpoczac college w londynie. Jak jest tam z zakwaterowaniem? I skoro nie mam 16 lat ale powinnam rozpoczac liceum czy jest mozliwe ze w anglii pojde do szkoly jako rocznik 95 (tzn czy uwzglednia fakt ze zaczelam wczesnie szkole)? i ktory college mi proponujecie? bo poki co jestem zielona w tym temacie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2011-01-06 17:06:25 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Tzn masz zamiar sama przyjechac? Obowiazek edukacyjny w UK jest do 16 roku zycia.
Ada

Do góry stronyOffline

paulee

Post #3 Ocena: 0

2011-01-06 17:22:49 (14 lat temu)

paulee

Kobieta

sama dlatego chcialam sie rozeznac w sprawie internatow czy czyms takim. no tak jest, ale czy to ze poszlam rok wczesnie bedzie sie liczylo takze w ang.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2011-01-06 17:28:28 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Ponowie pytanie Ady, przyjezdzasz sama do Londka do szkoly?

Niekoniecznie uwzglednia wczesniejszy start w edukacje, co najwyzej ocenia posiadana wiedze.
Ale z powodu egzaminow GCSE konczacych secondary school (16-latki) predzej cofna o rok, by nadrobic roznice programowe i zaleglosci jezykowe.
Czy bylas juz na Wyspach, korzystalas z tutejszych szkol?

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2011-01-06 17:38:38 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Internat...pewnie chodzi ci o tzw Boarding School, pewnie ze sa, odpowiednie czesne sie placi w takich szkolach i mieszkanie jest wliczone. Zakladam, ze koszty nie maja znaczenia wiekszego.
Ada

Do góry stronyOffline

paulee

Post #6 Ocena: 0

2011-01-06 17:42:46 (14 lat temu)

paulee

Kobieta

mam zamiar sama przyjechac, nie tak za bardzo sie nie licza i tu pojawia sie problem co oprocz tzw boarding school

Do góry stronyOffline

paulee

Post #7 Ocena: 0

2011-01-06 17:44:48 (14 lat temu)

paulee

Kobieta

nie korzystalam z angielskich szkol. slyszalam cos ze nie zawsze GCSE jest obowiazkowe?

Do góry stronyOffline

amazingviolet

Post #8 Ocena: 0

2011-01-06 17:51:44 (14 lat temu)

amazingviolet

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 29-09-2009

Bardzo cenię odważnych ludzi, otwartych na nowe doświadczenia...... ale......
Masz 15 lat i mowa o samodzielnym wyjeździe w całkowicie nieznane miejsce jest jest dla mnie nie do przyjęcia.

Wydaje mi się, że zupełnie nie znasz systemu edukacyjnego w Anglii, inaczej nie pytałabyś o to, czy zostanie uwzględnione to, że zaczęłaś szkołę rok wcześniej.
Tak jak napisał ktoś przede mną, możesz zacząć naukę w roczniku niższym niż reszta uczniów, po ocenie Twojego stopnia posiadanej wiedzy w stosunku do tutejszego programu nauczania oraz poziomu zaawansowania języka.

Dla przykładu ogóle informacje poniżej. Sama przeanalizuj sytuację.

Szkoły w Wielkiej Brytanii sa albo panstwowe, utrzymywane ze srodków publicznych, albo niezależne, utrzymywane ze środków pochodzących z opłat za naukę. Szkoly panstwowe podlegaja nadzorowi przez Lokalne Władze Oświatowe, Local Education Authority. Od 1988 roku Ustawa o Reformie Edukacji wprowadziła obowiązkowy narodowy program nauczania (national curriculum), obejmujący 10 podstawowych przedmiotów (foundation subjects), z których angielski, matematyka i nauka stanowią przedmioty rdzenne (core subjects). Czas nauczania przedmiotów z obu grup nie jest zdefiniowany przez ustawę, szkoly mają prawo do indywidualnego doboru przedmiotów i metodologii nauczania oraz podręczników.

Szkolnictwo podstawowe

Szkolnictwo podstawowe obejmuje dzieci w wieku od 5 do 11 lat.

Rozróżnić można trzy typy szkół podstawowych:

Infant schools - szkoła dla dzieci w wieku od lat 5 do 7.

Junior schools -szkoła dla dzieci od lat 7 do lat 11

Combined infant and junior schools - szkoły dwupoziomowe t.j. nauczające dzieci w wieku od 5 do 11 lat.

Szkolnictwo średnie

W wieku 11 lat uczeń rozpoczyna naukę w szkole średniej, gdzie pozostaje obowiązkowo do wieku lat 16. Szkoły srednie uczace także wg narodowego programu nauczania prowadzą do General Certificate of Secondary Education (GSCE). Egzamin ten kończy obowiązkową naukę w Wielkiej Brytanii, ale uczniowie mogą kontynuowac nauke przez następne 3 lata.

Wśród ok. 5000 państwowych szkól srednich istnieje bardzo zróżnicowany system ich organizacji - najwięcej szkół oferuje nauke uczniom w wieku 11-18 lat, lub 11-16 lat; część szkół działa jako senior secondary - dla uczniów od 12, 13 lub 14 roku życia; istnieje także grupa szkół określana jako ‘sixth form college' dla uczniów od 16 do 19 roku życia.

W wieku 16 lat uczniowie zdają do egzamin General Certificate of Secondary Education (GCSE), który kończy obligatoryjny system kształcenia. Większość absolwentów decyduje się na kontynuowanie nauki, by dwóch latach zdawać egzamin General Certificate of Education ‘Advanced'. Ten egzamin, popularnie zwany ‘A-levels' jest odpowiednikiem polskiego Egzaminu Dojrzałości. Wyniki egzaminu są podstawą rekrutacji studentów na uczelnie wyższe.

General Certificate of Secondary Education

General Certificate of Secondary Education, GCSE, zdawany jest zwykle na zakończenie nauki szkole średniej, w wieku 15-16 lat. Uczniowie mogą wybrać

6-10 przedmiotów, uzyskując stopnie A - G, przy czym stopień A jest najwyższa oceną.

Istnieje także możliwość zdania egzaminu GCSE eksternistycznie, niezależnie od ukończonej szkoły, czy kursów w instytucjach upoważnionych do przeprowadzenia egzaminu i wydawania certyfikatu. Szczegółowe informacje o wymaganiach przy składaniu egzaminu są dostępne na stronach internetowych:

www.edexcel.org.uk/

www.aqa.org.uk/index.html

Do góry stronyOffline

paulee

Post #9 Ocena: 0

2011-01-06 17:54:40 (14 lat temu)

paulee

Kobieta

wiem ze mam te 15 lat i jest to przerazajace dla mnie samej tez, ale tutaj nie mam raczej perspektyw i wolalabym juz liceum skonczyc w Anglii, chocby w boarding school

Do góry stronyOffline

amazingviolet

Post #10 Ocena: 0

2011-01-06 17:56:21 (14 lat temu)

amazingviolet

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 29-09-2009

Zapytam czy zrozumiałaś pytanie związane z kosztami, bo czytając twoja odpowiedź, mam wrażenie, że nie....

Cytat:

2011-01-06 17:42:46, paulee napisał(a):
mam zamiar sama przyjechac, nie tak za bardzo sie nie licza i tu pojawia sie problem co oprocz tzw boarding school

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,