Str 3 z 17 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-12-18 08:38:46 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2010-12-18 10:35:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2010-12-17 00:34:33, worldend napisał(a): witam, chcialem przedstawic moja sprawe krotko i na temat , bo normalnie to do rana bym musial pisac. otoz staram sie z partnerka o JSA od 3 miesiecy calkowicie bezskutecznie. |
natalii06 | Post #3 Ocena: 0 2010-12-18 11:02:39 (15 lat temu) |
Z nami od: 14-03-2010 Skąd: Ripon |
wtam...no to ja juz nic z tego nie rozumiem,w czwartek telefonicznie skladalam aplikacje o zasilek dla bezrobotnych poszukujacych prace,odpowiedzialam na wszystko o co czlowiek mnie pytal i stwierdzil ze spelniam wszystkie wymagania na tenze zasilek(nadmienie ze jestem tu od listopada a wczesniej pracowalam tylko w polsce.Jestem umowiona w JCPlus na wtorek i jak mi tlumaczyl clowiek tylko po to zeby potwierdzic raz jeszcze to co podawalam przez tel.....to wkoncu jak z tym zasilkiem jest???
|
worldend | Post #4 Ocena: 0 2010-12-21 02:22:57 (15 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: londyn |
wiesz no moja zona nie znalazla bo ktos musi z dzieckiem siedziec w domu;] mielismy troche kaski odlozonej ale powoli sie konczy, jest czas swiateczny i ciezko o prace. po nowym roku napewno cos znajde. resumujac... tak czy tak , napewno bede walczyl i wystapier chyba rowniez o jakas rekompensate za dyskryminacje na tle rasowym. znalazlem polskie stowarzyszenie adwokatow ktorzy sie zajmuja takimi rzeczami... sprobuje tam, lecz do lawforall tez nieomieszkam sie nie odezwac... powiedzcie mi, dlaczego oni tak traktuja ludzi? przeciez to jest czysty przejaw dyskryminacji;/ nie sadzicie ze za duzo cyganow i tego badziewia tu przyjechalo i bralo na lewe papiery a teraz normalnemu czlowiekowi ciezko co kolwiek zalatwic...
|
worldend | Post #5 Ocena: 0 2010-12-21 02:25:57 (15 lat temu) |
aaaa, bylbym zapomnil;/ heh..
http://obadajto.com/wiadomosci/wiadomoci-uk/37-praca-i-pienidze/401-uk-wrs-to-dyskryminacja-twierdzi-komisja-europejska jednym slowem to uk trzyma ta cala unie mocno za morde ... |
|
|
kik1976 | Post #6 Ocena: 0 2010-12-21 07:23:39 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
a moze popytaj w firmach kurierskich, tam przed swietami maja mase roboty i moze troche pochodzic po okolicy.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
anna69 | Post #7 Ocena: 0 2010-12-21 08:37:31 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
kurcze moj jak byl po wypadku i nie mogl znalesc stalej pracy tez zlozyl ot en zasilek, ale juz po 2 tyg sie poddal i wziol tylek w troki i znalazl prace. Skorto oboje siedzicie w domu, to dziecko ma az nadto opieki prawda? jakos nie rozumiem jak mozna siedziec w 2 osoby na tylku nic nie robic i nazekac ze panstwo za to nie placi. Mozliwe ze ci uzednicy tym ociaganiem chca was zmusic do znalezienia pracy. bo ktores by na 100% znalazlo.....ale to moze tylko my tacy jestesmy ze wolimy sami zapracowac niz wyciagac reke po jalmuzne i sie ponizac takim wlasnie ciaglym dopraszaniem sie....
ale w kazdym razie powodzenia i duzo cierpliwosci..... |
Post #8 Ocena: 0 2010-12-21 13:25:37 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
worldend | Post #9 Ocena: 0 2011-01-06 02:10:48 (14 lat temu) |
Rezydent na wyspach
Komu przysługuje status rezydenta w Wielkiej Brytanii i jakie korzyści daje jego posiadanie? Co to znaczy "rezydencja podatkowa"? Jak się o nią starać? Prawa rezydenckie to przywilej dostępny dla wszystkich, którzy przyjechali z jednego z państw Unii Europejskiej do innego kraju Unii, by w nim pracować. Wielka Brytania od rezydentów z nowych krajów Wspólnoty Europejskiej wymaga rejestracji w Worker Registration Scheme (WRS) przez 12 miesięcy. Obowiązek ten nie dotyczy osób samozatrudnionych, niektórych pracowników sezonowych, osób pracujących legalnie dłużej niż rok przed majem 2004 r. oraz pracowników oddelegowanych do pracy na Wyspach. Osoby zarejestrowane w WRS po przepracowaniu pełnego roku (przerwa w legalnym zatrudnieniu w tym okresie nie może przekroczyć łącznie 30 dni), a osoby samozatrudnione od razu mogą się starać o kartę pobytu obywatela Unii Europejskiej (EEA1 Residence Permit). Jej posiadanie ułatwia załatwienie formalności w brytyjskich urzędach i jest wymagane przy staraniu się o pobyt stały (pieczątka w paszporcie: Indefinite Leave to Remain), który przysługuje po czterech latach legalnego pobytu. Po roku posiadania pobytu stałego można się ubiegać o obywatelstwo brytyjskie (paszport brytyjski). Obywatele krajów Unii Europejskiej nie mają obowiązku starania się o potwierdzenie praw rezydenckich, żeby legalnie mieszkać i pracować w Wielkiej Brytanii. Jednak o Residence Permit warto wystąpić, jeśli planuje się dłuższy pobyt na Wyspach lub osiedlenie się tam na stałe. Jest on niezbędnym krokiem do uzyskania prawa stałego pobytu i obywatelstwa brytyjskiego. |
elizaglasgow | Post #10 Ocena: 0 2011-01-06 02:43:08 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2009 Skąd: glasgow |
|