MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd do angli w wieku 17 lat.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 3 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

hya2no

Post #1 Ocena: 0

2010-09-03 15:09:56 (15 lat temu)

hya2no

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2010

Cytat:

2010-09-03 00:41:02, leonka napisał(a):
Moj mlody to samo... wraca do Polski, zostal mu ostatni rok szkoly i GCSE... Ja mu tlumacze ze w Polsce sie nie odnajdzie, nie da rady w szkole (nie jest wogule ambotny, szkole tutaj kompletnie olewa), ze tutaj moze miec marzenia i je spelniac, nic nie stoi na drodze, studia latwe a kase mozna zarabiac spora... a nie cale zycie sie urzerac i stresowac...
Jutro wraca z wakacji, zobaczymy jak mu sie punkt widzenia zmienil...

Mam mniej wiecej takie wyobrazenie. Wiem ze nie jest łatwo pieknie kolorowo bo nic samo do reki sie nie klei ale troche wysiłku i mozna osiągnac a nie charowac cale zycie zeby miec na czynsz i jedzenie.
(w sensie nie wyobrazenie jakie ma syn tylko Ty :P )

[ Ostatnio edytowany przez: hya2no 03-09-2010 15:10 ]

Everybody lies, humanity is overrated - Dr. House fan

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2010-09-03 15:20:22 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Mysle, ze bedzie Ci latwiej jak bedziesz pelnoletni, bo odpadnie Ci troche formalnych problemow i brak prawnych opiekunow na miejscu.

Mature mozesz zrobic w PL i potem zwinac manatki.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2010-09-03 15:25:55 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

wcale nikt ci nie mówi że "NIE" tylko nie teraz!
Chodzi o to byś stracił jak naj mniej czasu.

Gdybyś tu przyjechał po podstawówce z rodzicami to co innego, teraz jesteś w ostatnim roku.

jak przyjedziesz tu, to na pewno nie dostaniesz się na ostatni rok, z tego co pamiętam z innych rozmów i dyskusji to stracisz jeden rok na dopasowanie się i kolejny na naukę, pod warunkiem że przejdziesz testy.
Ze studiami też nie tak chop, i też kosztują.
a że będziesz przybyszem z zewnątrz to też cie czeka przeprawa by się dostać.
Zazwyczaj są znacznie wyższe wymagania niż dla uczniów którzy tu przeszli edukacje.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

hya2no

Post #4 Ocena: 0

2010-09-03 16:44:55 (15 lat temu)

hya2no

Mężczyzna

nie jestem na ostatniom roku, wlasnie zacząlem drugi rok (technikum ma 4 lata)

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-09-03 17:12:52 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-09-03 17:19:26 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

hya2no

Post #7 Ocena: 0

2010-09-03 22:41:39 (15 lat temu)

hya2no

Mężczyzna

Cytat:

2010-09-03 17:12:52, ie2ox4 napisał(a):
Moja rada: Ucz się najlepiej jak możesz, na jak Cię stać. Poszukaj sobie koleżanki-miłości do grobowej deski. Przyjeżdżajcie tu i tu się "dorabiajcie". Napewno jest tułatwiej "wyjść na prostą", ale uważam, że jeżeli jest się nie zaradnym w PL to i w UK, też jest "nie dobrze" (Nie mam na myśli Ciebie)
Tu w UK,są też tacy co przyjechali bo w PL nikt nie chciałm dać im pracy, urzędnicy zgryźliwi, ludzie nie uśmiechają się na ich widok itd. Tu też nażekają i jest im źle.
Ja kilka lat temu, w PL, szukałem ludzi do pracy i myślisz że znalazłem? Tak, że z pracą w PL, to nie jest tak jak co niektórzy mówią. Pamiętam, jak zgłosiło się do mnie dwóch facetów i mówią: w tym tygodniu to nie możemy, ale jak dostaniemy zaliczkę to w przyszłym tygodniu odrobimy. To był szok dla mnie, chyba zauważyli moje duże oczy.
A dla Ciebie jeszcze raz rada: Zdobądź "fach", szukaj gdzie będą pieniądze, które będziesz mógł "zarobić". Nie chcą dać pracy, Ty bądź "szefem" i znajdź ludzi, którzy będą szukać zajęcia. Przecież Polski nie zaorali! Napewno jest tam co robić! Ja widziałem pieniądze leżące na ulicy! Dlatego miałem brygadę drogowców i naprawdę pracy było. Chyba już wszystkich ulic i placów nie wybrukowali! Nie chodzisz do szkoły związanej z budową dróg! Tym się nie przejmuj, jest to do przeskoczenia. Oczywiście dałem tylko przykład z mojego życia, Ty możesz znaleźć pieniądze leżące gdzie indziej. Ale pamiętaj, nauki nigdy nie za wiele.

Jednym powodem jest ta jak to nazwales poprzed metafore "druga połowka". Jestem jedynm z facetów jak by to powiedziec, jestem jednym z tych bardziej "bardzo uczuciowych" i zostalem zrobony niewiele raz w chuja wiec tego mam dosyc jak na początek. Szczerze t oja i tak juz postanowilem. :-) Najpierw college , pozniej studia i mysle ze praca sie znajdzie jakas. I mysle ze jak bedzie praca to nawet za byle jaka płace bede mógł wyzyc i miec na przyejmnosci (niektóre tylko) jeszcze. Kreci mnie to zeby bez znajomosci jezyka (perfect) pojechac tam i na hardcora wszystko to objąc umysłem. I chociaz bedącieższe chwile ja to napewno obejme. To jest jeden z moich celów zyciowych :-)

Spotkałem sie z wiekszoscią krytyki tutaj ale i tak mysle ze matura w poslce i studia tam nic mi nie dadzą. Nauka np. angieskiego w szkole, do tego co jest tam co conajmniej pozwala mi na napisanie jakiegos oswiadczenia lub listu. Moze i poziom tutaj jest wyzszy niż w Anglii ale i tak nie moze być aż tak niski, bo mysle ze Anglia góruje nad Polską i innymi krajami(bynajmniej to jest taki mój dośc słaby argument).

Pozdrawiam, Karol :-P

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2010-09-03 23:35:20 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

no_wayy

Post #9 Ocena: 0

2010-09-04 00:04:31 (15 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

Z nami od: 28-01-2007

Chemia w Anglii bez przyszłości - cóż jako analityk w laboratorium poczułem się bezprzyszłościowy... :-D

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2010-09-04 00:32:26 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2010-09-03 23:35:20, Marciniak napisał(a):
Skoro już postanowiłeś to przyjeżdżaj, poznasz życie, pozasuwasz sobie to może docenisz edukację. poziom nauczania jest tutaj żenująco niski i tylko ci naprawdę opóźnieni muszą się uczyć, pozostali się zwyczajnie nudzą - mam na myśli przyjezdnych. Są jeszcze prywatne szkoły ale to już inna bajka.

I z powodu tego "zenujaco niskiego poziomu nauczania" ten kraj osiagnal tyle, ze tysiace ludzi zjechalo, zeby miec lepsze szanse na godne zycie...........:-]

Proponuje niektore porady (patrz cytat) brac z przymrozeniem oka, albo ucha, a najlepiej wcale nie sluchac. :-]

W wieku jakim jestes, proponowalabym jednak skonczyc szkole w Polsce. Angielim mowisz zachlysnales sie na calego, a jednak piszesz, ze do gramatyki nie przywiazujesz wagi. Musze cie zasmucic, ze jesli chcesz zaistniec, to bez gramatyki niewielkie zrobisz wrazenie, a jak dostaniesz byle jaka prace, to napewno tej gramatyki na zywo nie podciagniesz. Na dobre kursy w collegue tez nie dostaniesz sie z marszu, ajak piszesz,ze jestes ambinty, to sadze, ze o dobre kursy ci chodzi.

Moze i twoje serce zostalo zlamane w Polsce i chcesz uciec od smutku i szarosci, ale niestety nawet w najjaskrawszych neonach UK mozesz czuc sie ponuro i szaro. Geograficzne przemieszczenie nie uwalnia od problemow, tylko je na jakis czas maskuje.

Im lepsze przygotowanie do wyjazdu, tym lepsze szanse po ladowaniu. Jako, ze masz wiecej niz 16 lat, wskoczysz w spora grupe ludzi, poza obowiazkowym wiekiem edukacji, w wyscigu do lepszej edukacji w UK. Wiekszosc z nich niestety bedzie mialo ta przewage od ciebie, ze system znaja, lepiej znaja jezyk, sa bardziej ustabilizowani w UK, albo maja wsparcie rodziny, nie tylko w wymiarach lozka i lodowki. Pomysl czym wyprtzedzisz ich, bo zapewne nie egzotycznym pochodzeniem w obecnych czasach.

Sa swietne mozliwosci rozwoju, sa warunki do nauki ale w twoim wieku niestety dolaczysz do szeregow swierzo upieczonych absolwentow z GCSEs i A levels, dla ktorych wielu pomimo corocznie lepszych wynikow, brak miejsc na studiach, i ktorzy beda walczyli o miejsca w innych, oczywiscie jak najlepszych placowkach.

Jak jestes ambitny jak mowisz, to zamiast na zywca, przygotuj sie do tego przyjazdu, a w twoim przypadku wiek jest po twojej stronie.

[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 04-09-2010 00:33 ]

Ada

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,