MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nowa w Londynie

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

chance92

Post #1 Ocena: 0

2010-08-17 19:58:18 (15 lat temu)

chance92

Kobieta

Z nami od: 17-08-2010

Witam :-) Od pewnego czasu obserwuję forum, zauważyłam, że wzajemnie sobie pomagacie więc postanowiłam napisać i prosić Was o pomoc i porady.
Planuję wraz z chłopakiem wyjechać za rok do UK, marzy nam się Londyn jednak nie wiem czy to rozsądne miejsce na początek.
Będziemy akurat po maturze, chcemy zarobić na studia i po pewnym czasie studiować w Londynie.
W związku z tym mam do Was kilka pytań :-)
Jak jest z pracą w Londynie? Czy przyjmują ludzi w wieku 18-19 lat? Jeśli tak, to gdzie? Jakie jest mniej więcej wynagrodzenie?
Jakie byłyby mniej więcej koszty utrzymania się? Zakładając, że oboje pracujemy i żyjemy oszczędnie :-)
Proszę jeszcze o informacje jak to jest ze studiami w Londynie? Przeszukałam wiele stron i dowiedziałam się jedynie, że są bardzo drogie, nic konkretnego. Jaki jest poziom studiów? Czy trwają one tyle samo co w Polce?
Aha, z językiem większego problemu nie będzie. Mamy jeszcze rok, a już praktycznie mówimy "prawie płynnie" :-)
Bardzo proszę o pomoc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-08-17 21:04:47 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

SiwyZmc

Post #3 Ocena: 0

2010-08-17 21:06:19 (15 lat temu)

SiwyZmc

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2008

OK zaczne ja :D Londyn- tutaj z biedy ludzie juz jedza szczury! :(

Powaznie... praca wszedzie jest jesli pracowac sie chce! Sprawa druga to zarobki jakich mozecie sie spodziewac to minimalna stawka, ktora wynosi.... (sprawdzcie dokladnie wpisujac w google minimum wage UK) tyle :D
Ogolnie lepiej przed wyjazdem poszukac pracy i nie koniecznie patrzec na Londyn! Zyjac oszczednie to nie te czasy co kiedys ze mozna odlozyc i przywiesc do Polski wiele pieniedzy za niewielki okres czasu...funt w Polsce stoi marnie, zarobki w UK nie sa tak wspaniale do cen w sklepach i inflacja ciagle rosnie.

Studia .... papier papierem.... jesli nie jest to znana uczelnia to w Polsce moze byc ciezko cos z nim wskorac;)

Ogolnie powodzenia i nie lamcie sie! Sam przyjazd to dobra szkola zycia;)

Do góry stronyOffline

chance92

Post #4 Ocena: 0

2010-08-17 22:01:37 (15 lat temu)

chance92

Kobieta

Wiadomo, ze pracy od tak się nie dostaje. Na studia w Polsce nie mam zamiaru isc, nie widze tutaj zadnych perspektyw. Do kraju tez juz pewnie nie wrocimy. Minimalna stawka dla pracownika w wieku 18 - 21 lat wynosi niecale 5 funtow - niewiele, ale zakladajac, ze pracuja 2 osoby da rade się utrzymać.
Myślicie, ze przy znalezieniu pracy pomocne bedzie ukonczenie kursow jezykowych? Np IELTS? Oraz znajomosc 2-3 (oprócz polskiego:D) innych jezykow obcych w stopniu podstawowym?

Wiem, że przed nami długa droga, ale ja się nie poddaję :-)

Do góry stronyOffline

Vivienne

Post #5 Ocena: 0

2010-08-17 22:22:55 (15 lat temu)

Vivienne

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Zeby studiowac na powaznej uczelni musicie wykazac sie znajomoscia j. angielskiego, np. wlasnie IELTS moze byc bardzo pomocny.

[ Ostatnio edytowany przez: Vivienne 17-08-2010 22:23 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2010-08-17 22:27:17 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jestescie mlodzi, dacie sobie rade, jak tylko chcecie. Byly czasy kiedy o prace bylo jeszcze ciezej niz teraz, i ludzie przyjezdzali i dawali sobie rade i zycie ulozyc i studiowac, i rodzine utrzymac.

Bedzie was dwoje, pewnie o zakladaniu rodziny nie myslicie, wiec pewne problemy odpadna. Nie wszyscy studenci w UK maja bogatych rodzicow sponsorujacych nauke. Bardzo wielu pracuje caly czas w trakcie studiow, wiec nie bedziecie odosobnieni w tym w zaden sposob.

Studia; zalezy co chcecie studiowac, jaka specjalnosc macie w planach, wtedy trzeba sie rozgladac za uczelniami Kursy napewno sie przydadza, chociaz mnie nikt nie pytal o potwierdzenie ukonczenia zadnych kursow, ale wypowiadalo sie pare osob na forum o takich wymaganiach. Byly tez watki o dofinansowywaniu studiow, dokladnie z linkami podane, poczytajcie troche na forum.

Emigracja nie taka straszna jak maluja, w tych kwestiach to slysze (czytam) te same ostrzezenia jakie ja slyszalam pol zycia temu jak wyjezdzalam. Do odwaznych swiat nalezy; ludzie z rodzinami wyjezdzaja i potrafia sie odnalezc, to dlaczego mlodzi nie mogliby.

Dobrze rozplanowany plan A, miec zapasowy plan B (w razie nieprzewidzianych okolicznosci) i zapewne sie uda. A jak sie nie bedzie ukladalo jak w planach, zawsze mozna plany "udoskonalic".

Powodzenia.
Ada

Do góry stronyOffline

chance92

Post #7 Ocena: 0

2010-08-17 22:27:37 (15 lat temu)

chance92

Kobieta

dziekuje :-) a odnosnie pracy? Myslicie, ze znajomosc obcych jezykow oprócz angielskiego będzie przydatna?

Ada - bardzo Ci dziękuję :-) Podniosłaś mnie na duchu :-)

[ Ostatnio edytowany przez: chance92 17-08-2010 22:29 ]

Do góry stronyOffline

Matej11

Post #8 Ocena: 0

2010-08-17 23:36:44 (15 lat temu)

Matej11

Mężczyzna

Z nami od: 07-03-2007

Witam ja na pewno odpuściłbym Londyn (ze względu na czynsz, odległości do pracy, zarobki... etc) najlepiej mielibyście jadąc do kogoś znajomego gdyż bardzo dużo może wam wyjaśnić a przy okazji może przenocować. Zaczynać wszystko od zera teraz jest ciężko (ale wydaje mi się że da radę, trzeba tylko trochę szczęścia) a znajomość innych języków poza ang. jest raczej mało przydatna ( no chyba że znasz je płynnie to widziałem kilka ogłoszeń na telemarketing) bo i tak pewnie pierwsze kroki będziecie stawiać gdzieś w magazynie...
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2010-08-17 23:54:36 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Znajomosc dodatkowych jezykow jeszcze nikomu nie zaszkodzila, to raz. O odleglosci od miejsca zamieszkania do miejsca pracy, to ja moge cos powiedziec mieszkajac na prowincji, nie wspominajac o kosztach np transportu publicznego.

Nie zapominajmy, ze to sa mlodzi ludzie, i nie spieszy im sie do kolchozu, pracy 14 godzin na dobe etc etc. Oni chca zycia kulturalnego, towarzyskiego, rozrywki. Na pogon szczurow beda mieli czas za pare lat.

Napisala autorka, ze maja zamiar studiowac i moze pozostac. Nie skladaja na cegle w Polsce (chociaz nie ma nic zlego w skladaniu na dom), ale chca zarobic na zycie (nie tylko chlebem czlowiek zyje, ze sie posluze powiedzeniem), i moze odlozyc na studia w UK.

Opcje studiow mozna rozpatrywac juz z Polski, nie trzeba koniecznie czekac na przyjazd do UK.

Jakbym byla w ich wieku, to tez nie chcialabym pewnie prowincji, chociaz teraz opcja wyjazdu do Londynu bardziej mi odpowiada niz mieszkania w metropolii, ale z wiekiem priorytety sie zmieniaja.
Ada

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-08-18 16:09:35 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »