MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wielkie badanie Emigrantów z Wielkiej Brytanii

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 6 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2011-11-03 12:26:58 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-11-03 12:36:24 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2011-11-03 12:52:47 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Kasia_red

Post #4 Ocena: 0

2011-11-03 13:04:25 (14 lat temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Bardzo ciekawe wnioski :-)
Dzięki za info o wynikach badania. A ja jestem ciekawa, jaka była próba badawcza i czy efekty Twojej pracy były gdzieś publikowane w formie naukowej?
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #5 Ocena: 0

2011-11-03 13:10:49 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2011-11-03 13:50:52 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

No, fajnie się czyta.
Niedawno wróciłam do Polski. Jakoś nie widzę, żeby moi znajomi mieli inne wartości ode mnie.
Aha, a do kościółka to ja przestałam chodzić w wieku lat 15-tu, a nie 30-tu (kiedy to przyjechałam do Anglii). Natomiast przedtem nie irytował mnie panoszący się w każdej sferze życia publicznego kler, a teraz mnie to w Polsce drażni.
;)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

katarzynamalina

Post #7 Ocena: 0

2011-11-03 14:46:37 (14 lat temu)

katarzynamalina

Kobieta

Z nami od: 30-06-2010

@Kasia Red - projekt badawczy to moja praca mgr. Być może zostanie opublikowana, trwają rozmowy :)

@Leonka - dzięki za polemikę! Cieszy mnie twoje zainteresowanie!

1. Ile osób badanych - 158 osób
2. Napisałam o tym w dokumencie z wynikami, że projekt obejmował DWA badania:
- ci sami emigranci odpowiadali na pytania w dwóch perspektywach czasowych - przed emigracją i obecnie (w trakcie emigracji)
- Polacy na emigracji i Polacy w kraju (grupa polaków w kraju została dobrana tak by jak najściślej odpowiadać charakterystykom społ-demograficznym grupie emigrantów tj. wiek, wykształcenie)

- nie wiem jak definiujesz wartości, więc nie mogę wejść z Tobą w polemikę; musisz mi napisać co rozumiesz pod hasłem: normy, przekonania, wartości
-UK różni się od Indii o tyle, że na Wyspach są Kościoły Katolickie a niekóre mają nawet księzy polskich i Msze po polsku, czyli jeśli dla kogoś religia jest nadal ważna nie ma przeszkód w tym żeby nadal często uczęszczał do Kościoła. Poza tym wskaźnik sekularyzacji Polaków w UK opiera się na danych z pytania o częstość chodzenia do Kościoła, ale i m.in. ze wzrostu liczby osób, które określają się ateistami oraz związana jest z wynikiem, w którym coraz większa ilość osób uważa że małżeństwo jest instytucją przestarzałą.
- tak, badałam jak zmieniły się wartości u emigrantów pod wpływem wyjazdu i jaki przybrały kierunek
- niestety z przyczyn technicznych musiałam mocno skrócić interpretację wyników, ponieważ większości z was nie będzie się chciało lub po prostu nie będzie miała czasu na czytanie prawie 90 stron maszynopisu (bo zrozumienie wszystkiego wymagało by od was przeczytania całej mojej pracy mgr i pewnie jeszcze kilku innych książek psychologicznych). dlatego wysuwanie zbyt daleko idących wniosków jest tutaj niewskazane. Interpretacja, którą wam przedstawiłam jest ogólna, zebrałam tam najważniejsze fakty i starałam się je przedstawić w sposób zrozumiały dla każdego.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-11-03 15:40:55 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Kasia_red

Post #9 Ocena: 0

2011-11-03 16:19:15 (14 lat temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Leonka, tak jak pisała autorka wątku - przy takiej dyskusji warto zdefiniować pojęcia, o których mowa. Bo jeśli np. piszesz o wartości, jaką jest rodzina (że ta wartość się nie zmieniła na emigracji), to jak wytłumaczyć sam fakt emigracji, która łączy się z oddzieleniem od rodziny i byciem z dala od bliskich, rzadkie spotkania itp?

Kasia, to bardzo ciekawy temat. U kogo pisałaś pracę? Jestem ciekawa, czy brałaś pod uwagę szerszy kontekst socjologiczny i prace np. Iglickiej?
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

katarzynamalina

Post #10 Ocena: 0

2011-11-03 16:42:56 (14 lat temu)

katarzynamalina

Kobieta

Z nami od: 30-06-2010

Leonka

przecież w wynikach badań napisane jest czarno na białym, że w kwestii rodziny i znajomych wartości Polaków na emigracji NIE zmieniły się!

możesz nie wierzyć w badania, Twoja sprawa, natomiast NIE ma to nic wspólnego z ich prawdziwością! narzędzie, które użyłam bada wartości, zastosowałam się do reguł metodologicznych, zebrane wyniki poddałam analizie statystycznej za pomocą programów SPSS i Statistica, podane przeze mnie wyniki są wynikami istotnymi statystycznie, więc zmiany wartości u polskich emigrantów pojawiły się. A Twoja niewiara nie zmieni tego faktu.

Jeśli chcesz wniknąć w temat wejdź na stronę World Values Survey - znajduje się tam wszystko: artykuły, analizy, teoria oraz zestandaryzowane narzędzie do badania wartości. To na jego podstawie stworzyłam swoje narzędzie.

@Kasia_red - w pisaniu pracy pomagała mi prof. Grzymała-Moszcyńska. Brałam pod uwagę szerszy kontekst, ale niestety musiałam go mocno skrócić, gdyż jest to praca psychologiczna

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,