Witam!
Na samym początku chciałabym Was serdecznie przeprosić za to, że dopiero teraz publikuję wyniki badań, a nie rok temu, jak zapowiadałam. Niestety wszystko w życiu nie zależy od Nas i jak mawiał Forest Gump: „Shit happens!”. Poprzedni rok akademicki był dla mnie rollercosterem, zmagałam się z bardzo poważnymi problemami zdrowotnymi oraz osobistymi, więc projekt badawczy musiał poczekać. Mam nadzieję, że przyjmiecie moje przeprosiny.
Na początku krótko o badaniach wraz z wyjaśnieniem, czemu hipoteza była kontrowersyjna.
Badanie miało za zadanie zbadać, czy pod wpływem przebywania w nowym środowisku kulturowym, jakim jest UK, Wy, czyli polscy emigranci, zmienicie swoje wartości. Hipoteza była kontrowersyjna, ponieważ znani psycholodzy międzykulturowi twierdzą, że zmiana tak głęboko zakodowanych elementów kultury, jakimi są wartości jest niemożliwa u emigrantów pierwszej generacji (osób, które urodziły się i spędziły większość dzieciństwa w kraju ojczystym). Ale ja myślałam inaczej i chciałam to zbadać. Wyniki badania potwierdziły moją hipotezę!

Zmieniliście swoje wartości w trakcie emigracji, a czynnikiem który spowodował zmianę był wyjazd z kraju i osiedlenie się w UK. Szczegółowy opis wyników i ich interpretacja znajduje się po tym linkiem
https://docs.google.com/document/d/1b9fLkNg1nF1SZOfcijYQvknljKd28Bj32kM19aTByiQ/edit.
Życzę udanej lektury!
P.S. W razie dodatkowych pytań lub uwag, proszę piszcie na mój adres mailowy:
frenessis@gmail.com.
P.S. S. Praca chroniona jest prawami autorskimi, więc gdyby ktoś chciał użyć wyników badań do swojej pracy, proszę o kontakt mailowy.
[ Ostatnio edytowany przez: katarzynamalina 03-11-2011 11:53 ]