MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przyjazd do UK. Czy warto?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

witek28w

Post #1 Ocena: 0

2010-03-21 14:47:29 (15 lat temu)

witek28w

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2006

Cytat:

2010-03-21 14:36:49, Artek2587 napisał(a):
no właśnie mam kolejne pytanie. Jak lepiej szukać pracy? Zabrać kase ze sobą i jechać w ciemno i szukać na miejscu? Czy może jednak tak jak wspomniał witek poszukać przez agencję? Mam mniejszą kase ale pewna robote i mam czas na szukanie nowej. A jak to w takiej agencji bywa? Jade na określony kontrakt czy moge np. zrezygnować wcześniej bo juz powiedzmy znalazłem cos lepszego?

Kontrakt to kontrakt,masz termin wypowiedzenia przeważnie tydzień/miesiąc(na tydzień bym nie liczył,ale zdarza się:-] )Jak jest lepiej?To odwieczne pytanie przyjeżdżających po raz pierwszy i co osoba to inna odpowiedź.Po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć na dwa podstawowe pytania:
1.Znajomość języka
2.Możliwości finansowe(ile mogę wydać pozostając bez pracy=czas szukania pracy)
Teraz jak jest lepiej,tego nikt nie wie i każdy ma swoją opinię.
Jest marzec,chcesz przyjechać w maju na rozeznanie,a na stałe w czerwcu/lipcu,więc moim zdaniem masz czas na szukanie pracy już w/z Polski.Znajdziesz= jedziesz na gotowe i w zależności co zastaniesz podejmujesz decyzję-zostaje w agenci(nie masz gwarancji pracy codziennie,ale z drugiej strony firma dla której będziesz jeździł może Ci zaoferować bezpośredni kontrakt) lub zaczynam szukać czegoś innego.
Nie znajdziesz= wracamy do powyższych pytań.

[ Ostatnio edytowany przez: witek28w 21-03-2010 14:50 ]

I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Artek2587

Post #2 Ocena: 0

2010-03-21 15:04:24 (15 lat temu)

Artek2587

Mężczyzna

Z nami od: 21-03-2010

Na pewno ciągle będę szukać pracy już tutaj w Polsce. Jeśli chodzi o kasę to zabiorę ze sobą ok. 1500-2000Ł. Wszystkie możliwości szukania pracy bardzo dobrze postaram się przemyśleć bo w Polsce miałem już dość tych upadków i jestem cholernie zmotywowany do tego żeby w końcu coś w tym życiu osiągnąć. Dzięki za porady:)

Do góry stronyOffline

witek28w

Post #3 Ocena: 0

2010-03-21 15:23:20 (15 lat temu)

witek28w

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2006

Cytat:

2010-03-21 15:04:24, Artek2587 napisał(a):
Na pewno ciągle będę szukać pracy już tutaj w Polsce. Jeśli chodzi o kasę to zabiorę ze sobą ok. 1500-2000Ł. Wszystkie możliwości szukania pracy bardzo dobrze postaram się przemyśleć bo w Polsce miałem już dość tych upadków i jestem cholernie zmotywowany do tego żeby w końcu coś w tym życiu osiągnąć. Dzięki za porady:)

Ok 2000 wystarczy na ok 3 miesiące(oczywiście z daleka od Londynu)zakładając,że przyjeżdżasz w ciemno(pokój na dzień dobry to ok 50-80/tydzień+depozyt tydzień może dwa,rzadko miesiąc,średnio licząc pokój na 1 miesiąc wychodzi od 300 w górę zależnie od rejonu).
Bez samochodu dochodzą transport publiczny(nie jest najtańszy),kawiarenka internetowa(masz laptopa to go zabierz,przeważnie każdy ma neta w domu).Życie jako takie nie jest najdroższe.Telefon zaraz po przyjeździe(karta pre-paid).To na początek.Reszta zależy wyłącznie od Ciebie i ewentualnych znajomych na miejscu,oraz sąsiadów,czasami są kopalnią wiedzy na temat wolnych etatów,które nie są ujęte w żadnych agencjach,ogłoszeniach ect. czyli tzw. praca z "polecenia".Nie sugeruj się tym iż praca jest temporary(tymczasowa) czasami zmienia się w stały kontrakt.

AAAAAAAAAA i przygotuj się na takie same "upadki' jak w Polsce,tu też nie jest kolorowo i pięknie jak co poniektórzy to opowiadają i opisują(ja to nazywam: opowieści z mchu i paproci-choć ziarenko prawdy zawsze w nich jest:-]).Co wcale nie znaczy,iż nie jest łatwiej,bo jest.

[ Ostatnio edytowany przez: witek28w 21-03-2010 15:26 ]

I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.

Do góry stronyOffline

evasta4

Post #4 Ocena: 0

2010-03-21 15:30:09 (15 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Niestety teraz w UK z praca latwo nie jest.Moze sie zdarzyc ze znajdziesz ja szybko a moze i byc gorszy scenariusz.Znam takich,ktorzy pomimo codziennego aktywnego poszukiwania pracy-nadal jej nie maja.Niestety czasy,kiedy obcokrajowiec w UK dostawal prace od reki juz minely.
Jesli znajdziesz prace,to to jest najwazniejsze i wtedy juz moze byc tylko lepiej:-) Takze proponuje szukanie pracy juz w Polsce,pzrez agencje czy przez strony job centre czy jeszcze inaczej-np bezposrednio aplikujac do konkretnej firmy.
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Artek2587

Post #5 Ocena: 0

2010-03-21 15:40:52 (15 lat temu)

Artek2587

Mężczyzna

Wielu z Was odradza Londyn. Ok. Ja się nie upieram przy tym mieście. Ale w takim razie gdzie warto się wybrać? Birmingham i okolice czy może angielskie zagłębie (Liverpool, Manchester, Leeds)? Niestety laptopa nie mam ale jakoś sobie poradzę. Wiem, że nie będzie łatwo:) ale jestem realista-optymista i wyznaję zasadę: jeśli wierzysz w cuda musisz wierzyć, że się uda!:-]

Do góry stronyOffline

evasta4

Post #6 Ocena: 0

2010-03-21 15:46:56 (15 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Cytat:

2010-03-21 15:40:52, Artek2587 napisał(a):
Wielu z Was odradza Londyn. Ok. Ja się nie upieram przy tym mieście. Ale w takim razie gdzie warto się wybrać? Birmingham i okolice czy może angielskie zagłębie (Liverpool, Manchester, Leeds)? Niestety laptopa nie mam ale jakoś sobie poradzę. Wiem, że nie będzie łatwo:) ale jestem realista-optymista i wyznaję zasadę: jeśli wierzysz w cuda musisz wierzyć, że się uda!:-]

Bardzo pozytywnie:)
W Leeds mam troche znajomych i wlasnie tam kilkoro aktywnie szuka jakiejs pracy:-?
Poprzegladaj jakies ogloszenia,zobacz gdzie jest ich wiecej...
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #7 Ocena: 0

2010-03-21 15:56:35 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

hejka, mam znajomego ktory jezdzi tutaj ciezarowkami- pracuje dla agencji zarobek pierwszy rok 1400 f , po roku 1700, jezyka za bardzo njie wymagaja ale przez 1 miesiac jezdzi z Toba tzw opiekun . pokazuje trasy, po prostu taka pomoc, wtedy tez zarabiasz mniej, mozna mieszkac na bazie w takich barakach, jak ktos chce koszt 5 f na tydz na gaz i prad, moge. Baza srodkowa Anglia. Gdybys byl zainteresowany moge go zapytac o adres i czy sa jeszcze przyjecia
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Artek2587

Post #8 Ocena: 0

2010-03-21 16:09:50 (15 lat temu)

Artek2587

Mężczyzna

Jasne byłbym bardzo wdzięczny:) Żebyśmy się rozumieli: ja mam prawo jazdy kat. B i C. Czyli mogę jeździć ciężarówką bez przyczepy. Posiadam też ADR i cała resztę wymaganych w Polsce papierów. Gdyby ktoś wiedział jakie papiery trzeba jeszcze porobić byłbym wdzięczny:)

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2010-03-21 16:12:17 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-03-21 16:30:16 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany