MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przyjazd do UK. Czy warto?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Artek2587

Post #1 Ocena: 0

2010-03-21 13:12:48 (15 lat temu)

Artek2587

Mężczyzna

Z nami od: 21-03-2010

Witam.
Chcę przyjechać do UK na stałe. Długo nad tym myślałem i uważam, że będzie to właściwy krok. Zanim jednak przyjade mam kilka pytań. Po pierwsze czy jest praca? Czy za najniższa pensje można przeżyc cały miesiąc? Oczywiście nie oczekuje, że pracodawcy będą tam na mnie czekać z otwartymi ramionami. Jestem nastawiony na ciężką pracę, która mam nadzieje przyniesie efekty. Nie interesuje mnie żaden przelicznik walut bo tak jak wspomniałem chce wyjechać na stałe. Jak wygląda sprawa z mieszkaniem? Ile pieniędzy zabrać na początek(takie minimum). W Polsce pracuje jako kierowca ciężarówki na międzynarodówce wiec z kasa nie jest źle ale jednak niema mnie prawie cały miesiąc w domu, a jak przychodzi do wypłaty to zawsze boss mówi że nie ma kasy. Dlatego Polskie realia mnie bardzo wkurzają. Dużo rozmawiałem z ludźmi w Holandii i Belgii i wszyscy mówią jedno: biedny na zachodzie a biedny w Polsce to wielka różnica. Dlatego prosiłbym bardzo o odpowiedzi. Mam zamiar przyjechać na początku lipca, ale już w maju chce przylecieć na tydzień do Londynu na zwiad. Chce pogadać z ludźmi na miejscu i zobaczyć to tak od środka, a nie tylko przez fora internetowe. Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za odpowiedzi i sorki że się tak rozpisałem. Aha jeśli chodzi o język to nie jest źle. Wiadomo czeka mnie dużo nauki ale dogadać się umiem.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-03-21 13:22:21 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-03-21 13:29:23 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #4 Ocena: 0

2010-03-21 13:41:36 (15 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Nie wiem czemu akurat Londyn, bo tam koszta utrzymania będą wyższe. Osobiście radziłbym, jeśli planujesz wybrać się z rodziną, zdecydować się najpierw na wyjazd samemu i wynajęcie pokoju oraz rozpoczęcie szukania pracy, a następnie odłożenie kasy, wynajęcie domu i ściagnięcie rodzinki. Poszukałbym również na internecie ofert dla kierowców, tutaj akurat nie powinieneś mieć najgorzej, bo z własnych obserwacji wiem jakie ogłoszenia się ukazują u mnie w Ceva (grupa logistyczna, jak TNT lub DHL). Sprawdź takie właśnie firmy lub agencje (przykład). Zacznij od badania gdzie jest praca, a potem licz koszty, nie decyduj się na wyjazd do określonego miejsca i dopiero szukanie pracy. Pozdro;-)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

kpczarna

Post #5 Ocena: 0

2010-03-21 13:55:43 (15 lat temu)

kpczarna

Kobieta

Z nami od: 18-03-2010

nie zastanawiaj się bo nie ma sensu tu jest o wiele ~łatwiej,wiem bo tez przyjechalismy pare miesięcy temu z męzem i dzieckiem i powiem jeszcze ze wcale nie mielismy ze sobą jakies sumy wielkiej ,ja siedze z dzieckiem ,mąz pracuje nie mamy kokosow ale jestezmy zadowoleni ps moja rada przyjedzcie razem nie osobno to nie pomoze w niczym a tak masz tu wsparcie i nie martwisz się co w domu..

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Artek2587

Post #6 Ocena: 0

2010-03-21 14:09:17 (15 lat temu)

Artek2587

Mężczyzna

Na szczęście jestem kawalerem wiec nic mnie nie trzyma. Myśle, że jestem dość zaradny:) gdy w Polsce zmieniałem pracę to nigdy nie trwało to dłużej niż tydzień:) ( a mam już 4 robotę) po prostu zawsze wiedziałem co chcę robić i jakie sa moje wymagania odnośnie zarobków wiec nigdy nie owijałem w bawełnę i szukałem tylko takich ofert, które mi odpowiadały. Nie jestem nastawiony tylko na Londyn. Uważam, że pracę znajdę wszędzie jeżeli tylko będę tego chciał. Oczywiście moim celem nie jest praca przez całe życie jako szofer. Bardzo chciałbym otworzyć własna firmę, ale to dopiero po jakimś czasie. Najpierw chcę opanować język, rozpoznać rynek i dopiero wtedy o czymś pomyśleć. Fajnie, że jak na razie macie dla mnie optymistyczne posty:) Oby tak dalej. Gdyby ktoś chciał napisać nieoficjalnie to podaje mój numer gg: 21745714.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i czekam na dalsze:)

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-03-21 14:18:39 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

witek28w

Post #8 Ocena: 0

2010-03-21 14:20:47 (15 lat temu)

witek28w

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2006

Edit:Wymazałem część o rodzinie,Nie dotyczy kawalerów więc będzie przejrzyściej dla Ciebie:-]

Jeśli chcesz przyjechać,a widzę iż jesteś zdecydowany,odradzam Londyn(bardzo drogie koszty utrzymania, a i z pracą nie wesoło),udaj się gdzieś w okolice,np omijaj Londyn w promieniu 100 mil (koszty mieszkania spadają o jakieś 50%,czasem więcej)ofert dla kierowców jest więcej,a pieniądze te same,a nawet lepsze(zależne od oferty).Twoim największym problemem jest brak doświadczenia w UK(prowadzenie pojazdów) i z pracą nie będzie różowo,są firmy biorące bez doświadczenia,ale są to tzw. kołchozy (gdzie nikt normalny nie chce jeździć,ewentualnie jest już ustawiony na łatwej/krótkiej trasie/potrzebuje doświadczenia jak Ty)i biorą jak leci,a rotacja kierowców jest na niewyobrażalnym poziomie.Zawsze możesz poszukać pracy przez agencję w Polsce(plusem jest przyjazd na gotowe mieszkanie/praca,pomogą z WRS/kontem w banku/NIN/wymianą prawa jazdy oraz najważniejsze dla Ciebie brak inwestycji w ciemno,masz czas na szukanie innej pracy[kontaktu z innymi napotkanymi kierowcami],minusem niekiedy gówniane pieniądze,mieszkanie w kilka osób). Z doświadczeniem 6-miesięcznym w UK(mimo iż firmy przeważnie wymagają 2 lat)można już trafić całkiem niezłą robotę za przyzwoite pieniądze,ale jak to mówią początki zawsze są trudne i do odważnych świat należy.
Powodzenia;-)

[ Ostatnio edytowany przez: witek28w 21-03-2010 14:23 ]

I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.

Do góry stronyOffline

Artek2587

Post #9 Ocena: 0

2010-03-21 14:36:49 (15 lat temu)

Artek2587

Mężczyzna

no właśnie mam kolejne pytanie. Jak lepiej szukać pracy? Zabrać kase ze sobą i jechać w ciemno i szukać na miejscu? Czy może jednak tak jak wspomniał witek poszukać przez agencję? Mam mniejszą kase ale pewna robote i mam czas na szukanie nowej. A jak to w takiej agencji bywa? Jade na określony kontrakt czy moge np. zrezygnować wcześniej bo juz powiedzmy znalazłem cos lepszego?

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-03-21 14:37:37 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie