|
---|---|
pacior12 | Post #1 Ocena: 0 2010-01-20 13:43:32 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2010 Skąd: peterborough |
cześć mam pytanie ,13 stycznia tego roku urodził mi sie synek,w HUNTINGDON, chce zapytac czy musze sie umówic na spotkanie w Londynie ,odnosnie uzyskania paszportu dla niego czy, mozna tam poprostu jechac co trzeba zabrać , wchodzilem na strone ambasady ale chciałbym uzyskać roche wiecej informacji żebym nie pojechał i się wracał, dzięki za odpowiedzi piszcie na artek9371@tlen.pl">bartek9371@tlen.pl, lub tu na forum
Bartek |
bercick | Post #2 Ocena: 0 2010-01-20 13:46:44 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-01-2010 Skąd: EU |
Siostra i znajomi z półtora roku temu to załatwiali. Musieli jechać do londynu osobiście i czerkać w kolejkach i to kilka razym, bo zawsze czegoś brakowało. Znajomy ze słowacji ohajtany z polką jakoś łatwiej mu to poszło. Osobiście załatwiałem swój, ale tym razem niemiecki paszport duuużo łatwiej jak to miało miejsce w przypadku siostry czy kolegi słowaka. Mój przysłali mi do domu.
Może poszukaj innej ambasady bliżej ciebie, no chyba, że londyn jest najbliżej. |
pacior12 | Post #3 Ocena: 0 2010-01-20 13:50:40 (15 lat temu) |
londyn jest najblizej...
|
bercick | Post #4 Ocena: 0 2010-01-20 13:52:24 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-01-2010 Skąd: EU |
Ty dla naszej ambasady w londynie jestes nikim. Licz się z tym i najlepiej dowiedz się wszystkiego zanim tam pojedziesz z małym.
|
pacior12 | Post #5 Ocena: 0 2010-01-20 13:54:23 (15 lat temu) |
no właśnie wiem i czekam na jakies konkretne odpowiedzi od naszych rodaków którzy niedawno tam byli , dzięki
|
|
|
midian25 | Post #6 Ocena: 0 2010-01-20 13:57:59 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Z tego co wiem najpierw trzeba się umówić na konkretny termin.Najlepiej zadzwoń lub napisz maila a oni wyznaczą Wam termin,w innym przypadku mogą Cię odesłać.A co trzeba zabrać to sprawdż na stronie konsulatu lub ambasady,bo już dokładnie nie pamiętam.
"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
midian25 | Post #7 Ocena: 0 2010-01-20 14:00:44 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
WYDANIE PASZPORTU TYMCZASOWEGO DLA MAŁOLETNIEGO DO 5 ROKU ŻYCIA
Zgodnie z art. 23 ust 1. ustawy z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (Dz. U. z 2006 r. Nr 143, poz.1027) paszport tymczasowy wydaje się: - małoletnim do ukończenia 5 roku życia; - obywatelom polskim przebywającym za granicą, którzy nie posiadają paszportu; - obywatelom polskim przebywającym za granicą na czas oczekiwania na doręczenie paszportu sporządzanego w kraju; Okres oczekiwania na paszport tymczasowy dla małoletniego do 5 roku życia wynosi około 6 tygodni. Dokumenty niezbędne do złożenia wniosku o wydanie paszportu tymczasowego dla małoletniego do 5 roku życia: 1. Wypełniony wniosek paszportowy – 1 szt.; (dostępny w konsulacie); wypełniony czytelnie pismem naśladującym druk. 2. Odpis skrócony aktu urodzenia; wydany przez polski urząd stanu cywilnego; w przypadku ubiegania się o paszport po raz pierwszy. W szczególnie uzasadnionych przypadkach konsul może przyjąć brytyjski akt urodzenia (Certified Copy of Entry). 3. Dwie jednakowe fotografie; kolorowe o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym, jasnym tle, mające dobrą ostrość, oraz pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków tak aby twarz zajmowała 70-80% powierzchni fotografii. W przypadku dzieci dopuszczalne są niewielkie odstępstwa od określonych zaleceń. Ważne jest natomiast aby dziecko miało na zdjęciu otwarte oczy i zamkniętą buzię, oraz aby na zdjęciu nie była widoczna inna osoba lub przedmiot. 4. Dowody tożsamości rodziców lub opiekunów prawnych; Paszporty; Obywatele krajów Unii Europejskiej mogą przedstawić dowód osobisty zamiast paszportu. Jeśli dziecko było wpisane do paszportu rodzica, niezbędne jest również okazanie tego paszportu. 5. Pisemną zgodę rodziców lub opiekunów prawnych na wydanie paszportu dla dziecka; Rodzice podpisują zgodę przed konsulem. Jeśli jeden z rodziców nie jest obecny na spotkaniu, może on wyrazić zgodę na wydanie paszportu dla swojego dziecka przed notariuszem (notary public) i dostarczyć ją do konsulatu. Zgoda na wydanie paszportu jest wymagana od obydwojga rodziców, chyba że z orzeczenia sądu wynika, że prawa rodzicielskie nie przysługują jednemu z nich. W przypadku braku porozumienia między rodzicami co do wydania paszportu dla dziecka lub braku możliwości uzyskania zgody jednego z nich, należy przedstawić orzeczenie sądu opiekuńczego w tej sprawie. 6. Odpis skrócony aktu małżeństwa; jeżeli rodzice małoletniego są małżeństwem i są w posiadaniu tego dokumentu. 7. Potwierdzenie adresu; np. rachunek za elektryczność, council tax, rachunek bankowy, dokumenty z Home Office z adresem, itp. 8. Dowód uiszczenia opłaty konsularnej; "Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
pacior12 | Post #8 Ocena: 0 2010-01-20 14:01:11 (15 lat temu) |
wysłałem tam dwa e-maile i cisza, dzwoniłem na wszystkie numery podane na stronie ambasady i nikt nic nie odbiera jakas porażka !!! niewiem po co te numery
|
skrzat5 | Post #9 Ocena: 0 2010-01-20 14:03:51 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-09-2009 Skąd: Buckinghamshire |
Wysłałam Ci wiadomość na email.Daj znać czy informacja przydatna.Zapomniałam dodać jak my byliśmy w Londynie składać wniosek to przed nami było tylko 3 osoby a byliśmy we środę ale mówią że różnie bywa z tą kolejką.Pozdrawiam.
To, co przychodzi nam zbyt łatwo, nisko cenimy.
|
midian25 | Post #10 Ocena: 0 2010-01-20 14:04:09 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2010-01-20 13:46:44, bercick napisał(a): Siostra i znajomi z półtora roku temu to załatwiali. Musieli jechać do londynu osobiście i czerkać w kolejkach i to kilka razym, bo zawsze czegoś brakowało. Znajomy ze słowacji ohajtany z polką jakoś łatwiej mu to poszło. Osobiście załatwiałem swój, ale tym razem niemiecki paszport duuużo łatwiej jak to miało miejsce w przypadku siostry czy kolegi słowaka. Mój przysłali mi do domu. Może poszukaj innej ambasady bliżej ciebie, no chyba, że londyn jest najbliżej. A ile może być ambasad Polski w UK? Kto jest tym szczęściarzem że oprócz tej w Londynie ma niedaleko do jakieś innej? "Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|