MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak dobrze planować przyszłość finansową w UK

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Arekkul

Post #1 Ocena: 0

2010-01-16 14:27:19 (15 lat temu)

Arekkul

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2009

Witam Wszystkich serdecznie,
rozpoczynam nowy temat – Jak dobrze planować przyszłość finansową w UK.
Wielu Polaków wyjeżdżając do UK nie zastanawia się co zrobi ze swoimi zarobionymi pieniędzmi, niektórzy wyjeżdżają mając już jakąś lokatę w banku inni mają kredyty. Ale większość z nich nie myśli o swojej przyszłości finansowej, żyje dniem codziennym i w pewnym momencie dochodzi do wniosku że po 2,3,5 latach życia w UK nie ma nic odłożone.
Chciałbym przybliżyć Wam tematykę planowania swoich finansów w UK, podzielic sie moim doswiadczeniem w kwestii kredytów gotówkowych i hipotecznych, inwestycji, rozwiązań oszczędnościowych. Jeśli będziecie potrzebować pomocy w tym zakresie jestem do Waszej dyspozycji on-line i osobiście.
Pozdrawiam,
Arek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

BOZEKA

Post #2 Ocena: 0

2010-01-16 15:49:43 (15 lat temu)

BOZEKA

Kobieta

Jestem tutaj od 4 i pół roku.Pamiętam jak przyjeżdzałam to było to tylko na rok lub dwa, zarobić pieniążki i wio do domu :-] Plany się jednak troszkę zmieniły ;-)Jednym z plusów mojego wcześniejszego myślenia jest to, że "wybudowałam" dom w Polsce(190m2) i co najlepsze jest wykończony :-]Wzięłam też rok temu mieszkanie na kredyt (też w Polsce).Wydaje mi się, że nieruchomości to najlepsza inwestycja.Nic nie tracisz a w każdej chwili możesz je sprzedać. Trzeba pomyśleć o kupnie mieszkania tutaj dopóki mamy "kryzys" :-]

Do góry stronyOffline

Arekkul

Post #3 Ocena: 0

2010-01-19 21:51:09 (15 lat temu)

Arekkul

Mężczyzna

Zgadzam się z Tobą, nasze życie, nasze otoczenie ciągle się zmienia, to raczej naturalne. Inwestowanie w nieruchomości jest czymś ekscytującym, tym bardziej wiedząc, że za 20-30 lat w końcu spłacę kredyt i będzie moje, może potem sprzedam dom lub mieszkanie, może tam zamieszkam . Ale do tego czasu, niestety, spłacam ten nieszczęsny kredyt, który obciąża mój budżet dość mocno. Moją intencją było, pisząc ten post, aby zwrócić uwagę na fakt, że kredyt można spłacić szybciej niż pokazuje nam harmonogram z banku, znacznie szybciej niż byśmy go nadpłacali. Są na to rozwiązania. Istotą dobrego planowania finansowego nie jest tylko fakt, że myślimy o zakupie domu czy mieszkania na kredyt. Jest nim również przyjżenie się bierzącym wydatkom, wyeliminowania niepotrzebnych rzeczy, zastanowienie się co mam teraz i co będzie za 5,10,30 lat i najwazniejsze, co chiałbym(łabym) mieć za 2,5,10,30 lat. Niestety z żalem muszę stwierdzić, że ludzie o tym nie myślą, że nie zdają sobie sprawy z tego, że za parę chwil nie będa już mieli czasu na to, że będzie brakowało im pieniędzy.

Do góry stronyOffline

Bibibulka

Post #4 Ocena: 0

2010-01-19 22:15:11 (15 lat temu)

Bibibulka

Kobieta

Z nami od: 01-01-2009

Swietny pomysl z tym tematem.:-)Chetnie sie dowiem jak sobie poradzic z finansami. Mieszkam w UK od kilku lat, mysle o kupnie domu ale jakos zabieram sie do tego jak pies do jeza....Jak juz sobie odloze jakas wieksza sume pieniedzy to zawsze znajde powod,zeby ja wydac.Albo powod sam sie znajdzie, tzn pojawi sie jakis nieoczekiwany wydatek.Nienawidze tego,ale nie moge sie jakos zmobilizowac...

Do góry stronyOffline

Arekkul

Post #5 Ocena: 0

2010-01-20 21:37:13 (15 lat temu)

Arekkul

Mężczyzna

Dziękuję bardzo. No cóż, to co napisałaś jest niestety praktykowane chyba przez większość ludzi, najpierw zbieramy, zbieramy i nagle ... o jaka fajna torebka,buty,nowy gadżet do samochodu lub inny niezaplanowany wydatek się pojawia i nie ma części pieniędzy. Nie mówię ,że to jest złe bo nie jesteśmy w stanie oprzeć się pokusom czasami, ale myśląc o planowaniu powinniśmy zrobić sobie plan. Plan zakłada, że wydaję w tym miesiącu max 100. Oczywiście przy założeniu, że zostaje coś jeszcze ;-). Jeśli mamy stałe dochody jest nam łatwiej planować, gdy dochody są zmienne, nie jest to wcale trudniejsze. W dobrym planowaniu finansów trzeba najpierw przyjrzeć się swoim wydatkom, co, gdzie, ile wydajemy ? potem dopiero możemy zabrać się za myślenie, jak wydawać mniej ? na jak długo oszcżedzać? przede wszystkim na co oszczędzać i jak to robić najefektywniej.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2010-01-20 21:42:05 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Niezaleznie od kraju zamieszkania trzeba zaczac od tego samego. Podstawy opisuje wiele blogow, np:
Finanse Domowe - http://finansedomowe.blogspot.com/ , po prawej stronie jest lista artykulow z serii - Podstawy finansow domowych
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Arekkul

Post #7 Ocena: 0

2010-01-21 14:16:35 (15 lat temu)

Arekkul

Mężczyzna

Świetna podpowiedź, dziękuję. Nie owijając w bawełnę, aby do czegoś dojść ( pieniądze ), niestety trzeba czasami z czegoś zrezygnować ( wydatki )i znaleźć takie rozwiązania, które pomogą w osiągnięciu celu.

Do góry stronyOffline

bebok82

Post #8 Ocena: 0

2010-01-27 14:44:05 (15 lat temu)

bebok82

Kobieta

Z nami od: 16-02-2009

Ja chciałam sie dowiedziec czy sa tutaj w UK jakies konta które maja oprocentowanie składane?
Lub czy moze ktos wie jak to jest po angielsku?

Do góry stronyOffline

bebok82

Post #9 Ocena: 0

2010-01-27 14:47:51 (15 lat temu)

bebok82

Kobieta

Z nami od: 16-02-2009

Znalazłam cos takiego ale do konca nie wiem na jakiej zasadzie sa naliczane odsetki fs" target="_blank">http://www.personal.barclays.co.uk/BRC1/jsp/brccontrol?task=homefreegroup&value=14937&target=_self&site=pfs

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2010-01-27 15:14:48 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Co rozumiesz przez procenty skladane? Chodzi Ci o kapitalizacje miesieczna? Nawet jak znajdziesz konto oszczednosciowe z kapitalizacja miesieczna to bedzie to zrownowazone odpowiednio nizszym oprocentowaniem i bedzie wychodzic na to samo jakby konto mialo kapitalizacje roczna.

Link, ktory podalas to zwykle konto oszczednosciowe z ograniczona wysokoscia depozytu obwarowane warunkami typu ograniczenie wyplat itp. Produkt dobry jak kazdy inny.

Jak masz wieksza kwote, ktore chcesz wrzucic na konto oszczednosiowe to moze lepiej zainteresuj sie kontem ISA jesli jeszcze takiego nie masz.
http://www.personal.barclays.co.uk/BRC1/jsp/brccontrol?task=homefreegroup&value=16092&target=_self&site=pfs

Nie masz limitu wplat (max rocznie 3600) i co wazniejsze w przyszlosci jak bedziesz miala wieksza kwote uzbierana to zyskasz dzieki braku podatku od odsetek.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 27-01-2010 15:19 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,