30 marca przyjeżdżam z angielska parą na wycieczkę do Londynu. Przyjazd ok. godziny 9:00 autobusem na Victoria Coach Station, wyjazd do Coventry z tejże stacji powiedzmy godzina 23:00. Chcielibyśmy w te kilkanaście godzin zwiedzić jakieś ciekawe miejsca i proszę Was o podpowiedzenie mi co warto i jak się tam najszybciej dostać.
Cała wycieczka ma się kręcić wokół wizyty w Imperial War Museum (Southwark, London SE1 6HZ). Nie widzę informacji na stronie internetowej w jakiej cenie są tam bilety. To jest jednak mniej istotne. Oprócz wizyty IWM, która jest punktem głównym programu, kolega poinformował mnie, że w zaplanowaniu całej reszty zdaje się na mnie.
Podstawowe pytania
1. Jak najłatwiej dostać się z Victoria Station do IWM? W pobliżu muzeum widzę 2 stacje metra: Lamberth North i Elephant & Castle. Z tego jednak, co udało mi się znaleźć na google, nie dotrę na żadną z tych stacji z Victoria bez przesiadek.
2. Słyszałem, że idzie kupić jakiś bilet do metra za bodajże 11 funtów i można podróżować całym metrem do woli przez cały dzień. Jak się takie coś nazywa?
3. Co można jeszcze zwiedzić oprócz Imperial War Museum i jest w miarę blisko tego miejsca? Skoro by się kupiło ten bilet na całe metro, to może nie musi być aż tak blisko

4. Jakie mapki lub przewodniki polecacie, żeby nie być zaginionym w akcji i zdążyć na autobus o 23?

P.S. Dodam, że kolega ma skończone 44 lata, a w Londynie ostatni raz był jak miał 18. Jego partnerka jest w podobnym wieku, choć jako osoba z Birmingham powinna być bardziej obeznana z wielkim miastem.
Pozdrawiam,
Krzysiek
[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 25-03-2009 00:20 ]
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better