|
---|---|
mysiapysia | Post #1 Ocena: 0 2008-09-07 21:15:14 (17 lat temu) |
Konto usunięte |
Mam pytanie jestem w Londynie i planuje sobie polecieć do USA a dokladnie do Nowego Jorku czy ktoś z was orientuje sie jak wyglada zalatwianie wizy w Ambasadzie, nie jade przez biuro podrozy, i na 2 tyg prosze o odpowiedz jesli ktos sie orientuje dzieki
![]() |
Ata299 | Post #2 Ocena: 0 2008-09-07 22:10:35 (17 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2008 |
Hej,
Dostalam 10-letnia wize w tamtym roku. Wygladalo to tak: -lecialam do LA we wrzesniu. Bilety i hotel mielismy juz zabukowane i zaplacone w lutym. Pod koniec lutego zadzwonilam na numer podany na stronie internetowej ambasady (1.20 za minute), by umowic sie na rozmowe w ambasadzie. (miej przy sobie paszport i karte kredytowa) -na email dostaniesz forme do wypelnienia z kodem kreskowym. Wypelnij ja dokladnie i bezblednie, bo jesli bedzie z bledem to niestety Cie odesla, -zostalam umowiona na spotkanie za miesiac, -koejka pod ambasada jest dluga, wiec przygotuj sie na kilka godzin czekania na zewnatrz, nie zabieraj zadnych ostrych przedmiotow, zostaniesz przeszukana przy wejsciu, -w srodku dostaniesz numerek i bedziesz czekac, -gdy Cie wywolaja w okienku pobiora Ci odciski palcow i poprosza o dokumenty (radze zabrac co sie da-list z pracy, wyciag z konta, a przede wszystkim potwierdzenie lotu, a takze potwierdzenie, ze zaplaciles za hotel w NJ, itd.) -nastepnie bedziesz czekac na nastepna rozmowe, wnikliwsza....po ktorej powinnnas uslyszec czy dostalas wize czy nie. U mnie przebieglo dobrze. Pan w okienku drugim zapytal mnie jak dlugo jestem w Anglii i co chce zobaczyc w LA i LV i z kim tam jade. Ja lecialam z moim narzeczonym, ktory jest anglikiem (bialym) i mielismy zorganizowany slub w Vegas! Polecam! Rozmowa trwala 5 minut i dostalam wize na 10 lat! Hura! A w kwietniu..... Floryda! Zycze powodzenia! I jesli masz jakies pytania jestem do dyspozycji. |
mysiapysia | Post #3 Ocena: 0 2008-09-07 22:25:17 (17 lat temu) |
Konto usunięte |
jejuś dzięki że tak szczegółowo mi napisałaś co i jak !!!
![]() ![]() ![]() |
Ata299 | Post #4 Ocena: 0 2008-09-07 22:36:56 (17 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2008 |
Chcesz jechac sama?
Nie wiem jak jest z hotelami w NJ, bo jeszcze nie bylam. Zamierzamy leciec na swieta za 2 lata, bo najpierw Floryda. LA, Hollywood, Vegas, San Diego, Beverly Hills byly wspaniale. Ahhhh! Rozmarzylam sie.... wiec wracajac do tematu. Chyba musisz przejrzec strony hoteli w NJ i porownac ceny. Mozesz szukac przez google...spojrz na Holiday Inn, bo my wlasnie tam zabukowalismy w LA. Bukujesz na stronie i przysylaja Ci potwierdzenie i wszystko jest ok. Bilety lotnicze......tez porownywalismy ceny, czy lot jest docelowy i oczywiscie godziny. Oczywiscie! Mozesz do mnie pisac jesli masz jakies pytania. Chcesz leciec w pazdzierniku, wiec z wiza mozesz zaczac w lutym, wiec teraz skup sie na bilecie lotniczym i hotelu. Pa |
refleksja | Post #5 Ocena: 0 2008-10-11 20:01:08 (17 lat temu) |
Z nami od: 13-09-2008 Skąd: Londyn |
Piszę tutaj, bo wątek poniekąd staje się mi bliski, a potrzebuję pewnych deoprecysowań, ale zanim - to podam kilka faktów.
W UK jestem od 1.10.2008 czyli niedługo. Jestem tu z konkubentem, który pracuje w korporacji i niebawem zostanie wysłany na delegację, prawdopodobnie do USA. Chciałabym jechać z nim, ale nie mam wizy, więc muszę ubiegać się o nią tutaj. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć: 1. jakie mam szanse na otrzymanie tej wizy - tzn. czy w ogóle mam podejmować starania? 2. ile zazwyczaj trwa wydawanie wizy? koleżanka w poście powyżej mówiła o miesięcznym oczekiwaniu na termin rozmowy - czy tak jest zawsze? 3. ile czasu mija od pozytywnego rozpatrzenia wniosku do czasu fizycznego otrzymania wizy. 4. i z czysto pragmatycznych pobudek - ile trwa ta rozmowa rejestrująca (L 1,20/min) bo muszę telefon odpowiedni przygotować? |
|
|
_Steve_ | Post #6 Ocena: 0 2008-10-11 21:44:56 (17 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: Luton |
Ostatnio znajomy staral sie o wize. Zadzwonil na podany numer, umowili go na spotkanie (czekal 2 tygodnie). Zabral wypelniony formularz, paszport, zdjecia (jakis inny rozmiar) i dokumenty z UK.
U niego trwalo to bardzo szybko, bo ma mieszkanie i kredyt na to mieszkanie w UK. Zostawil paszport w ambasadzie i po 3 dniach go odeslali z wiza w srodku. Szybko i bezproblemowo. Aha, w UK jest okolo 10 lat |
vitek | Post #7 Ocena: 0 2008-10-11 22:53:47 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Nikt nie wspomniał o kosztach. $100 o ile znów nie podnieśli opłaty.
The Mythbuster
|
Post #8 Ocena: 0 2008-10-11 23:11:59 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2008-10-11 23:52:48 (17 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2008-09-07 22:10:35, Ata299 napisał(a): Ja lecialam z moim narzeczonym, ktory jest anglikiem (bialym) Jackson? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a tak na poważnie gratuluje i niech się wam układa W sumie floryde to bym chciał zobaczyć ale na kolanach tam nie polece, mexyk i kuba też podobne zakątki i do tego dziksze ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2008-10-12 00:25:29 (17 lat temu) |
Konto usunięte |
Czy moge poprosic o ten numer tel pod ktory trzeba dzwonic, bo ja na odpowiedz e-mailowa czekam juz wieki
Ada
|