MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Apel do Polaków potrzebna pomoc dla psow z obozu zaglady

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

magoko

Post #1 Ocena: 0

2008-09-02 21:43:18 (17 lat temu)

magoko

Z nami od: 24-05-2005

Po pierwsze kazdy pomaga komu chce i jak chce. A osobie piszącej o pomocy dla dzieci proponuję cos zrobic dla nich, niz pouczać innych co mają robić. Ale tak to zazwyczaj jest, ze jak ktos psu nie pomoze , to i czlowiekowi tez nie.
Poza tym nie będę się na ten temat wdawac w dyskuje, prawo wobec ludzi jako taka funkcjonuje , natomiast okrucinstwo nad zwierzętami jest bezkarne. Typowy przykład podpalenie przez gowniaz szczeniaczka, psedohodowle itd
cyt. w fragmentach artykułu z gazety, niektore są moje dopowiedzenia.
"Czworonogi przebywały ( większość z nich przebywa tam dalej z powodów braku miejsc dla nich) w dwóch nielegalnych schroniskach pod Grójcem (Mazowieckie). Czekają na nowych właścicieli(zarówno na domy stałe jaki i tymczasowe)
W nielegalnych przytuliskach w Maciejowicach i Krężlu mieszkało w skandalicznych warunkach ponad 250 zwierząt. Właścicielka schronisk podpisywała kolejne umowy z nowymi gminami na odbiór zwierząt, mimo że nie mogła zapewnić im odpowiednich warunków. Losem czworonogów zainteresowały się organizacje, zajmujące się pomocą dla zwierząt, m.in. Pogotowie i Straż dla Zwierząt z wielkopolskiej Trzcianki, (oraz Emir i Arka) Widok, który zastali inspektorzy, był zatrważający - na terenie schronisk leżały zwłoki psów, kilka czworonogów miało otwarte złamania, a w ranach znajdowały się larwy much, szczeniaki od zarobaczenia miały ogromne brzuchy. Dorosłe psy (są) wychudzone, żyły w ciemnościach: stodołach, szopach. - Szczenne suki przywiązane były na łańcuchach, przed matkami leżały martwe szczeniaki. Zwierzaki żyły na słomie, która zamieniła się w gnojownik, pośrodku były kartony z zamoczonym jedzeniem, psy nie dostawały wody do picia. Suczki taplały się we własnych odchodach. Psiaki (dorosłe i szczeniaki) były chore na nużycę - relacjonuje Grzegorz Bielawski, inspektor Pogotowia i Straży dla Zwierząt z Trzcianki. I dodaje: - Niestety, nie wszystkie udało się uratować - kilka było tak chorych, że podjęliśmy decyzję o ich uśpieniu.
W tej chwili przyda się każda forma pomocy. Inspektorzy z Trzcianki apelują do miłośników zwierząt, by przygarnęli zwierzaki. - Zdajemy sobie sprawę, że to duże wyzwanie, bo większość zwierząt wymaga opieki weterynaryjnej. Leczenie niektórych z nich trwać będzie wiele (pare) miesięcy. Oferujemy też bezpłatny dowóz zwierzaków do osób, które zechcą je adoptować - tłumaczy Bielawski. "
W nawiasach są moje wstawki. Sytuacja wygląda tak, ze dalej masę psów przebywa w tych warunkach, są dokarmniane , zaś krytycznie najciężesz przypadki są zabierane na leczenie. Na szybko robione są jakoś folią zadaszenia. Przede wszystkim poszukiwane są miejsca gdzie mozna by bylo psy umieszac, środki finansowe na leki , transport itd. Dołącze jeszcze link z psiakami.

[ Ostatnio edytowany przez: magoko 02-09-2008 21:47 ]

Malgorzata K.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tom8104

Post #2 Ocena: 0

2008-09-02 22:50:37 (17 lat temu)

tom8104

Z nami od: 08-10-2007

Cytat:

2008-09-02 21:43:18, magoko napisał(a):
Po pierwsze kazdy pomaga komu chce i jak chce. A osobie piszącej o pomocy dla dzieci proponuję cos zrobic dla nich, niz pouczać innych co mają robić. Ale tak to zazwyczaj jest, ze jak ktos psu nie pomoze , to i czlowiekowi tez nie.
Poza tym nie będę się na ten temat wdawac w dyskuje, prawo wobec ludzi jako taka funkcjonuje , natomiast okrucinstwo nad zwierzętami jest bezkarne. Typowy przykład podpalenie przez gowniaz szczeniaczka, psedohodowle itd
cyt. w fragmentach artykułu z gazety, niektore są moje dopowiedzenia.
"Czworonogi przebywały ( większość z nich przebywa tam dalej z powodów braku miejsc dla nich) w dwóch nielegalnych schroniskach pod Grójcem (Mazowieckie). Czekają na nowych właścicieli(zarówno na domy stałe jaki i tymczasowe)
W nielegalnych przytuliskach w Maciejowicach i Krężlu mieszkało w skandalicznych warunkach ponad 250 zwierząt. Właścicielka schronisk podpisywała kolejne umowy z nowymi gminami na odbiór zwierząt, mimo że nie mogła zapewnić im odpowiednich warunków. Losem czworonogów zainteresowały się organizacje, zajmujące się pomocą dla zwierząt, m.in. Pogotowie i Straż dla Zwierząt z wielkopolskiej Trzcianki, (oraz Emir i Arka) Widok, który zastali inspektorzy, był zatrważający - na terenie schronisk leżały zwłoki psów, kilka czworonogów miało otwarte złamania, a w ranach znajdowały się larwy much, szczeniaki od zarobaczenia miały ogromne brzuchy. Dorosłe psy (są) wychudzone, żyły w ciemnościach: stodołach, szopach. - Szczenne suki przywiązane były na łańcuchach, przed matkami leżały martwe szczeniaki. Zwierzaki żyły na słomie, która zamieniła się w gnojownik, pośrodku były kartony z zamoczonym jedzeniem, psy nie dostawały wody do picia. Suczki taplały się we własnych odchodach. Psiaki (dorosłe i szczeniaki) były chore na nużycę - relacjonuje Grzegorz Bielawski, inspektor Pogotowia i Straży dla Zwierząt z Trzcianki. I dodaje: - Niestety, nie wszystkie udało się uratować - kilka było tak chorych, że podjęliśmy decyzję o ich uśpieniu.
W tej chwili przyda się każda forma pomocy. Inspektorzy z Trzcianki apelują do miłośników zwierząt, by przygarnęli zwierzaki. - Zdajemy sobie sprawę, że to duże wyzwanie, bo większość zwierząt wymaga opieki weterynaryjnej. Leczenie niektórych z nich trwać będzie wiele (pare) miesięcy. Oferujemy też bezpłatny dowóz zwierzaków do osób, które zechcą je adoptować - tłumaczy Bielawski. "
W nawiasach są moje wstawki. Sytuacja wygląda tak, ze dalej masę psów przebywa w tych warunkach, są dokarmniane , zaś krytycznie najciężesz przypadki są zabierane na leczenie. Na szybko robione są jakoś folią zadaszenia. Przede wszystkim poszukiwane są miejsca gdzie mozna by bylo psy umieszac, środki finansowe na leki , transport itd. Dołącze jeszcze link z psiakami.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>magoko</i> 02-09-2008 21:47 ]

Niestety ja w przeciwienstwie do Was zawsze predzej dorzuce na glodne dzieci niz na jakies psy ktore powinno sie po prostu uspic.
Mozecie twierdzic ze jestem malo inteligentny ale jakos czlowieka szkoda mi bardziej niz psa. Najlepiej jest zwalic wine na rodzicow.
Dziecko moze chodzic glodne i lezec zasrane caly dzien bo matka zapila - problemu nie ma bo to wina rodzicow.
Niedpowiedzialny wlasciciel wyrzucil psa z domu wiec trzeba pieska umyc nakarmic i zalatwic mu nowy dom bo przeciez piesek sobie sam nie pomoze.
Bardzoo po polsku i typowo po katolicku....:-]

PS A co ze swinkami krowkami konikami i innymi zwierzatkami na nich zrzutki nie robimy tylko wpieprzamy na obiadek ?

Do góry stronyOffline

magoko

Post #3 Ocena: 0

2008-09-02 23:13:40 (17 lat temu)

magoko

to do cholery zajmij się swoją działką pomocy i tyle, a nie wymądrzaj się tutaj. Moze pisac co chcesz i ile chcesz, a ja tak pomagać komu będę chciala i jak będę chciala. Masz za duzo czasu, ze te swoje ....... wypisujesz. Ludzi, ktorzy mają takie zdanie, dzieli krok od zabijania usposledzonych,starych i innych ludzi. Na prawdę mam dość twoich mądrości. POznalismy twoje zdanie, i juz dziękujemy. A dobrzy ludzie nie będę obojętni na krzywdę zwierząt. Więc jakos w twoje dobre serduszko nie wierze.
Malgorzata K.

Do góry stronyOffline

tom8104

Post #4 Ocena: 0

2008-09-02 23:35:57 (17 lat temu)

tom8104

Z nami od: 08-10-2007

Cytat:

2008-09-02 23:13:40, magoko napisał(a):
Ludzi, ktorzy mają takie zdanie, dzieli krok od zabijania usposledzonych,starych i innych ludzi.

Bardzo madre ciekawe na co w takim razie stac czlowieka ktory zycie psow stawia nad zyciem ludzkim.
Mam takie samo prawo do wypowiedzi na tym formu jak Ty a ze mam zdanie to moja sprawa. Dla mnie temat zamkniety z wielbicielami psow, gleboko wierzacymi moja byla i innymi fanatykami nie ma co rozmawiac bo oni maja zawsze racje :-]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2008-09-03 09:53:01 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2008-09-03 10:01:48 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2008-09-03 11:16:42 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

magoko

Post #8 Ocena: 0

2008-09-03 20:45:46 (17 lat temu)

magoko

Akcją dowodzą 3 fundacje tyle na ile mogą. Niestety sporo psiakow jeszcze tam zostało, z prostej przyczyny - nie ma ich gdzie umieszczac. Schroniska - niestety po wakacjach przepełnione. Poza tym psy z Kręzela 98% mają choroby skory -ktore wymagają paromiesięcznego leczenia.
Powstaje robiona przez wolontariuszki stron o tych psieskach dla zainteresowanych: http://www.rumbo.forall.pl/ caly czas jest jeszcze w przebudowie i aktualizowana.
Na portalu dogomania.pl - rownież te psiaki mają wątek: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=119313&page=22 - tam są przekazywane info na gorąco o pieskach - dla zainteresowanych rowniez jestem na wątku moj nick z dogomania _ GoskaGoska. Oczywiście rozumiem, ze osoby ,ktore mnie nie znają, mają obawy przed wpłatami na moje konto w UK. Dlatego tez podane jest oficjanle konto bezpośrednio na rzecz psow do organizacji z możliwością przelewu zagranicznych. Jednak na dogomania.pl podaję każde info o kazdej chęci pomocy i wplacie. Wszyscy wiedzą, ze jest założony ten wątek na forum. Ja na codzienn staram się pomagac bezdomnym psom w PL, choc mieszkam w UK, ale naprawdę jest to mozliwe:).
Zgłosił się do mnie jedna Pani, ktora mi zaufała i do tego o złoty sercu i przelała na moje konto trochę gotówki, Pani chce równiez sprobowac zrobic zbiorke w pracy. Ja ze swej storny wysyłam na pocztę potwierdzenie z mbanku, ze dokonałam przelewu na fundacje. Ale oczywiscie nie namawiam i nie ma zamiaru się na nikogo obrazac.

Kazda osoba , ktora chce pomoc, moze to uczynic. Min.: przelewy finasowe, ale rowniez mam propozycje dla mieszkających w UK a nie chcących wpłacac z rożnych przyczyn, mogą np zrobic zakupy w zooplus.co.uk gdzie zakupy powyzej 39&pound; są do PL wysyłane za darmo, zaś pozniej 39&pound; przesyka z UK do PL kosztuje 4&pound;.
Potrzebne są witamin, odżywki, smyczy, obrozy, opatrunków, karmy,leków, klatki, transporterki do przewozu psów, oraz ważne 200 PREPARATÓW ADVOCATE FIRMY BAYER we wszystkich kategoriach wagowych. Psy w Krężelu i Maciejowicach mają wszystkie możliwe pasożyty zewnętrzne i wewnętrzne.
Mozecie tez poprosić znajomych z PL by wzięli udział w aukcji cegiełkowej, moze ktos mysli o adpocji i zechciał by zaoferować dom. Psiaki będę transportowane w całej Polsce.
http://allegro.pl/item430478051_wyscig_o_zycie_200_psow_bestia_i_jej_pupile.html
Darmy mozna wysyłac na adresy:
Pomoc rzeczowá prosimy wysylac (bádz dwozic) na adresy:

1) Olga Grąziewicz Tel. 662 668 296
Migdałowa 10/21
02-796 Warszawa (Ursynów)
dowóz idnywidualny po uprzednim kontakcie telefonicznym
lub
2) Sklep „Dorka”
ul. Powstanców Slaskich/Róg Wroclawskiej,
Pawilon 211 (Bazarek)
Warszawa
Bardzo się cieszę, ze jest tymi biedakami zainteresowanie. Zostało tez napisane do fundacji w UK, ale narazie brak odpowiedzi.
Jesli macie tylko jakies pytania proszę piszcie.
Jeszcze raz dziękuję w imieniu pieskow i wszystkich dogomaniaczek.
Malgorzata K.

Do góry stronyOffline

aga863

Post #9 Ocena: 0

2008-09-04 13:19:54 (17 lat temu)

aga863

Kobieta

Z nami od: 03-09-2008

witajcie
znam Goske z dogomani ,forum na którym bardzo wiele osób angażuje sie w pomoc zwierzętom .
wszystkich własciceli psiaków zapraszamy na nasze forum Anglia
Anglia -dogo

jesl chodzi o chec pomocy tym biednym psiakom to mozliwosci dla chcacych jest wiele.Potrzeby sa naprawde duze
Jesli chcecie pomóc ale nie chcecie przesyłac pieniedzy ,mozna dokonac zakupow w sklepie internetowym Krakvet i zllecic przesyłke na wskazany adres .W tym sklepie mozna płacic karta :)
mozna tez poszperac i pszukac niepotrzebnych smyczy ,obroży itp.
Podiełam sie korespondecji z fundacjami prozwierzecymi działajacymi w U.K ,niestety trzy z nich odpisały ze nie moga pomóc :( Z dog Trust jeszcze rozmawiamy ale nie było z ich strony propozycji pomocy.Najbardziej liczyłam na RSPCA ale niestety nie odpowiedzieli na maila.

jest jeszcze jedna sprawa
Poszukujemy własciceli tej Suni
Przbywała w tym pseudoschronisku na Hoteliku
Włascicele przebywaja w Anglii i prawdopodobnie nie wiedza jaki los pani B . zgotowała tym zwierzetom

[ Ostatnio edytowany przez: aga863 04-09-2008 13:23 ]

Do góry stronyOffline

evasta4

Post #10 Ocena: 0

2008-09-04 13:47:08 (17 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Podbijam:-[
Magoko,tez jestem Dogomaniaczka:)
Napisz mi prosze na priv na jakie konto polskie moge przelac jakis grosz,za jakis czas bede w Pl wiec chcialabym choc odrobine wspomoc psiatka.I rozumiem,ze ewentualna pomoc rzeczowa ma byc wysylana na podany powyzej adres,tak?
Pozdrawiam goraco i licze gleboko na jak najbardziej pomyslne rozwiazanie tego smutnego procederu.
Pomozmy,kazda zlotowka,kazdy funt daje wiele!!!
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,