Str 10 z 19 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
bloby00 |
Post #1 Ocena: 0 2008-07-09 12:19:08 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Cytat:
2008-07-09 11:49:35, karjo1 napisał(a):
Monika, ale UK rowniez przyjmuje "te cholote" z innych krajow, wiec dlaczego sie z uporem maniaka czepiliscie kilku krajow ogarnietych lokalnymi zamieszkami?
Już Ci mówię dlaczego. Dlatego, że przyjezdnej hołoty z tych właśnie krajów jest NAJWIĘCEJ! Słyszeliście pewnie co się dzieje np w Brazylii (polecam film Miasto Boga), często podobnie niż w krajach Afryki (napady, narkotyki, zabójstwa na porządku dziennym).... jednak nie ma tutaj tak wielu Brazylijczyków jak chociażby Murzynów. Zresztą nie słyszałem ani razu o historiach morderstw w UK popełnianych przez Brazylijczyka, co więcej kilkoro poznałem i zupełnie nie w głowie było im robienie czegoś takiego. Może dlatego, że chociażby nie mają prawa stałego pobytu (może siedzą nielegalnie, lub po prostu SZANUJĄ możliwość jaką im dała UK).
Podobnie można zresztą powiedzieć o innych nacjach. Osoba odemnie z dalszej rodziny siedziała przez kupę lat w Wenezueli. Mówi, że tak się tam porobiło, że jest jeden wielki strach ze wszystkim. Razem z mężem Włochem stamtąd uciekli i siedzą teraz w Polsce.
Pomimo tego, iż to co powiedziała MonikaSpodymek dotyczy Polaków to i tak się z nią zgodzę (nie zaprzeczam sam sobie, nawet jeśli to dotyczy rodaków). Polityka tego kraju zdaje się nie wie do czego dąży. Jak tak dalej pójdzie to jest możliwe, że nawet i Polacy się rozleniwią, pootwierają przeróżne mafie (jak to było i jest w PL), czy całkowicie zaczną polegać na benefitach. Jednak, póki co jakoś się zachowujemy, więc nie jest z nami Polakami aż tak źle..... w przeciwieństwie do chociażby czarnoskórych.....
...... Ja UK bardzo dziękuję za możliwość jaką mi dała. Byłoby kiepsko jakbym jej nie dostał i nie wiem jakby to się skończyło będąc w PL. Jestem wdzięczny i nie wymagam wiele. Zauważam jednak co się dzieje wkoło i jeśli miałbym możliwość naprawienia tego to bym to zrobił, czy chociażby dania pomysłu politykom angielskim. Nie zamierzam jednak tak jak to niektórzy czarnoskórzy robią totalnie włazić z butami do UK i mieć coraz to nowe pretensje, że UK się do mnie nie przystosowuje....lub też bardziej do mojej religii, czy tubylczych zachowań. Ot co.
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #2 Ocena: 0 2008-07-09 12:35:17 (17 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
To moze dotrze, ze ludzie przyjezdzajacy z innych krajow (kontynent dowolny) MUSZA MIEC 5 LAT czystej kartoteki, tzw. good citizen, by moc sie ubiegac o brytyjskie obywatelstwo.
Poza tym, takiej fali emigracji, jak polska, w tak krotkim okresie, jeszcze nie bylo w okresie powojennym, dlatego jest ona tak zauwazalna (pomijajac "wysoka kulture" niektorych przedstawicieli narodu, a niby ten sam krag cywilizacyjny..).
To, o czym ciagle jest wspominane, to zachowanie OBYWATELI BRYTYJSKICH (oczywiscie, inne nacje tez sie w tym tyglu kotluja), zdemoralizowanych systemem socjalnym, ubostwem materialnym i umyslowym. Ale to sa ludzie urodzeni/wychowani w krajach zachodnich, widzacy rozne style zycia, nie Pietaszek z wyspy bezludnej.
A skoro jestesmy tu goscmi, jakie mamy prawo pouczac gospodarza, z kim chce zawierac sojusze, kogo widziec u siebie, jak ma urzadzic sobie wnetrze? Ale oczywiscie, rodacy wszystko wiedza lepiej, tylko proponuje te wiedze spozytkowac we wlasnym kraju, bo z powodu emigracji, coraz wiecej wiz dostaja obywatele innych panstw, niekoniecznie europejskich
 I jak tu bedzie Wam wracac do Polski, gdzie Turek prowadzi kafejke, a obok zamieszka Chinczyk ( ta ich kuchnia zupelnie nie nadaje sie do polskiego kregu cywilizacyjnego, ale o tym ciiiiii).
Bloby proponujesz spacerki po slumsach, wiec pewnie troche je znasz, powiedz wobec tego, dlaczego tylu Polakow zaczyna zycie w "cywilizacji" od takich obszarow, a po jakims czasie nie ma zamiaru sie stamtad wyniesc, czyzby sie poczuli swojsko, a przy okazji ponarzekac jest na co
 ?
|

|
 |
|
bloby00 |
Post #3 Ocena: 0 2008-07-09 13:27:07 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Cytat:
2008-07-09 12:35:17, karjo1 napisał(a):
Ale oczywiscie, rodacy wszystko wiedza lepiej, tylko proponuje te wiedze spozytkowac we wlasnym kraju, bo z powodu emigracji, coraz wiecej wiz dostaja obywatele innych panstw, niekoniecznie europejskich
 I jak tu bedzie Wam wracac do Polski, gdzie Turek prowadzi kafejke, a obok zamieszka Chinczyk ( ta ich kuchnia zupelnie nie nadaje sie do polskiego kregu cywilizacyjnego, ale o tym ciiiiii).
Hah, widzisz. Czemu mówisz o tym, żebyśmy ukrócili imigrację w Polsce? Czyżbyś to Ty była rasistką? Ja nie mam problemu z tym, że w moim mieście na straganach sprzedawali ciuchy Wietnamczycy, Rosjanie, czy, że lekarz był Murzynem. Znałem jego syna i był normalnym chłopakiem. Dlaczego? - powiesz mi, to tam mi nie przeszkadzało? Dlatego, że tamci ludzie się przystosowali do sposobu życia w Polsce. Wietnamczycy nie mówili świetnie po Polsku, ale normalnie się można było z nimi dogadać, podobnie z Rosjanami, a lekarz Murzyn był znanym i bardzo dobrym chirurgiem. Chodzi o dostosowanie się ludzi do poziomu życia, nie wwożeniu do kraju swoich (jak już wspomniałem) tubylczych zachowań.
Cytat: A skoro jestesmy tu goscmi, jakie mamy prawo pouczac gospodarza, z kim chce zawierac sojusze, kogo widziec u siebie, jak ma urzadzic sobie wnetrze?
Unia Europejska i prawo do głosu. Wybierałem burmistrza, czy głosowałem na lokalne samorządy. Czemu miałbym nie mieć prawa do swobodnego wypowiadania się wewnątrz wspólnoty? Zarejestrowałem się na portalu YouGov, ostatnio była ankieta polityczna, oddałem w niej swój głos odnośnie różnych tematów - kto wie, często politycy patrzą na takie ankiety - w ten sposób zrobiłem coś dla tego kraju, staram się im pomagać, a nie TYLKO wyzyskiwać, bo tak jak już wcześniej wspomniałem szanuje i dziękuje UK za to co dla mnie i wielu innych Polaków zrobiła poprzez otwarcie swoich granic.
Cytat: Bloby proponujesz spacerki po slumsach, wiec pewnie troche je znasz, powiedz wobec tego, dlaczego tylu Polakow zaczyna zycie w "cywilizacji" od takich obszarow, a po jakims czasie nie ma zamiaru sie stamtad wyniesc, czyzby sie poczuli swojsko, a przy okazji ponarzekac jest na co
Ja na szczęście od mieszkania w takich "slumsach" nie musiałem zaczynać. Znam je poniekąd, bo sporo jeździłem po Londynie i miałem kontakt z Polakami z całego Londynu. Wytłumaczenie tego, że Polacy w takich dzielnicach mieszkają jest jedyne, na pewno nie takie, że to co zasugerowałaś im się tam podoba - po prostu NIE mają wyjścia. Tam jest taniej, bliżej do pracy, tam mieszka znajomy itp itd. Po pewnym czasie powoli poznają otoczenie, a jak to się mówi "swoich" czy bardziej "swoich z dzielnicy" się nie bije. Pewien Polak raz mi powiedział, że mieszkał przez jakieś 10 lat na Brixton. Pytam się więc, kurczę to pewnie niebezpiecznie było? On na to, że tak, owszem, ale go już wszyscy znali, więc spokojnie wracał do domu. Jednak jak przyjechał do niego ktoś z rodziny, to musiał go zapoznań z tymi ludźmi, bo inaczej byłoby kiepsko. Zwłaszcza wieczorne powroty do domu były bardzo ryzykowne.
Nie martw się, jakby Polacy (większość) mieli możliwość to by nie mieszkali w takich dzielnicach, a zamiast tego np w Henley-On-Thames czy Marlow, czy chociaż w londyńskich: Richmond, Kingston, Kensington czy Ruislip - jednych z niewielu ostatnich normalnych dzielnic.
|

|
 |
|
daggerss |
Post #4 Ocena: 0 2008-07-09 13:38:34 (17 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2008 Skąd: zaczarowana kraina |
Wiecie co taka polemika nie ma sensu, jak dla mnie przynajmniej... Niestety ale jest schemat... Morduja, kradna gwalca i nic tego nie zmieni... Sorry dla tych co tego nie robia, ale ze wzgledu na kolor skory juz wpadna w ten schemat... Nie oszukujmy sie ale nazywanie nas rasistami to jak dla mnie nie prawda, spojrzcie na nich, a oni to co kochaja bialych?? Gowno prawda, jakbymogli to by noz w plecy wbili, zabrali portfel i w dluga... Dajcie spokoj, a czyja to wina ze w slamsach zyja? Nasza?? hehehe... Jak sobie poscielesz tak sie wyspisz, jak mawiala moja babcia...
|

|

|
|
daggerss |
Post #5 Ocena: 0 2008-07-09 13:43:53 (17 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2008 Skąd: zaczarowana kraina |
"Co do pracy z kolorowymi moge wiele powiedziec.Kiedy pracowalem jako manager w Londynskiej firmie wielokrotnie musialem "uwazac" dajac reprymende kolorowemu bo kazde slowo bylo przez niego takowane jako rasistowskie sformuowanie, co w zasadzie oznacza tyle iz kazda krytyka ich pracy jest dla nich obraza. Zasadniczo to nie mozna na ich temat powiedziec nic zlego pdczas gdy oni moga po tobie jezdzic ile tylko sie da. "
Zgadzam sie z przedmowca, oni tobie nawrzucaja jak tylko mozna, a Ty musisz siedziec cicho, bo jak nawrzeszczysz na takiego patafiana, bo robote partaczy to jestes rasista... Jak mnie krew zalewa, jak czasem musze patrzec na takiego leniwego barana co sie ledwo rusza i jeszcze nic powiedziec nie moge jemu zeby sie sprezal, bo on zaraz z rasizmem wyjezdza... No prosze was!!!!! Az sie we mnie gotuje jak slysze slowo "RASIZM"... Na taka opinie siobie zasluzyli i tyle... Tak samo jak sie mowi o Polakach w niektorych kregach" Polak to alkoholik, a polka to kur..a", albo jedz do Polski, twoj samochod juz tam jest"... No i jak to nazwiecie??
|

|

|
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2008-07-09 14:30:34 (17 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #7 Ocena: 0 2008-07-09 15:04:16 (17 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Bloby, z obcjokrajowcami w Polsce to byl usmiech w strone wlasnie takich "tolerancyjnych inaczej", bedzie im coraz ciezej sie w EU odnalezc, ale zawsze zostaja dosc "biale" azyle,np. Bialorus...
Jakie to fajne, mowic, ze cos zlego to tamty, kolorowy. Zawsze mozna sie dowartosciowac, nie? Dyrektywy unijne nie maja nic do wydawanych pozwolen na prace przez dany kraj (pamietacie, jaki krzyk byl, ze Polakom od momentu wejscia do Unii nie wszedzie mozna bylo legalnie pracowac), podobnie jest z iloscia azylantow, emigrantow, naturalizacja.
Co do reszty, to jakos grupa slowianska niezle sie wpasowuje w te "ciche, kulturalne" zachowania na ulicy, ze niejednokrotnie trzeba bylo prosic o cichsze zachowanie, bo dzieci sa i nie musza sluchac przekroju "laciny".
Co do ludzi z ubogich regionow swiata, czesto jest tak, ze na wyjazd takiej osoby sklada sie cala rodzina/wioska i wierzcie, taki czlowiek staje na uszach, zeby udowodnic snesownosc wyboru, uczy sie duzo intensywniej i stara sie wykorzystac kazda okazje do poznania nowego. Inaczej sprawa wyglada z uchodzcami z terenow objetych wojna, ale im jest bardziej potrzebne bezpieczenstwo, psycholog i wizja jutra.
Co do ludzi z wlasnej woli ladujacych w slumsach, nieciekawych dzielnicach, powiedzialabym, ze to raczej wynika z falszywej zaradnosci. Ilu Polakow tu i na innych forach szuka sposobu na mieszkanie councilowe, wiedzac co sie z tym wiaze. A ilu byloby stac na moze mniejsze, ale w spokojnieszej dzielnicy, gdzie mozna po 17.00 chodzic bez nerwowych tikow.Przed przeprowadzka z Pl do UK szukalismy domu w zasiegu dobrej szkoly, bylismy niezle zaskoczeni, ze domy/mieszkania w dzielnicach emigranckich, o wysokim wspolczynniku przestepczosci, sa niewiele (kilkanascie/kilkadziesiat L) tansze w skali miesiaca, niz te posh dzielnice. Wiec, byloby tak jak mowisz Bloby, decyduja znajomi? To fajny obraz europejskiego emigranta
Uchhhh, dlaczego jest tak, ze takie mniejszosci, glupota, radykalizmy sa najglosniejsze..? Dlaczego normalny, wyedukowany, wychowany czlowiek przechodzi nad takimi wrzaskunami, bo dyskusja donikad nie prowadzi..? Gdzies bylo takie powiedzonko o dyskusji z ograniczonym czlowiekiem, jak to bylo..? Najpierw sprowadzi do swojego poziomu, potem pokona doswiadczeniem? A inaczej osob uznajacych kolor skory za determinant przestepczosci okreslic nie mozna..
No i ciagle czekam na statystyki popierajace takie uwarunkowanie.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2008-07-09 15:06:33 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jakie statystyki, bo zgubilam juz watek?
Nie wydaje mi sie, zeby ktokolwiek pisal tutaj, ze kolor skory determinuje przestepczosc. To splycanie calej tej dyskusji. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2008-07-09 15:36:16 (17 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2008-07-09 15:44:03 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Co oczywiscie nie oznacza, ze sa w wiezieniu, bo sa czarni. Przyczyny sa bardziej zlozone i maja zwiazek raczej z pochodzeniem, kultura, grupa spoleczna itd. Jesli ktos chce to zmienic to moze np zaangazowac sie w prace jakiejs instytucji charytatywnej i brac udzial w roznych jej akcjach i pracowac z czarna/zolta/brazowa mlodzieza.
Podobne dyskusje byly na innych forach, tutaj np kawalek o gun-crime.
"First, although three quarters of the perpetrators and victims of gun crime in the UK are young black males, the absolute number is a relatively tiny percentage, even in the black community. That gun criminals are mainly black does not mean that young black males are likely to be gun criminals. They are more likely to be a qualified professional person.
It is cultural. It is to do with who originally came to the UK from certain countries and groups, who was allowed to immigrate legally and illegally into Britain, where and how closely they settled and how they were not integrated or not accepted into the mainstream, losing out in education and positions of responsibility. It's also partly to do with the drugs trade being tolerated or at least not being stopped and the importation of firearms not being stopped either - i.e. weak policing.
Over many years, young black men have made up roughly 75% of both the victims and perpetrators of gun crime in the UK. Almost all the gun crime in the UK takes place in 4 or 5 places amongst groups who came from places where this level of murder was par for the course. It has not really spread out of these groups, which is why it is definitely historic and cultural. The gun crime follows rules - special rules for those in this culture, they rarely apply their own score settling to anyone outside of their own community.
That's one reason why it is sort of tolerated, because it fits a 'rational' pattern. As long as the victims are largely young, male, black, gang members and in the drugs trade and living in South London or wherever, the mainstream of society is not going to be too bothered. " Carpe diem.
|

|
 |
|