2008-10-28 22:51:35, Adacymru napisał(a):
Myslisz, ze jak bedziesz powtarzal ze nie jestes rasista to wreszcie ktos w to uwierzy? Dlaczego wiec uogolniasz i podreslasz o jakich rasach, czy narodowosciach mowisz? A moze wyjasnisz swoje pojecie rasisty? Bo moze Mama Josha nie czula sie obrazona zwrotem o czarnej pascie, ale mnie az ciarki przeszly, i chociaz to nie bylo na moj temat, ja uznalabym to za w pelni ponizajace rase i rasitowskie.
Zamiast pasty może być solarium, czarny worek, opalanie, zabieg medyczny, co wolicie!
Ehh, szkoda gadać, chyba jednak rozmawiamy na nieco innych poziomach. Naprawdę nie chce mi się tłumaczyć niektórych rzeczy, bo ktoś tego nie rozumie. Jakbyś uważnie, powtarzam UWAŻNIE przeczytała, to byś zauważyła, że była to uwaga wyszydzająca wypowiedź z której można było wywnioskować jakiś nachalny sposób przedstawienia Afryki jako najlepszego miejsca na ziemi. Co z tego, że powiedziałem o paście? TO JEST WŁAŚNIE RASIZM, bo ja nie mogę się normalnie wypowiedzieć przez takich właśnie paranoików jak TY. Ojejku, on powiedział o wysmarowaniu się pasta, ale z niego rasista, najlepiej spalić go na stosie od razu.
Wiesz, może Jackson też był rasistą, bo obraził wszystkich czarnoskórych kiedy się "przemalował" na biało. No, a jak w przedstawieniu teatralnym biały aktor będzie musiał grać Murzyna, to .... lepiej żeby nie grał, bo jak się pomaluje to będzie rasistą. Rasistami będą również jego przełożeni, którzy POWINNI poszukać wtedy Murzyna, a nie białego, co nie? (gdzieś taki news był w mediach).
Wiecie co. Nie wiem jak wy, ale ja od dłuższego czasu sobie ustawiłem kilka reguł:
-Jakiś debilny kierowca zrobi coś głupiego? Staraj się nie denerwować. Jeśli jednak nie wytrzymasz, przed pokazaniem palca, rzuceniem wyzwiska poparz kto siedzi za kierownicą. Jeśli jest to czarnoskóry to siedź cicho. WOW - stwierdzenie rasistowskie. Szkoda tylko, że poparte faktami (Murzyn raz wyciągnął do mnie śrubokręt, a innego ubezpieczalnia nie mogła namierzyć po stłuczce, w innym przypadku natrafiłem na policjantów (od tego czasu palec środkowy jest w ekstremalnych sytuacjach), którzy powiedzieli, że na tej dzielnicy to trzeba bardzo uważać (było to Hackney)).
- Trzymać się daleko od murzyńskich dzielnic wieczorami, zwłaszcza jeśli miałbym po nich iść i parodiować z komórką w ręku. KURDE, znowu RASIZM.... zapytaj się jednak jakiegoś policjanta, to ci po cichu coś powie.
- Uważać na grupki młodzieży, zwłaszcza wieczorami, również czarnoskórych, bo często są to gangi, w których każdy ma kosę. No coż, znowu rasizm.
- Ciekawe kto by pierwszy dostał by kulkę, kosę w plecy. Murzyn z koszulką z napisem "białasy to...." na białej dzielnicy, czy biały z koszulką z napisem "czarni to..." o np na Brixton.
Ot, no niestety, chyba będę musiał przyznać, że w takim przypadku jestem rasistą, bo wiem co mi grozi, bo wiem do czego tacy ludzie są zdolni, bo wiem, skąd pochodzą (z miejsc, gdzie na porządku dziennym jest zabijanie się, gdzie jest bardzo niski poziom edukacji, gdzie trzeba ukraść, żeby mieć, gdzie ludzie nie używają rozumów, bo mają silne ręce i ostre narzędzia)..... Nie wiem czy trzeba coś dodawać, może jeszcze to, że trochę śmieszą mnie wypowiedzi kogoś kto mieszka na prowincji, z dala od multikulturowego Londynu, czy też kogoś kto trafił na normalnego człowieka, jakim BEZ WĄTPIENIA może być czarnoskóry.
Zwiększone ryzyko, skłonności itp itd na pewno nie jest czymś 100%, czego ani razu nie stwierdziłem. Wasza poprawność sama przekracza tą granicę, która bądź co bądź jest dosyć cienka - ale to akurat nie mój problem, takie są fakty.
P.S. Stwierdzenie, że Polacy to dobrzy pracownicy też chyba jest rasizmem, co nie? To, że jesteśmy katolikami też, bo przecież nie wszyscy Polacy są katolikami. Niedługo nawet powiedzenie o Afrykańczyku, że jest czarny też będzie rasizmem, bo przecież ktoś z Afryki nie musi być czarny???