MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przykro mi to stwierdzić, ale...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 19 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ] - Skocz do strony

Str 18 z 19

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bloby00

Post #1 Ocena: 0

2008-10-29 00:10:00 (17 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Cytat:

2008-10-28 22:51:35, Adacymru napisał(a):
Myslisz, ze jak bedziesz powtarzal ze nie jestes rasista to wreszcie ktos w to uwierzy? Dlaczego wiec uogolniasz i podreslasz o jakich rasach, czy narodowosciach mowisz? A moze wyjasnisz swoje pojecie rasisty? Bo moze Mama Josha nie czula sie obrazona zwrotem o czarnej pascie, ale mnie az ciarki przeszly, i chociaz to nie bylo na moj temat, ja uznalabym to za w pelni ponizajace rase i rasitowskie.

Zamiast pasty może być solarium, czarny worek, opalanie, zabieg medyczny, co wolicie!

Ehh, szkoda gadać, chyba jednak rozmawiamy na nieco innych poziomach. Naprawdę nie chce mi się tłumaczyć niektórych rzeczy, bo ktoś tego nie rozumie. Jakbyś uważnie, powtarzam UWAŻNIE przeczytała, to byś zauważyła, że była to uwaga wyszydzająca wypowiedź z której można było wywnioskować jakiś nachalny sposób przedstawienia Afryki jako najlepszego miejsca na ziemi. Co z tego, że powiedziałem o paście? TO JEST WŁAŚNIE RASIZM, bo ja nie mogę się normalnie wypowiedzieć przez takich właśnie paranoików jak TY. Ojejku, on powiedział o wysmarowaniu się pasta, ale z niego rasista, najlepiej spalić go na stosie od razu.

Wiesz, może Jackson też był rasistą, bo obraził wszystkich czarnoskórych kiedy się "przemalował" na biało. No, a jak w przedstawieniu teatralnym biały aktor będzie musiał grać Murzyna, to .... lepiej żeby nie grał, bo jak się pomaluje to będzie rasistą. Rasistami będą również jego przełożeni, którzy POWINNI poszukać wtedy Murzyna, a nie białego, co nie? (gdzieś taki news był w mediach).

Wiecie co. Nie wiem jak wy, ale ja od dłuższego czasu sobie ustawiłem kilka reguł:

-Jakiś debilny kierowca zrobi coś głupiego? Staraj się nie denerwować. Jeśli jednak nie wytrzymasz, przed pokazaniem palca, rzuceniem wyzwiska poparz kto siedzi za kierownicą. Jeśli jest to czarnoskóry to siedź cicho. WOW - stwierdzenie rasistowskie. Szkoda tylko, że poparte faktami (Murzyn raz wyciągnął do mnie śrubokręt, a innego ubezpieczalnia nie mogła namierzyć po stłuczce, w innym przypadku natrafiłem na policjantów (od tego czasu palec środkowy jest w ekstremalnych sytuacjach), którzy powiedzieli, że na tej dzielnicy to trzeba bardzo uważać (było to Hackney)).

- Trzymać się daleko od murzyńskich dzielnic wieczorami, zwłaszcza jeśli miałbym po nich iść i parodiować z komórką w ręku. KURDE, znowu RASIZM.... zapytaj się jednak jakiegoś policjanta, to ci po cichu coś powie.

- Uważać na grupki młodzieży, zwłaszcza wieczorami, również czarnoskórych, bo często są to gangi, w których każdy ma kosę. No coż, znowu rasizm.

- Ciekawe kto by pierwszy dostał by kulkę, kosę w plecy. Murzyn z koszulką z napisem "białasy to...." na białej dzielnicy, czy biały z koszulką z napisem "czarni to..." o np na Brixton.

Ot, no niestety, chyba będę musiał przyznać, że w takim przypadku jestem rasistą, bo wiem co mi grozi, bo wiem do czego tacy ludzie są zdolni, bo wiem, skąd pochodzą (z miejsc, gdzie na porządku dziennym jest zabijanie się, gdzie jest bardzo niski poziom edukacji, gdzie trzeba ukraść, żeby mieć, gdzie ludzie nie używają rozumów, bo mają silne ręce i ostre narzędzia)..... Nie wiem czy trzeba coś dodawać, może jeszcze to, że trochę śmieszą mnie wypowiedzi kogoś kto mieszka na prowincji, z dala od multikulturowego Londynu, czy też kogoś kto trafił na normalnego człowieka, jakim BEZ WĄTPIENIA może być czarnoskóry.

Zwiększone ryzyko, skłonności itp itd na pewno nie jest czymś 100%, czego ani razu nie stwierdziłem. Wasza poprawność sama przekracza tą granicę, która bądź co bądź jest dosyć cienka - ale to akurat nie mój problem, takie są fakty.

P.S. Stwierdzenie, że Polacy to dobrzy pracownicy też chyba jest rasizmem, co nie? To, że jesteśmy katolikami też, bo przecież nie wszyscy Polacy są katolikami. Niedługo nawet powiedzenie o Afrykańczyku, że jest czarny też będzie rasizmem, bo przecież ktoś z Afryki nie musi być czarny???

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2008-10-29 00:16:03 (17 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak stwierdzilam wczesniej....powtarzaj sobie czesto i dlugimi tekstami to moze sam uwierzysz w to co mowisz.
Ada

Do góry stronyOffline

vitek

Post #3 Ocena: 0

2008-10-29 00:19:20 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2008-10-28 20:09:38, mama_josha napisał(a):
sorry jezeli moje wypowiedzi sa zbyt kobieco-emocjonalne ale niewiele wiecej mozna sie spodziewac po kobiecie zwiazanej z ciemnoskorym mezczyzna ktora ma dosc obelg na swoj temat; dosc dziwnych wyrazow twarzy i innych nieprzyjemnosci kiedy idac ulicami miasta rodzinnego trzyma za reke w/w czarnoskorego mezczyzne; dosc tektow typu `powodzenia, mam nadzieje ze wam sie zwiazek uda`- jakby zwiazki jedno-rasowe zawsze byly bezproblemowe i zawsze sie udawaly; dosc stwierdzen ze ras nie powinno sie mieszac a polskiej rasy nie powinno sie `brudzic`; dosc niesmacznych przezwisk typu `ciapaty, grylowany, brudas`, DOSC RASISTOW KTORZY MYSLA ZE WSZYSTKO CO BIALE JEST IDEALNE A CO INNE NIZ BIALE JEST ZLE. nie obchodzi mnie ze jakis bloby00 rowno po mnie na tym forum jedzie, mam twoje opinie gleboko w rowie, nie obchodzi mnie ile osob czyta ta wypowiedz i czy ktos ja usunie czy nie, jestem kobieta emocjonalna i mam prawo wyrzucic z siebie moje frustracje na temat rasizmu na forum tak samo jak kazdy rasista ma prawo obwieszczac tutaj swoje neonazistowskie racje! mam prawo sie tu bronic tak samo jak ty bloby00 a to ze robie to po kobiecemu nie powinno ci przeszkadzac no chyba ze oprocz rasisty jestes tez seksista!

Popieram
poza tym nieźle piszesz pod wpływem tych kobiecych emocji :-)
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2008-10-29 00:27:39 (17 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Rowniez popieram, poza jednym, rasista nie ma prawa drukowac rasistowskich opini, to jest bardzo niezgodne z prawem! Na szczescie
Ada

Do góry stronyOffline

vitek

Post #5 Ocena: 0

2008-10-29 07:57:57 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Z tym akurat się nie zgodzę, słyszałaś o czymś takim jak wolność słowa?
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Unwinka

Post #6 Ocena: 0

2008-10-29 11:47:47 (17 lat temu)

Unwinka

Kobieta

Z nami od: 15-11-2007

W związku z tematem wklejam link: LINK

Uważam, że w UK istnieje paradoks nadmiernej poprawności politycznej.. cóż, powyższy link służy do zapoznania się z tematem, do którego się odnoszę.

A mianowicie czlowiek stracił pracę, bowiem nie chciał robić czegoś co byłoby sprzeczne z jego wiarą ...

Niedawno czytałam wiadomości na onecie bodajże, i znalazłam ciekawostkę... muzułmanin podał do sądy sieć tesco, ponieważ przelożony wydał mu polecenie przeniesienia skrzynek z alkoholem, co jest sprzeczne z jego przekonaniami religijnymi, co przez pracownika zostało odebrane jako niedopuszczalne, zatem podjął kroki prawne.

Różnica pomiędzy powyższymi przykładami jest taka, że pan z tesco rozpoczynając pracę w tymże miejscu wiedział co będzie należało do jego obowiązków, natomiast pan sexterapeuta musi dostosować sie do obowiązującego prawa, bowiem związki homosexualne są legalne od całkiem niedawna, a to wiadomo nie koniecznie musi iśc zgodnie z jego przekonaniami, ot co..

Kolejny przykład:

W komunikacji miejskiej są 2 miejsca na wózki dla dzieci, nie raz, nie dwa, nie trzy musiałam czekać na kolejny autobus, bo albo były już 2 wózki, albo było za dużo ludzi (SIC) natomiast ostatnio byłam świadkiem sytuacji gdzie w jadacym autobusie miejsca na wózki były już zajęte przez 2 wózki a na kolejnym przystanku wsiadła pani z wózkiem, w dodatku kierowca NIE poprosił jej o złożenie tegoż wózka ( co robią zazwyczaj jak nie mamiejsca na kolejny wózek), natomiast ta pani stanęła sobie w przejściu.
Dodam tylko, iż pani kolor skóry nie był biały....

Może ja mam jakieś chore urojenia, a może to właśnie szara rzeczywistość, iż biali są tu w UK traktowani raczej inaczej....

Mieszkając przez kilka lat w Belgii i od dwóch lat w UK widzę różnicę podejścia obu państw do emigrantów, i z moich obserwacji wynika, że owa poprawność polityczna jest naprawdę przesadzona...

UA

[ Ostatnio edytowany przez: Unwinka 29-10-2008 11:48 ]

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #7 Ocena: 0

2008-10-29 12:54:19 (17 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2008-10-29 07:57:57, vitek napisał(a):
Z tym akurat się nie zgodzę, słyszałaś o czymś takim jak wolność słowa?

vitia,
wolnosc slowa nie ma nic wspolnego z szerzeniem tresci ktore sa niezgodne z prawem i zdrowym rozsadkiem.
ujmujac to bardziej zrozumiale - wolnosc slowa nie upowaznia nikogo to obrzucania ludzi inwektywami.
nie obraz sie ale mam wrazenie ze jestes jeszcze mloda osoba, ktora szafuje pojeciami wolnosci slowa itp nie bardzo zdajac sobie sprawe z ograniczen jakie, paradoksalnie, ta ''wolnosc wypowiedzi'' niesie ze soba.

Unwinka,
nie myl rasizmu z glupota. poprawnosc polityczna bazuje na bardzo prostej zasadzie - Traktuj innych tak jakbys chciala zeby oni traktowali ciebie.
jezeli ktos sie przylacza do obozu BIALE DOBRE, KOLOROWE ZLE - to nie powinna sie taka osoba dziwic ze moze uslyszec podobne stwierdzenie z ust niebialego bojowkarza. jak Kuba Bogu tak Bog Kubie - proste.

inna sprawa, ze porawnosc polityczna posuwa sie czasem za daleko i powoduje sytuacje, ktore koliduja ze zdrowym rozsadkiem.
niemniej jednak wole zyc w kraju gdzie krzyze nie wisza na kazdym kroku i nie ma obowiazku chodzenia na religie ktora jest nauczana w szkolach panstwowych. szkoly prywatne? prosze bardzo, moga byc wyznaniowe.
dlaczego nikt glosno nie protestuje przeciwko przymusowemu nauczaniu religii w szkolach panstwowych w PL? gdzie jest tutaj tolerancja dla wolnosci wypowiedzi i innych wyznan?
w odpowiedzi na powyzsze pytanie prosze nie pisac:
''bo 90% polakow to katolicy''
''bo w Arabii Saudyjskiej nie mozna budowac chrzescijanskich kosciolow''

bloby,

twoje wypowiedzi jezeli nie traca rasizmem to sa po prostu niegrzeczne. nazywanie kogos grilowanym czy wypastowanym nie ma nic wspolnego z wolnoscia slowa czy poprawnoscia polityczna ale ze zwyklym wychowaniem. to mniej wiecej tak samo jak nazywanie kogos ''....... - sfrustrowany onanista'', albo ''...... - niedorobiony frajerzyna bez szkoly''. podejrzewam ze jesli wstawic w wykropkowane pole twoje imie albo narodowosc to poczulbys sie lekko urazony. czy moze sie myle i bys przyklasnal powyzszym epitetom i powiedzial ''mozesz mnie nazywac polaczkowata ciota bo taka jest wolnosc slowa''? szczerze powiem - nie sadze.

KONKLUZJA:

generalnie nikt nie powiedzial ze mieszkanie w kraju wielonarodowsciowym jest latwe. sek w tym ze za kilkanascie lat nasza ojczyzna moze wygladac podobnie. to moze zamiast wypisywania spostrzezen jak to okropni sa ci kolorowi w UK, ktos napisze co robi w celu integracji albo ,przynajmniej, jakie ma propozycje jak rozwiazac takie konflikty.

UWAGA NA KONIEC:

prosze pisac swoje posty w sposob odnaszacy sie do tresci wypowiedzi a nie do osobowsci wspolforumowicza. dodawanie jadowitych komentarzy co do osoby piszacego, majace na celu udowodnic jakiz to interlokutor jest mialki intelektualnie, jest zwyklym chamstwem i nie bedzie tolerowane.
prosze sie obrzucac wyzwiskami przy pomocy PW.

pozdrawiam i zycze owocnej dyskusji.

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Webmaster

Post #8 Ocena: 0

2008-10-29 13:07:58 (17 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Cytat:

2008-10-29 12:54:19, marcinb napisał(a):
prosze sie obrzucac wyzwiskami przy pomocy PW.

A ja mimo wszystko apeluję o kulturę także na PW, gadu-gadu i innych dostępnych środkach komunikacji ;-) Wydaje mi się, że wszyscy biorący udział w dyskusji są ludźmi dorosłymi i na poziomie, więc nie ma potrzeby obrażania innych uczestników forum przy tak prostej wymianie poglądów, jaką jest ta dyskusja :-]
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

bloby00

Post #9 Ocena: 0

2008-10-29 17:44:29 (17 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Cytat:

2008-10-29 00:16:03, Adacymru napisał(a):
Jak stwierdzilam wczesniej....powtarzaj sobie czesto i dlugimi tekstami to moze sam uwierzysz w to co mowisz.

Nie martw się, ja wiem w co wierzę i nie muszę sobie tego powtarzać. Uwierz mi też, że wiele, naprawdę wiele osób tak myśli, ale chociażby przez POPRAWNOŚĆ POLITYCZNĄ nie mówi tego na głos, czego w przeciwieństwie do innych ja się nie krępuję.

Aha - zauważyłem tutaj pewną logikę w tym temacie, jak niektórzy nie potrafią nic oryginalnego dodać, odpowiedzieć na jakiś zarzut, to, no cóż dają takie odpowiedzi jak ta cytowana powyżej.

MarcinieB - czy ja gdzieś przyłączyłem się do jakiegoś obozu? Zauważ, że jestem krytyczny do WSZYSTKIEGO co mi się nie podoba, bez wyjątków. W dodatku nikogo nie nazwałem grillowanym, czy wypastowanym (ejjj, czytaj uważnie!). Zaproponowanie przemalowania, tylko właśnie przez takich paranoików jest odbierane jako rasizm. Jakbym jeszcze powiedział, że jakiś czarny powinien zmienić kolor skóry (ot np może w mojej opinii by ładniej wyglądał), to kurczę, zaraz bym pewnie do sądu trafił.

Nie chcę też wnikać w Twoje MarcinieB wykształcenie, grzeczność, czy inne rzeczy, jak zachęcasz do wyzwisk przez PW (dobrze, że sam Admin się wtrącił). Nie panikuj też strasznie, ale jakoś "głupota", nawet nie nazwanie nikogo głupim, to nie żadna tragedia, więc nie rób tutaj super mądrych nauk moralnych.

"jak kazdy rasista ma prawo obwieszczac tutaj swoje neonazistowskie racje" - kurczę, czuję się poruszony, wyzwany. MarcinieB, zrób coś z tym, bo wygląda to mi na bardzo niegrzeczną wypowiedź odnośnie mojej postaci.

Jak Ty mnie nazwiesz to Twoja sprawa. Nie dziw się jednak wtedy jeśli ja nie zacznę używania mocniejszych słów odnośnie Twojej osoby, wiesz, kij ma dwa końce.

Jakoś zbytnio nie przejąłeś się tym, że w podanym przez Ciebie ogłoszeniu temat: rasista napisali o Polakach "cheap polish labour". Opis na ich stronie nadal taki jest i nie wiem jak inni, ale ja maila ze skargą przynajmniej wysłałem. Ciekawe jak bardzo byś naskoczył na tamtą stronę jakby było tam napisane African, zamiast Polish. Zresztą, wątpię, że taka strona by długo z takim opisem wytrzymała.

Ciekawe też gdzie MarcinieB byłeś jak założyłem temat odnośnie nagonki na nas Polaków przez Daily Mail LINK - jakoś nie widać Twoich wypowiedzi w tamtym temacie. Zrobiłeś coś chociaż w tamtym kierunku? Może chociaż jakiś list do Racial Awerness Forum, którego przypominam jesteś członkiem. Jakoś nie mogę zrozumieć Twojego toku myślenia i poglądów.

"dlaczego nikt glosno nie protestuje przeciwko przymusowemu nauczaniu religii w szkolach panstwowych w PL" - po pierwsze, na pewno protestuje i to się za jakiś czas zmieni. Po drugie, religia w takim wydaniu nie uczy niczego złego. Po trzecie, przymusowa to jest chyba tylko w podstawówce (chociaż jakby rodzic sobie zażyczył inaczej to z pewnością by dziecko nie musiało chodzić), w szkołach średnich, nie ma takiego przymusu (daje przykład po własnym doświadczeniu). Nie masz się czym też chwalić, że nie ma tutaj krzyży na każdym kroku, bo już w niektórych miejscach są na każdym rogu muzułmańskie budynki, a będzie ich jeszcze więcej. W dodatku liberalizm Anglików łatwo oglądać w piątkowe/sobotnie wieczory w Londynie (POLECAM!!!), przydał by się takim taki właśnie krzyżyk religijny. Aha, nie wiem czy już, ale mieli bynajmniej wprowadzić do szkół podstawowych obowiązkową naukę seksualną. Ciekawe tylko czy dlatego, że angielskie dzieci "zaczynają" bardzo wcześnie, czy nie myślą, a choroby weneryczne się rozprzestrzeniają (tutaj ukłon w stronę Afryki)...... a później czytam artykuł jak matka Angielka swojej córce pozwala współżyć w bardzo młodym wieku, a ta rok później ucieka ze starym, żonatym, dzieciatym facetem. Bardzo ładny mi to liberalizm i cnoty - SZCZYT MARZEŃ niektórych, prawda?

Powiedzieć wam teraz co to jest rasizm. Rasizmem jest np:
- odmówienie obsłużenia, zrobienia usługi dla jakiejś rasy;
- wyzwanie kogoś od takich czy owakich białasów, kolorowych;
- namawianie do nienawidzenia (hate) jakiś nacji;
- napady, zbrodnie, zabójstwa tylko za to jaki ktoś ma kolor skóry;
- pisanie, mówienie, że WSZYSCY z takiej rasy są tacy czy owacy;

Rasizmem na pewno NIE jest:
- stwierdzenie, że ktoś kto pochodzi z jakiegoś kraju jest skłonny np do kradzieży, zabójstwa - bo w jego kraju jest to na porządku dziennym;
- defensywa psychiczna w relacjach z napotkanymi nacjami, bo np często tacy ludzie się w określony sposób zachowują (np są wybuchowi, lub też często ćpają);
- zaproponowanie komuś alkoholu, bo np słyszałem, że w ich kraju sporo piją (ot np Rosja);
- powiedzenie komuś żeby się zabezpieczał w sexie, zwłaszcza jeśli partner/ka jest z krajów afrykańskich.

Jeśli nadal nie widzicie różnicy, to....... sobie sami dokończcie.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2008-10-29 18:15:25 (17 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Proponuje Ci przestudiowac kodeks karny kraju w ktorym mieszkasz, i tekst jaki podalam wczesniej. To co tobie nie wydaje sie rasizmem niekoniecznie nim nie jest. Wazne jak odczuwa to osoba pod wzgledem ktorej to wypowiadasz, czy inni ktorzy tego sluchaja/czytaja. A co do ucinek o mnie i prowincjii, to nie mam nic wiecej do powiedzenia, tyle tylko, ze przedstawiane opinie sa oznaka, ze widac nie mozesz dopiac do zycia w metropolii. Wiele osob jak sie czuja niepewnie, zagrozone (czasem z braku obycia z innymi kulturami) to sadza ze najepsza obrona jest atak (zwykle ponizej pasa). Tak jak Marcin powiedzial, wolnosc slowa nie znaczy ze mozesz innych obrazac, a ja twoje opinie odbieram jako bardzo obrazliwe. Zastosuj chrzescijanskie podejscie, nie rob drugienu co tobie nie mile.
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 19 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,