The Nokia N95 Black 8GB mobile

Forum dyskusyjne

Londyn » Jak to piętnowac?

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Londyn" opiekują się: Redakcja, _Steve_, Richmond

Strona główna » Londyn » Jak to piętnowac?

Nowy tematNowy post

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 3 z 5
walker

Post #1

2008-06-26 23:23:45 (2 miesiące temu)

walker

Mężczyzna

Z nami od: 22-06-2008

przypuszczam ze i tak kazde z nas pozostanie przy swoim zdaniu .
niemniej na zakonczenie dopowiem ze prawdopodobnie ta osoba nabiegala sie zbierajac te sprzatania i chcialaby za ta "prace organizacyjna":-P uzyskac ekstra profit .
nie miej do mnie urazy ,to jest tylko moje zdanie a czlowiek jest czasami omylny.:-P
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Mazury

Post #2

2008-06-26 23:51:35 (2 miesiące temu)

Mazury

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2007

Ja zapłaciłem za swoją pierwszą pracę w UK: 260 funtow, połowę mojej tygodniówki obliczonej moją 'metodą'
7,25f/godz., overtime 1,5 za sobotę, double time w niedzielę. Praca była załatwiona. Przyjechałem na dworzec Victoria o 11 rano, wieczorem na18.30 do roboty.

No i co? Jaką zasadę etyczną złamałem ja a jaką ów biorący??
k.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

marcinb

Post #3

2008-06-27 13:15:04 (2 miesiące temu)

marcinb

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 20-05-2006

ty nie zlamales. zlamala osoba, ktora ci sprzedala stanowisko pracy. posrednictwo pracy jest bezplatne dla szukajacego. jesli nie masz pracy to nie mozna cie karac za to kazac ci placic za mozliwosc pracy.
rociagajac granice twojego pytania mozna zapytac co zlego jest w polniewolniczej pracy imigrantow przemycanych nielegalnie do EU czy US? albo co zlego jest w pracy niewolniczej w ChRL czy KRLD?
zgadzasz sie z wykorzystywaniem ciebie przez innych - twoja sprawa. ja, mimo ze ty sie z tym zgadzasz, uwazam ze zostales w pewien sposob wykorzystany.
norma jest to ze skladasz aplikacje o prace i jesli spelniasz kryteria to zostajesz przyjety - a nie ze musisz sie oplacac zeby moc pracowac.
Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #4

2008-06-28 13:37:10 (2 miesiące temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Mazury - a czy Twoim zdaniem dawanie łapówki lekarzowi za możliwośc szybszego wykonania operacji to też nic złego? To działa na podobnej zasadzie, a teraz w Polsce już nic nie załatwisz bez łapówki. Moim zdaniem powinno się karac tak samo dającego jak biorącego. Swoje myślenie z Polski przeniosłeś tutaj a ja się z tym nie zgadzam bo nie chce żeby za parę lat była tu druga Polska i zebym musiała komuś płacic żeby "jak to Ty nazywasz" załatwic sobie pracę. Poza wszystkim nie o normy etyczne tu chodzi, to jest zwykłe łamanie obowiązującego prawa.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

lady2912

Post #5

2008-06-28 15:27:43 (2 miesiące temu)

lady2912

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

we wloszech takie praktyki, czyli odsprzedawanie pracy, sa na porzadku dziennym. np praca przy opiece lub w hotelu kosztuje ok 250 euro. ja mialam niebywalego farta i pojechalam bez placenia haraczu.
potepiac czy nie? sama nie wiem...jezeli ktos bardzo potrzebuje pracy a druga osoba moze mu ja odstapic za kase, jezeli obie strony dogadaja sie i sa zadowolone to nie widze problemu. tak to juz jest. ten kto odsprzedaje tez musial kiedys zaplacic.
chcialabym zeby swiat byl tylko piekny, ludzie mili i bezinteresowni ale zazwyczaj tak nie jest.
Cos, podobnie jak nic, moze zdarzyc sie wszedzie....

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #6

2008-06-28 15:49:38 (2 miesiące temu)

_Steve_

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 17-05-2007

Marcinb ma racje. Prawo jest takie, ze za posrednictwo pracy nie mozna pobierac oplat, bo jest to nielegalne. Koniec kropka.

A z prawem wiemy jak jest. W miescie dozwolona predkosc to 30 mil na godzine - takie prawo. Kiepow z papierosow tez nie mozna rzucac na ulice, bo takie prawo itd, itp.

Z drugiej strony prace sobie znalazlem sam, ale i tak "wykorzystal" mnie bank. Znaczy sam sie dalem (tak samo jak kupujac prace). Wzialem konto Passport i place 6 funtow miesiecznie - a przeciez sa darmowe konta ;)

Ludzie nie wiedza jak zalatwic WRS i rowniez placa firmom za pomoc w zalatwieniu WRS, wymienienieniu prawa jazdy itd itp.

Mysle, ze kazdy sobie rzepke skrobie. Jak chcesz placic, to placisz - wolny kraj. Jestesmy dorosl przeciez 8-)
Lepiej patyczek pocieńkować niż go poźniej pogrubasić

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

marcinb

Post #7

2008-06-28 17:40:10 (2 miesiące temu)

marcinb

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2008-06-28 15:27:43, lady2912 napisał(a):
we wloszech takie praktyki, czyli odsprzedawanie pracy, sa na porzadku dziennym. np praca przy opiece lub w hotelu kosztuje ok 250 euro. ja mialam niebywalego farta i pojechalam bez placenia haraczu.
potepiac czy nie? sama nie wiem...jezeli ktos bardzo potrzebuje pracy a druga osoba moze mu ja odstapic za kase, jezeli obie strony dogadaja sie i sa zadowolone to nie widze problemu. tak to juz jest. ten kto odsprzedaje tez musial kiedys zaplacic.
chcialabym zeby swiat byl tylko piekny, ludzie mili i bezinteresowni ale zazwyczaj tak nie jest.

masz racje. ja ci ukradne samochod ale ty nie zglaszaj tego policji bo i tak nic nie zrobia. przyjdz do mnie dogadamy sie, zaplacisz mi pare zlotych gapowego, bo to ze ci ukradlem samochod to tak naprawde twoja wina, obie strony sa zadowolone. ty masz auto z powrotem a ja pare ekstra zlotych.

hmmm... co moge powiedziec, uczciwy biznes.
znam uczciwsze.

;-)
Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.

Do góry stronyOffline

Mazury

Post #8

2008-06-28 17:47:22 (2 miesiące temu)

Mazury

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2007

Iwona38, Sumienie Ty moje!
Porównanie do łapówki za szybsze wykonanie operacji jest tylko częściowo adekwatne, ponieważ o ile w przypadku chirurga-pacjenta może chodzić o ratowanie życia i zdrowia, w przypadku zatrudnienia - nie bardzo. Idea równych szans, equal opportunities, jest szczytna, ale niezbyt rozpowszechniona w UK (USA są lepsze pod tym względem). Przede wszystkim warunkiem podstawowym są jasno określone warunki i kryteria na dane stanowisko plus skrupulatne przestrzeganie procedury rekrutacyjnej. Dla małych firm oznacza to koszmar biurokracyjny. Tam gdzie ja wylądowałem liczyła się lojalność wobec pracodawcy i przełożonych, ponieważ łamano tam wszelkie przepisy: ochrony środowiska, pracy, BHP, emigracyjne a przełożeni wciągali kokainę na poprawienie nastroju.
Jak to mówił mój kolega Dżemik: trzeba być twardym a nie mientkim. Oraz próbować zmieniać świat na lepsze. Akurat w tamtym miejscu, wątpię, by była odpowiedniejsza osoba na moje stanowisko. Te kilka osób, które uratowałem od zwolnienia mogłoby poświadczyć - nawet jeśli w ramach wdzięczności trochę polskiego miodu sobie zażyczyłem.
Pytałem się o zasadę etyczną, ponieważ nie przemawia do mnie argument 'jest to nielegalne'. Jest wiele bzdurnych oraz NIESPRAWIEDLIWYCH przepisów. Hindusi nie mogli soli warzyć za kolonializmu angielskiego a Murzyni czy Indianie nie byli uważani za ludzi w świetle prawa, wcale nie tak dawno temu.
k.

Cytat:

2008-06-28 13:37:10, iwona38 napisał(a):
Mazury - a czy Twoim zdaniem dawanie łapówki lekarzowi za możliwośc szybszego wykonania operacji to też nic złego? To działa na podobnej zasadzie, a teraz w Polsce już nic nie załatwisz bez łapówki. Moim zdaniem powinno się karac tak samo dającego jak biorącego. Swoje myślenie z Polski przeniosłeś tutaj a ja się z tym nie zgadzam bo nie chce żeby za parę lat była tu druga Polska i zebym musiała komuś płacic żeby "jak to Ty nazywasz" załatwic sobie pracę. Poza wszystkim nie o normy etyczne tu chodzi, to jest zwykłe łamanie obowiązującego prawa.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #9

2008-06-28 18:15:03 (2 miesiące temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Mazury- to skoro byłeś taki idealny na to stanowisko to po jaką cholerę płaciłeś? Bo naprawdę nie bardzo rozumiem... Może Ty lubisz jak ktoś Cię wykorzystuje? ;-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

_Steve_

Post #10

2008-06-28 18:35:15 (2 miesiące temu)

_Steve_

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 17-05-2007

Cytat:

2008-06-28 18:15:03, iwona38 napisał(a):
Mazury- to skoro byłeś taki idealny na to stanowisko to po jaką cholerę płaciłeś? Bo naprawdę nie bardzo rozumiem... Może Ty lubisz jak ktoś Cię wykorzystuje? ;-)

Alez Iwonko, Ty sie nudzisz - czy szukasz odpowiedzi na pytanie Jak to pietnowac?
Lepiej patyczek pocieńkować niż go poźniej pogrubasić

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony