MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przerabianie silnika na biopaliwa/olej spożywczy

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcinb

Post #1 Ocena: 0

2011-09-25 17:47:53 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2011-09-25 16:47:07, krakn napisał(a):
ciupek, ale ja już gaz mam od kilku miesiecy! :)

Wymaga jeszcze regulacji ale spalanie jest na poziomie 14 litrow, zamiast 12 benzyny.
czasami potrafi zjeść i 18/100km
Ale był tylko raz regulowany tuż po zakupie.
Po prostu nie mam kiedy się tym zająć.

częściej wymieniam olej, ot tak zamiast 13-15tyś teraz 8-10 i tyle.
Wszytko działa rewelacyjnie.

Jezdze swoim na lpg - fabrycznie przerobiony Vauxhall Vectra - juz cztery lata. Spala troche wiecej niz jak go kupowalem ale dlaej rachunki ni eprzyprawiaja o bol serca. Tyle ze faktycznie ilosc stacji z LPG nie uszczesliwia mnie jako kierowcy.

Ode mnei z wioski do Dover dojade na baku, potem na kontynencie to nie problem. Ale nizle jaja byly w drodze do Kornwalii. Az do Dorset stacje byly, coraz mniej i mniej, ale w Kornwalii na drodze do St Albans tylko JEDNA! Nie wiem jak bylo dalej i jak jest w Walii, ale w East Midlands nie jest generalnie tak zle. W Newark sa dwie stacje z gazem. Po drodze do wiekszych miast tez zawsze cos jest. Jak jezdzilem do Ladka to zawsze na jakas stacje wpadlem.

A propos instalacji - nei wiem co to za fabryczny wynalazek Vauxhalla ta instalaka. Mechanik magik od lpg mowil ze lepiej miec zalozona instalcje inna niz ta Vauxhalla - bo oni zycza sobie za czesci do wlasnego wynalazku jak za zboze.

O gosciach jezdzacych na frytkach w UK to nie slyszalem. Kiedys tylko czytalem o gosciu ktory chcial kupic instalacje przemyslowa do oczysczanie frytkwoych odpadow olejowych dla taksowkarzy w Nottingham. Czy cos z tego wyszlo to nie wiem. Sam pomysl brzmi niezle.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

znowu-ciupek

Post #2 Ocena: 0

2011-09-25 17:53:07 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2011-09-25 17:35:52, krakn napisał(a):
No previe II znali, ale nigdy przy niej nie robili, robili kiedyś przy takiej jak ty miałeś.

Robili tylko z jakim skutkiem?:-]:-]Z modelami które nigdy nie były sprzedawane w salonach w Pl jest loteria.Niby wiedza i znaja a w mojej szukali silnika pod maską hehe.
Jedyny warsztat który naprawdę zna te auta to Przęczka i ska;-):-]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2011-09-25 18:00:47 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no zrobili, bo faktycznie facet na taksówce w krakowie jeździ od lat previą, specjalizuje się w usłudze dla jakiś ośrodków pomocy dla dzieci czy jakoś tak, on był moim klientem kiedyś.
Tak że dali rade, ale jak im powiedziałem że previa to zaniemówił i się skrzywił, dopiero jak się dowiedział że nowa wersja to spoko.
Bo ja mam silnik z Avensis, obawiał się jeszcze silnika z lexus 350 lub 400 bo podobno jest trudniej coś tam dograć.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

znowu-ciupek

Post #4 Ocena: 0

2011-09-25 18:03:00 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-09-25 17:47:53, marcinb napisał(a):
Cytat:

2011-09-25 16:47:07, krakn napisał(a):
ciupek, ale ja już gaz mam od kilku miesiecy! :)

Wymaga jeszcze regulacji ale spalanie jest na poziomie 14 litrow, zamiast 12 benzyny.
czasami potrafi zjeść i 18/100km
Ale był tylko raz regulowany tuż po zakupie.
Po prostu nie mam kiedy się tym zająć.

częściej wymieniam olej, ot tak zamiast 13-15tyś teraz 8-10 i tyle.
Wszytko działa rewelacyjnie.

1) Tyle ze faktycznie ilosc stacji z LPG nie uszczesliwia mnie jako kierowcy.

2)O gosciach jezdzacych na frytkach w UK to nie slyszalem. Kiedys tylko czytalem o gosciu ktory chcial kupic instalacje przemyslowa do oczysczanie frytkwoych odpadow olejowych dla taksowkarzy w Nottingham. Czy cos z tego wyszlo to nie wiem. Sam pomysl brzmi niezle.

1) może to dobry pomysł na cały wątek.Ludziska mogliby wrzucać info gdzie u nich gazownie leją a ktoś obtrzaskany w kompie mógłby to na mapce umieszczać.Może by coś z tego wyszło.

2)Do oczyszczania nie trzeba skomplikowanej maszynerii.Ja w domu oczyszczałem.Tyle że ja wybierałem co chcę brać czyli brałem tylko w stanie płynnym.Ci co jeżdzą i zbierają biorą wszystko,nawet to co przypomina margaryne podtopioną na słońcu.
Najważniejsze to uważac bo nie każdy umie olej spuścić z frytkownicy.Niektórzy ( tu indian take away wiodą prym) spuszczają olej,leją wodę z płynem szorują i tą żubrowinę też do oleju pompują.Wtedy trzeba zagotować tą zupę i wężykiem z wierzchu zlać olej a berbeluchę wylać.Tak uzyskane paliwo wystarczy przecedzić przez jak najgęstsze sitko i po wystygnięciu do baku

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #5 Ocena: 0

2011-09-25 18:12:46 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-09-25 18:00:47, krakn napisał(a):
no zrobili, bo faktycznie facet na taksówce w krakowie jeździ od lat previą, specjalizuje się w usłudze dla jakiś ośrodków pomocy dla dzieci czy jakoś tak, on był moim klientem kiedyś.

Forumowicz jakis pewnie;-)
a przez te x lat to się nawymieniali pewnie...klocków i oleju,bo to przecież popsuć trzeba umieć:-]:-]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2011-09-25 18:19:50 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nie, ten gościu o internecie i komputerach nie miał zielonego pojęcia.
Po prostu sprzedałem do korporacji dla ktorej pracował kasy fiskalne, i z previą było trochę problemu z montażem, dlatego mi utkwił w pamięci, a przypomniał się gdy rozmawiałem z szefem firmy co mi zakładali gaz.
Ot siwat mały jest :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

znowu-ciupek

Post #7 Ocena: 0

2011-09-25 18:29:03 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-09-25 18:19:50, krakn napisał(a):

Ot siwat mały jest :)

A nasi są wszędzie:-]:-].
Ja póki co z konieczności się rozwiodłem ze sprawdzoną marką ale będzie powrót bo Previa to Previa a reszta to tylko auta...

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-09-25 20:53:09 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2011-09-25 21:44:41 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany