Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Londyn » Prawojazdy w UK?? |
| Autor | (Odpowiedzi: 19) |
|---|---|
| londynania | Post #1 2008-03-26 01:59:13 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 29-05-2007 Skąd: Londyn |
Bardzo prosze o wszelkie informacje zwiazane z kursem prawa jazdy w UK. Wiem ze trzeba zlozyc wniosek o tymczasowe prawojazdy i ze ma byc to wnisek D1. Mam pytanko ile kosztuje taki wniosek i czy wszystkie poczty dysponuja formularzem? Slyszalam ze majac tymczasowe prawojazdy (provisional licence) mozna jezdzic (prowadzic samochod) z osoba posiadajaca prawo jazdy ale czy w takim wypadku MUSZE byc wspolubezpieczycialem samochodu? Czy np.moge poprosic znajomego i prowadzic jego samochod oczywiscie gdy on siedzi obok? Bardzo prosze piszcie wszystko co wiecie ,dolaczajcie koszty i piszcie o swoich doswiadczeniach. Pozdrawiam serdecznie!!
|
| autofan | Post #2 2008-03-26 05:04:21 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 15-11-2007 |
Druk do tymczasowego prawa jazdy mozesz zamowic przez internet ze strony DVLA ,koszt wyrobienia to £38.Mozesz potem jezdzic pod opieka osoby posiadajacej prawo jazdy co najmniej 3 lata.Zla wiadomosc jest taka ,ze musisz rowniez sie ubezpieczyc i to juz moze troche kosztowac /nawet kilkadziesiat funtow/.Egzamin teoretyczny kosztuje £ 28 i mozna rowniez zamowic termin przez internet.Co do egzaminu praktycznego ,wiem ,ze trwa 45 min.ale nie znam jeszcze kosztow.Bardzo przydatne sa plyty z pytaniami do teorii,polecam -wydatek kilkunastu funtow.Powodzenia!
|
| beata30 | Post #3 2008-03-26 09:25:54 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 29-07-2007 Skąd: LINCOLN |
wlasnie zlozylam takowy wniosek o "tymczasowe prawo jazdy" zaplacilam
45 Ł ,z tego co wiem na necie mozna kupic pytania do testow po polsku koszt 35Ł :) a co do ubezpieczenia to musisz byc wpisany w ubezpieczenie wlasciciela auta ktorym bedziesz jezdzil i tu koszty pewnie w duzej mierze zaleza od wieku jaki posiadasz ja place jakies 10 Ł wiecej niz placil sam moj maz :) Beata
|
| monikaspodymek | Post #4 2008-03-26 10:01:17 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
Zdalam moje prawko jakies 8 m-cy temu. Nie bralam zadnych lekcji jazdy, ale mialam "przejechane" dosc sporo z moim cholpakiem. Warte uwagi jest to ze tu w UK przepisy sa znacznie inne niz w Polsce, wiec nie polecam nauki jazdy pod okiem kogos kto wlasnie w Polsce zdal prawko. Warto kupic sobie DVD ilustrujace wykonanie manewrow oraz ogolna jazde: mozna dokladnie zobaczyc co i jak nalezy robic i kiedy.
Wazne: nie ucz sie manewrow obserwujac droge w lusterkach. Tutaj strasznie sa cieci na cos takiego. Musisz sprawdzac wszystkie szyby w samochodzie i obserwowac szczegolnie tylna oraz "blind spoots" Ogolnie to egzamin teoretyczny to bulka z maslem, nalezy pocwiczyc sobie porzadnie "Hazard perception". A praktyczny tez jest OK, pamietaj aby umiec odpowiedziec na pytania typu: jak sprawdzic poziom oleju czy hamulce. Egzaminatorzy sa przychylni, czasem przymkna oko na bledy i pozwola sprobowac wykonac nieudany manewr jeszcze raz. Kosztuje chyba ok 48 funtow, w soboty, niedziele i wieczorem 58 (nie wiem na pewno, ale okolo) ...XXX...
|
| Doris_Day | Post #5 2008-04-03 17:39:03 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 02-04-2008 |
Monika, a za ktorym razem zdalas? Ciezko bylo? W jakim osrodku zdawalas? Bo ja mam egzamin 18 kwietnia w Isleworth. Biore lekce z instruktorem. Wyjazdzilam z nim ok. 20 godzin i co najmniej tyle swoim samochodem. Stresuje sie bardzo przed egzaminem
|
| monikaspodymek | Post #6 2008-04-03 19:20:59 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
Zdalam za 5 razem - na Valium! Ja sie tak denerwowalam ze rece mi sie trzesly, a poniewaz jezdzilam swietnie i zazwyczaj oblewalam tylko z powodu jakiegos glupiego bledu (nie moglam sie skoncentrowac) lekarka przypisala mi wlasnie valium na nerwy. Pomoglo. Tak wiec na nerwy nie wiem jak ci pomoc!!!
Ale nie przejmuj sie! Znam wiele mlodych osob i od nich wiem ze rzadko kto zdaje za pierwszym razem. 3-5 to norma! A sa i zawodnicy co probowali i po 10... Zdawalam w Clacton on Sea - pare osob mi podpowiedzialo ze tam latwiej i egzaminatorzy sa fajniejsi. Twoj instruktor powinien wiedziec najlepiej ktore osrodki sprzyjaja a od ktorych trzumac sie z daleka. Ogolnie egzamin jest prosty - egzaminatorzy sa mili, czasem pozwola powtorzyc nieudany manewr, ale strasznie sa cieci na podrecznikowa jazde: nawet na chwile nie zapominaj rutyny MSM Trzymam kciuki! Daj znac jak poszlo... ...XXX...
|
| Doris_Day | Post #7 2008-04-04 14:27:02 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 02-04-2008 |
Dzieki wielkie za odpowiedz:) Fajnie jest dostac wiadomosci z pierwszej reki:)
Oczywiscie napisze jak mi poszlo. Dzisiaj bylam na Isleworth i krecilam sie samochodem po tych trasach egzaminacyjnych. Moj maz mowi, ze jezdze bardzo dobrze, tylko wlasnie ta rutyna MSM, u mnie jest Signal, Mirror, Manoeuvre:( Zaczynam sobie wmawiac, ze mi nie zalezy na prawku, moze mnie to uspokoi |
| londynania | Post #8 2008-04-07 00:59:10 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 29-05-2007 Skąd: Londyn |
Chcialam zlozyc wniosek na stonie DVLA ale oni wymagaj 3 lata pobytu a ja mieszkam 2!Niby wyczyalam gdzies ze Polacy jako czlonkowie UE wystarczy ze mieszkaja 185 dni ale jak tam wpisalam ile miszkam pod tym adresem to i pisza -podaj poprzedni adres w UK- i nie da sie wypelnic dalej!Jak to w koncu jest jak miszkam niecale 2 lata to moge sie starac o prawko czy nie??
|
| vitek | Post #9 2008-04-07 01:16:55 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorks |
Skoro na stronie nie możesz wypełnić formularza weź taki zwykły papierowy z poczty i wypełnij tam nic nie ma o 3 latach, podajesz adres i już. Tak czy siak muisz wysłać paszport i zdjęcie więc bez koperty i znaczka się nie obędzie
'Some call me selfish, some call me strange,
but everyone knows that I will never change'
|
| krakn | Post #10 2008-04-07 08:56:40 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: London |
Cytat: 2008-04-03 19:20:59, monikaspodymek napisał(a): Zdalam za 5 razem - na Valium! Ja sie tak denerwowalam ze rece mi sie trzesly, a poniewaz jezdzilam swietnie i zazwyczaj oblewalam tylko z powodu jakiegos glupiego bledu (nie moglam sie skoncentrowac) lekarka przypisala mi wlasnie valium na nerwy. Pomoglo. No niezły początek, egzamin na prawko na haju ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
|