|
|
---|---|
artur34 | Post #1 Ocena: 0 2008-01-21 15:35 (17 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2007 Skąd: brentwood |
witam forumowiczow!czy ktos ma jakies namiary na kogos kto pomoze mi w zwrocie podatku za ubiegle lata???pracuje juz 4 lata na pelnym etacie imuj szef rozlicza muj podatek co roku od moich dochodow.twierdzi ze nieprzysluguja mi zadne zwroty podatku!wiem ze rozlicza mnie na zero ale przeciez jamam rodzine!troje dzieci i zona niepracuje!niewiem naczym to polega ale juz tyle razu mu muwilem aletonic niepomaga!poprostu nic go nieinteresuje!jesli mial juz ktos taki problem to prosil bym ojakis kometarz??z gory dziekuje!
|
kati-kat | Post #2 Ocena: 0 2008-01-21 17:26 (17 lat temu) |
Z nami od: 19-09-2007 Skąd: northampton |
http://euro-tax.pl/
zajrzyj tutaj, ja koRzystalam z ich uslug, co prawda zajelo to duuuzo czasu... a i "MÓJ" pisze sie przez "Ó" ![]() pozdrawiam always look forward.
|
artur34 | Post #3 Ocena: 0 2008-01-21 19:11 (17 lat temu) |
dzieki ale stronka mi sie nie otwiera!
|
artur34 | Post #4 Ocena: 0 2008-01-21 19:20 (17 lat temu) |
kati-kat jeszcze jedno pytanko..czy odzyskalas cos??i za jaki okres to bylo??icobylo dotego potrzebne??jakie dokumenty jesli pamietasz??dzieki z gory!
|
Rrrr | Post #5 Ocena: 0 2008-01-21 21:58 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
nie ma sensu korzystac z platnych uslug tego typu, bo ubieganie sie o zwrot nie jest skomplikowane.
potrzebne Ci: - P60 za kazdy rok, w ktorym nadplaciles podatek - jak nie masz P60 to miesieczne payslips, albo chociaz ostatni payslip z kazdego roku finansowego - czyli za marzec, bo na nim jest caly podatek i NI za rok) z tym ze pracujac w systemie PAYE, czyli jak kazdy zatrudniony - bardzo ciezko nadplacic podatek... najczesciej nadplacasz w pierwszym roku pracy - tzn w pierwszej pracy jaka miales w UK i przy zmianach pracy, jesli nie miales P45 z poprzedniej pracy. ewentualnie w przypadku kiedy jestes zatrudniony u dwoch (lub wiecej) roznych pracodawcow. jesli pracujesz juz 4 lata w tej samej firmie to prawdopodobnie nadplaciles podatek w pierwszym roku, ale nie w pozostalych (system PAYE dziala tutaj dosc sprawnie). jak chcesz sprawdzic czy nadplaciles: http://www.listentotaxman.com/ - wybierz rok, np 2003/04 - skopiuj roczne zarobki z P60 (albo dodaj kwoty z payslips, albo wez kwote z marcowego payslip w 2004 - kolumna "Year to Date" ![]() - wpisz w "my gross income" i zaznacz "per year" - kliknij na Calculate - teraz w kolumnie (tabela po prawej)Per Year sprawdz jaka jest kwota obok "Tax paid" jesli ta kwota jest mniejsza od tej co zaplaciles to nalezy Ci sie zwrot (roznica miedzy zaplacona a ta z tabelki) powtarzasz to samo za kazdy rok podatkowy... jesli rzeczywiscie nadplaciles to wysylasz list do HMRC, w ktorym piszesz ze w tym i tym roku nadplaciles podatek i prosisz o zwrot. do listu zalaczasz druk/i P60 albo payslips z pracy. nie musisz pisac ile Ci sie nalezy zwrotu - oni sobie wylicza. list wysylasz do najblizszego biura podatkowego, tu znajdziesz adres: http://www.hmrc.gov.uk/enq/main.htm (wpisz kod pocztowy, albo miasto, a potem kliknij na kolko na mapie i wybiesz pierwszy lepszy adres z listy jaka sie pojawi - nie ma znaczenia ktory) sie rozpisalam troche chyba ![]() aaa, jak chcesz wzor listu to daj znac. [ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 21-01-2008 22:02 ] |
|
|
artur34 | Post #6 Ocena: 0 2008-01-21 23:15 (17 lat temu) |
dzieki Rrrr.wyczerpujaca i super pomoc!tego mi bylo potrzeba!pozdrawiam!
|
|