Str 79 z 96 |
|
---|---|
nettyper | Post #1 Ocena: 0 2013-08-22 12:50:02 (12 lat temu) |
Z nami od: 18-11-2011 Skąd: bourne |
Problem jest taki że u większości dostawców aby choćby zobaczyć ofertę trzeba przedstawić im jakiś papierek że sie firmę prowadzi . Przy SE nic takiego sie nie dostaje podobno ...
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2013-08-22 12:50:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2013-08-22 12:43:02, chat_noir napisał(a): Cytat: 2013-08-22 12:34:43, krakn napisał(a): Cytat: 2013-08-22 12:22:02, united4ever napisał(a): Cytat: 2013-08-22 12:13:22, chat_noir napisał(a): Najlepiej będzie założyć LTD i zarejestrować się jako płatnik vat. Pozwole się niezgodzić ![]() A co człowiekiem który ma roczny obrót w wys. 60k , nikogo nie zatrudnia, pracuje z domu i jego klientami są odbiorcy prywatni ? Po co VAT wtedy ? Przecież to tylko dodatkowe obciążenie. Ltd też ma swoje plusy i minusy. Jednemu będzie się bardziej opłacać bycie se a innemu nie.Wszystko zależy od konkretnego modelu biznesu. No i co to za księgowy który ma problem z Vatem ? To nie księgowy, to naciągacz . Dokładnie tak. Wszytko zależy jakich ma się klientów. Ba, ja mam coraz mniej prywatnych, a coraz więcej instytucji, i nadal wcale mi się nie śpieszy do VATu, a tym bardziej do LTD. Raz tylko straciliśmy klienta który się uparł że musi mieć Vatowca, ale ilu klientów rocznie to nie ma co płakać że jeden odpadł. Szkoda mi pieniędzy na biura rachunkowe itp :> A przynajmniej ja nie ponoszę aż tak wielkiego ryzyka finansowego bym miał się obawiać pracy jako SE. Przecież i tak wszytko leci w koszty, tyle że brutto, a nie netto. Trochę inaczej gdy jest import z Polski, to przy pewnym obrocie może mieć znaczenie, bo tam jest 23% tu jest 20% VAT, patrząc na różnice to dzięki temu można być bardziej konkurencyjny w cenie o te 3%, i robić większy obrót, lub mieć większą marże utrzymując podobną średnią na rynku cene za dany towar. W jednej i drugiej sytuacji, przy odpowiednio dużym obrocie to faktycznie VAT może "sam" zarobić na obsługę księgową. Popytaj najpierw jakie są koszty biur księgowych ![]() N początek to ja bym sobie nie robił kosztów, stopniowo, gdy biznes będzie rósł, zmienisz sposób opodatkowania się, to żaden problem. Ty prowadzisz usługi, nic dziwnego że nie spieszy Ci się do vat ;- ))) Handel to jest inna bajka, a w handlu wewnątrzunijnym zawsze vat będzie korzystny. Pozatym jakie koszty księgowości ? Raz do roku company return. Kolega napisał już dlaczego mu się zupełnie nie opłaca, tu by płacił wyższy VAT niż w Polsce. Zasada czy to towar czy usługi taka sama, podatek zapłacony, podatek dodany i pobrany od klienta = do zapłaty Vatowiec rozlicza się raz do roku? A co z kwartalnymi? Ile miesięcznie dla księgowego prowadzącego LTD? ![]() Owszem gdyby kolega wszedł na wielki obrót, podatek płacił w Polsce wyższy niż tu, gdyby ponosił ryzyko itd... Brał jakieś kredyty, kupował maszyny, itd itp A przy takiej drobnicy? Po co? rozliczy się raz do roku, zapłaci 100 funtów max i ma rozliczanie zrobione. ew z żoną może sobie zrobić spółkę partnerską, ale też obydwoje na SE. Proste jak drut. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
chat_noir | Post #3 Ocena: 0 2013-08-22 13:05:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-11-2012 Skąd: londek |
W sytuacji Kolegi faktycznie vat mu na razie do szczęścia potrzebny nie jest.
Miesięcznie dla księgowego prowadzącego LTD - 0 funtów. Vat rozliczasz raz w miesiący lub kwartalnie. Wypełniasz online 9 rubryk ![]() Koszt - 0 funtów. W handlu wewnątrzwspólnotowym B2B nie masz szans znaleźć klienta nie będąc płatnikiem vat. si Deus pro nobis, quis contra nos?
|
Post #4 Ocena: 0 2013-08-22 14:05:56 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ynop79 | Post #5 Ocena: 0 2013-08-23 06:10:06 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: DOVER |
nettyper
SE mozna prowadzic pod swoim imieniem i nazwiskiem jak sie firmie w polsce nie podoba prostota biznesu w UK ( brak papierków) to niech Ci wystawi rachunek imienny. Dla obu stron bedzie to wygodne. Albo sprobuj zastrzec nazwe swojej firmy w NBR tutaj artykul http://www.startups.co.uk/naming-your-sole-trader-business_1.html i pokaz ze masz od NBR papiery. |
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2013-08-23 08:04:07 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
chat_noir taki darmowy księgowy to skarb.
Tyle że mam na myśli księgowego, co się zna nie tylko na wypełnieniu formularza, ale przede wszystkim wie jak legalnie zaoszczędzić na podatkach. Bo prowadzenie ksiąg rachunkowych to nie tylko przychód minus koszty minus rozchód... Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #7 Ocena: 0 2013-08-23 08:20:28 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
nettyper | Post #8 Ocena: 0 2013-08-23 13:29:20 (12 lat temu) |
Dzięki za wszystkie odpowiedzi . Narazie zostaje SE , wydaje mi sie to najlepsze rozwiązanie na chwilę obecna.
Ten numer UTR po jakim czasie sie dostaje ? Póki co mam jedynie maila od hmrc że złożyłem aplikacje która jest nie zweryfikowana i nic więcej nie mam |
ynop79 | Post #9 Ocena: 0 2013-08-23 14:39:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: DOVER |
w kwietniu mija rok podatkowy
wtedy nalezy sie rozliczyc po rozliczeniu nadaja numer PS. tu juz nie chodzi o duze firmy nawet w srednim przedsiebiorstwie ksiegowy to prawa reka szefa :D |
nettyper | Post #10 Ocena: 0 2013-08-23 14:51:17 (12 lat temu) |
Także w dalszym ciągi pozostaje pytanie co mam pokazać w przypadku gdy proszą mnie o zaświadczenie prowadzenia działalności...
|