MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 78 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77 | 78 | 79 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 78 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

nettyper

Post #1 Ocena: 0

2013-08-22 10:05:42 (12 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Z nami od: 18-11-2011

Niestety juz wybrałem ... Czy w razie potrzeby można zmienić formę działalnośći?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

chat_noir

Post #2 Ocena: 0

2013-08-22 10:11:24 (12 lat temu)

chat_noir

Mężczyzna

Z nami od: 30-11-2012

Możesz się w każdej chwili telefonicznie wyrejestrować z self employed.

Możesz być self employed i prowadzić firmę LTD niezależnie od tego.

si Deus pro nobis, quis contra nos?

Do góry stronyOffline

nettyper

Post #3 Ocena: 0

2013-08-22 10:58:27 (12 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Widzę że masz dużą wiedzę w temacie, co byś doradzał aby zrobić ? Dodam jeszcze, że pracuje na kontrakcie również

Do góry stronyOffline

chat_noir

Post #4 Ocena: 0

2013-08-22 12:13:22 (12 lat temu)

chat_noir

Mężczyzna

Najlepiej będzie założyć LTD i zarejestrować się jako płatnik vat.

Zarejestrwoać firmę możesz online, zarejestrować się na vat możesz online (może to dość dlugo potrwać).
Z formalności zostanie Ci założenie biznesowego konta w banku (to też może potrwać).

W necie jest sporo o LTD, ale nie opieraj się na jednym źródle, bo zdarzają się ludzie którzy piszą bzdury.

Wszystkie informacje znajdziesz też bezpośrednio na stronie HM Revenue.

Nie ufaj za bardzo księgowym, najczęściej znają się na podstawowych sprawach, a już kwestie dotyczące np vatu dla wielu to czarna magia.

Jak dobrze poczytasz i przemyślisz sprawę, prowadzenie LTD będzie naprawde tanie i przyjemne. No i opłacalne.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-08-22 12:22:02 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2013-08-22 12:34:43 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2013-08-22 12:22:02, united4ever napisał(a):
Cytat:

2013-08-22 12:13:22, chat_noir napisał(a):

Pozwole się niezgodzić :-)

A co człowiekiem który ma roczny obrót w wys. 60k , nikogo nie zatrudnia, pracuje z domu i jego klientami są odbiorcy prywatni ?

Po co VAT wtedy ? Przecież to tylko dodatkowe obciążenie.

Ltd też ma swoje plusy i minusy.
Jednemu będzie się bardziej opłacać bycie se a innemu nie.Wszystko zależy od konkretnego modelu biznesu.

No i co to za księgowy który ma problem z Vatem ? To nie księgowy, to naciągacz .

Dokładnie tak.
Wszytko zależy jakich ma się klientów.
Ba, ja mam coraz mniej prywatnych, a coraz więcej instytucji, i nadal wcale mi się nie śpieszy do VATu, a tym bardziej do LTD.

Raz tylko straciliśmy klienta który się uparł że musi mieć Vatowca, ale ilu klientów rocznie to nie ma co płakać że jeden odpadł.

Szkoda mi pieniędzy na biura rachunkowe itp :> A przynajmniej ja nie ponoszę aż tak wielkiego ryzyka finansowego bym miał się obawiać pracy jako SE.

Przecież i tak wszytko leci w koszty, tyle że brutto, a nie netto.

Trochę inaczej gdy jest import z Polski, to przy pewnym obrocie może mieć znaczenie, bo tam jest 23% tu jest 20% VAT, patrząc na różnice to dzięki temu można być bardziej konkurencyjny w cenie o te 3%, i robić większy obrót, lub mieć większą marże utrzymując podobną średnią na rynku cene za dany towar.

W jednej i drugiej sytuacji, przy odpowiednio dużym obrocie to faktycznie VAT może "sam" zarobić na obsługę księgową.

Popytaj najpierw jakie są koszty biur księgowych :)w obydwu sytuacjach i się wtedy zastanów czy to ma sens tak od razu.

N początek to ja bym sobie nie robił kosztów, stopniowo, gdy biznes będzie rósł, zmienisz sposób opodatkowania się, to żaden problem.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

chat_noir

Post #7 Ocena: 0

2013-08-22 12:38:37 (12 lat temu)

chat_noir

Mężczyzna

Przy takich obrotach i przy prowadzeniu sprzedaży tylko do klientów indywidualnych - zgoda, vat nie jest potrzebny.

Tylko to przypadek skrajny.

Przy każdych kontaktach B2B vat będzie bardzo korzystny.

Co do księgowych.

Siedem biur księgowych nie potrafiło mi udzielić wiadomości na temat co jest a co nie jest dowodem wywozu towaru poza UK.
A jest to informacja niezbędna.

Do góry stronyOffline

nettyper

Post #8 Ocena: 0

2013-08-22 12:40:43 (12 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Vat jest najmniej wskazany dla mnie . Po pierwsze różnica , w Polsce 8% w uk 20% na ten sam produkt, po drugie klienci prywatni a po trzecie obrót przewidywany niexo ponad 20k w pierwszym roku

Do góry stronyOffline

chat_noir

Post #9 Ocena: 0

2013-08-22 12:43:02 (12 lat temu)

chat_noir

Mężczyzna

Cytat:

2013-08-22 12:34:43, krakn napisał(a):
Cytat:

2013-08-22 12:22:02, united4ever napisał(a):
Cytat:

2013-08-22 12:13:22, chat_noir napisał(a):

Pozwole się niezgodzić :-)

A co człowiekiem który ma roczny obrót w wys. 60k , nikogo nie zatrudnia, pracuje z domu i jego klientami są odbiorcy prywatni ?

Po co VAT wtedy ? Przecież to tylko dodatkowe obciążenie.

Ltd też ma swoje plusy i minusy.
Jednemu będzie się bardziej opłacać bycie se a innemu nie.Wszystko zależy od konkretnego modelu biznesu.

No i co to za księgowy który ma problem z Vatem ? To nie księgowy, to naciągacz .

Dokładnie tak.
Wszytko zależy jakich ma się klientów.
Ba, ja mam coraz mniej prywatnych, a coraz więcej instytucji, i nadal wcale mi się nie śpieszy do VATu, a tym bardziej do LTD.

Raz tylko straciliśmy klienta który się uparł że musi mieć Vatowca, ale ilu klientów rocznie to nie ma co płakać że jeden odpadł.

Szkoda mi pieniędzy na biura rachunkowe itp :> A przynajmniej ja nie ponoszę aż tak wielkiego ryzyka finansowego bym miał się obawiać pracy jako SE.

Przecież i tak wszytko leci w koszty, tyle że brutto, a nie netto.

Trochę inaczej gdy jest import z Polski, to przy pewnym obrocie może mieć znaczenie, bo tam jest 23% tu jest 20% VAT, patrząc na różnice to dzięki temu można być bardziej konkurencyjny w cenie o te 3%, i robić większy obrót, lub mieć większą marże utrzymując podobną średnią na rynku cene za dany towar.

W jednej i drugiej sytuacji, przy odpowiednio dużym obrocie to faktycznie VAT może "sam" zarobić na obsługę księgową.

Popytaj najpierw jakie są koszty biur księgowych :)w obydwu sytuacjach i się wtedy zastanów czy to ma sens tak od razu.

N początek to ja bym sobie nie robił kosztów, stopniowo, gdy biznes będzie rósł, zmienisz sposób opodatkowania się, to żaden problem.

Ty prowadzisz usługi, nic dziwnego że nie spieszy Ci się do vat ;- )))

Handel to jest inna bajka, a w handlu wewnątrzunijnym zawsze vat będzie korzystny.

Pozatym jakie koszty księgowości ?
Raz do roku company return.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2013-08-22 12:43:26 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

To się nawet nie zastanawiaj.
Na twoim miejscu wybrał bym SE i żadnych VATów
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 78 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77 | 78 | 79 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,