2012-03-08 16:47:38, kucyk1985 napisał(a):
Czesc wszystkim.
Mam pytanie do Rrrr ktore caly czas mnie gnebi.
Chce zaczac handlowac towarem z PL. Mam hurtownika z ktorym sie kontaktowalam i wiem ze on jest watowcem. Proponuje mi on towar po cenie netto. Zadalam mu pytane co z vatem (23% w PL) skoro ja narazie nie mam zamiaru sie rejestrowac do jego placenia. Powiedzial ze jesli bardzo chcem to moze mi go naliczyc. Zanim przeczytalam ten watek bylam przekonana ze vat gdzies musi byc zaplacony no i skoro nie mam zamiaru sie rejestrowac na vat to zaplace go w PL jako cene brutto. Teraz wyczytalam:
lidands napisał(a):
Orientujecie sie jak to jest, ze firma z UE, ktora jest zarejestrowana VAT, mimo wszystko nie nalicza nam VATu? Sa to rosliny. Dziekuje
Rrrr napisala:
jezeli kupujesz jako firma to prawidlowo nie naliczaja. a jezeli nie to ich zapytaj czemu (jesli koniecznie chcesz placic wiecej)...
Mam rozumiec wypowiedz w nawiasie ze ja jako nie zarejestrowany watowiec SE. Moge kupic towar po cenie netto i nie placic tego vatu ani w PL (bo nie zostal naliczony przez hurtownika) ani w UK (bo nie jestem watowcem).
Nie mozesz, i troche wyjelas moje slowa z kontekstu. Pelny dialog:
Lindans: Orientujecie sie jak to jest, ze firma z UE, ktora jest zarejestrowana VAT, mimo wszystko nie nalicza nam VATu? Sa to rosliny.
Rrrr: jezeli kupujesz jako firma to prawidlowo nie naliczaja. a jezeli nie to ich zapytaj czemu (jesli koniecznie chcesz placic wiecej)...
Lindans: Rrrr, tak, jako firma, ale dziwi mnie to, czyli jak firma kupuje i niezaleznie czy jest zarejestrowana VAT czy nie, to nie placi VAT kupujac z UE?
Mysle, ze jesli firma kupujaca nie jest zarejestrowana VAT to musi zaplacic VAT przy kupnie, tak?
Rrrr: dobrze myslisz, ale jak sprzedawca nie nalicza to nie jest to Twoj problem...
-------------------------------------------------------------------
Na temat zero VAT na terenie UK i Unii bylo juz kilka stron i w kilku postach jest dokladnie podane kiedy i na jakiej podstawie sie nalicza lub placi 0%.