MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 72 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 71 | 72 | 73 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 72 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Rrrr

Post #1 Ocena: 0

2012-06-08 20:27:57 (13 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2012-03-08 16:47:38, kucyk1985 napisał(a):
Czesc wszystkim.
Mam pytanie do Rrrr ktore caly czas mnie gnebi.
Chce zaczac handlowac towarem z PL. Mam hurtownika z ktorym sie kontaktowalam i wiem ze on jest watowcem. Proponuje mi on towar po cenie netto. Zadalam mu pytane co z vatem (23% w PL) skoro ja narazie nie mam zamiaru sie rejestrowac do jego placenia. Powiedzial ze jesli bardzo chcem to moze mi go naliczyc. Zanim przeczytalam ten watek bylam przekonana ze vat gdzies musi byc zaplacony no i skoro nie mam zamiaru sie rejestrowac na vat to zaplace go w PL jako cene brutto. Teraz wyczytalam:

lidands napisał(a):
Orientujecie sie jak to jest, ze firma z UE, ktora jest zarejestrowana VAT, mimo wszystko nie nalicza nam VATu? Sa to rosliny. Dziekuje

Rrrr napisala:
jezeli kupujesz jako firma to prawidlowo nie naliczaja. a jezeli nie to ich zapytaj czemu (jesli koniecznie chcesz placic wiecej)...

Mam rozumiec wypowiedz w nawiasie ze ja jako nie zarejestrowany watowiec SE. Moge kupic towar po cenie netto i nie placic tego vatu ani w PL (bo nie zostal naliczony przez hurtownika) ani w UK (bo nie jestem watowcem).

Nie mozesz, i troche wyjelas moje slowa z kontekstu. Pelny dialog:

Lindans: Orientujecie sie jak to jest, ze firma z UE, ktora jest zarejestrowana VAT, mimo wszystko nie nalicza nam VATu? Sa to rosliny.

Rrrr: jezeli kupujesz jako firma to prawidlowo nie naliczaja. a jezeli nie to ich zapytaj czemu (jesli koniecznie chcesz placic wiecej)...

Lindans: Rrrr, tak, jako firma, ale dziwi mnie to, czyli jak firma kupuje i niezaleznie czy jest zarejestrowana VAT czy nie, to nie placi VAT kupujac z UE?
Mysle, ze jesli firma kupujaca nie jest zarejestrowana VAT to musi zaplacic VAT przy kupnie, tak?

Rrrr: dobrze myslisz, ale jak sprzedawca nie nalicza to nie jest to Twoj problem...
-------------------------------------------------------------------

Na temat zero VAT na terenie UK i Unii bylo juz kilka stron i w kilku postach jest dokladnie podane kiedy i na jakiej podstawie sie nalicza lub placi 0%.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rrrr

Post #2 Ocena: 0

2012-06-08 20:36:21 (13 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2012-06-07 20:16:57, tutka2w1 napisał(a):
http://www.hmrc.gov.uk/exrate/poland.htm
tutaj jest podany kurs na cały rok, chcę się właśnie dowiedzieć czy dobrze interpretuję to co tam pisze

miesieczne raty sa tutaj:
ageImport_RatesCodesTools&columns=1&id=EXRATES_2012" target="_blank">HMRC

ale nie musisz ich uzywac ze stron HMRC.
mozesz uzywac oficjalnych miesiecznych lub dziennych rat z innych zrodel (np oanda, bank of england, itp), pod warunkiem ze zawsze uzywasz tego samego zrodla i sposobu (miesiecznie lub dziennie) do przeliczania kosztow i zysku.

Do góry stronyOffline

andrzej172

Post #3 Ocena: 0

2012-07-26 18:44:06 (13 lat temu)

andrzej172

Mężczyzna

Z nami od: 18-01-2011

Ja mogę swoją poradę wrzucić, że naprawdę warto znaleźć jakieś dobre polskie biuro rachunkowe. takie żeby się nie myliło, nie oszukiwało, a obydwie strony będą mieć benefity z tego...

Do góry stronyOffline

Roberto480

Post #4 Ocena: 0

2012-08-08 15:39:02 (13 lat temu)

Roberto480

Mężczyzna

Z nami od: 11-07-2012

moze ktos wie od ktorej strony ugrysc zezwolenia na przyczepe gastronomiczna zaczynam od dupy strony bo dzis mnie taplo kupilem wyposazona przyczepe i nie wjem co dalej

Do góry stronyOffline

eliot1220

Post #5 Ocena: 0

2012-08-26 20:45:28 (13 lat temu)

eliot1220

Mężczyzna

Z nami od: 13-04-2011

Witam forumowiczow. Chcialbym otworzyc sklep internetowy. Firme zarejestrowac tutaj ze wzgledu ze tutaj mieszkam i pracuje, ale w towar zaopatrywac sie w polsce i tez tam go sprzedawac. Jak to wyglada prawnie? Ma to byc jako dodatkowa praca ale ze wzgledu ze towar ktorym bede hadlowal jest dosyc drogi chcialbym to prowadzic legalnie i bez allegro dlatego pomysl ze swoja strona). Zastanawiam sie czy lepiej jest zarejestrowac sie jako vatowiec czy zostac na ryczalcie gdyz duzych kosztow zwiazanych z prowadzeniem dzialanosci w zasadzie nie bede mial a dodtakowo moglbym zarobic 12,5%. co o tym sadzicie?

Do góry stronyOffline

ANNAKUM1234

Post #6 Ocena: 0

2012-09-09 13:11:03 (13 lat temu)

ANNAKUM1234

Kobieta

Z nami od: 09-09-2012

witam, jesli ktos dotrwal do tej 72 strony i przeczytal wszystkie posty tak jak to zrobilam ja i wciaz ma wiele watpliwosci to polecam wejsc sobie na stronke Bisness link:

&topicId=1073858805" target="_blank">http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?r.l1=1073858805&r.l2=1085151439&r.s=b&topicId=1073858805

jest tam wszystko od poczatku, jak zaczac, pomoc w funduszach, jaka forme wybrac czy sole trader czy ltd, wszystko od podatkach i NI. naprawde polecam. jedyny minus jest taki ze trzeba znac angielski bo wszystko jest po angielsku, mi to zaoszczedzilo wizyty u ksiegowej/ksiegowego i placenia za konsultacje. dodatkowym plusem jest to ze wszystkie informacje sa sprawdzone w przeciwienstwie do niektorych na forum.

mam pytanie do expertow czyli Rrr i reivilo jesli mozna oczywiscie...dotyczy to auta i wiem ze juz bylo setki postow na ten temat ale mimo to nie zgadzaja sie one z wiedza nabyta w bisness link.
moj maz planuje byc SE jako kierowca ciezarowek pracujac przez agencje ktore bede mu zlecaly prace, mieszkamy w basingstoke ale agencja z ktora nawiazal wspolprace jest w spalding i tam tez sa bazy firm dla ktorych on bedzie jezdzil. maz bedzie przed jakis czas dojezdzal tam i wynajmowal pokoj a wracal tylko na weekeny. czy w takim wypadku bedzie mogł wliczyc w koszty dojazd do i ze spaldingu? i to samio sie tyczy wynajmu pokoju, chociaz bardzo watpie zeby mozna bylo. na logike jesli chodzi o paliwo za auto to powinniem bo dojezdza do klienta wiec jest to potrzebne w 100% do biznesu ale na bisness link czytalam ze dojazd do miejsca pracy sie nie liczy. prosze o pomoc i z gory dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi

Do góry stronyOffline

ANNAKUM1234

Post #7 Ocena: 0

2012-09-10 11:18:41 (13 lat temu)

ANNAKUM1234

Kobieta

Z nami od: 09-09-2012

a i jeszcze dodam liste rzeczy ktore mozna i nie mozna policzyc jako koszt i capital allowance ze stronki HMRC, moze sie komus przyda:

http://www.hmrc.gov.uk/factsheets/expenses-allowances.pdf

Do góry stronyOffline

vajouk

Post #8 Ocena: 0

2012-09-18 09:00:30 (13 lat temu)

vajouk

Kobieta

Z nami od: 18-10-2007

[ Ostatnio edytowany przez: vajouk 19-09-2012 09:20 ]

"Zycie jest piekne trzeba tylko umiec z niego korzystac

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-09-18 10:46:01 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-10-04 10:57:23 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 72 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 71 | 72 | 73 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,