MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 67 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 66 | 67 | 68 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 67 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lidands

Post #1 Ocena: 0

2011-11-12 12:30:20 (14 lat temu)

lidands

Konto usunięte

Orientujecie sie jak to jest, ze firma z UE, ktora jest zarejestrowana VAT, mimo wszystko nie nalicza nam VATu? Sa to rosliny. Dziekuje

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rrrr

Post #2 Ocena: 0

2011-11-13 00:09:40 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2011-11-12 10:06:33, ebabzi napisał(a):

czy za kazdy towar z Chin trzeba placic clo?
[...]

sprostowanie zaplacilam vat a nie clo.

teoretycznie VAT placisz jak tylko koszt towaru przekroczy pewna kwote (z tego co pamietam chyba £18 przy "merchandise" i £35 albo £40 przy "gifts";), w praktyce roznie to bywa i zalezy od celnikow. ja z Chin nie placilam jeszcze, za to z Korei jak najbardziej, ale tez nie za kazdym razem, pomimo tego ze kwoty byly dosc wysokie. z clem jest to samo, czasem placisz, czasem nie, a czasem placisz za duzo, bo jakis idiota wpisze kwote jaka zaplacilas bez przeliczenia na GBP i na jej postawie liczy VAT lub clo...

na certfikatach CE sie nie znam.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #3 Ocena: 0

2011-11-13 00:15:35 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Cytat:

2011-11-12 12:30:20, lidands napisał(a):
Orientujecie sie jak to jest, ze firma z UE, ktora jest zarejestrowana VAT, mimo wszystko nie nalicza nam VATu? Sa to rosliny. Dziekuje

jezeli kupujesz jako firma to prawidlowo nie naliczaja. a jezeli nie to ich zapytaj czemu (jesli koniecznie chcesz placic wiecej)...

Do góry stronyOffline

ebabzi

Post #4 Ocena: 0

2011-11-13 07:04:58 (14 lat temu)

ebabzi

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 14-06-2009

Rrrr bardzo dziekuje za odpowiedz, jeszcze tylko jak mam sie z tego rozliczac skoro nie mam faktury? mam tylko przelew z konta bankowego, czy nie bedzie problemu jak uzyje kwoty z konta bankowego mimo ze nie zaplacilam tego VATu?

Do góry stronyOffline

lidands

Post #5 Ocena: 0

2011-11-13 08:28:05 (14 lat temu)

lidands

Konto usunięte

Rrrr, tak, jako firma, ale dziwi mnie to, czyli jak firma kupuje i niezaleznie czy jest zarejestrowana VAT czy nie, to nie placi VAT kupujac z UE? Dzieki bardzo

Do góry stronyOffline

lidands

Post #6 Ocena: 0

2011-11-13 08:53:44 (14 lat temu)

lidands

Konto usunięte

Mysle, ze jesli firma kupujaca nie jest zarejestrowana VAT to musi zaplacic VAT przy kupnie, tak?

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #7 Ocena: 0

2011-11-13 18:44:38 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

dobrze myslisz, ale jak sprzedawca nie nalicza to nie jest to Twoj problem...

Cytat:

2011-11-13 07:04:58, ebabzi napisał(a):
Rrrr bardzo dziekuje za odpowiedz, jeszcze tylko jak mam sie z tego rozliczac skoro nie mam faktury? mam tylko przelew z konta bankowego, czy nie bedzie problemu jak uzyje kwoty z konta bankowego mimo ze nie zaplacilam tego VATu?

nie rozumiem pytania. z czego sie rozliczasz? z VATu, z cla? clo i VAT naliczaja na podstawie wartosci jaka podal sprzedawca na custom declaration lub na fakturze dolaczonej do przesylki. zeby potem odzyskac zaplacony import VAT to potrzebujesz formularz C79 (import VAT certificate), ktory powinnas dostac po zaplaceniu VAT.
jesli nie zaplacilas VAT, to sie z niego nie rozliczasz.

a jesli chodzi o dowod kupna to zawsze powinnas miec fakture.

Do góry stronyOffline

ebabzi

Post #8 Ocena: 0

2011-11-13 20:37:25 (14 lat temu)

ebabzi

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 14-06-2009

hej, przepraszam za zawila wypowiedz i pytania. chodzi o rozliczanie sie z podatku na koniec roku podatkowego . chodzi o to ze nie mam faktur na to bo towar wyslany zostal jako 'gift' lub po prostu zanizona wartosc ze nie placilam cla ani VATu
VATu nie odzyskam pewnie bo nie jestem Vatowcem, ten vat zaplacilam tylko raz, nie jest to duza kwota. na 200f wartosci towaru zaplacilam 50f vatu, byla to odziez.
mam ksiegowa ktora bedzie mnie rozliczac tylko nie moglam si e dodzwonic w weekend i spanikowalam i tu napisalam.
jesli teraz bym napisala do sprzedawcy z prosba o fakture to raczej przeslac na maila takowej nie moze? bo znow bede miec fakture na wyzsza cene za ktora nie zaplacilam tego cla i vatu, chyba ze majac fakture bym zglosila sie do revenue o rozliczenie z tego, ale wtedy zapewne bym juz nie sprowadzala niczego stamtad bo zarobek bylby znikomy.
handluje tanimi rzeczami wiec kolejne oplaty mnie zjedza...

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #9 Ocena: 0

2011-11-13 23:57:50 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

jak chcesz zeby rozliczenie bylo poprawne to musisz wziac pod uwage kwoty jakie zaplacilas, a nie to co sprzedajacy wpisal na customs declaration. prawo wymaga zebys miala faktury na wszystko wiec jak nie masz to popros sprzedawce o kopie.

co do roznicy miedzy faktura i tym co bylo zadeklarowane przy wysylaniu to juz kwestia Twojej uczciwosci...

Do góry stronyOffline

markosik1

Post #10 Ocena: 0

2011-11-14 12:21:51 (14 lat temu)

markosik1

Kobieta

Z nami od: 09-11-2011

Kupuje paliwo do obecnego auta zarejestrowanego na mnie(zona ma firme z vat)Czy vat z paliwa sie rozlicza? czy moge rozliczyc vat z kosztow auta prywatnego nie zarejestrowanego na zone?
Pytalem na stacji paliw o vat invoice i dostalem vat reciept

Do góry stronyOffline

Strona 67 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 66 | 67 | 68 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,