Str 66 z 96 |
|
---|---|
david_v | Post #1 Ocena: 0 2011-08-21 21:15:23 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2011 Skąd: Edinburgh |
Witam. Mam takie pytanie. W jaki sposob self-employed moze sobie odliczyc koszty na samochod, dom itd? czy trzeba to doliczyc do kosztow pod koniec roku rozliczeniowego, czy jak ?
Z gory dzieki za odp. |
markosik1 | Post #2 Ocena: 0 2011-11-09 20:31:03 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-11-2011 Skąd: Birmingham |
Witam, Mam kilka pytan odnosnie dzialalnosci gospodarczej w UK
Otworzylem firme na zone, sole trader. Zona dodatkowo pracuje na pelen etat. Zarejestrowalem ja do vat. Generalnie sprzedajemy na ebay produkty z Polski. Kupuje rzeczy z 0% vat w Polsce, tutaj trzeba doliczyc 20%. Na pismie z Revenue mam date grudzuien 2011 jako pierwsze rozliczenie vat. Wg moich obliczen bede musial zaplacic vatu na ok 2000GBP 1.Czy jezeli kupie auto np za 10000GBP +vat bede mogl odliczyc caly vat? Czy sa jakies limity jak przy odliczeniu auta od podatku np 40% rocznie? Obecnie posiadam auto warte ok 7-8 tys GBP zarejestrowane na mnie, zona jest dodana do ubezpieczenia, ale ma tylko prawo jazdy tymczasowe, czy moge to auto w jakis sposob odliczyc? 2.Czy moge brac i odliczac faktury vat na paliwo , serwis czy naprawy? Co z kosztami tj tax czy ubezpieczenie? 3.Czy jest sens trzymac ten samochod, czy lepiej go sprzedac i kupic inny na zone? Zona nie ma znizek na ubezpieczenie, wiec obawiam sie , ze bedzie bardzo drogie. Generalnie chodzi mi o to, czy zeby odliczac vat lub koszty zwiazane z uzytkowaniem , auto musi byc zarejestrowane na zone? 4.Czy musze trzymac invoice od kazdej sprzedazy na ebayu? 5.Czy istnieje jakas mozliwosc odbioru vat od polskiego Urzedu Skarbowego, poniewaz wczesniej kilka faktur mialem z 23% vat? 6.Na dzialalnosc poswiecam jeden pokoj, mam 3 sypialniowy dom.Rata kredytu jest ok 600GBP. Ile moge z tej kwoty moge dopisac do kosztow i jak to rozliczyc? 7.Zona jest zatrudniona na umowe o prace. Obecnie jest na zwolnieniu lekarskim czy ma to jakis zwiazek z dzialalnoscia? 8.Praktycznie wszystkie rachunki sa na mnie wlacznie z kredytem na dom, Czy zona moze dolaczyc te rachunki do rozliczenia- oczywiscie procentowo, powiedzmy 30%. 9.Firma przyniesie najprawdopodoniej strate w pierwszym roku, czy jezeli pracujemy oboje i nie pobieramy benefitow (tax credits) – zbyt wysokie zarobki, czy strata z dzialalnosci obnizy nasze dochody i bedziemy mogli starac sie o tax credits w przyszlym roku? 10.Opisalem mysle, ze w miare nasza sytuacje, czy moze jest na furum jakis tani i dobry ksiegowy, chetny do pomocy. 11.Czy jakies dodatkowe kroki powinienem wykonac, dodam, ze z revenue dostalismy tylko potwierdzenie o rejestracji na vat, zadnego listu na temat rozpoczecia, czy na temat skladek ubezpieczeniowych, dzialalnosc mamy od sierpnia. |
Rrrr | Post #3 Ocena: 0 2011-11-10 01:34:45 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
nie ma tanich i dobrych ksiegowych...
![]() nie mozesz odliczyc VATu przy kupnie auta, chyba ze to van. na wiekszosc pozostalych pytan znajdziesz odpowiedzi na forum, przynajmniej czesciowe (np w tym watku). watpie zeby sie komus chcialo tyle pisac jeszcze raz. a najlepiej znajdz ksiegowego. dosc tanio: http://www.sjdgroup.co.uk/sjd-brands/easy-accountancy/ |
micho1984 | Post #4 Ocena: 0 2011-11-10 09:00:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2009 Skąd: Sheffield |
ja polecam www.firmawanglii.pl
Pozdrawiam,
Michał - om
|
markosik1 | Post #5 Ocena: 0 2011-11-10 22:01:04 (14 lat temu) |
Ok prosze o odpowiedz na pytanie, czy mam jakas szanse odzyskac zaplacony vat w Polsce?
|
|
|
Rrrr | Post #6 Ocena: 0 2011-11-10 23:05:02 (14 lat temu) |
|
markosik1 | Post #7 Ocena: 0 2011-11-10 23:20:59 (14 lat temu) |
ok dzieki dobra wiadomosc z wieczora i kolejna lektura
|
markosik1 | Post #8 Ocena: 0 2011-11-11 11:19:30 (14 lat temu) |
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanko do vatu wstecznego. Zarejestrowalem sie do vatu od 1.08.11 Mialem kilka faktur wystawionych pomiedzy sierpniem a listopadem z 23% vatem , doczytalem co mam zrobic zeby odzyskac ten vat zaplacony w PL, ale co zrobic gdy w okresie od sierpnia do listopada sprzedalem te rzeczy na ebayu i na invoice nie byl vat naliczony. Nie byl naliczony, poniewaz nie bylem jeszcze vatowcem. Thanks from THE Mountains ![]() |
Rrrr | Post #9 Ocena: 0 2011-11-11 15:34:07 (14 lat temu) |
to nie ma znaczenia. ale pamietaj ze jesli data rejestracji byla 1 sierpnia i sprzedales rzeczy na ebayu po 1 sierpnia, to musisz je uwzglednic na rozliczeniu VAT.
EU VAT - masz do wrzesnia przyszlego roku zeby sie ubiegac o zwrot. UK VAT - mozesz sie ubiegac o zwrot VAT wstecz do 6 miesiecy za uslugi i do 4 lat za towary (pod warunkiem ze kupione dla biznesu i masz faktury). |
ebabzi | Post #10 Ocena: 0 2011-11-12 10:06:33 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 14-06-2009 Skąd: northampton |
przepraszam ze tak skopiuje tresc swojego postu z innego watku na tym forum, ale potrzebuje podpowiedzi co zrobic....
witam podlacze sie do tematu czy za kazdy towar z Chin trzeba placic clo? jak zamawiam na aliexpress to wysylaja mi zazwyczaj jako gift i wtedy mam zanizona wartosc produktu, w srodku nie ma faktury, nic nie place za clo... raz mi sie zdarzylo jak jeden sprzedawca zalaczyl fakture, tez troche zanizona, ale naliczyli mi wtedy oplate za clo za ktore juz zaplacilam. Dostalam list ze dwa tygodnie po tym jak otrzymalam towar... jesli nie mam faktury w paczce to jak mam przedstawic dokument ile za to zaplacilam? czy wystarczy wyciag z konta bankowego? bo nic innego praktycznie nie posiadam... druga sprawa troche sie martwie o certyfikaty... czy ktos wie cos na temat certyfikatow unijnych 'CE'? niedawno zaczelam kupowac na alie i wszystkiego nie wiem, zaczynam sie zastanawiac czy moge ot tak zamowic towar i go sprzedac bez certyfikatu, bo jak sie okazuje takowy trzeba miec na prawie wszsytko... czekam teraz na 3 produkty z elektroniki, nic markowego, dwa dla rodziny a jeden chcialam wystawic i sprzedac na ebay i tu natknelam sie na certyfikat ze powinnam taki miec od sprzedawcy lub sama zapewnic... prosze o rade jesli ktos cos wie, z gory dziekuje sprostowanie zaplacilam vat a nie clo. |