MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 55 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 54 | 55 | 56 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 55 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kiki11

Post #1 Ocena: 0

2011-03-29 12:50:35 (14 lat temu)

kiki11

Mężczyzna

Z nami od: 23-03-2011

Dziękuje;-) za wstępne rozjaśnienie reguł prowadzenia działalności SE na terenie Polski, w zakresie handlu detaliczego. Sytuacja nie jest już aż tak mglista, choć w dalszym ciągu mam pewne wątpliwości odnośnie postępowania polskich urzędów względem firm działających jednocześnie w UK i PL.

Pozwolę sobie zestawić fakty dotyczące kwestii podatków, które zebrałem:

1. podatek dochodowy opłacany tylko jest w kraju rejestracji firmy- na mocy umowy podpisanej z UK w 2006 roku o unikaniu podwójnego opodatkowania. Dla zainteresowanych: „Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania Polska - Wielka Brytania”

www.jobland.pl/aktualnosci/Umowa-o-unikaniu-podwojnego-opodatkowania-Polska-_-Wielka-Brytania-a-229.html

2. podatek VAT, ujmując to w dużym uproszczeniu, musiałby być płacony w Polsce i konieczna byłaby rejestracja do VAT w Polsce (w przypadku podatnika VAT oczywiście

3. kwestia rozliczenia rocznego z urzedem UK.

- potwierdzeniem zakupu towarów będących źródłem przychodów są zwykłe paragony, bądź faktury VAT (jeżeli jesteśmy płatnikiem VAT).
- zestawienie roczne przychodów i kosztów wykonuje się na podstawie dziennych ewidencji sprzedaży w sklepie.

4. Miejsce zamieszkania dla celów podatkowych, oraz miejsce funkcjonowania sklepu w którym prowadzona jest działalność:

U mnie obu przypadkach jest to Polska. Mam bliską rodzinne w UK, której adres wykorzystam do założenia firmy. Moje wyjazdy na wyspy to jednak najczęściej jeden w roku. Sklep handlujący towarem z UK zlokalizowany będzie w Polsce. Zatrudniony będę w nim osobiście. Tutaj jest największy znak zapytania. Czy mimo powyższych czynników, jako zatrudniony SE będę podatnikiem tylko w UK.:-(

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

reivilo

Post #2 Ocena: 0

2011-03-29 16:40:58 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2011-03-29 12:50:35, kiki11 napisał(a):

1. podatek dochodowy opłacany tylko jest w kraju rejestracji firmy- na mocy umowy podpisanej z UK w 2006 roku o unikaniu podwójnego opodatkowania. Dla zainteresowanych: „Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania Polska - Wielka Brytania”

tak pobierany jest w miejscu rejstracji firmy ale nie podstawie przepisow ktore zacytowales a zupelnie innych :-]:-Y
choc i od tego sa wyjatki ....:-]

Cytat:
2. podatek VAT, ujmując to w dużym uproszczeniu, musiałby być płacony w Polsce i konieczna byłaby rejestracja do VAT w Polsce (w przypadku podatnika VAT oczywiście
nie, nie ,nie
1.VAT moze byc placony w UK,
2. moze byc placony w Pl
3. musi byc placony w uk
4. musi byc placony w pl
kwoty - 150 000, 139 000, 70 000 , o sa progi decydjace o tym gdzie sie ten VAT placi :-]

Cytat:
U mnie obu przypadkach jest to Polska. Mam bliską rodzinne w UK, której adres wykorzystam do założenia firmy. Moje wyjazdy na wyspy to jednak najczęściej jeden w roku. Sklep handlujący towarem z UK zlokalizowany będzie w Polsce. Zatrudniony będę w nim osobiście. Tutaj jest największy znak zapytania. Czy mimo powyższych czynników, jako zatrudniony SE będę podatnikiem tylko w UK.:-(

no tu cie sie plan posypie .....
po pierwsze -do zalozenia firmy potrzebny jest NIN
- do wyrobienia NIN musisz wg pracownikow JC przebywac na wyspie :-
] bez tego sie nawet nie mowisz na spotkanie ( celowe choc bezprawne dzialania JC:-Y)
po drugie - jak sie juz zatrudnisz w tej swojej firmie ....zaczniesz placic podatek dochodowy w pl na podsatwie ustawy o podatku podochodowym od osob fizyczych :-] oraz ZUS oczywiscie

czyli jestesmy w punkcie wyjscia:-]

no coz ...jak mawial pewien prawnik ...przepisy kazdy moze przecztac ...ale rozumieja juz nieliczni ..mial staruszek racje :-D

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 29-03-2011 16:46 ]

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

kiki11

Post #3 Ocena: 0

2011-03-29 22:22:40 (14 lat temu)

kiki11

Mężczyzna

Cytat:
no tu cie sie plan posypie .....
po pierwsze -do zalozenia firmy potrzebny jest NIN
- do wyrobienia NIN musisz wg pracowników JC przebywać na wyspie :-
] bez tego sie nawet nie mowisz na spotkanie ( celowe choc bezprawne dzialania JC:-Y)

NIN juz mam, 2 lata temu pracowalem troche w UK

Cytat:
po drugie - jak sie juz zatrudnisz w tej swojej firmie ....zaczniesz placic podatek dochodowy w pl na podsatwie ustawy o podatku podochodowym od osob fizyczych :-] oraz ZUS oczywiscie

czyli jestesmy w punkcie wyjscia:-]

Miałem na myśli to, że prowadząc firme w formie samozatrudnienia SE zamierzam pracować we wspomnianym sklepie w PL. Nie po to zakładam firme zeby sie zatrudniać :-]. Rozumiem, ze automatycznie wiąze sie to koniecznością odprowadzania podatku dochodowego i ZUSu w PL. W owej sytuacji od biedy zawsze moge zatrudnić sprzedawce na zlecenie, jeżeli zmieniłoby to sprawe i pozwoliło uniknac opodatkowania w PL.

Przyznaje, ze niewiele rozumiem ale to chyba raczej czeste zjawisko jeżeli chodzi o podatki:-(. No i w koncu to watek rowniez dla niekumatych :-].
Tak nawiasem mowiac, to sama napewno wiesz jaki chaos informacyjny panuje na forach temu podobnych, wlasnie w kwestii opodatkowania (gdzie... dlaczego... ile?:-Y).

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #4 Ocena: 0

2011-03-29 23:02:40 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2011-03-29 22:22:40, kiki11 napisał(a):
W owej sytuacji od biedy zawsze moge zatrudnić sprzedawce na zlecenie, jeżeli zmieniłoby to sprawe i pozwoliło uniknac opodatkowania w PL.
umowwa zlecenie to tez ZUS i podatek dochodowy:-]

Cytat:
Tak nawiasem mowiac, to sama napewno wiesz jaki chaos informacyjny panuje na forach temu podobnych, wlasnie w kwestii opodatkowania (gdzie... dlaczego... ile?:-Y).
nie czytam a tak btw to sam sie tez pzyczyniasz to tego haosu cytujac nieadekwatne przepisy :-]:-Y

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #5 Ocena: 0

2011-03-29 23:08:11 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Bez urazy, ale trzeba być kompletnym idiotą, żeby za źródło interpretacji przepisów podatkowych wybrać forum internetowe.
Gość zadał pytanie, otrzymał odpowiedź po jego myśli, nie zweryfikował źródła i słuch po nim zaginął. Pod koniec stycznia wróci z piskiem:
- Błagam o pomoc! Mam do zapłacenia karę :-D
Gratuluję głupoty.
:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kiki11

Post #6 Ocena: 0

2011-03-29 23:46:43 (14 lat temu)

kiki11

Mężczyzna

Cytat:
Bez urazy, ale trzeba być kompletnym idiotą, żeby za źródło interpretacji przepisów podatkowych wybrać forum internetowe.
Gość zadał pytanie, otrzymał odpowiedź po jego myśli, nie zweryfikował źródła i słuch po nim zaginął. Pod koniec stycznia wróci z piskiem:
Gratuluję głupoty.

Akurat nie planowałem podejmowac decyzji o rozpoczęciu działalności TYLKO w oparciu o opinie ludzi z forum internetowego. Chociaz napewno cenie sobie poświęcony przez nich wysilek, aby w jakiś sposób, większy lub mniejszy pomóc niewtajemniczonym;-).... co do twojej wypowiedzi, to tym przypadku jest niepotrzebnym buractwem;-)

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #7 Ocena: 0

2011-03-30 00:04:57 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Cytat:

2011-03-29 23:46:43, kiki11 napisał(a):
Cytat:
Gratuluję głupoty.

Akurat nie planowałem podejmowac decyzji o rozpoczęciu działalności TYLKO w oparciu o opinie ludzi z forum internetowego. Chociaz napewno cenie sobie poświęcony przez nich wysilek, aby w jakiś sposób, większy lub mniejszy pomóc niewtajemniczonym;-).... co do twojej wypowiedzi, to tym przypadku jest niepotrzebnym buractwem;-)

Wskaż mi proszę post w tym wątku, który oprócz spekulacji, domysłów i zasłyszanych informacji, poparty jest konkretnymi faktami, interpretacją księgowego, radcy podatkowego albo właściwego US? ;-)
Ostatnio na forum ktoś napisał, że Polak będący Self-Employed w UK, może prowadzić sklep stacjonarny w Polsce, a rozliczać się i płacić składki w Anglii :-o
Zadzwoń sobie do HMRC 0845 010 9000 (National Advice Service
For VAT, Excise and International Trade enquiries) i poproś o klaryfikacje tego stwierdzenia :-]
:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kiki11

Post #8 Ocena: 0

2011-03-30 00:14:03 (14 lat temu)

kiki11

Mężczyzna

Racja. Początkowo niedostatecznie sprecyzowałem sposob prowadzenia działalności...

Cytat:

planuje otworzyc firme w UK, ktora kupowalaby odziez w Szkocji a sprzedaz odbywalaby sie w stacjonarnym sklepie w Polsce.

Czy w tym przypadku mozna otworzyc firme w formie Self Enployment?
tak,

Cytat:
Jak wyglada kwestia placenia podatkow. Czy moge calkowicie rozliczyc sie z urzedem w UK? Tj. oplacic swoje ubezpiecznie, podatek dochodowy i nie martwic sie o polskie urzedy?

podatki placi sie tam gdzie firma jest zarejestrowan:-]
NIC's rowniez

...i tutaj nie dodałem, ze mieszkam, przebywam w większości czasu w Polsce oraz ze zamierzam wykonywać tutaj faktyczne działania na rzecz firmy... czyli cale to "otoczenie", wszystko to nie pozostaje bez znaczenia.
Sądziłem, że decydujący jest fakt iż firma SE bedzie zarejstrowana w UK ...i to wystarczy by zostac podatnikiem tylko dla wymarzonego systemu skarbowego UK:-D

Do góry stronyOffline

kiki11

Post #9 Ocena: 0

2011-03-30 00:25:35 (14 lat temu)

kiki11

Mężczyzna

Cytat:

Ostatnio na forum ktoś napisał, że Polak będący Self-Employed w UK, może prowadzić sklep stacjonarny w Polsce, a rozliczać się i płacić składki w Anglii :-o
Zadzwoń sobie do HMRC 0845 010 9000 (National Advice Service
For VAT, Excise and International Trade enquiries) i poproś o klaryfikacje tego stwierdzenia :-]

No ja sie zgadzam z tym, wręcz podpisuje obiema rękoma... żeby walczyć z lekkomyślnością narwańców, którzy myslą że jako pierwsi obajdą system i wykiwają urząd skarbowy:-].
Czym sie zasugerują, kogo posłuchają, czy dostaną karę.... ich sprawa. W końcu ponoć w życiu nie ma porażek, są tylko kolejne doświadczenia:-]. Moze tez napiszą o tym na forum - wtedy moze ktos na tym skorzysta. ;-)

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #10 Ocena: 0

2011-03-30 06:04:19 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

no coz panowie knowakuk and kiki11 ....malo wiecie , uk CELOWO lamie pawo unijne w tym temacie ....zreszta nie tylko w tym ....prawo uni jako nadrzedne a dokladniej dwie konktretne dyrektywy pozwalaja na na taki typ dzialan .....ale trzeba troch wiedzy ..pawnej i troche samozaparcia zeby to przeforsowac....jak sie nie ma NIN po brytyjskiej stronie no i oczywiscie jak sie bedzie mialo kontakt z US po polskiej.

Ale co do zasady wszytko jest ZGODNE Z PRAWEM

no i jest jeszcze druga opcja prowadzenia skepu z pl a placenia podatkow w uk ale w innej formie prawnej

Do góry stronyOffline

Strona 55 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 54 | 55 | 56 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,