MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 53 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 52 | 53 | 54 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 53 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

reivilo

Post #1 Ocena: 0

2011-03-24 14:52:01 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2011-03-24 14:33:35, AndrzejW napisał(a):
Hmm...
Oglądałem Twoje porady http://forumprawne.org w podobnym temacie.
Rozumiem, że pracownicy sklepu też musieliby się samozatrudnić?

opcja samozatrudnienia omija ZUS, i US ze strony pracodawcy , przenosi ten ciezar na samozatrudnionego - ale jst tansza i kozystnijesza dla obu stron:-]

zatrudnienie - powoduje ze skladki i podatki odprowadza sie wg przepisow polskich i tyle ...ale podatek dochodwowy czy VAT placi sie w kraju zarejstrowania firmy :-] no i ciezar rozliczen po twojej stronie :-]:-]

Cytat:
Ile razy widzę Twoje porady to stwierdzam, że przy Tobie jedno jest pewne: można dużo zarobić.
a to juz zlezy od rodzau buisnessu:-]

Cytat:
Tylko nie wiem: pieniędzy czy lat odsiadki
no coz ..troche zajelo mi zdobycie tej wiedzy ktora nota bene rozni sie od ogolno nternetowej

wiesz jaki jest najwiekszy przeret firm oferujcych uslugi z przeniesieniem firmy na wyspy? FIRMA W UK ODDZIAL W PL :-]:-]:-]:-Y

z punktu widzenia przedsiebiorcy w pl - nic sie zmienia - tyle ze musi placic characz za prowadzenie firmy tu ....... ODDZIAL jakiejkolwiek zaganicznej firmy to prawo polskie ....

oraz kolejny - zatrudnianie fikcyjna ludzi - prawo pracy ma swoja charakterstke ....

a prowadzenie firm to juz inna bajka :-]
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kiki11

Post #2 Ocena: 0

2011-03-24 19:11:21 (14 lat temu)

kiki11

Mężczyzna

Z nami od: 23-03-2011

reivilo dziekuje tobie za odpowiedz i cierpliwość. mam jeszcze 2 pytania:-)...

W przypadku jeżeli firma zarejestrowana jest w UK a sprzedaje towary na terenie PL, to przychody rzecz jasna powstaja w walucie PLN.

Limit brytyjski do zwolnienia z podatku VAT to 70 000 funtow. Aby zatem sprawdzic czy takowego nie przekraczam powinienem przeliczyc obroty generowane w Polsce na funty. Tutaj pytanie... po jakim kursie funta przeliczac obroty:

- dziennym (wyznaczonym przez NBP)
- srednim miesięcznym (NBP)?

Druga sprawa to sytuacja w ktorej przekraczam limit zwolnienia i jestem platnikim VAT.

Potwierdzeniami zakupu towarow z UK, ktore bede sprzedawac w PL będą głownie paragony. Zamierzam zaopatrywac sie w brytyjskich sklepach detalicznych (ktore czesto nie maja opcji wydawania faktur VAT). Jak ma się przedstawienie takiego dowodu zakupu jak paragon przed urzedem w GB? Czy koniecze sa faktury zakupu?

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2011-03-24 20:20:10 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

generalnie to rozliczasz sie w funtach ....jako podatnik brytyjski
....

jako platnik vat - MUSISZ miec faktury VAT

Do góry stronyOffline

KsiegowaUK

Post #4 Ocena: 0

2011-03-25 18:33:37 (14 lat temu)

KsiegowaUK

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Witam,

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania odnośnie zakładania firmy w UK, prowadzenia księgowości itp. Bardzo chętnie służę radą ...
Wiadomości na priv lub mailem :)

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #5 Ocena: 0

2011-03-25 20:39:01 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2011-03-25 18:33:37, KsiegowaUK napisał(a):
Witam,

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania odnośnie zakładania firmy w UK, prowadzenia księgowości itp. Bardzo chętnie służę radą ...
Wiadomości na priv lub mailem :)

Pozdrawiam

fasynujaca aktywnosc w ostatnich dwoch godzinach

Do góry stronyOffline

KsiegowaUK

Post #6 Ocena: 0

2011-03-26 18:40:53 (14 lat temu)

KsiegowaUK

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

fasynujaca aktywnosc w ostatnich dwoch godzinach

To tylko dlatego, że dopiero zarejestrowałam się na forum :)
Reivilo, dziękuję za miłe przyjęcie :)

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

kiki11

Post #7 Ocena: 0

2011-03-26 19:22:13 (14 lat temu)

kiki11

Mężczyzna

Z nami od: 23-03-2011

Obawiam się, że mimo pomyslnych prognoz otworzenia firmy w UK, moj pomysl raczej nie skonczy sie dobrze. Wątpliwości mam po przeczytaniu artykułu pt "Polskie firmy uciekają do Wielkiej Brytanii", ktorego źródłem jest Dziennik Gazeta Prawna.

Dla zaintresowanych:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/451219,polskie_firmy_uciekaja_do_wielkiej_brytanii.html

Wynika z niego, że polska skarbówka zawsze znajdzie sposób żeby ściągnąć haracz, chociażby firma byla zarejestrowania na koncu Europy.:-?

Do góry stronyOffline

Malahai1983

Post #8 Ocena: 0

2011-03-26 19:35:13 (14 lat temu)

Malahai1983

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2009

Reivilo

Bo ja tak ostatnio zacząłem się zastanawiać... Mam dwie koncepcje, jedna jeśli chodzi o sprzedaż produktów z UK w PL a druga jeśli chodzi o świadczenie usług w PL.

Problem jest dość typowy, nawet coś o tym wcześniej wspominałeś - nie jestem zbyt chętny do płacenia ZUS'u i innych takich w Polsce. Z tego co rozumiem to jeśli firma jest zarejestrowana w UK to w PL nic nie płacę, tak? W którym momencie zaczyna mnie ścigać US? Bo jeśli np. pracuję jako niezależny konsultant w Polsce, ale wszystkie faktury idą z firmy w UK, to w Polsce nadal nic nie płacę?
'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Mieszko

Post #9 Ocena: 0

2011-03-26 19:43:44 (14 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2011-03-26 19:22:13, kiki11 napisał(a):
Obawiam się, że mimo pomyslnych prognoz otworzenia firmy w UK, moj pomysl raczej nie skonczy sie dobrze. Wątpliwości mam po przeczytaniu artykułu pt "Polskie firmy uciekają do Wielkiej Brytanii", ktorego źródłem jest Dziennik Gazeta Prawna.

Dla zaintresowanych:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/451219,polskie_firmy_uciekaja_do_wielkiej_brytanii.html

Wynika z niego, że polska skarbówka zawsze znajdzie sposób żeby ściągnąć haracz, chociażby firma byla zarejestrowania na koncu Europy.:-?

Poprawię na klikany:podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/451219,polskie_firmy_uciekaja_do_wielkiej_brytanii.html

Ciekawy artykuł.

Do góry stronyOffline

Malahai1983

Post #10 Ocena: 0

2011-03-26 20:07:07 (14 lat temu)

Malahai1983

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2009

KiKi

Ja właśnie skończyłem czytać ten artykuł i nie widzę tam nic niepokojącego, a tak naprawdę, jest on bardzo pomocny :-) Mnie on uspokoił. Bo wiem, że mogę się zarejestrować jako SE, sprzedawać towar stąd do Polski, mogę tam mieć nawet magazyn, a więc oszczędzić na kosztach wysyłki i nadal robić wszystko legalnie - baaajka :-)
'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Strona 53 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 52 | 53 | 54 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,