MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 45 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 44 | 45 | 46 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 45 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

reivilo

Post #1 Ocena: 0

2010-07-22 09:06:58 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2010-07-21 19:59:40, nieprzysiadalny napisał(a):
WItam serdecznie

Mam w planach na najbliższy rok otworzyć wlasną firmę, na początku zdecydowanie firme jedno osobową... Miało by to być świadczenie usług sprzatania itp...

mam kilka pytań, na ktorę liczę uzyskam odpowiedż od kogoś kto się zna na księgowości w UK.

Szacowane zarobki max do 30 000 rocznie na początku...

Czy jako self employed mogę uzyskać ubezpieczenie w razie przypadkowego zniszczenia mienia klienta?
tak, forma nie ma znaczenia do ubezpieczenia

[/UOTE]Czy jako self employed mogę zarejstrować nazwę firmy, logo i czy mogę korzystac z owej nazwy i loga w celach reklamowych?
a czemu nie ?

Cytat:
Czy istnieje jakiś rozsadnie szybki sposob nauczenia się podstaw rozliczania firmy LTD za pomocą np literatury bądż kursów online? dodam ze nie chcę robic po to kurssow account online oferowanych przez szkoly internetowe. chce uczyc się wlasnym sumptem. od czego zaczac? czy to dobry pomysł ta książka?

to sie zdecyduj czr ltd czy se...a ksiegowosc ltd to wyszsza szkola tzw pelna ksiegowosc ...podziwiam ...ksiegowi maja czasem problem z pelna ksiegowoscia:-]

Cytat:
http://cgi.ebay.co.uk/Limited-Company-Accounts-IAS-Tutori-Cox-David-New-/270603202262?cmd=ViewItem&pt=Non_Fiction&hash=item3f01352ed6
milej lektury

Cytat:
Jeśli macie jakiś ciekawe pomysły jak nabyć wiedzę księgową na poziomie pozwalającym rozliczenie firmy LTD proszę o sugestie.
Bazujac na determinacji i nauce a niekoniecznie dlugich i kosztownych kursach
no coz w tym zawodzi trenig czyni mistrza jak rowniez czytanie bezacych przepisow :-]
jak napisal krakn ...zaplac za ksiegowego .....
Cytat:
czy otwierając firmę LTD moge polaczyc np dzialalnosc usługową oraz prowadzenia np jakiegos punktu sprzedazy detalicznej i rozliczac to pod szyldem jednej firmy?
moze najpierw zdecycuj ktora forme wybierzesz ltd czy se:-]

Cytat:
Czy z waszego doświadczenia - klienci bardziej ufają zarejstrowanym firmom czy osobom samozatrudniony, czy rowniez według Was nie ma to znaczenia?
klienci ufaja uczciwym i solidnym klientom ...w tym kraku referencje to podstawa

Cytat:
Czy mogę prowadzić punkt sprzedazy detalicznej np. sklep z alkoholami na zasadzie self employed?

tak ....forma nie ma znaczenia juz pisalam:-]
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2010-07-22 16:03:40 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no chyba ze zamierza studiowac prawo i ekonomie, przy okazji sprzedac flaszke od czasuu do czasu
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

nieprzysiadalny

Post #3 Ocena: 0

2010-07-22 22:23:08 (15 lat temu)

nieprzysiadalny

Mężczyzna

Z nami od: 21-07-2010

WLasnie dlatego zadałem te pytania bo nie byłem pewien czy lepsza bedzie dla mnie LTD czy SE, teraz juz wiem ze na poczatku SE.

pozdrawiam

dzieki za odpowiedzi

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #4 Ocena: 0

2010-07-22 22:48:44 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2010-07-22 16:03:40, krakn napisał(a):
no chyba ze zamierza studiowac prawo i ekonomie, przy okazji sprzedac flaszke od czasuu do czasu
prawo sie zawsze przydaje ekonomia nie konicznie - myslenie wystaczy ale rachunkowosc do tej pelniej ksiegowisci to by mu sie przydala

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2010-07-23 08:32:33 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

brakowalo mi slowa "rachunkowosc" ale i tak czytanie i sledzenie nowych przepisow i ustaw w rodzimym jezyku jest trudne a co dopiero w obcym :)

zasadniczo czy to na Vat czy nie, to sam prowadze rozliczenia przychodu i rozchodu, oraz ew Vat, a na koniec jest to weryfikowane przez ksiegowego, z jednej strony taniej bo nie zajmuje mu czasu rachunkami z drugiej place za to by znalazl odpowiedni przepis umozliwiajacy zmniejszenie podatku bardziej niz to wynika z rachunku kosztow, przychodow i rozchodow.
Dlatego uwazam ze warto miec dobrego ksiegowego i nie mam tu na mysli kowboja co wyliczy to co exel i kalkulator, bo dodawanie i odejmowanie to umiemy za free od 1 klasy podstawowej,
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

czarnyosiem88

Post #6 Ocena: 0

2010-10-09 16:40:41 (15 lat temu)

czarnyosiem88

Mężczyzna

Z nami od: 09-10-2010

WITAM MAM PYTANIE WYSLALEM DWA MIESIACE TEMU FORME CWF1 I DO TEJ PORY NIE DOSTALEM ZADMEJ ODPOWIEDZI. CZY TO NORMALNE ZE TAK DLUGO SIE CZEKA NA TEN NR. Z GORY DZIEKUJE

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #7 Ocena: 0

2010-10-10 09:23:26 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2010-10-09 16:40:41, czarnyosiem88 napisał(a):
WITAM MAM PYTANIE WYSLALEM DWA MIESIACE TEMU FORME CWF1 I DO TEJ PORY NIE DOSTALEM ZADMEJ ODPOWIEDZI. CZY TO NORMALNE ZE TAK DLUGO SIE CZEKA NA TEN NR. Z GORY DZIEKUJE

1. nie pisz z capsem
2. poszukaj na forum ..temat byl walkowany w oddzielnym watku
3. odpowiedzi nie bedzie
:-]:-]:-]:-Y:-Y:-Y:-Y

Do góry stronyOffline

Jarek66

Post #8 Ocena: 0

2010-10-10 16:41:58 (15 lat temu)

Jarek66

Mężczyzna

Z nami od: 09-10-2010

[ Ostatnio edytowany przez: Jarek66 13-10-2010 10:37 ]

Do góry stronyOffline

przemko6

Post #9 Ocena: 0

2010-11-05 20:54:53 (15 lat temu)

przemko6

Mężczyzna

Z nami od: 05-11-2010

Szukam porady w pewnej sprawie. Chciałem założyć konto firma na allegro. Działalność gospodarcza założona jest w UK jako self employed. Sole Trader. Allegro wymaga ode mnie skanu dokumentow potwierdzajacych rejestracje firmy firmy wystawionych przez HM Revenue & Customs (Inland Revenue).Dokumenty takie żekomo miałyby zawierać między innymi nazwę firmy oraz numer UTR. Sęk w tym, że nic takiego nie dostałem. Gdy rejestrowałem swoją firmę on-line musiałem odczekać dwa miesiące na dokumenty. Przyszły dwie kartki jedna między innymi z numerem UTR, druga z rachunkiem National Insurance Contibution Bill. Niestety na żadnej z tych kartek nie ma nawet wzmianki o nazwie firmy, którą zaznaczylem w aplikacji internetowej. Zresztą nie była ona dla IR tak ważna gdyż była ona opcją nieobowiązkową. Zupełnie inaczej jest z allegro. Oni wręcz wymagają dokumenty potwierdzającego na którym ma być nazwa firmy.Skąd ja mam takie coś wziąść??
Dzwoniłem do HM Revenue ale oni tylko potwierdzili to co juz wiedziałem. Że dla nich nazwa mojej firmy nie ma znaczenia i nie mogą mi nic takiego przesłać. Co mam dalej robić?

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #10 Ocena: 0

2010-11-05 21:25:06 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

zalozyc LTD?
a tak na powaznie to spytaj sie Allegro bo to ich wymagania. Jako SE to Ty jestes firma dlatego HMRC wysyla listy/dokumenty z Twoim imieniem.

Do góry stronyOffline

Strona 45 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 44 | 45 | 46 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,