2010-04-20 18:51:22, Zdzicha napisał(a):
a ja mam pytanie z innej beczki. To, że mogę się cofnąć w czasie o 3 miesiące, to wiem. Ale jak mam wystawić rachunki?
uczciwie jak wystawiales

Str 44 z 96 |
|
---|---|
reivilo | Post #1 Ocena: 0 2010-04-20 21:41:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: 2010-04-20 18:51:22, Zdzicha napisał(a): a ja mam pytanie z innej beczki. To, że mogę się cofnąć w czasie o 3 miesiące, to wiem. Ale jak mam wystawić rachunki? uczciwie jak wystawiales ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Zdzicha | Post #2 Ocena: 0 2010-04-20 21:55:19 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-02-2010 Skąd: tak w UK |
no właśnie jeszcze nie wystawiłam, bo się dopiero gotuję do SE. Bo jaki będzie sens cofania się z działalnością o 3 miesiące wstecz, skoro ani nie odprowadzę podatków, ani nic w tym czasie nie działo się, jak to ująć.. ze względów prowadzenia firmy. to równie dobrze, mogę zacząc od jutra i też od zera jakby..do tej pory pieniądze były zarabiane na gębę i z ręki do ręki..
[ Ostatnio edytowany przez: Zdzicha 20-04-2010 21:58 ] |
reivilo | Post #3 Ocena: 0 2010-05-13 08:54:38 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-04-20 21:55:19, Zdzicha napisał(a): no właśnie jeszcze nie wystawiłam, bo się dopiero gotuję do SE. Bo jaki będzie sens cofania się z działalnością o 3 miesiące wstecz, skoro ani nie odprowadzę podatków, ani nic w tym czasie nie działo się, jak to ująć.. ze względów prowadzenia firmy. to równie dobrze, mogę zacząc od jutra i też od zera jakby..do tej pory pieniądze były zarabiane na gębę i z ręki do ręki.. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Zdzicha</i> 20-04-2010 21:58 ] widze ze nie rozumiesz idei 3 misiecy....wiec jaksienic nie dzialo zakladasz i dzialasz..i po krzyku ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2010-05-13 09:07:56 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
z tego co rozumiem w uk dopuszcza sie legalizacje zarobku do 3 miesiecy wstecz bez konsekwencji, ja tak mialem, nie wierzylem ze mi cokolwiek wyjdzie a niemal od razu trafilem na przemyslowke i bylo zadanie rachunku, zarejstrowalem sie po faktcie i bez problemu dostalem tylko do zaplaty ten podatek od daty jaka podalem i z glowy.
To sie nazywa przyjazne panstwo dla uczciwych przedsiebiorczych obywateli, a nie jak w pl, pol roku biegania juz kaza placic tysiace a jeszcze zlotowki obrotu nie bylo o zarobku nie wspomne ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
golonkaak | Post #5 Ocena: 0 2010-06-22 19:54:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 22-06-2010 Skąd: Stoke on trent |
Witam.
Dzieki za sporo zebranych informacji na raz, aczkolwiek zastanawiam sie nad jednym. Pracuje jako employee, czyli u kogos. Zarabiam okolo 20000 f. Chce otworzyc rownolegle wlasny biznes i zarobic kolejne 20000 f. Jak sie rozliczac? czy mam sumowac oba zrodla dochodu czy tez rozliczac je osobno? Jesli sumowac to czy jesli przekrocze 65000 f bede musial zarejestrowac sie jako platnik vat? Dziekuje za odpowiedzi ![]() |
|
|
reivilo | Post #6 Ocena: 0 2010-06-22 23:14:22 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-06-22 19:54:50, golonkaak napisał(a): Witam. Dzieki za sporo zebranych informacji na raz, aczkolwiek zastanawiam sie nad jednym. Pracuje jako employee, czyli u kogos. Zarabiam okolo 20000 f. Chce otworzyc rownolegle wlasny biznes i zarobic kolejne 20000 f. Jak sie rozliczac? Cytat: czy mam sumowac oba zrodla dochodu czy tez rozliczac je osobno? Jesli sumowac to czy jesli przekrocze 65000 f bede musial zarejestrowac sie jako platnik vat?
do celow VAT licza tylko obroty firmy , do podatku docgodowego obaDziekuje za odpowiedzi ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
krycha23 | Post #7 Ocena: 0 2010-06-22 23:17:58 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: Cheltenham |
Sumujesz.Mam podobnie - pracuje w firmie + prowadze wlasna.Juz raz sie rozliczalem,a wlasciwie nasza 'ksiegowa' z tego watku
![]() Pozdrawiam EDIT - Reivilo odpowiedziala i wszystko jasne ![]() Pozdrawiam. [ Ostatnio edytowany przez: krycha23 22-06-2010 23:20 ] |
boaworld | Post #8 Ocena: 0 2010-06-25 23:04:16 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2010 Skąd: Cambridge |
witam
mam pytania odnosnie domu. czy sprzedajac drobne rzeczy kupione w polsce w sklepie internetowym ktory mysle zalozyc oraz na ebayu trzeba miec jakies pozwolenie z council'u ? czy sprzedajac towar z mojego domu (jestem wlascicielem) odliczam wszystkie procentowo wszystkie ponoszone przezemnie koszty? (place rate za dom, ubezpieczenie domu, oraz kilka dotatkowych ubezpieczenien, ktore wymagal odemnie bank jak ubezpieczenie zdrowotne i na wypadek smierci oraz ubezpieczenie od straty pracy, gdyz obecnie pracuje a firme chce miec dodatkowo. jako, ze jeden pokoj (oczywiscie najmniejszy) chce przeznaczyc na biuro, to koszt domu obliczam procentowo wg m2 czy prosciej wg ilosci zajmowanych pomieszczen? prosze rowniez o odpowiedz na to pytanie. zakupilem kilka rzeczy w polsce, mam na nie rachunki oraz faktury na moje nazwisko tylko z polskim adresem. czy moge je bez problemu sprzedac posiadajac SE? chodzi mi glownie o to, ze jak bede te towary transportowal do uk to w razie kontroli jakos musze udowodnic, ze zostaly kupione do mojego przyszlego sklepu ![]() pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc i przepraszam za bledy ![]() |
nieprzysiadalny | Post #9 Ocena: 0 2010-07-21 19:59:40 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-07-2010 Skąd: Burgess Hill |
WItam serdecznie
Mam w planach na najbliższy rok otworzyć wlasną firmę, na początku zdecydowanie firme jedno osobową... Miało by to być świadczenie usług sprzatania itp... mam kilka pytań, na ktorę liczę uzyskam odpowiedż od kogoś kto się zna na księgowości w UK. Szacowane zarobki max do 30 000 rocznie na początku... Czy jako self employed mogę uzyskać ubezpieczenie w razie przypadkowego zniszczenia mienia klienta? Czy jako self employed mogę zarejstrować nazwę firmy, logo i czy mogę korzystac z owej nazwy i loga w celach reklamowych? Czy istnieje jakiś rozsadnie szybki sposob nauczenia się podstaw rozliczania firmy LTD za pomocą np literatury bądż kursów online? dodam ze nie chcę robic po to kurssow account online oferowanych przez szkoly internetowe. chce uczyc się wlasnym sumptem. od czego zaczac? czy to dobry pomysł ta książka? http://cgi.ebay.co.uk/Limited-Company-Accounts-IAS-Tutori-Cox-David-New-/270603202262?cmd=ViewItem&pt=Non_Fiction&hash=item3f01352ed6 Jeśli macie jakiś ciekawe pomysły jak nabyć wiedzę księgową na poziomie pozwalającym rozliczenie firmy LTD proszę o sugestie. Bazujac na determinacji i nauce a niekoniecznie dlugich i kosztownych kursach czy otwierając firmę LTD moge polaczyc np dzialalnosc usługową oraz prowadzenia np jakiegos punktu sprzedazy detalicznej i rozliczac to pod szyldem jednej firmy? Czy z waszego doświadczenia - klienci bardziej ufają zarejstrowanym firmom czy osobom samozatrudniony, czy rowniez według Was nie ma to znaczenia? Czy mogę prowadzić punkt sprzedazy detalicznej np. sklep z alkoholami na zasadzie self employed? z góry dziękuję Pozdrawiam |
krakn | Post #10 Ocena: 0 2010-07-21 20:42:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
ubezpieczanie na wypadek zniszczenia mienia, kradzieży sprzętu itd, szukaj w AXA chyba tylko oni to robią.
To wazne, mnie uratowało 1000 funtów, pękła szybka w małej szafce gdy ja uniosłem, myślałem ze koszt nie przekroczy 100 funtów nawet jak szklarz przyjedzie na miejsce, ale okazało się że to nie jest taka sobie zwykła szafeczka i musi do niej podejść specjalista,a ten się ceni. zakładasz firmę i możesz robić 1100 rzeczy, korone interesują tylko twoje prawidłowo rozliczone podatki no i zeby to było legalne. LTD czy nawet zwykłe rozliczenie ja pozostawiam księgowej, owszem zrobić zrobisz ale nie ma czasu ani możliwości by na bieżąco poznawać wszystkie myki i ulgi i rozwiązania. Sam robię zestawienia ale weryfikacje zawsze daje dobrej księgowej, może i jest droższa o kilkadziesiąt funtów ale w tym roku dzięki niej zaoszczędziłem legalnie ponad 1200 funtów w życiu bym nie wpadł że tak można :> nie warto drobne rozliczenia ok ale zamaist studiować ksiegowosc stracisz czas przeznaczony na poszukiwanie i obsługe klientów. tracisz fokus działania. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|