OK, nie czytajcie tych bzdur na temat VAT co napisala Reivilo, bo zle skonczycie
Reivilo, poza tym ze jestem ksiegowa to mam tez VAT Compliance Diploma (niestety, bo w sumie VAT jako taki mnie nie interesuje).
jakbys nie kombinowala to Twoje pojecie na temat VATu nie ma nic wpolnego z rzeczywistoscia. to ze Ty myslisz ze powinno byc tak czy tak, wcale nie znaczy ze tak jest...
Cytat:
otoz VAT czyli tzw podatek dodany placa ABSOLUTNIE WSZYSCY
zmartwie Cie, ale mylisz sie i to bardzo. jesli dostawca uslugi/ towaru nie jest zarejestrowany jako VATowiec to nie placisz za jego uslugi / towary VATu.
Cytat:
VAT moga sobie odliczyc firmy zarejestrowane jako platnik VAT
TYLKO i WYLACZNIE wtedy kiedy faktura jest VATowska i zawiera VAT. jesli nie zawiera to odliczenie VATu jest przestepstwem.
Cytat:
jesli invoica wystawia firma nie bedaca platnikiem VAT wystarczy na nim info kto , komu, co , kiedy i za ile
firma nie bedaca platnikiem VATu wystawia nie-VATowski invoice. VAT w tym przypadku nie jest ani placony ani odliczany.nie ma tu wyjatkow.
Cytat:
tak podajesz wartosc brutto ktora zawiera VAT
przy nie-VATowskim invoice?
nigdy w zyciu. nie-VATowski invoice zawiera kwote bez VATu i nikt tego VATu sobie nie moze odliczyc.
Cytat:
VAT nie odlicza ale zostal zaplacony
NIE ZOSTAL - dlatego nie odlicza. VAT jest placony tylko wtedy kiedy pojawil sie na VATowskim invoice i wystawiciel owego Invoice go zaplacil...
Cytat:
wrecz przeciwnie zaplacil wiecej bo nie moze odliczyc wartosci VAT
jesli invoice jest nie-VATowski, bo jego wystawca nie jest zarejestrowany jako VATowiec (czyli nie placi VATu)to jego klient - niezaleznie od tego czy VATowiec czy nie, nie placi VATu.
VATowcowi nie zrobi to zadnej roznicy - po prostu sobie nie odliczy VATu z tego invoice, natomiast nie-VATowiec sie uciszy bo nie musi placic VATu, czyli zaoszczedzi pare groszy.
jak nie rozumiesz na czym polaga VAT to moze sprobuj nie odpowiadac na pytania ludzi w tym temacie bo jeszcze komus powaznie zaszkodzisz. potem bedzie sie tlumaczyl w HMCE ze co? ze jakas wszystko-wiedzaca pani na polonijnym forum mu tak poradzila wiec to na pewno jest OK?