MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 5 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Rrrr

Post #1 Ocena: 0

2008-05-27 23:07:02 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2008-05-27 16:59:05, reivilo napisał(a):

ty jesli nie jestes VAT-owcem wystawiasz invoica w wartosci brutto ....platnik VAT sobie sam poodlicza to co mu sie nalezy

rece i nogi opadaja...

nie bardzo rozumiem jak mozna ludziom wciskac tak bzdurne informacje. nie wiesz, nie odpowiadaj na pytanie, albo odpowiedz tylko na to co wiesz...

1.jak nie jestes zarejestrowany na VAT to absolutnie nie wystawiasz VATowskich faktur. nigdy.
2. jak klient, ktoremu wystawisz nie-VATowska fakture odliczy sobie z niej jakikolwiek VAT to albo go zamkna albo zaplaci taka kare ze mu sie odechce w ogole miec cokolwiek wspolnego z VATem :-]

- nie jestes VATowcem - nie wystawiasz faktur z VATem (logiczne)

- klient VATowiec nie odlicza zadnego VATu z tej faktury bo VAT nie zostal zaplacony i tyle.

- klient nie-VATowiec cieszy sie bo zaoszczedzil troche kasy (nie musi placic VATu).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

aneczka123

Post #2 Ocena: 0

2008-05-31 15:08:24 (17 lat temu)

aneczka123

Kobieta

Z nami od: 14-02-2008

witam, mam pytanie:(wcześniej juz zadalam to pytanie) jestem self-employed, mam klientów prywatnych i firmy, wiadomo dla firmy wystawię invoice, a klientowi prwatnemu co mam wystawić, skoro się domaga "jakiegoś" rachunku. pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

sarcia

Post #3 Ocena: 0

2008-05-31 18:16:45 (17 lat temu)

sarcia

Kobieta

Z nami od: 23-05-2008

ja wystawiam dla wszystkich invioce mam taka czerwona ksiazeczke /taka dostalam od prawnika jak mi wszystko zalatwial i tak kazal robic/ ale teraz to juz nie wiem czy dobrze robie ,jak tu gdzies przeczytalam ze niby invoice dla firmy a dla prywatnego rachunek i niby ten rachunek to mozna sobie na komputerze samemu stworzyc. Musi sie ktos bardziej doswiadczony wypowiedziec bo ja na 100% nie jestem pewna

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #4 Ocena: +1

2008-05-31 18:59:55 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

no to podyskutujmy na temat VAT
otoz VAT czyli tzw podatek dodany placa ABSOLUTNIE WSZYSCY, nawet my biedni emigranici i to jest cena brutto tylko :
- VAT moga sobie odliczyc firmy zarejestrowane jako platnik VAT
- odzyskac osoby wyjedzajace za granice

kwestia invoice
Problem jest taki ze w UK w obiegu jest invoice - jako zwykly rachunek , invoice jako faktura VAT i invoice jako wezwanie do zaplaty
1. jesli invoica wystawia firma nie bedaca platnikiem VAT wystarczy na nim info kto , komu, co , kiedy i za ile
2. wiecej wymagan dotyczay invoice VAT , ktora wystawia tylko firma zarejestrowana jako platnik VAT - oprocz danych kontrahentow musi zawierac, nuumer ilosc szt,cene jednostkowa, stawke VAT, wartosc netto , VAT i brutto i nr rejestrowy VAT ..moglam cos pominac
3. no i jako wezwanie do zaplaty nas tu nie interesuje.

Dlaczego firmy bedace VAtowcami upominaja sie o f-ry VAT bo moga go sobie odliczyc . Jak to dziala opisze ponizej
Firma sprzedala towarow za 11750 (za 10 000 netto -VAT od tego to 1750) 1 750 - tyle musialaby zaplacic tegoz podatku ale ze zakupila towarow za 1175 (1000 netto plus VAT 175) wiec bedzie musiala zaplacic 1750 - 175 = 1575

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 31-05-2008 19:00 ]

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

sarcia

Post #5 Ocena: 0

2008-05-31 19:45:14 (17 lat temu)

sarcia

Kobieta

to teraz czy jak ja wypisuje w tej czerwonej ksiazeczce dla prywatnego i dla firmy /nic tam nie ma z vatem / to jest dobrze czy nie?

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #6 Ocena: 0

2008-05-31 19:53:18 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

Prostuje informacje JESLI SIE WYSTAWI INVOICE - firma bedaca platnikiem vat nie moze go odliczy. POdstawe do odliczenia stanowi tylko INVOICE VAT ...sorki ..koryguje wczesniejsza wypowiedz i przepraszam wszystkich ktorych wprowadzilam w blad

Cytat:
1.jak nie jestes zarejestrowany na VAT to absolutnie nie wystawiasz VATowskich faktur. nigdy.

tak, nie mozesz wystawic invoice VAT ale wystawisz invoice

Cytat:
jak klient, ktoremu wystawisz nie-VATowska fakture odliczy sobie z niej jakikolwiek VAT to albo go zamkna albo zaplaci taka kare ze mu sie odechce w ogole miec cokolwiek wspolnego z VATem :-]

przesadzilas max kara to 2500

Cytat:
- nie jestes VATowcem - nie wystawiasz faktur z VATem (logiczne)
tak podajesz wartosc brutto ktora zawiera VAT ,

Cytat:
klient VATowiec nie odlicza zadnego VATu z tej faktury bo VAT nie zostal zaplacony i tyle.
VAT nie odlicza ale zostal zaplacony

Cytat:
klient nie-VATowiec cieszy sie bo zaoszczedzil troche kasy (nie musi placic VATu).
wrecz przeciwnie zaplacil wiecej bo nie moze odliczyc wartosci VAT

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 31-05-2008 19:59 ]

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #7 Ocena: 0

2008-05-31 20:01:31 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2008-05-31 19:45:14, sarcia napisał(a):
to teraz czy jak ja wypisuje w tej czerwonej ksiazeczce dla prywatnego i dla firmy /nic tam nie ma z vatem / to jest dobrze czy nie?

wszystko ok nie ma o VAT bo nie jestes VATowcem, forma dokumentu nie znaczenia, cze go piszesz recznie czy komputerowo ..ma tylko zawierac odpowiednie informacje

Do góry stronyOffline

sarcia

Post #8 Ocena: 0

2008-05-31 21:04:30 (17 lat temu)

sarcia

Kobieta

dziekuje bardzo ale mi ulzylo bo juz zaczelam myslec co bedzie jak nie na tych drukach pisze

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #9 Ocena: 0

2008-06-01 19:19:36 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

OK, nie czytajcie tych bzdur na temat VAT co napisala Reivilo, bo zle skonczycie :-]

Reivilo, poza tym ze jestem ksiegowa to mam tez VAT Compliance Diploma (niestety, bo w sumie VAT jako taki mnie nie interesuje).

jakbys nie kombinowala to Twoje pojecie na temat VATu nie ma nic wpolnego z rzeczywistoscia. to ze Ty myslisz ze powinno byc tak czy tak, wcale nie znaczy ze tak jest...

Cytat:
otoz VAT czyli tzw podatek dodany placa ABSOLUTNIE WSZYSCY

zmartwie Cie, ale mylisz sie i to bardzo. jesli dostawca uslugi/ towaru nie jest zarejestrowany jako VATowiec to nie placisz za jego uslugi / towary VATu.

Cytat:
VAT moga sobie odliczyc firmy zarejestrowane jako platnik VAT

TYLKO i WYLACZNIE wtedy kiedy faktura jest VATowska i zawiera VAT. jesli nie zawiera to odliczenie VATu jest przestepstwem.

Cytat:
jesli invoica wystawia firma nie bedaca platnikiem VAT wystarczy na nim info kto , komu, co , kiedy i za ile

firma nie bedaca platnikiem VATu wystawia nie-VATowski invoice. VAT w tym przypadku nie jest ani placony ani odliczany.nie ma tu wyjatkow.

Cytat:
tak podajesz wartosc brutto ktora zawiera VAT

przy nie-VATowskim invoice?
nigdy w zyciu. nie-VATowski invoice zawiera kwote bez VATu i nikt tego VATu sobie nie moze odliczyc.

Cytat:
VAT nie odlicza ale zostal zaplacony

NIE ZOSTAL - dlatego nie odlicza. VAT jest placony tylko wtedy kiedy pojawil sie na VATowskim invoice i wystawiciel owego Invoice go zaplacil...

Cytat:
wrecz przeciwnie zaplacil wiecej bo nie moze odliczyc wartosci VAT

jesli invoice jest nie-VATowski, bo jego wystawca nie jest zarejestrowany jako VATowiec (czyli nie placi VATu)to jego klient - niezaleznie od tego czy VATowiec czy nie, nie placi VATu.
VATowcowi nie zrobi to zadnej roznicy - po prostu sobie nie odliczy VATu z tego invoice, natomiast nie-VATowiec sie uciszy bo nie musi placic VATu, czyli zaoszczedzi pare groszy.

jak nie rozumiesz na czym polaga VAT to moze sprobuj nie odpowiadac na pytania ludzi w tym temacie bo jeszcze komus powaznie zaszkodzisz. potem bedzie sie tlumaczyl w HMCE ze co? ze jakas wszystko-wiedzaca pani na polonijnym forum mu tak poradzila wiec to na pewno jest OK?

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #10 Ocena: 0

2008-06-01 22:06:32 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

sorry Rrrr ale cenilam cie jako ksiegowa ale twoje pojecie o VAT mnie zwalilo z nogi
VAT jet podatkiem powszechnym - obecnym absolutnie wszedzie o roznych stawkach badz zwolnione z VAT
przy czym firma nie bedaca platnikeim VAT nie ma obowiazku jego wyszczegolnienia a platnik vat musi wyszczegolnic jaka stawke i kwote VAT nalicza
to ze ludziom sie wydaje ze tego VAT nie placa to im sie tylko to wydaje -
bycie tzw,platnikiem VAT - oznacza ze jest sie tzw 'ostatnim ogniwem' ktory ten VAT musi odprowadzic ale i odliczyc

a poza tym czytanie ze zrozumienim ....polecam ...

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,