MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 37 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 36 | 37 | 38 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 37 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2009-11-14 03:08:23 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2009-11-03 16:15:57, blacknred napisał(a):
Witam wszystkich!
Staram się ogarnąć temat Vatu ale z tego co widzę nie jest to prosta i oczywista sprawa.
Poszukuję odpowiedzi na jedno zasadnicze dla mnie pytanie z tej tematyki.
Jeśli prowadzę firmę w Anglii i nie jestem płatnikiem VAT kupię w Polsce towar ze stawką vat 3% a następnie sprzedam go dla firmy w Anglii będącej płatnikiem vat wystawiając fakturę bez podatku vat ( czyli cena zakupu w Polsce + moja marża ) to czy wszystkio jest w porządku od strony prawnej?
Nie znalazłem na tym ani na innych forach jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.

Moze sie cos zmienilo po wejsciu Polski do UE ale kiedys bylo tak: Polska firma sprzedajac firmie brytyjskiej (czyli Twojej) nalicza 0% VATu bo eksportuje towar za granice. Firma brytyjska placi VAT wg stawki obowiazujacej w UK na sprowadzany towar. Kiedys kazda firma prowadzaca obrot z zagranicznymi kontrahentami MUSIALA BYC platnikiem VATu. Za nowe przepisy unijne nie odpowiadam, znam je zbyt slabo.8-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rrrr

Post #2 Ocena: 0

2009-11-14 15:00:57 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

ale namieszales koledze...
odpowiedz brzmi - wszystko jest w porzadku od strony prawnej. blacknred, nie wiem czemu nie znalazles jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie bo na tym forum juz byla na 100%...

poza tym, skoro jestesmy przy VAT, od stycznia beda duze zmiany dla tych co prowadza handel w obrebie EU wiec proponuje sie zaznajomic z nowymi przepisami.

Do góry stronyOffline

blacknred

Post #3 Ocena: 0

2009-11-17 17:50:25 (16 lat temu)

blacknred

Mężczyzna

Z nami od: 03-11-2009

Czy możesz chociaż pokrótce opisać jakich zmian możemy się spodziewać?
Dzięki za wcześniejsze odpowiedzi.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #4 Ocena: 0

2009-11-18 20:53:46 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

jeszcze sie nie wczytalam dokladnie w nowe przepisy ale z glownych zmian od 1 stycznia to:

- powrot do 17.5%
- koniecznosc wypelnienia EC sales list co kwartal, w przypadku transakcji w obrebie EU (zarowno handel jak i uslugi)
- transakcje typu B2B (business to business) - nie naliczamy VAT, nawet jesli klient nie jest zarejestrowany, i to klient jest odpowiedzialny za rozliczenie sie z tego VAT w swoim kraju (stawka VATu = stawka w kraju klienta) --> tzw reverse charge
- biznes w UK kupujacy od dostawcy w innym kraju EU bedzie sie rozliczal z tej transakcji wg 17.5% a nie stawki w kraju dostawcy
- place of supply - w wiekszosci przypadkow tam gdzie jest klient, ale sa wyjatki
- ubieganie sie o zwrot VATu zaplaconego w innym kraju EU - od stycznia mozna sie ubiegac w UK, online i po angielsku (przedtem na papierze i w jezyku danego kraju)
- wartosc uslug lub towarow zakupionych poza krajem bedzie wliczana w obroty w tescie na rejestracje - tzn jesli obroty firmy sa np 60,000 i zakupione za granica uslugi/towary = 8,700 biznes bedzie musial sie zarejestrowac jako platnik VAT bo obroty beda powyzej 67 tys...

powyzsze oczywiscie odnosi sie do biznesow ktore sprzedaja towar lub uslugi klientom w innych krajach EU.

nie podejmuje sie wglebiac w szczegoly, ale wiecej info na stronie HMRC.

http://www.hmrc.gov.uk/vat/cross-border-changes-2010.htm

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2009-11-18 22:15:19 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2009-11-18 20:53:46, Rrrr napisał(a):
jeszcze sie nie wczytalam dokladnie w nowe przepisy ale z glownych zmian od 1 stycznia to:

- wartosc uslug lub towarow zakupionych poza krajem bedzie wliczana w obroty w tescie na rejestracje - tzn jesli obroty firmy sa np 60,000 i zakupione za granica uslugi/towary = 8,700 biznes bedzie musial sie zarejestrowac jako platnik VAT bo obroty beda powyzej 67 tys...

Zakupionych czy sprzedanych za granica? Na moj gust zakup to koszt a obrot to sprzedaz?

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #6 Ocena: 0

2009-11-20 19:29:49 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

zakupionych - dobrze przeczytales. panowie ustalajacy prawo maja inny gust i akurat tak sobie to wymyslili.

Do góry stronyOffline

Steven_Rogalsky

Post #7 Ocena: 0

2009-11-20 23:04:44 (16 lat temu)

Steven_Rogalsky

Mężczyzna

Z nami od: 20-11-2009

Cytat:

2007-10-27 09:52, reivilo napisał(a):
wlasnie cala zabawa z 'ksiegowoscia' polega na tym ze nie ma wymogów formalnych

To raczej bajka, chyba wszystkie firmy ciągle przynosiłyby straty, to nawet w uczciwej Japonii by nie przeszło, muszą być jakieś przepisy regulujące wystawianie faktur, rozliczania, prowadzenia ksiąg

Do góry stronyOffline

qrkawodna

Post #8 Ocena: 0

2009-11-26 22:04:52 (16 lat temu)

qrkawodna

Mężczyzna

Z nami od: 26-11-2009

Witam
Mam pytanie odnosnie SE, otoz ja i moj partner z ktorym mieszkam, w krotkim czasie rozpoczynamy swoje dzialalnosci. Niestety nie mozemy zalozyc wspolnej firmy jako Partnership poniewaz kazdy z nas bedzie zajmowal sie innym typem dzialalnosci (art i marketing). Moje pytanie jest nastepujace:
- w takim wypadku jw. chcialbym sie dowiedziec jak moge/mozemy wliczyc w koszta samochod prywatny, ktory jest tylko jeden w gospodarstwie domowym, oraz czesc sypialni, ktora bedzie uzywana na potrzeby naszego "biura" Bede wdzieczny za rozsadna odpowiedz

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2009-11-27 01:27:35 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

to ze będziecie robili różne rzeczy nie ma znaczenia, możecie mieć 1 firmę wspólna jako spółka albo dwie.
z punktu widzenia fiskalnego.

a z marketingowego to sobie juz artystycznie poradzicie ;)

rozliczenie pomieszczenia jest proste, po połowie i po sprawie.
gorzej z tym samochodem... bo skoro jest to domowy to juz odlicza się tylko część kosztów, potem rozbijanie tego jeszcze na fragmenty... rozliczanie przebiegu i eksploatacji... robi sie zamieszanie
nie mam pojęcia
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

qrkawodna

Post #10 Ocena: 0

2009-11-27 10:33:36 (16 lat temu)

qrkawodna

Mężczyzna

Z nami od: 26-11-2009

Cytat:

2009-11-27 01:27:35, krakn napisał(a):
to ze będziecie robili różne rzeczy nie ma znaczenia, możecie mieć 1 firmę wspólna jako spółka albo dwie.
z punktu widzenia fiskalnego.
a z marketingowego to sobie juz artystycznie poradzicie ;

Hm wczoraj bedac w biurze Go For It tak mi powiedziano, ze nie ma mozliwosci zalozenia spolki wykonujac prace ktora nie ma ze soba nic wspolnego

Do góry stronyOffline

Strona 37 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 36 | 37 | 38 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,