MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 36 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35 | 36 | 37 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 36 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2009-10-16 19:29:55 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2009-10-16 19:37:55 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2009-10-13 18:47:53, mastaponczek napisał(a):
Panie i Panowie. Pracuje w UK full time i chcę rozpocząć w UK dodatkowo własny, mały biznes. Biznes w postaci self employed, nie bede też (na początku przynajmniej) VAT'owcem. Powiedzmy, że ma to wyglądać tak. Kupuje w PL produkt od producenta/hurtownika, przywoże towar samochodem i sprzedaje w UK konkretnemu odbiorcy.

Moja firma "NIE JEST płatnikiem VAT - więc NIE MOGE KUPIĆ TOWARU z zerową stawką VAT. Kupuje w NORMALNEJ cenie BRUTTO z VATEM naliczanym wg stawek kraju firmy sprzedającej, czyli stawek PL. W dalszej odsprzedaży NIE DOLICZAM VAT - sprzedaje towar w cenie detalicznej".

Jak to jest więc z klientem, który nabył ode mnie dany towar?
Towar, który nabył jest mu potrzebny do prowadzenia
własnej działalności. Czy w jakiś sposób odlicza sobie za to podatek, czy wlicza to w koszt prowadzenia działalności......czy co? Czy w ogóle bedzie zainteresowany prowadzeniem ze mną interesów w takim przypadku, skoro nabywa ode mnie towary po cenie detalicznej i nie może odliczyć sobie VATu.
Czy może ja coś pokręciłem??

A co jeśli chodzi o pozostałe składki, podatki itp. Jako że pracuje już na full time, płace już wszystko co trzeba, czy w związku z prowadzeniem własnej, dodatkowej działalności, musze płacić jakiekolwiek składki czy jestem z tego zwolniony??

[ Ostatnio edytowany przez: <i>mastaponczek</i> 14-10-2009 15:53 ]

Jezeli nie jestes platnikiem VATu i kupuje od ciebie VATowiec to nic sobie nie moze odliczyc poza "wrzuceniem" kwoty z rachunku w koszty. VATu nie odliczy, dlatego VATowcy szukaja kontrahentow VATowcow bo zazwyczaj im sie to bardziej oplaca. .... Choc niekoniecznie zawsze, temat dlugi jak rzeka. Jesli przeczytasz caly ten watek to tam juz kiedys byla dyskusja na temat relacji biznesowych VATowcow z nieVATowcami.

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #3 Ocena: 0

2009-10-16 20:57:54 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-10-16 19:15:02, witek87 napisał(a):
Witam ponownie.
Chciałem zapytać się gdzie i jak można aplikować o UE NIP? Chyba, że ktoś wie przynajmniej jak to się nazywa po angielski :)

A nie jest to przypadkiem twój VAT ID z przedrostkiem GB ? :-)
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Rrrr

Post #4 Ocena: 0

2009-10-16 21:46:07 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2009-10-16 19:37:55, andyopole napisał(a):

Jezeli nie jestes platnikiem VATu i kupuje od ciebie VATowiec to nic sobie nie moze odliczyc poza "wrzuceniem" kwoty z rachunku w koszty. VATu nie odliczy, dlatego VATowcy szukaja kontrahentow VATowcow bo zazwyczaj im sie to bardziej oplaca.

zazwyczaj to im to nie robi zadnej roznicy... :-P
jak naliczysz VAT to sobie go odlicza, jak nie naliczysz to sprzedasz po nizszej cenie i tyle samo zaplaca jakby odliczyli.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2009-10-16 21:56:38 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Cytat:

2009-10-16 21:46:07, Rrrr napisał(a):
Cytat:

2009-10-16 19:37:55, andyopole napisał(a):

Jezeli nie jestes platnikiem VATu i kupuje od ciebie VATowiec to nic sobie nie moze odliczyc poza "wrzuceniem" kwoty z rachunku w koszty. VATu nie odliczy, dlatego VATowcy szukaja kontrahentow VATowcow bo zazwyczaj im sie to bardziej oplaca.

zazwyczaj to im to nie robi zadnej roznicy... :-P
jak naliczysz VAT to sobie go odlicza, jak nie naliczysz to sprzedasz po nizszej cenie i tyle samo zaplaca jakby odliczyli.

NieVATowiec nie nalicza VATu wiec VATowiec nie ma co odliczyc z takiej transakcji. Jesli marza nieVATowca jest wieksza o 15,01% to juz sie ten biznes nieVATowcowi oplaca, szczegolnie gdy wystawia faktury np. za rope naftowa na dziesiatki milionow rocznie...:-] (zapomnialem ze ropa handluje sie glownie z rajow podatkowych gdzie o podatku VAT raczej nie slyszeli):-]

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #6 Ocena: 0

2009-10-16 22:59:24 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

zakladam ze sie nudzisz :-]

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2009-10-16 23:41:29 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

sama wiesz ze o podatku VAT mozna godzinami dyskutowac i rozejsc sie do domu pozostajac przy swoim zdaniu majac racje, podobnie jak interlokutor:-]

Do góry stronyOffline

blacknred

Post #8 Ocena: 0

2009-11-03 16:15:57 (16 lat temu)

blacknred

Mężczyzna

Z nami od: 03-11-2009

Witam wszystkich!
Staram się ogarnąć temat Vatu ale z tego co widzę nie jest to prosta i oczywista sprawa.
Poszukuję odpowiedzi na jedno zasadnicze dla mnie pytanie z tej tematyki.
Jeśli prowadzę firmę w Anglii i nie jestem płatnikiem VAT kupię w Polsce towar ze stawką vat 3% a następnie sprzedam go dla firmy w Anglii będącej płatnikiem vat wystawiając fakturę bez podatku vat ( czyli cena zakupu w Polsce + moja marża ) to czy wszystkio jest w porządku od strony prawnej?
Nie znalazłem na tym ani na innych forach jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.

Do góry stronyOffline

witek87

Post #9 Ocena: 0

2009-11-12 23:23:44 (16 lat temu)

witek87

Mężczyzna

Z nami od: 17-01-2009

Witam,
Mam jedno pytanie. Jestem zarejestrowany jako self-employed w partnershipie z moim bratem. Firme zarejestrowalismy od grudnia zeszlego roku. Zaczelismy robic pierwszy self-assessment i jak sie tak zastanowic to pierwsze faktury wystawialismy juz w lipcu. I co teraz? Zadzwonic do HMRC i powiedziec im, ze sie pomylilismy i zeby zmienili date rejestracji, czy poprostu w polu "accounting period" wpisac date przed rejestracja firmy i oni sobie to potem automatycznie zmienia? Wie ktos jakie kary moga grozic za takie cos?
Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #10 Ocena: 0

2009-11-13 20:09:34 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

jak faktury wystawialiscie w lipcu to powiniscie sie byli zarejestrowac najpozniej w pazdzierniku. kara za pozna rejestracje to £100. plus dodatkowo moga wyegzekwowac zalegle NI.

powinienes do nich zadzwonic, bo lepiej traktuja ludzi ktorzy sami sie przyznaja do bledow ;)

Do góry stronyOffline

Strona 36 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35 | 36 | 37 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,