Str 32 z 96 |
|
---|---|
reivilo | Post #1 Ocena: 0 2009-07-06 14:38:31 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
To ze nie wystawisz mu invoice VAT nie oznacza ze nie mozesz my wystawic zwyklego invoica ..i jak twoja usluga bedzie 15% tansza niz vatowca to twojemy klientowi na to samo wyjdzie....
Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2009-07-06 15:11:38 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2009-07-06 14:38:31, reivilo napisał(a): To ze nie wystawisz mu invoice VAT nie oznacza ze nie mozesz my wystawic zwyklego invoica ..i jak twoja usluga bedzie 15% tansza niz vatowca to twojemy klientowi na to samo wyjdzie.... Usluga niekoniecznie bedzie tansza gdyz nieVATowiec ponosi koszty w cenie brutto a nie netto, czyli VAT jest dla niego kosztem. Wszystko rozbija sie wlasnie o strukture kosztow produkcji gotowego wyrobu czy uslugi... Zawsze jednak mozna zaczac jako nieVATowiec a po ustabilizowaniu sie firmy przeanalizowac finanse i zdecydowac sie lub nie na "wejscie w VAT". Proces odwrotny jest duzo trudniejszy. |
Rrrr | Post #3 Ocena: 0 2009-07-07 00:47:55 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
Cytat: 2009-07-06 06:09:49, andyopole napisał(a): Cytat: 2009-07-05 22:57:47, Rrrr napisał(a): jak nie jestes vatowcem to nie naliczasz VAT, wiec klientom vatowcom nie zrobi to zadnej roznicy (cena uslugi np = £100 - to zaplaca £100. jak sie zarejestrujesz i dodasz VAT to cena = £115, z tego odzyskaja £15, wiec tez zaplaca £100). za to nie-vatowcom jak najbardziej zrobi roznice, bo bez VAT beda mniej placic za Twoje uslugi... No nie tak zupelnie. Najwiecej zalezy od tego jak duze beda obroty i koszty obciazone VATem. Czasem jednak oplaci sie bycie VATowcem. ale to jest chyba oczywiste? a przynajmniej po przeczytaniu watkow na ten temat, bo jest ich troche... moja odpowiedz odnosila sie do: "Obsawiam sie ze jak nie bede 'vatowcem' to moge miec problem z pozyskaniem kientow ktorzy w wiekszosci chcieliby sie rozliczyc z urzedem" a nie ogolnych korzysci lub ich braku. |
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2009-07-07 03:46:04 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2009-07-07 00:47:55, Rrrr napisał(a): Cytat: 2009-07-06 06:09:49, andyopole napisał(a): Cytat: 2009-07-05 22:57:47, Rrrr napisał(a): jak nie jestes vatowcem to nie naliczasz VAT, wiec klientom vatowcom nie zrobi to zadnej roznicy (cena uslugi np = £100 - to zaplaca £100. jak sie zarejestrujesz i dodasz VAT to cena = £115, z tego odzyskaja £15, wiec tez zaplaca £100). za to nie-vatowcom jak najbardziej zrobi roznice, bo bez VAT beda mniej placic za Twoje uslugi... No nie tak zupelnie. Najwiecej zalezy od tego jak duze beda obroty i koszty obciazone VATem. Czasem jednak oplaci sie bycie VATowcem. ale to jest chyba oczywiste? a przynajmniej po przeczytaniu watkow na ten temat, bo jest ich troche... moja odpowiedz odnosila sie do: "Obsawiam sie ze jak nie bede 'vatowcem' to moge miec problem z pozyskaniem kientow ktorzy w wiekszosci chcieliby sie rozliczyc z urzedem" a nie ogolnych korzysci lub ich braku. Nie polemizuje z Toba tylko chcialbym zeby pytajacy mial wiecej opinii na ten temat. Zarowno Ty jak i ja mamy racje.. A pytajacy i tak juz ma pewnie metlik w lepetynie... ![]() |
naserkiciu | Post #5 Ocena: 0 2009-07-07 11:14:53 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2009 Skąd: Edinburgh |
Szczerze mowiac mam
![]() Przeczytalem sporo przez ostatni tydzien na ten temat - staram sie przygotowac jak najlepiej moge ale i tak sporo informacji jeszcze potrzebuje. Ok, postanowilem narazie nie byc watowcem - zakladam dzialalnosc SE i staram sie pozyskac klientow. Bedac SE i nie badac VATowcem nadal moge odpisac od podatku wszelkie koszty zwiazane z prowadzeniem firmy od biura po paliwo (wiem ze to juz bylo klepane 100 razy - ale chce poczuc pewnosc i satysfakcje odnosnie mojego przypadku - z gory dzieki). |
|
|
reivilo | Post #6 Ocena: 0 2009-07-07 13:12:27 (16 lat temu) |
zasada oboawiazuje jedna WSZYSTKO co NIEZBEDNE do prowadzenia dzialalnosci jest kosztem .....i tu trzeba sie dostosowac do specyfiki dzialalnosci ....to wszytko
Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
sylkrysna | Post #7 Ocena: 0 2009-07-07 18:52:04 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-08-2007 Skąd: Swansea |
hej tak czytam i tak sobie mysle.
Kiedys z kolega rowniez otworzylismy firme ktora zajmowala sie tak jak wasza planowana, wszystkim co zwiazane z CCTV. Czy slyszeliscie o licencji SIA?! Rowniez warto zapoznac sie z Private Security Industry Act 2001. Wazne ze checi sa, jednak jest to gora lodowa. Ostatnio byla afera po tym jak zalozono CCTV w jednym z Brytyjskich przedszkoli gdzie rodzice mogli dogladac pociechy online bedac w pracy. Co sie okazalo dzieciaczki mogl ogladac kazdy, a przedszkole chwalilo sie dobra opinia i zpaieralo sie ze obraz z kamer jest zabezpieczony. a niestety nie byl. Po nosie dostala od razu firma ktora zakladala system. W takiej sytuacji tez trzeba sie jakos zabezpieczyc aby pozniej nie obwiniono waszej firmy bo mozecie duzo za to zaplacic. Pozostaje mi zyczyc wam tylko powodzenia i wytrwalosci. za dzien, za dwa, nie os i tak inny plan ma
|
reivilo | Post #8 Ocena: 0 2009-07-07 22:23:08 (16 lat temu) |
sylkrysna pierwszy post byl pisany dwa lata temu....wiec chyba albo chlopaki sobie swietnie radza albo zwinelli sie do polski
![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
sylkrysna | Post #9 Ocena: 0 2009-07-08 23:45:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-08-2007 Skąd: Swansea |
ale wstyd
![]() za dzien, za dwa, nie os i tak inny plan ma
|
klingon | Post #10 Ocena: 0 2009-07-13 21:16:13 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 |
Przeczytalem wszystkie watki i mam taka konkluzje
jesli nie jestes vatowcem a masz firme SE jest oczywiscie latwiej bo nie musisz oplacac ksiegowego, dzialalnosc jest uproszczona (mniej trzeba skladac papierow do urzedu)dotyczy to zwlaszca osob ktore zajmuja sie uslugami. jesli natomiast prowadzisz dzialalnosc zwiazona ze sprzedaza towarow a zwlaszca wysylasz towar do Polski to wydaje mi sie ze jest niezbedne zatrudnienie ksiegowego lub podpisania umowy z jakims biurem ksiegowym. Ogolnie wlasnie jestem w trakcie przejscia na Vat i mma pytanie do zorietowanych . Jaki jest koszt wynajecia lub zlecenie uslug zwiazanych z ksiegowoscia i jakie trzeba co miesiac skladac dokumenty. Ponadto gdy wypisujemy fakture na firme polska bez Vatu (oczywscie ma ona NIP europejski), co jest podstawa do wystawienia faktury ze stawka 0%? , czy jest to sam list przewozowy czy ogolnie nic nie musi byc poniwaz jestesmy w unii. Zadaje to pytanie poniewaz interesuje mnie na jakiej podstawie urzad zwraca mi nadplacony Vat. Jesli ktos ma firme i eksportuje towar do Polski bardzo bym prosil o odpowiedz. pozdrawiam, Tomek |