MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 30 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 30 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2009-05-24 17:47:37 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2009-05-24 19:00:39 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nie ma co przesadzać bo po cholerę potem przekonywać kontrolera o twojej słuszności, przeznaczasz jakiś pokój na biuro i jak ma 2x3 to jest 6 metrów kw co stanowi jakiś tam procent z mieszkania

Do powierzchni mieszkania wlicza się całą powierzchnie miedzy ścinami zewnętrznymi czyli tak jak mówisz schowki itd
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

witek87

Post #3 Ocena: 0

2009-06-07 11:52:19 (16 lat temu)

witek87

Mężczyzna

Z nami od: 17-01-2009

Witam ponownie.
Założylem firme LTD. Ponieważ sprzedaje produkty do Polski potrzebuje w polskie konto bankowe. Chcialem sie zapytac czy musi to byc konto biznesowe (bo to LTD) czy moze byc osobiste, a biznesowe wystarczy, ze mam w Anglii?
Czytalem mase watkow na temat wplacania pieniedzy na polskie konto, kiedy firma jest zarejestrowana w UK i wydaje sie, ze polski urzad skarbowy nie powinien probowac wyludzic odemnie podaktu dochodowego. Z tym, ze podobno zalezy to od interpretacji urzednika, poniewaz nie ma na ten temat jasnych przepisow. Wiem, ze sporo ludzi handluje z Polska, np przez allegro. Czy ktos z was ma jakies doswiadczenia z polska skarbowka?
Kolejna sprawa to przesylanie pieniedzy z polskiego konta na konto angielskie. Wiem, ze mozna zrobic to przez paypala. Zastanawiam sie czy nie otworzyc sobie konta w pko i natwescie i bede mial szybciej i darmowo. Co wy o tym sadzicie? Slyszalem rowniez, ze jest jakis serwis internetowy, ktory umozliwia wplacanie klijeta pieniedzy na polski nr konta, a oni bezposrednio transweruja te piedziadze na konto angielskie pobierajac jakas niska prowizje. Niestety czytalem o tym dosyc dawno i nie potrafie odnalezc teraz tej strony. Moze ktos o tym slyszal?
I ostatnia sprawa. Bylem najpierw SE. Mam jeszcze troche stocku kupionego na SE. Czy moge wystawic fakture, ze sprzedaje caly stock po cenie kupna mojej firmie LTD i wtedy zamknac SE?

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #4 Ocena: 0

2009-06-08 10:12:51 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

witek87 no coz ty lestes LTD wiec moze niech ci ksiegowy odpowie na te pytania

Jestes jednostaka prawna z pelna ksiegowoscia i na ma tak hop siup ...zdecydowaine inne zasady niz SE.
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Enrike

Post #5 Ocena: 0

2009-06-10 13:36:31 (16 lat temu)

Enrike

Mężczyzna

Z nami od: 10-06-2009

Witam Wszystkich!!!
Śledziłem ten temat dosyć uważnie i w związku z tym mam kilka pytań: Chcę założyć S-E, sole trader, w zamyśle będę prowadził działalność pod pewną firmę w Polsce i wszelkie rachunki (nie VAT) jakie będę im wystawiał będą za usługi doradcze/consulting. Pytanie: czy muszę posiadać jakąś licencję na consulting, aby wystawiać tego typu faktury innym firmom? Dodatkowo, jak wygląda sprawa TAX'u/opłat w przypadku usług (a nie produktów) miedzy krajami EU. Ogólnie rzecz biorąc mam być handlowcem dla w.w. firmy. Transakcje będą wykonywane pomiędzy firmami a tą firmą produkcyjną w Polsce, z czego ja będę otrzymywał prowizję, i w ten sposób będę im wystawiał fktry.:-D PLease let me know people of good will.
Z góry dzięki za udostępnienie swojej priceless knowledge ;-)

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #6 Ocena: 0

2009-06-10 14:19:52 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-06-10 13:36:31, Enrike napisał(a):
Witam Wszystkich!!!
Śledziłem ten temat dosyć uważnie i w związku z tym mam kilka pytań: Chcę założyć S-E, sole trader, w zamyśle będę prowadził działalność pod pewną firmę w Polsce i wszelkie rachunki (nie VAT) jakie będę im wystawiał będą za usługi doradcze/consulting. Pytanie: czy muszę posiadać jakąś licencję na consulting, aby wystawiać tego typu faktury innym firmom?

nie
Cytat:

Dodatkowo, jak wygląda sprawa TAX'u/opłat w przypadku usług (a nie produktów) miedzy krajami EU. Ogólnie rzecz biorąc mam być handlowcem dla w.w. firmy. Transakcje będą wykonywane pomiędzy firmami a tą firmą produkcyjną w Polsce, z czego ja będę otrzymywał prowizję, i w ten sposób będę im wystawiał fktry.:-D

po prostu wystawiasz invoica i to wszytko jesli nie jestes VAT-owcem
ty sie roziczasz tu - bo to twoj przychod a oni maja koszti sami powinni sobie przewalutowac wartosci.....chyba ze ty im to od razu na fkaturze zrobisz ...ale ja bym sie w to nie bawila bo ty masz jako podsatwe przewalutowania stawki Bank of England a oni NBP lub swojego w ktorym maja konto.

Do góry stronyOffline

witek87

Post #7 Ocena: 0

2009-06-12 13:08:59 (16 lat temu)

witek87

Mężczyzna

Z nami od: 17-01-2009

Hej,
Ja mam jeszcze jedno pytanie. (glownie do Rrrr, ale moze ktos inny tez wie :) )
Zdecydowałem się na Limited Company, ale chce zostawić cały zysk w biznesie, czyli nie chce, żeby firma wypłacała mi pensje. W zależności od zysku, być może wypłacę sobie jakieś dywidendy.
Teraz pytanie: Czy w wypadku, kiedy pracuję dla firmy jako managing director (i jestem shareholderem) bez wynagrodzenia, to czy dla wszystkich instytucji jestem oficjalnie zatrudniony czy też może nie posiadam dla nich żadnej pracy?
Pytałem księgowego i powiedział, że jestem zatrudniony, ale jednak wolę się tutaj upewnić, bo puki co mam do niego małe zaufanie :P

Z góry dzięki za odpowiedź

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #8 Ocena: 0

2009-06-12 13:38:11 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

A moglbys zalozc albo poszukac watku o LTD ...tak dla porzadku..latwiej bedzie potencjalnym zainteresowanym szukac.....:-]

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #9 Ocena: 0

2009-06-12 21:02:32 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2009-06-12 13:08:59, witek87 napisał(a):
Hej,
Ja mam jeszcze jedno pytanie. (glownie do Rrrr, ale moze ktos inny tez wie :) )
Zdecydowałem się na Limited Company, ale chce zostawić cały zysk w biznesie, czyli nie chce, żeby firma wypłacała mi pensje. W zależności od zysku, być może wypłacę sobie jakieś dywidendy.
Teraz pytanie: Czy w wypadku, kiedy pracuję dla firmy jako managing director (i jestem shareholderem) bez wynagrodzenia, to czy dla wszystkich instytucji jestem oficjalnie zatrudniony czy też może nie posiadam dla nich żadnej pracy?
Pytałem księgowego i powiedział, że jestem zatrudniony, ale jednak wolę się tutaj upewnić, bo puki co mam do niego małe zaufanie :P

Z góry dzięki za odpowiedź

teoretycznie jestes zatrudniony, zakladajac ze Twoja firma ma zarejestrowany PAYE scheme (pomimo tego ze nic Ci nie placi).
a w oczach instytucji to nawet bez znaczenia czy masz PAYE scheme czy nie, bo w przypadku Ltd Twoje dochody potwierdza ksiegowy.
kiedys firmy udzielajace pozyczek np na kupno domu nie uznawaly dywidend jako dochodu, ale teraz wiekszosc z nich juz zmadrzala ;-)

jak firma ma bardzo niskie obroty to mozesz sobie darowac pensje, ale jesli stac ja na wyplacanie dywidend to powinienes sobie placic niska pensje, tak troche powyzej personal allowance, zeby placic jakis symboliczny podatek (bo Revenue nie lubi jak nic nie placisz i moga Cie miec na oku, czekajac na to ze Ci sie gdzies podwinie noga) oraz NI (panstwowa emerytura zawsze sie przyda).

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2009-07-05 08:00:09 (16 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

tutaj znajdziecie gotowe szablony do fakturowania (i nie tylko)

Do góry stronyOffline

Strona 30 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,