Str 23 z 96 |
|
---|---|
4motion | Post #1 Ocena: 0 2009-03-31 17:13:18 (16 lat temu) |
Z nami od: 02-07-2008 |
Jak zaczac prace Jako taxi driver???Mam inna prace gdzie place podatki itd.czy musze sie zarejestrowc??gdzie???Jakie korzysci moge miec??(odliczenia vatu,pierwszy rok tax free)???jak to jest.Ile mam czasu aby sie zarejestrowac.Prosze o pomoc.
|
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2009-03-31 17:20:03 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
W innym watku piszesz ze juz zaczales dzialalnosc. Czy nie uwazasz ze kolejnosc odwrotna bylaby bardziej wskazana, tzn. najpierw sie dowiedziec a potem zaczynac?
|
reivilo | Post #3 Ocena: 0 2009-03-31 18:22:47 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: 2009-03-31 17:13:18, 4motion napisał(a): Jak zaczac prace Jako taxi driver???Mam inna prace gdzie place podatki itd.czy musze sie zarejestrowc??gdzie???Jakie korzysci moge miec??(odliczenia vatu,pierwszy rok tax free)???jak to jest.Ile mam czasu aby sie zarejestrowac.Prosze o pomoc. a przede wszystkim przeczytac dokladnie ten watek i jeszce pare innych. I dopiero po przeczytaniu zadac stosowne pytania.Bo przykro mi ale napradwe nie zmeczyes sie przeczytaniem nawet kilku linijek a wszytkie odpowiedzi tu juz byy i to nieraz.Milej lektury jak odrobisz zadanie wracaj z pytniami. Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
4motion | Post #4 Ocena: 0 2009-04-01 09:34:40 (16 lat temu) |
Z nami od: 02-07-2008 |
Okej zwracam honor bo przeczytalem dwie pierwsze strony.teraz jestem juz po wszystkich..ufff
Wiem gdzie mam dzwonic zeby sie zarejestrowc,dzieki wielkie.Zastanawiam sie czy byc vatowcem w moim przypadku czy nie..Na taxie nie przekrocze 67000£. Co to jest NI??? Czy jak mam inna prace to bede placil wiecej taxu??? |
reivilo | Post #5 Ocena: 0 2009-04-01 10:04:23 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-04-01 09:34:40, 4motion napisał(a): Okej zwracam honor bo przeczytalem dwie pierwsze strony.teraz jestem juz po wszystkich..ufff no i jakas wiedze masz Cytat: Wiem gdzie mam dzwonic zeby sie zarejestrowc,dzieki wielkie.Zastanawiam sie czy byc vatowcem w moim przypadku czy nie..Na taxie nie przekrocze 67000
Nie warto - korzysci wynikajce ze zwrotu VAT nie sa warte zachodu. Ksiegowosc SE jest bajecznie prosta a VAT ja znacznie kpmplikuje Cytat: Co to jest NI???
National Insurance 2,5 na tydzien a po przekroczeniu progu ok 5000 ( nie pamietam dokladnej kwoty- jest na stronie HM R&C ) 8% dochodu. Cytat: Czy jak mam inna prace to bede placil wiecej taxu???
jesli zarobisz stosowne kwoty to naturalne ale progi podtakowe sa takie same - dochud sie sumuje. Ale pracowdawca potraca podatek automatycznie a ty swoj musisz zaplacic sam. Ale masz duuuzo czasu. Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
|
|
BENVENUTI | Post #6 Ocena: 0 2009-04-16 16:10:04 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-09-2008 Skąd: __XYZ__ |
Mam pytanie związane z, nazwijmy to, terminami przy zakładaniu SE. 30 marca wypełniłam drogą internetową na stronie HMR&C druk w sprawie założenia własnej działalności, na emaila przyszła mi odpowiedź o przyjęciu wniosku - i od tego czasu cisza. Nie otrzymałam póki co żadnego listu w tej sprawie, nie mam nadanego numeru, a dla mnie to bardzo pilna sprawa, bo muszę to dostarczyć jak najszybciej do Councilu. Na którymś forum rzuciła mi się w oczy informacja, że na ów list czeka się około tygodnia. Jak to było w przypadku zakładania przez was firm? Czy te kilkanaście dni to już za długo, czy powinnam dzwonić i sprawdzać, co dzieje się w mojej sprawie? I czy jedynym dowodem potwierdzającym pracę jako SE (np. dla urzędu) jest list przesłany z HMR&C? /numer NIN oczywiście mam, przy założeniu konta biznesowego także znalazłam wpis, że należy przedstawić dokument o SE, nie mówiąc już o wniosku w sprawie otrzymania rezydentury/ Będę wdzięczna za uwagi, mam nadzieję że odezwie się Revillo! |
BENVENUTI | Post #7 Ocena: 0 2009-04-16 16:39:45 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-09-2008 Skąd: __XYZ__ |
Czy ktoś może mi pomóc w temacie, jak wyżej?!
|
reivilo | Post #8 Ocena: 0 2009-04-16 22:13:56 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-04-16 16:10:04, BENVENUTI napisał(a): Mam pytanie związane z, nazwijmy to, terminami przy zakładaniu SE. je tez mam pytanie a przczytales ten watek? tu gdzies pewnie jest o tyma ale .....odpowiem Cytat: 30 marca wypełniłam drogą internetową na stronie HMR&C druk w sprawie założenia własnej działalności, na emaila przyszła mi odpowiedź o przyjęciu wniosku - i od tego czasu cisza. Nie otrzymałam póki co żadnego listu w tej sprawie, nie mam nadanego numeru, a dla mnie to bardzo pilna sprawa, bo muszę to dostarczyć jak najszybciej do Councilu.
i nie otrzymasz zadnego pisma - poza informacja o zapleceniu skladek w kwocie XYZ za pierwszy kwartal swojej dzialalnosci Cytat: Na którymś forum rzuciła mi się w oczy informacja, że na ów list czeka się około tygodnia. Jak to było w przypadku zakładania przez was firm? Czy te kilkanaście dni to już za długo, czy powinnam dzwonić i sprawdzać, co dzieje się w mojej sprawie? I czy jedynym dowodem potwierdzającym pracę jako SE (np. dla urzędu) jest list przesłany z HMR&C?
Jesli zwrocisz sie o potwierdzenie do HM R&C beda ciezko zdziwieni czego ty chcesz. Na poczatek nr NIN jest TAX reference, po pierwszym rocznym roziczeniu dostaniesz nr UTR Cytat: /numer NIN oczywiście mam, przy założeniu konta biznesowego także znalazłam wpis, że należy przedstawić dokument o SE, nie mówiąc już o wniosku w sprawie otrzymania rezydentury/
nie wiem skad masz te bzdury i ktory bank ma takie wymagania ale potwierdzenie ze jest se SE to jak wyzej, a rezydentura to niby po co ???Nawet do uzyskania obywatelstwa nie jest wymagana.... Cytat: Będę wdzięczna za uwagi, mam nadzieję że odezwie się Revillo! voila ![]() [ Ostatnio edytowany przez: reivilo 16-04-2009 22:15 ] Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Post #9 Ocena: 0 2009-04-16 22:20:17 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ela100 | Post #10 Ocena: 0 2009-04-19 21:27:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-03-2009 Skąd: uk |
witajcie ja tez sie podczepiam pod temat no i oczywiscie w prosbe do was, moja znajoma jest tu w anglii nie ma nin, chce zarejestrowac sie jako samozatrudniona a tam w formulazu pisze , podaj nr nin ? w jobcenter owiedzieli ze otrzyma nin jak sie zarejestruje jako samozatrudniona a tu na reveniu pisza ze jest potrzebny nin , ja juz z tego niec nie rozumiem ,prosze jak mozecie podpowiedzcie jak z tego wybrnac ...........
![]() Edinburgh ............miasto magii
![]() |