MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 23 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 22 | 23 | 24 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 23 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

4motion

Post #1 Ocena: 0

2009-03-31 17:13:18 (16 lat temu)

4motion

Mężczyzna

Z nami od: 02-07-2008

Jak zaczac prace Jako taxi driver???Mam inna prace gdzie place podatki itd.czy musze sie zarejestrowc??gdzie???Jakie korzysci moge miec??(odliczenia vatu,pierwszy rok tax free)???jak to jest.Ile mam czasu aby sie zarejestrowac.Prosze o pomoc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2009-03-31 17:20:03 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

W innym watku piszesz ze juz zaczales dzialalnosc. Czy nie uwazasz ze kolejnosc odwrotna bylaby bardziej wskazana, tzn. najpierw sie dowiedziec a potem zaczynac?

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2009-03-31 18:22:47 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2009-03-31 17:13:18, 4motion napisał(a):
Jak zaczac prace Jako taxi driver???Mam inna prace gdzie place podatki itd.czy musze sie zarejestrowc??gdzie???Jakie korzysci moge miec??(odliczenia vatu,pierwszy rok tax free)???jak to jest.Ile mam czasu aby sie zarejestrowac.Prosze o pomoc.

a przede wszystkim przeczytac dokladnie ten watek i jeszce pare innych. I dopiero po przeczytaniu zadac stosowne pytania.Bo przykro mi ale napradwe nie zmeczyes sie przeczytaniem nawet kilku linijek a wszytkie odpowiedzi tu juz byy i to nieraz.Milej lektury jak odrobisz zadanie wracaj z pytniami.
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

4motion

Post #4 Ocena: 0

2009-04-01 09:34:40 (16 lat temu)

4motion

Mężczyzna

Z nami od: 02-07-2008

Okej zwracam honor bo przeczytalem dwie pierwsze strony.teraz jestem juz po wszystkich..ufff
Wiem gdzie mam dzwonic zeby sie zarejestrowc,dzieki wielkie.Zastanawiam sie czy byc vatowcem w moim przypadku czy nie..Na taxie nie przekrocze 67000£.
Co to jest NI???
Czy jak mam inna prace to bede placil wiecej taxu???

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #5 Ocena: 0

2009-04-01 10:04:23 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-04-01 09:34:40, 4motion napisał(a):
Okej zwracam honor bo przeczytalem dwie pierwsze strony.teraz jestem juz po wszystkich..ufff

no i jakas wiedze masz
Cytat:
Wiem gdzie mam dzwonic zeby sie zarejestrowc,dzieki wielkie.Zastanawiam sie czy byc vatowcem w moim przypadku czy nie..Na taxie nie przekrocze 67000

Nie warto - korzysci wynikajce ze zwrotu VAT nie sa warte zachodu. Ksiegowosc SE jest bajecznie prosta a VAT ja znacznie kpmplikuje
Cytat:
Co to jest NI???

National Insurance 2,5 na tydzien a po przekroczeniu progu ok 5000 ( nie pamietam dokladnej kwoty- jest na stronie HM R&C ) 8% dochodu.
Cytat:
Czy jak mam inna prace to bede placil wiecej taxu???

jesli zarobisz stosowne kwoty to naturalne ale progi podtakowe sa takie same - dochud sie sumuje. Ale pracowdawca potraca podatek automatycznie a ty swoj musisz zaplacic sam. Ale masz duuuzo czasu.

Do góry stronyOffline

BENVENUTI

Post #6 Ocena: 0

2009-04-16 16:10:04 (16 lat temu)

BENVENUTI

Kobieta

Z nami od: 17-09-2008

Mam pytanie związane z, nazwijmy to, terminami przy zakładaniu SE. 30 marca wypełniłam drogą internetową na stronie HMR&C druk w sprawie założenia własnej działalności, na emaila przyszła mi odpowiedź o przyjęciu wniosku - i od tego czasu cisza. Nie otrzymałam póki co żadnego listu w tej sprawie, nie mam nadanego numeru, a dla mnie to bardzo pilna sprawa, bo muszę to dostarczyć jak najszybciej do Councilu. Na którymś forum rzuciła mi się w oczy informacja, że na ów list czeka się około tygodnia. Jak to było w przypadku zakładania przez was firm? Czy te kilkanaście dni to już za długo, czy powinnam dzwonić i sprawdzać, co dzieje się w mojej sprawie? I czy jedynym dowodem potwierdzającym pracę jako SE (np. dla urzędu) jest list przesłany z HMR&C?
/numer NIN oczywiście mam, przy założeniu konta biznesowego także znalazłam wpis, że należy przedstawić dokument o SE, nie mówiąc już o wniosku w sprawie otrzymania rezydentury/

Będę wdzięczna za uwagi, mam nadzieję że odezwie się Revillo!

Do góry stronyOffline

BENVENUTI

Post #7 Ocena: 0

2009-04-16 16:39:45 (16 lat temu)

BENVENUTI

Kobieta

Z nami od: 17-09-2008

Czy ktoś może mi pomóc w temacie, jak wyżej?!

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #8 Ocena: 0

2009-04-16 22:13:56 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-04-16 16:10:04, BENVENUTI napisał(a):

Mam pytanie związane z, nazwijmy to, terminami przy zakładaniu SE.

je tez mam pytanie a przczytales ten watek? tu gdzies pewnie jest o tyma ale .....odpowiem

Cytat:
30 marca wypełniłam drogą internetową na stronie HMR&C druk w sprawie założenia własnej działalności, na emaila przyszła mi odpowiedź o przyjęciu wniosku - i od tego czasu cisza. Nie otrzymałam póki co żadnego listu w tej sprawie, nie mam nadanego numeru, a dla mnie to bardzo pilna sprawa, bo muszę to dostarczyć jak najszybciej do Councilu.

i nie otrzymasz zadnego pisma - poza informacja o zapleceniu skladek w kwocie XYZ za pierwszy kwartal swojej dzialalnosci

Cytat:
Na którymś forum rzuciła mi się w oczy informacja, że na ów list czeka się około tygodnia. Jak to było w przypadku zakładania przez was firm? Czy te kilkanaście dni to już za długo, czy powinnam dzwonić i sprawdzać, co dzieje się w mojej sprawie? I czy jedynym dowodem potwierdzającym pracę jako SE (np. dla urzędu) jest list przesłany z HMR&C?

Jesli zwrocisz sie o potwierdzenie do HM R&C beda ciezko zdziwieni czego ty chcesz.
Na poczatek nr NIN jest TAX reference, po pierwszym rocznym roziczeniu dostaniesz nr UTR

Cytat:
/numer NIN oczywiście mam, przy założeniu konta biznesowego także znalazłam wpis, że należy przedstawić dokument o SE, nie mówiąc już o wniosku w sprawie otrzymania rezydentury/

nie wiem skad masz te bzdury i ktory bank ma takie wymagania ale potwierdzenie ze jest se SE to jak wyzej, a rezydentura to niby po co ???Nawet do uzyskania obywatelstwa nie jest wymagana....

Cytat:

Będę wdzięczna za uwagi, mam nadzieję że odezwie się Revillo!

voila:-]

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 16-04-2009 22:15 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-04-16 22:20:17 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ela100

Post #10 Ocena: 0

2009-04-19 21:27:01 (16 lat temu)

ela100

Kobieta

Z nami od: 22-03-2009

witajcie ja tez sie podczepiam pod temat no i oczywiscie w prosbe do was, moja znajoma jest tu w anglii nie ma nin, chce zarejestrowac sie jako samozatrudniona a tam w formulazu pisze , podaj nr nin ? w jobcenter owiedzieli ze otrzyma nin jak sie zarejestruje jako samozatrudniona a tu na reveniu pisza ze jest potrzebny nin , ja juz z tego niec nie rozumiem ,prosze jak mozecie podpowiedzcie jak z tego wybrnac ...........:-P
Edinburgh ............miasto magii :)

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Strona 23 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 22 | 23 | 24 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,