MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 21 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 21 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

shadow2

Post #1 Ocena: 0

2009-03-15 11:42:21 (16 lat temu)

shadow2

Mężczyzna

Z nami od: 08-03-2009

Kupuję Vana na firmę ,na kredyt .
Czy ktoś wie po jakim czasie od zakupu mogę odzyskać część zapłaconego Vatu i w jakiej maksymalnej wysokości?

Z tego co czytałem podobne zagadnienia to mogę na początek otrzymać zwrot w wysokości 50% VAT , a później kolejną część itd.
Czy można jednak jako pierwszą część zwrotu otrzymać np 70%?
Japonka to ma dobrze , ledwie się obudzi, od razu idzie w kimono ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

shadow2

Post #2 Ocena: 0

2009-03-15 11:45:47 (16 lat temu)

shadow2

Mężczyzna

Przeglądając posty natkąłem się kiedyś na informację "reivilo" że "Rrrr" umieściła w podatkach jakieś informację na temat nowych zasad rozliczń Vana w firmie...
nie bardzo mogę ten temat znaleźć :-[
Może ktoś życzliwy umieścić link do tego tematu , please ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: shadow2 15-03-2009 12:14 ]

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2009-03-15 14:04:03 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

o matko ale misz masz ale sprobuje
najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy naprawde chesz sie rejetrowac jako platnik VAT

plusy nie VATowca-
- uproszczona zdecydowanie ksiegowosc
- potwierdzanie 'recordow' czyli pozycji ksiegowych - paragonami, wydrukami z konta w awaryjnch sytuacjach wlasnorecznie zrobionymi invoicami

plusy platnika VAT -mozliwosc odliczania VAT - ale oplacalne przy duzym obrocie
no i wymagane invoice VAT w obie strony, i niezle funkcjonujacy ksiegowy w twoeim przypadku bo to wewnatrzwspolnotowa dostawa/zakup towarow. A nie zaden export czy import ....

tyle gwoli wstepu

Cytat:

[B]2009-03-15 11:30:21,

Czy kupując towar w Polsce płacę cenę netto + 22%VAT , który mogę odzyskać przy rozliczeniu w UK ? Czy może sprzedawca w PL powinien mi wystawić fakturę netto + O%VAT( co wydaje mi się mało prawdopodobne)?

0% VAT - jesl kupujesz w pl z zamierem wywozu do uk.
- jesli jestes VATowcem musisz mmiec euro NR
- jesli nie jestes wytarczy sama fakturka ( temat byl juz na forum)
czyli w paraktyce dostajes towar w cenie netto

i tu mala dygresja do opisu wyzej -czy takim razie warto wskakiwac w VAT

Cytat:
We wcześniejszych postach przewijał się temat potwierdzenia sprzedaży i wywozu towaru za granicę.

owe jest potrzebne polskim platnikom VAT jesli chca wystawic fakture 0% sczegolnie dla nie zarejetrowanych jako platnik VAT kontrahentom

Cytat:
Czy mam obowiążek przed wyjazdem zgłośić się do obsługi celnej( czy takowa jest w porcie?)celem ewidencji towaru na eksport lub import ?
nie masz cla to UNIA chyba ze wywozisz poza UNIE

Cytat:
Czy są jakieś dodatkowe opłaty związane z eksportem lub importem towarów pomiędzy krajami UE? Wiem że są dodatkowe jeśli sprowadzam z USA lub np Chin(ale to nie UE). Płacę wtedy za paczkę wstrzymaną przez urząd celny.
to juz wyjasnione

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #4 Ocena: 0

2009-03-15 14:22:19 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-03-15 11:42:21, shadow2 napisał(a):
Kupuję Vana na firmę ,na kredyt .
Czy ktoś wie po jakim czasie od zakupu mogę odzyskać część zapłaconego Vatu i w jakiej maksymalnej wysokości?

Z tego co czytałem podobne zagadnienia to mogę na początek otrzymać zwrot w wysokości 50% VAT , a później kolejną część itd.
Czy można jednak jako pierwszą część zwrotu otrzymać np 70%?

mylisz odliczenia vat jest vatem i jest niezaleznym bytem podatkowym a w koszty mozesz wrzucic do 50 000 za auto/ maszyne etc w 100% w pierwszym roku.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #5 Ocena: 0

2009-03-15 19:09:47 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2009-03-15 14:04:03, reivilo napisał(a):

Cytat:
We wcześniejszych postach przewijał się temat potwierdzenia sprzedaży i wywozu towaru za granicę.

owe jest potrzebne polskim platnikom VAT jesli chca wystawic fakture 0% sczegolnie dla nie zarejetrowanych jako platnik VAT kontrahentom

nie wiem jakie sa wymagania w Polsce, ale Tobie tez jest potrzebny dowod na wywoz towaru - jesli wystawiasz fakture z 0% VAT. jak nie masz potwierdzenia ze towar opuscil UK to bedziesz placic VAT (z wlasnej kieszeni).

poza tym jako platnik VAT to oprocz rozliczania sie z VATu bedziesz tez musial wypelniac co kwartal ESL (EC sales list) i Intrastat - wiec nawet wiecej papierkowej roboty...

Do góry stronyOffline

shadow2

Post #6 Ocena: 0

2009-03-15 23:04:43 (16 lat temu)

shadow2

Mężczyzna

Dzięki wielkie za odpowiedzi :-]

Rrrr napisała :
"... ale Tobie tez jest potrzebny dowod na wywoz towaru - jesli wystawiasz fakture z 0% VAT. jak nie masz potwierdzenia ze towar opuscil UK to bedziesz placic VAT (z wlasnej kieszeni)"

...no właśnie , czy wiesz może jaki to konkretnie dokument w przypadku własnego transportu?

Do góry stronyOffline

shadow2

Post #7 Ocena: 0

2009-03-15 23:11:16 (16 lat temu)

shadow2

Mężczyzna

Reivilo - czy jako potwierdzenie zakupu Vatowca są tylko dokumenty invoice VAT?
Wydaje mi się że paragony , czy rachunki z zakupów on-line ,typu PayPal również są potwierdzeniem zakupów. Oczywiście jeśli nie ma na nich informacji o VAT , to nie mogę go odliczyć , mogę jednak taki rachunek wrzucić w koszta.
Popraw mnie proszę jeśli się mylę. ;-)

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #8 Ocena: 0

2009-03-16 08:54:15 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

po pierwsze w temacie VAT bardziej kompetentna jest Rrr wiec poczekaj na jej opinie

Cytat:

2009-03-15 23:11:16, shadow2 napisał(a):
Reivilo - czy jako potwierdzenie zakupu Vatowca są tylko dokumenty invoice VAT?

jesli chcesz odliczyc VAT tak, nie wiem jak z paragonami w UK ..odsylam Cie do Rrr

Cytat:
Wydaje mi się że paragony , czy rachunki z zakupów on-line ,typu PayPal również są potwierdzeniem zakupów. Oczywiście jeśli nie ma na nich informacji o VAT , to nie mogę go odliczyć , mogę jednak taki rachunek wrzucić w koszta.
Popraw mnie proszę jeśli się mylę. ;-)

pewnie tak jak piszesz ale prosze niech ci Rrr potwierdzi. nie mam doswiadczenia w uk z vat-em

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #9 Ocena: 0

2009-03-16 22:25:39 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

VAT mozesz odliczyc tylko i wylacznie wtedy jesli masz VATowska fakture lub VATowski rachunek - czyli musi byc na nich wyszczegolniona kwota VAT oraz numer VAT sprzedawcy. jesli masz tylko zwykle rachunki to nie mozesz tego VATu odzyskac. nie ma wyjatkow.

nie wszyscy sprzedawcy wydaja vatowski rachunek, bo w pewnych schematach vatowskich nie jest to od nich wymagane (np duze firmy rozliczaja sie inaczej z VATu, oraz moga uzywac roznych schematow do kalkulacji nie zawsze opartych na fakturach lub rachunkach).

jesli nie dostaniesz vatowskiego rachunku zawsze mozesz poproscic o taki (ale nie wszystkie firmy moga go wydac).

w koszta mozesz wrzucic niezaleznie od VATu.

co do potwierdzenia wywozu towaru z UK to juz chyba gdzies pisalam co jest potrzebne, tylko nie pamietam gdzie...

zaraz wkleje linka do strony Revenue, tylko sie musze przesiasc na kompa bo prawie nic nie widze na tym miniaturowym ekranie jaki mam przed oczami...

:-o (moze czas na okulary?!)

[ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 16-03-2009 22:40 ]

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #10 Ocena: 0

2009-03-16 22:39:27 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

OK:

Cytat:

You can only zero-rate these supplies when all these conditions are met:

- the goods are sent out of the UK to somewhere in another EU country
- whoever you're sending them to is genuinely registered for VAT in another EU country
- you get their VAT registration number - including the two letter country code - and show it on your sales invoice
- you've got paperwork showing that the goods have gone out of the UK - 'evidence of removal'
- you despatch the goods and get evidence of removal within a set time - which is normally three months

Evidence of removal will include a number of things like:
- customer orders
- correspondence with customers
- sales invoices
- packing lists
- invoices from hauliers
- bank statements
- consignment notes showing the goods have been received in another EU country

These documents must show details of:
- your business
- your customer
- the goods and their value
- the method of transport and route
- where the goods are going to

The description of the goods mustn't be vague.

If the evidence is unsatisfactory, then you may have to pay all the VAT. You must keep all the evidence for six years and show it to us if we ask to see it.

If you can't get this evidence in time you must account for VAT on your return when the time limit has passed.

http://www.hmrc.gov.uk/vat/int-exports.htm#1

Jesli sam to przewozisz to powinienes zadzwonic do Revenue zeby potwierdzili jakie dokladnie papiery potrzebujesz jako dowod wywozu. Jak juz pewnie wyczytales na forum same faktury nie wystarcza...

Do góry stronyOffline

Strona 21 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,