o matko ale misz masz ale sprobuje
najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy naprawde chesz sie rejetrowac jako platnik VAT
plusy nie VATowca-
- uproszczona zdecydowanie ksiegowosc
- potwierdzanie 'recordow' czyli pozycji ksiegowych - paragonami, wydrukami z konta w awaryjnch sytuacjach wlasnorecznie zrobionymi invoicami
plusy platnika VAT -mozliwosc odliczania VAT - ale oplacalne przy duzym obrocie
no i wymagane invoice VAT w obie strony, i niezle funkcjonujacy ksiegowy w twoeim przypadku bo to wewnatrzwspolnotowa dostawa/zakup towarow. A nie zaden export czy import ....
tyle gwoli wstepu
Cytat:
[B]2009-03-15 11:30:21,
Czy kupując towar w Polsce płacę cenę netto + 22%VAT , który mogę odzyskać przy rozliczeniu w UK ? Czy może sprzedawca w PL powinien mi wystawić fakturę netto + O%VAT( co wydaje mi się mało prawdopodobne)?
0% VAT - jesl kupujesz w pl z zamierem wywozu do uk.
- jesli jestes VATowcem musisz mmiec euro NR
- jesli nie jestes wytarczy sama fakturka ( temat byl juz na forum)
czyli w paraktyce dostajes towar w cenie netto
i tu mala dygresja do opisu wyzej -czy takim razie warto wskakiwac w VAT
Cytat:
We wcześniejszych postach przewijał się temat potwierdzenia sprzedaży i wywozu towaru za granicę.
owe jest potrzebne polskim platnikom VAT jesli chca wystawic fakture 0% sczegolnie dla nie zarejetrowanych jako platnik VAT kontrahentom
Cytat:
Czy mam obowiążek przed wyjazdem zgłośić się do obsługi celnej( czy takowa jest w porcie?)celem ewidencji towaru na eksport lub import ?
nie masz cla to UNIA chyba ze wywozisz poza UNIE
Cytat:
Czy są jakieś dodatkowe opłaty związane z eksportem lub importem towarów pomiędzy krajami UE? Wiem że są dodatkowe jeśli sprowadzam z USA lub np Chin(ale to nie UE). Płacę wtedy za paczkę wstrzymaną przez urząd celny.
to juz wyjasnione
Ludzie myślcie ....to nie boli !!