The Nokia N95 Black 8GB mobile

Forum dyskusyjne

Business » Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze...

Zobacz te¿:

Galeria u¿ytkowników Mapka u¿ytkowników Pytania i odpowiedzi

Przegl±daj forum

Dzia³em "Business" opiekuj± siê: Redakcja, stokesay

Strona g³ówna » Business » Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

Nowy tematNowy post

Strona 3 z 6 - [ przejd¼ do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 3 z 6
bartolinix

Post #1

2008-02-17 10:23:13 (5 miesiêcy temu)

bartolinix

Z nami od: 16-02-2008

Czy skoro jestem zatrudniony w firme pracujê 8 h od poniedzia³ku do pi±tku to czy mogê jednocze¶nie prowadziæ selfemp. np. w weekendy?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowied¼ Odpowiedz

reivilo

Post #2

2008-02-18 01:21:24 (5 miesiêcy temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Sk±d: Winthorpe

a czemu nie?

Do góry stronyOffline

barzag

Post #3

2008-03-17 22:40:50 (4 miesi±ce temu)

barzag

Z nami od: 11-06-2007

Sk±d: Slough

Zamierzam zalozyc jako self employed firme sprzatajaca , po wykonaniu uslugi powinnam wystawic rachunek czy fakture ? a moze to nie czyni roznicy ....

Do góry stronyOnline

Rrrr

Post #4

2008-03-17 23:09:22 (4 miesi±ce temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Sk±d: UK

normalnie rachunek(receipt)wystawiasz jak juz otrzymasz pieniadze, a fakture (invoice) zanim Ci zaplaca.

jesli pracujesz dla osob prywatnych to mozesz im wystawic rachunek po zaplaceniu. jak dla firm - to zawsze fakture i pozniej ewentualnie rachunek (jesli sobie zazycza).

Do góry stronyOffline

Strona WWW

barzag

Post #5

2008-03-17 23:24:09 (4 miesi±ce temu)

barzag

Z nami od: 11-06-2007

Sk±d: Slough

Wielkie dzieki za konkretna odpowiedz
:-)

Do góry stronyOnline

Szczecinianin

Post #6

2008-03-18 00:39:13 (4 miesi±ce temu)

Szczecinianin

Mê¿czyzna

Z nami od: 29-05-2007

Sk±d: Leicester

Witam
Robiê 5 rok samo-zatrudniony, bez agencji.
Moje http://dariuszuk.bloog.pl
Kup ksi±¿kê invoice w ksiêgarni 3 funty do rozliczeñ, konto na firmê wygodnie osobno, jeszcze pamiêtaj o 5 kwietnia do czerwca w urzêdzie Inland Revenue pomagaj± za darmo wype³niæ Tax- Return SA 100, Sa 200. Potrzebne jest Induction, BHP kurs ze bezpiecznie pracujesz w zawodzie CSCS-cart jako pracodawca i pracownik osobne. Ubezpiecz siê w BECTU na dwa mil, F jako robotnik,5 mil. Na firmê,sk³adka niska jak nieszczê¶cie to jak znalaz³. Nie wiem czy robiæ, powy¿ej 34100 bo podatek 40%. Lecz koszty Np. 10tys. opodatkowania odlicza siê od podstawy i mo¿na zarobiæ 44100 – 10000 wychodzi do 34100 i jest 22% podatku. Mieszkanie jak masz na firmê to trzeba zg³osiæ, bo lokal na firmê,biuro ma inny podatek – op³aty ni¿ mieszkanie (Szyld). Z³o¶liwo¶æ konkurencji uwaga donosz±. Przyklej siê do firmy na podwykonawstwo, wiêcej zleceñ, ³atwiejszy start, inf. pytaj w agencjach pracy szukasz partnera. Pomy¶l o kursie na SEP 1kv, -17 th edycja.
Powodzenia

[ Ostatnio edytowany przez: Szczecinianin 18-03-2008 00:43 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kasia777

Post #7

2008-04-18 22:22:56 (3 miesi±ce temu)

kasia777

Kobieta

Z nami od: 18-04-2008

dobrze ze was kochani znalazlam...bo bylam na innym forum ale tam kompetnie niczego sie nie dowiedzialam
chce zalozyc tutaj swoj zaklad fryzjerski (bedzie mi potrzebna 1 osoba- dobra fyzjerka, sama nie podolam)
dzieki wam kochani juz prawie wiem co i jak
jeszce tylko lokal znalezc i umeblowac...i mozna startowac

Do góry stronyOffline

aneczka123

Post #8

2008-05-24 11:43:33 (2 miesi±ce temu)

aneczka123

Kobieta

Z nami od: 14-02-2008

Sk±d: Peterborough

witam, widzê, ¿e jeste¶ dobrze zorienotowana w tym temacie, dlatego chcialabym uzyskaæ od Ciebie odpowiedz, jestem self-employed (cleaning service) mam klientów prywatnych i firmy, wiadomo na firme wystawiam fakturê (invoice), a co wystawiæ klientom prywatnym? jak siê z nich rozliczac? Jeszcze jedno pytanie, je¿li mój dochód w ci±gu roku nie przekroczy 5000funtów, czy zaplacê podatek? Czy lepiej przy takiej dzialalno¶ci zalo¿yæ konto osobiste czy biznesowe? Bardzo licze na odpowied¼, pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #9

2008-05-24 12:40:32 (2 miesi±ce temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Sk±d: Winthorpe

Cytat:
a co wystawiæ klientom prywatnym? jak siê z nich rozliczac?

im nie musisz nic wystawiac musisz sie tylko rozliczyc z dochody dla latwiejszego " ksiegowania" zrob sobie taki prosty rachunek w kompie i drukuj albo zestawienie sprzedazu uslug ospb prywatynych w jakims zeszycie ..data ...nazwisko..kwota ...wystarczy
Cytat:
je¿li mój dochód w ci±gu roku nie przekroczy 5000funtów, czy zaplacê podatek?
nie placisz podatku

Cytat:
Czy lepiej przy takiej dzialalno¶ci zalo¿yæ konto osobiste czy biznesowe? Bardzo licze na odpowied¼, pozdrawiam.
przy tak malych obrotach nie warto mysle ze w kazdym banku ci to powiedza....choc konto biznesowe jest kozystne ....ale jak sie ma wieksze obroty

Do góry stronyOffline

Ronincheltenham

Post #10

2008-05-25 08:35:36 (miesi±c temu)

Ronincheltenham

Mê¿czyzna

Z nami od: 21-08-2006

Sk±d: Cheltenham

Do reivilo:
Jesli mozesz nam podpowiedziec jak to jest z za³o¿eniem firmy self emp. Bo kolega mi powiedzia³ ze poszed³ tylko do banku i otworzy³ konto biznesowe i to wszystko
Jako¶ niebradzo chce w to wierzyæ, jakby¶ móg³ to wymien nam krok po kroku co gdzie i jak.
Bed± wdzieczni ludzie ci za to.
Artur
PS.
Czy to ma znaczenie jakies ze moja dzialalno¶c bedzie polega³a na eksporcie towarów do polski. Czy z tego tytu³u bede móg³ odzyskiwaæ VAT??
Bierz ¿ycie na rogi, jak je w ogóle masz.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Strona 3 z 6 - [ przejd¼ do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony