Str 20 z 96 |
|
---|---|
selukam | Post #1 Ocena: 0 2009-03-06 23:59:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-03-2009 |
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
![]() dobrego dnia 8)
|
selukam | Post #2 Ocena: 0 2009-03-07 00:34:33 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-03-2009 |
mam jeszcze jedno pytanie względem SE........ jeżeli prowadzę działalność w PL i rejestruję się jako SE w UK i zostaję zatrudniony przez firmę Angielską jako przedstawiciel handlowy w PL i UE, to czy odprowadzam kwartalnie tylko ubezpieczenie ~~ 25 Ł? czy jeszcze coś ??? Pozdrawiam
dobrego dnia 8)
|
reivilo | Post #3 Ocena: 0 2009-03-07 11:35:27 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: 2009-03-07 00:34:33, selukam napisał(a): mam jeszcze jedno pytanie względem SE........ jeżeli prowadzę działalność w PL i rejestruję się jako SE w UK i zostaję zatrudniony przez firmę Angielską jako przedstawiciel handlowy w PL i UE, to czy odprowadzam kwartalnie tylko ubezpieczenie ~~ 25 Ł? czy jeszcze coś ??? Pozdrawiam dam co dobra rade wyrejetruj - jak mozesz firme w PL - niepotrzebne koszty a zostan na SE w UK . Korzystniejsze ubezpieczenie, latwiejsza ksiegowosc, i skladki placisz tylko w UK. Mozesz to zrobic jako mieszkaniec uni - uprzedzam pytanie czy tak mozna . Placisz 29.90 kwartalnie dopoki nie przekroczysz dochodu £5, 435 w tym roku podatkowym - ktory konczy sie na poczatku kwietnia i £5, 715 w roku 2009/2010 Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
RavenSoul | Post #4 Ocena: 0 2009-03-07 12:40:59 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-11-2008 Skąd: Southport |
witam
Tak w temacie "firmowym". czy ktoś się orientuje gdzie w UK mogę kupić płaty twardej skóry ( brązowa i czarna) kurcze, szukałem tu coś na wzór polskiego rymarza (lub jak te cholery się tutaj nazywają), pytałem u szewców i każdy patrzy na mnie jakbym narkotyki chciał kupic, a z polski to nie za bardzo mi się kalkuluje przywozić... Pozdrawiam |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2009-03-07 16:17:39 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
musisz coś pokombinować z
leatherworker rymaż, lub lather workshop (?) saddler to rymarz od siodeł harnessnan - rymarz nie pytaj mnie o detale, być może niektóre z tych słów są archaizmami ale baza jest, gogluj z tymi słowami Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
shadow2 | Post #6 Ocena: 0 2009-03-08 15:11:23 (16 lat temu) |
Z nami od: 08-03-2009 Skąd: Walton 0n Thames |
Cześć! Dopiero co dołączyłem do waszego forum i chcę Was wszystkich powitać i podziękować Wam za wszystkie rady i sugestie związane z tematem Firma-jak....
Przeczytałem wszystkie posty i są one naprawdę bardzo pomocne. Jeszcze raz Wielki Szacun za bezinteresowną ofiarność i pomoc ! Japonka to ma dobrze , ledwie się obudzi, od razu idzie w kimono
![]() |
shadow2 | Post #7 Ocena: 0 2009-03-08 15:19:53 (16 lat temu) |
Jestem sole trader i chciałbym przejść na VAT.
Czy orientujecie się jak długi jest czas od złożenia wniosku do potwierdzenia rejestracji i przyznania numeru ? Japonka to ma dobrze , ledwie się obudzi, od razu idzie w kimono
![]() |
Rrrr | Post #8 Ocena: 0 2009-03-08 21:12:12 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
4-6 tygodni. jak wypelnisz wszystko poprawnie to szybciej, jak nie to dluzej...
|
shadow2 | Post #9 Ocena: 0 2009-03-11 23:15:53 (16 lat temu) |
Ok. Dzięki
![]() Japonka to ma dobrze , ledwie się obudzi, od razu idzie w kimono
![]() |
shadow2 | Post #10 Ocena: 0 2009-03-15 11:30:21 (16 lat temu) |
Witam ponownie ! Mam pytanka związane z Vatem , przy założeniu że jestem Vatowcem oczywiście.
Czy kupując towar w Polsce płacę cenę netto + 22%VAT , który mogę odzyskać przy rozliczeniu w UK ? Czy może sprzedawca w PL powinien mi wystawić fakturę netto + O%VAT( co wydaje mi się mało prawdopodobne)? Jeśli jest to pierwsz opcja to... - sprzedając ten towar w UK doliczam 15%VAT , zaś należy mi się zwrot w wysokości 22%VAT - 15%VAT , tak czy nie ? - zostawiając towar na stanie magazynowym, na własne potrzeby , mogę ubiehgać się o zwrot 22%VAT , tak czy nie ? We wcześniejszych postach przewijał się temat potwierdzenia sprzedaży i wywozu towaru za granicę. Wyciągnąłem z niego wniosek że faktura VAT wystawiona na firmę zagraniczną nie jest wystarczającym dokumentem przy ubieganiu się o zwrot VAT ![]() Jakie więc dokumenty jeszcze muszę przedstawić? Jeśli korzystałbym z obcego transportu to sprawa prosta , gdyż od nich miałbym dokument wywozu. Co jednak okazać jeśli wywoże towar własnym transportem ? Zaznaczam że przekraczałem Vanem kilkakrotnie granicę i jedyne co miałe z dokumentów to bilet na prom. Kiedy go kupowałem musiałem jedynie podać wielkość/rozmiary pojazdu oraz jego masę + masę przewożonego towaru. Nikt mnie nie pytał o dokładne wyszczególnienie co mam na "pace", jak więc mogę udowodnić, że wywożę taki a taki towar ? Czy mam obowiążek przed wyjazdem zgłośić się do obsługi celnej( czy takowa jest w porcie?)celem ewidencji towaru na eksport lub import ? Czy są jakieś dodatkowe opłaty związane z eksportem lub importem towarów pomiędzy krajami UE? Wiem że są dodatkowe jeśli sprowadzam z USA lub np Chin(ale to nie UE). Płacę wtedy za paczkę wstrzymaną przez urząd celny. Jeśli to w czymś pomoże to moim towarem będą głównie rzeczy związane z techniką warsztatową( narzędzia , chemia techniczna) oraz części i akcesoria motocyklowe , motocykle. Japonka to ma dobrze , ledwie się obudzi, od razu idzie w kimono
![]() |