MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 20 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 20 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

selukam

Post #1 Ocena: 0

2009-03-06 23:59:05 (16 lat temu)

selukam

Mężczyzna

Z nami od: 06-03-2009

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :) i dziękuję za tyle ważnych ( szczególnie dla początkującego ) informacji.
dobrego dnia 8)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

selukam

Post #2 Ocena: 0

2009-03-07 00:34:33 (16 lat temu)

selukam

Mężczyzna

Z nami od: 06-03-2009

mam jeszcze jedno pytanie względem SE........ jeżeli prowadzę działalność w PL i rejestruję się jako SE w UK i zostaję zatrudniony przez firmę Angielską jako przedstawiciel handlowy w PL i UE, to czy odprowadzam kwartalnie tylko ubezpieczenie ~~ 25 Ł? czy jeszcze coś ??? Pozdrawiam
dobrego dnia 8)

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2009-03-07 11:35:27 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2009-03-07 00:34:33, selukam napisał(a):
mam jeszcze jedno pytanie względem SE........ jeżeli prowadzę działalność w PL i rejestruję się jako SE w UK i zostaję zatrudniony przez firmę Angielską jako przedstawiciel handlowy w PL i UE, to czy odprowadzam kwartalnie tylko ubezpieczenie ~~ 25 Ł? czy jeszcze coś ??? Pozdrawiam

dam co dobra rade wyrejetruj - jak mozesz firme w PL - niepotrzebne koszty a zostan na SE w UK . Korzystniejsze ubezpieczenie, latwiejsza ksiegowosc, i skladki placisz tylko w UK.
Mozesz to zrobic jako mieszkaniec uni - uprzedzam pytanie czy tak mozna .

Placisz 29.90 kwartalnie dopoki nie przekroczysz dochodu

£5, 435 w tym roku podatkowym - ktory konczy sie na poczatku kwietnia

i £5, 715 w roku 2009/2010
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

RavenSoul

Post #4 Ocena: 0

2009-03-07 12:40:59 (16 lat temu)

RavenSoul

Mężczyzna

Z nami od: 13-11-2008

witam
Tak w temacie "firmowym". czy ktoś się orientuje gdzie w UK mogę kupić płaty twardej skóry ( brązowa i czarna) kurcze, szukałem tu coś na wzór polskiego rymarza (lub jak te cholery się tutaj nazywają), pytałem u szewców i każdy patrzy na mnie jakbym narkotyki chciał kupic, a z polski to nie za bardzo mi się kalkuluje przywozić...
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2009-03-07 16:17:39 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

musisz coś pokombinować z
leatherworker rymaż, lub lather workshop (?)
saddler to rymarz od siodeł
harnessnan - rymarz
nie pytaj mnie o detale, być może niektóre z tych słów są archaizmami ale baza jest, gogluj z tymi słowami
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

shadow2

Post #6 Ocena: 0

2009-03-08 15:11:23 (16 lat temu)

shadow2

Mężczyzna

Z nami od: 08-03-2009

Cześć! Dopiero co dołączyłem do waszego forum i chcę Was wszystkich powitać i podziękować Wam za wszystkie rady i sugestie związane z tematem Firma-jak....
Przeczytałem wszystkie posty i są one naprawdę bardzo pomocne.
Jeszcze raz Wielki Szacun za bezinteresowną ofiarność i pomoc !
Japonka to ma dobrze , ledwie się obudzi, od razu idzie w kimono ;)

Do góry stronyOffline

shadow2

Post #7 Ocena: 0

2009-03-08 15:19:53 (16 lat temu)

shadow2

Mężczyzna

Jestem sole trader i chciałbym przejść na VAT.

Czy orientujecie się jak długi jest czas od złożenia wniosku do potwierdzenia rejestracji i przyznania numeru ?

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #8 Ocena: 0

2009-03-08 21:12:12 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

4-6 tygodni. jak wypelnisz wszystko poprawnie to szybciej, jak nie to dluzej...

Do góry stronyOffline

shadow2

Post #9 Ocena: 0

2009-03-11 23:15:53 (16 lat temu)

shadow2

Mężczyzna

Ok. Dzięki ;-)

Do góry stronyOffline

shadow2

Post #10 Ocena: 0

2009-03-15 11:30:21 (16 lat temu)

shadow2

Mężczyzna

Witam ponownie ! Mam pytanka związane z Vatem , przy założeniu że jestem Vatowcem oczywiście.

Czy kupując towar w Polsce płacę cenę netto + 22%VAT , który mogę odzyskać przy rozliczeniu w UK ? Czy może sprzedawca w PL powinien mi wystawić fakturę netto + O%VAT( co wydaje mi się mało prawdopodobne)?

Jeśli jest to pierwsz opcja to...
- sprzedając ten towar w UK doliczam 15%VAT , zaś należy mi się zwrot w wysokości 22%VAT - 15%VAT , tak czy nie ?
- zostawiając towar na stanie magazynowym, na własne potrzeby , mogę ubiehgać się o zwrot 22%VAT , tak czy nie ?

We wcześniejszych postach przewijał się temat potwierdzenia sprzedaży i wywozu towaru za granicę. Wyciągnąłem z niego wniosek że faktura VAT wystawiona na firmę zagraniczną nie jest wystarczającym dokumentem przy ubieganiu się o zwrot VAT :-o

Jakie więc dokumenty jeszcze muszę przedstawić?
Jeśli korzystałbym z obcego transportu to sprawa prosta , gdyż od nich miałbym dokument wywozu. Co jednak okazać jeśli wywoże towar własnym transportem ?

Zaznaczam że przekraczałem Vanem kilkakrotnie granicę i jedyne co miałe z dokumentów to bilet na prom. Kiedy go kupowałem musiałem jedynie podać wielkość/rozmiary pojazdu oraz jego masę + masę przewożonego towaru. Nikt mnie nie pytał o dokładne wyszczególnienie co mam na "pace", jak więc mogę udowodnić, że wywożę taki a taki towar ?

Czy mam obowiążek przed wyjazdem zgłośić się do obsługi celnej( czy takowa jest w porcie?)celem ewidencji towaru na eksport lub import ?

Czy są jakieś dodatkowe opłaty związane z eksportem lub importem towarów pomiędzy krajami UE? Wiem że są dodatkowe jeśli sprowadzam z USA lub np Chin(ale to nie UE). Płacę wtedy za paczkę wstrzymaną przez urząd celny.

Jeśli to w czymś pomoże to moim towarem będą głównie rzeczy związane z techniką warsztatową( narzędzia , chemia techniczna) oraz części i akcesoria motocyklowe , motocykle.

Do góry stronyOffline

Strona 20 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,