Str 15 z 96 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-01-18 22:31:10 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
witek87 | Post #2 Ocena: 0 2009-01-18 22:33:48 (17 lat temu) |
Z nami od: 17-01-2009 |
A czy oni sprawdzaja konta bankowe? Tzn np poprosza o wyciagi, czy tylko papiery typu przychod rozchod?
Pytam, bo jesli wlicze np koszty telefonu domowego i go rozbije to bym direct debit bym zostawil dalej na koncie prywatnym, a na koncie firmowym bym mial tylko transakcje, ktore maja 100% wspolnego z firma. |
reivilo | Post #3 Ocena: 0 2009-01-18 22:37:46 (17 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: 2009-01-18 22:33:48, witek87 napisał(a): A czy oni sprawdzaja konta bankowe? Tzn np poprosza o wyciagi, czy tylko papiery typu przychod rozchod? Pytam, bo jesli wlicze np koszty telefonu domowego i go rozbije to bym direct debit bym zostawil dalej na koncie prywatnym, a na koncie firmowym bym mial tylko transakcje, ktore maja 100% wspolnego z firma. a firme masz w domu czy poza domem? Mozesz telefon wrzycic na firme Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
witek87 | Post #4 Ocena: 0 2009-01-18 22:47:40 (17 lat temu) |
zarejstrowana jest na adres domowy. no dobra telefon caly moge wrzucic, a co np z mieszkaniem... powiedzmy ze wrzucam 30%, ale chce zeby czynsz dalej pobierali z konta osobistego. Beda sie pytali o statementy z osobistego czy wystraczy umowa wynajmu?
Jeszcze jedno. Jesli chce telefon na firme to musze tak jak w polsce miec umowe na firme, czy moge sobie tam wrzucic moj prywatny nr ktory uzywalem dotychczas (umowa sie jeszcze nie skonczyla) bez zadnego aneksu do umowy? |
Rrrr | Post #5 Ocena: 0 2009-01-18 22:58:40 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
Cytat: W PL na wszytko trzeba miec papierek dlatego dziwi mnie to, ze tutaj mozna sobie cos samemu wypisac, nie trzeba miec faktur ze zostalo kupione na firme, a jako potwierdzenie wystarczy statement z banku albo wydruk zestawienia lub poprostu byle co z informacja, ze sie kupilo i zaplacilo. tu tez trzeba miec. jeszcze do niedawna rozne podejrzane agencje wciskaly takie kity ludziom, ze nie musza miec kwitkow, ani w ogole niczego. to nie jest prawda. jesli nie ma kwitka/rachunku/faktury to nalezy zakup udowodnic przedstawiajac wyciag z banku lub karty kredytowej. Revenue toleruje brak papierow w przypadku bardzo malych kwot, jesli uzyskanie dowodu zakupu nie bylo w danym przypadku mozliwe. ale generalnie papiery trzeba miec na wszystko inne. tyle osob jest tu self-employed, a nikt nie czyta wytycznych jakie podaje Revenue?? Cytat: Basic records you must keep
Your basic records will normally include: - a record of all your sales, with copies of any invoices you've issued - a record of all your business purchases and expenses - invoices for all your business purchases and expenses, unless they're for very small amounts - details of any amounts you personally pay into or take from the business - copies of business bank statements You or your accountant use these records to create a profit and loss account - which shows the sales income you've received and the expenses you've paid, and what profit/ loss you've actually made. http://www.hmrc.gov.uk/sa/rec-keep-self-emp.htm |
|
|
vitek | Post #6 Ocena: 0 2009-01-18 23:36:02 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Te zasady chyba nie różnią się zbytnio od tego co jest w Polsce...
The Mythbuster
|
witek87 | Post #7 Ocena: 0 2009-01-19 00:22:29 (17 lat temu) |
a czym sie rozni records od invoices? invoice jest recordem, ale record moze, ale nie musi byc invoicem...
bo pisze, ze musze miec invoice na wszytko co kupilem i na co wydalem. a co jak ktos nie moze dac invoice? czy wedlug tego na stacji benzynowej mam prosic o invoice czy wystarczy zwykla receipt? a w sklepie? a co z rachunkami? mam na wszytko prosic o invoice czy moze wystarczy rachunek lub umowa? troche jest nielogiczna ta informacja. Albo poprostu ja sie doszukuje dziury w calym ![]() |
Rrrr | Post #8 Ocena: 0 2009-01-19 13:15:52 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
Cytat: 2009-01-19 00:22:29, witek87 napisał(a): a czym sie rozni records od invoices? invoice jest recordem, ale record moze, ale nie musi byc invoicem... bo pisze, ze musze miec invoice na wszytko co kupilem i na co wydalem. a co jak ktos nie moze dac invoice? czy wedlug tego na stacji benzynowej mam prosic o invoice czy wystarczy zwykla receipt? a w sklepie? a co z rachunkami? mam na wszytko prosic o invoice czy moze wystarczy rachunek lub umowa? troche jest nielogiczna ta informacja. Albo poprostu ja sie doszukuje dziury w calym ![]() records to wszystko co odnosi sie do Twojej dzialalnosci - czyli rachunki i faktury, wyciagi z banku, arkusz excela ze szczegolami wszystkich transakcji (lub na papierze), wszelkie dokumenty,itp. przy zakupach wystarczy rachunek (receipt). jak placisz za uslugi to powinienes dostac fakture. |
tomasz30 | Post #9 Ocena: 0 2009-01-19 14:21:32 (17 lat temu) |
Z nami od: 29-12-2008 Skąd: salford |
Mam pytanie czy wie ktos jak i gdzie trzeba szukac wiadomosci na temat jakichs dotacji z unii na otworzenie wlasnego biznesu w anglii?dzieki
[ Ostatnio edytowany przez: tomasz30 19-01-2009 14:22 ] |
Post #10 Ocena: 0 2009-01-19 21:37:00 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|