A odpwiadajac na pytanie - jaki dokument jest potwierdzeniem mojego przychodu w handlu internetowym
to jest zrobione przez ciebe zestawienie sprzedazy np, na podst. wydrukow z konta,lub zestawienie z allegro
Str 13 z 96 |
|
---|---|
reivilo | Post #1 Ocena: 0 2009-01-18 11:26:15 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
tosia1 - po pierwsze w dystusji o VAT racje miala Rrrr nie mozna odliczac VAT jesli nie jest sie zarejestrownaym platnikiem VAT i to bylo meritum sporu - to byl moj blad do ktorego sie przyznalam
A odpwiadajac na pytanie - jaki dokument jest potwierdzeniem mojego przychodu w handlu internetowym to jest zrobione przez ciebe zestawienie sprzedazy np, na podst. wydrukow z konta,lub zestawienie z allegro Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
reivilo | Post #2 Ocena: 0 2009-01-18 12:00:08 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-01-17 22:02:57, witek87 napisał(a): Czy dostaniemy jakies potwierdzenie zalozenia dzialalnosci czy bedzie nim poprostu pierwsze wezmanie do zalpaty za NI? nie dostaniecie nic w stylu- macie firme ma nr taki i taki etc .. dopiero pierwsza informacja to pismo z wartoscia NI do zaplaty. I tu informacja dla przyszlych zakladaczy firm - jeslli to robicie on line i koniecznie chacecie miec jakies potiowerdzenie o sobie wydrukujcie - ale uwazam ze to bez sensu Cytat: Z tego co tutaj przyczytalem wychodzi, ze jesli nie jestem zarejstrowanym platnikiem VAT to nie moge sobie go odliczc za zadne kupione rzeczy na firme, np komputer. Czyli jako koszt prowadzenia dzialalnosci mam podac wartosc z VAT-em?
Jesli cos kupuje i sprzedaje to nadplacam lud dostaje roznice VAT-u? Kiedy ją płace? Na koniec roku podatkowego? Mozna by to powiedzeic tak jesli sie nie rejestrujemy jaki platnik VAT - VAT nas nie interesuje a wszystkie wartosci obliczamy , rozliczamy ( wszczegolnie jesli chodzi o koszty) w kwotach brutto Cytat: Czy musze trzymac papierowe kopie wszytkich paragonow i faktur, ktore wystawialem czy wystarczy, ze mam ich elektroniczna wersje na komputerze? masz wybrac bezpieczna forme przechowywania "ksiegowosci" firmy przez 5 lat i 10 m-cy
Cytat: Jezeli kupuje cos w sklepie online i oni pisza mi, ze nie moga mi wyslac paragonu (dziwne), to czy jako potwierdzenie wystarczy wydrukowanie maila z potwierdzeniem zamowienia?
mozesz sobie sam wystawic potwierdzenie zakupu , choc potwierdzenie przelewu pieniedzy jest juz dowodem zakupu Cytat: Czy zostana do mnie wyslane wszystkie formy, ktore musze wypelnic, zeby rozliczyc sie z roku podatkowego, czy musze sam je zdobyc i pamietac o terminach?
tak - tak i to z informacja do kiedy trzeba sie rozliczyc , potem potwierdzenie rozliczenia , kwote podatku do zaplaty znow z terminami Cytat: Czy przy rozliczeniu musze przestawiac wszytkie rachunki, czy wystarczy, ze napisze im jakie mialem koszty, a jakie przychody i od tej roznicy zaplace podatek lub nie?
przy rozliczeniu w stosowne rubryki wpisujesz kwoty - pzrychodu, kosztow. Jesli obroty firmy sa do trzydziestu kilku tysiecy funtow - tylko kwoty ogolem - koszty, przychody.Jesli powyzej - koszty sie rozbija 'gatunkowo'. Cytat: Rozumiem, ze jesli sprzedaje cos tylko dla klijentow indywidualnych to wystawianie zwyklego paragonu wystarczy i nie musze nigdzie odnotowywac danych komu to sprzedalem? Muszę to tylko robic jesli wystawiam rachunek innej firmie?
firmie tez mozesz wystawic paragon [ Ostatnio edytowany przez: reivilo 18-01-2009 18:36 ] Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
witek87 | Post #3 Ocena: 0 2009-01-18 14:15:44 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-01-2009 |
Sam moge sobie wystawic potwierdzenie kupna?
Robie w wordzie tabelke, pisze co kupilem i za ile i to wystarczy? Z tego co tutaj piszecie to nie musze trzymac zadnch dokumentow potwierdzajacych kupno czegokolwiek. Wystarczy, ze sam sobie wystawie takie potwierdzenie, ze je kupilem? Wiem, ze sprzedajesz na allegro. Robisz sobie zestawienie w zlotowkach czy w funtach? Mozna np zrobic tak, ze cala sprzedarz do Polski odnotowywuje w zlotowkach i na koniec roku rozliczeniowego przeliczam na funty i to wpisuje we wniosku podatkowym, czy musze przeliczac kazdy rachunke weglug przelicznika z dnia w ktorym go wystawilem? A moze mozna im podac ze sprzedalem tyle w funtach, tyle w zlotowkach i oni sobie to sami przeliczaja? Aha, jeszcze jedno. Jezeli nie dostaje zadnych numerow identfikacyjnych typu NIP i REGON to na rachunkach, ktore wystawiam, wystarczy ze napisze nazwe firmy i adres? Nie musze tez przybijac zandej pieczatki ani sie podpisywac? |
tosia1 | Post #4 Ocena: 0 2009-01-18 14:52:15 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2009 |
Dziękuję za odpowiedz i przepraszam,ze wtrąciłam się miedzy Ciebie i Rrr w sprawie Vat-u...!!!
|
reivilo | Post #5 Ocena: 0 2009-01-18 18:03:34 (16 lat temu) |
Cytat: Sam moge sobie wystawic potwierdzenie kupna?
Robie w wordzie tabelke, pisze co kupilem i za ile i to wystarczy? teoretycznie tak ale traktowalabym to jako 'wyjscie awaryjne',i odstepstwo od zasady a nie regule, zdecydowna wiekszosc zakupow powinna byc potwierdzona paragonem/invoicem Cytat: Z tego co tutaj piszecie to nie musze trzymac zadnch dokumentow potwierdzajacych kupno czegokolwiek. Wystarczy, ze sam sobie wystawie takie potwierdzenie, ze je kupilem?
masz obowizek przechowywania wszelkich dokumentow ksiegowych przez 5 lat i 10 m-cy Cytat: wiem, ze sprzedajesz na allegro. Robisz sobie zestawienie w zlotowkach czy w funtach?
Mozna np zrobic tak, ze cala sprzedarz do Polski odnotowywuje w zlotowkach i na koniec roku rozliczeniowego przeliczam na funty i to wpisuje we wniosku podatkowym, czy musze przeliczac kazdy rachunke weglug przelicznika z dnia w ktorym go wystawilem? A moze mozna im podac ze sprzedalem tyle w funtach, tyle w zlotowkach i oni sobie to sami przeliczaja? powiem tak - nie wiem jak tutejszy urzad jej krolewskiej mosci podchodzi do kwestii przeliczania dla malych firm,moze sa lagodzniejsze w tym temacie. Ja zastosowalam zasade wyniesiona z pl zgodna z rachunkowoscia miedzunarodowa i przeliczam wg kursu na dany dzien - w funtach - rozliczasz sie w UK i taka waluta tu obowazuje . Jest z tym troche roboty ale od czego arkusz kalkulacyjny i jego formuly. Cytat: Aha, jeszcze jedno. Jezeli nie dostaje zadnych numerow identfikacyjnych typu NIP i REGON to na rachunkach, ktore wystawiam, wystarczy ze napisze nazwe firmy i adres? Nie musze tez przybijac zandej pieczatki ani sie podpisywac?
dokladnie , warto dodac date [ Ostatnio edytowany przez: reivilo 18-01-2009 20:06 ] Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
|
|
witek87 | Post #6 Ocena: 0 2009-01-18 19:46:04 (16 lat temu) |
zapytam inaczej. co to sa dokumenty ksiegowe?
|
reivilo | Post #7 Ocena: 0 2009-01-18 20:09:20 (16 lat temu) |
Rozne dziwne papierki bedace potwierdzeniem operacji do ksiegowani
-rachunki, paragony, faktury, zestawienia sprzedazy, umowy, i mnostwo innych w zaleznosci od tego co sie robi Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2009-01-18 20:19:38 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2009-01-18 19:46:04, witek87 napisał(a): zapytam inaczej. co to sa dokumenty ksiegowe? Wszystkie dokumenty stanowiace dowody o dochodach i wydatkach firmy... |
witek87 | Post #9 Ocena: 0 2009-01-18 21:16:13 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-01-18 12:00:08, reivilo napisał(a): mozesz sobie sam wystawic potwierdzenie zakupu , choc potwierdzenie przelewu pieniedzy jest juz dowodem zakupu Przypuscmy ze: nie mam parogonu ani faktury na laptopa i placilem gotowka. Moge sobie napisac w wordzie, ze kupilem laptopa model taki a taki, wtedy i wtedy, zaplacilem za niego tyle i tyle i to bedzie potwierdzenie zakupu? |
vitek | Post #10 Ocena: 0 2009-01-18 21:45:47 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Nie ma takiej możliwości że nie masz paragonu. Zawsze dostajesz go w sklepie, nawet kupując pietruszkę a co dopiero laptopa. No chyba że ukradłeś
![]() The Mythbuster
|