Str 12 z 96 |
|
---|---|
yG | Post #1 Ocena: 0 2009-01-16 11:56:43 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-05-2007 Skąd: londyn |
reivilo kawal swietnej roboty! Twoje informacje to gotowe rozwiazanie a dla sceptykow i niedowiarkow to co najmniej solidny punkt zaczepienia.
Ja mam pytanie co do kosztow SE. Idac tropem rozumowania, ktore przedstawilas wczesniej wychodzi, ze tak ale wolalabym sie upewnic. Czy mozna do kosztow zaliczyc prezenty dla klientow z okazji urodzin, pod choinke itp? Mam na mysli drobne upominki tak powiedzmy ok £40 na osobe? |
reivilo | Post #2 Ocena: 0 2009-01-16 12:21:14 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Sa to koszty tzw marketingu i reklamy Ale nie odniose sie do kwoty gdyz kazdy musi sie wykazac rozsadkiem co do wielkosci i stosownosci tego typu prezentow. Wartosc z pewnoscia jest uzasadniona obrotami firmy jak rowniez "przydatnoscia" czy " strategicznoscia" danego kontrahenta.
Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
tosia1 | Post #3 Ocena: 0 2009-01-16 14:01:27 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2009 |
Dziękuję za odpowiedż , a tym samym za cierpliwość!!!
|
tosia1 | Post #4 Ocena: 0 2009-01-16 18:47:41 (16 lat temu) |
Kiedyś,dawno,dawno temu miałam sklepik,byłam na ryczałcie+vatowcem,całą księgowość prowadziłam sama i wiesz co? To Ty zamieniasz prawdę ,jaką pisze ,,reivilo,,w kompletną bzdurę !!! Przykro mi ,ale wiesz coś piąte przez dziesiąte i tworzysz jakieś bajki dla ludzi,dla których jeśli nie maja na ten temat wiedzy, jest czarną magią....!!!
Ta wypowiedz dotyczy ,,Rrrr,,w dużo wczesniejszej wypowiedzi na temat Vat. [ Ostatnio edytowany przez: tosia1 16-01-2009 20:43 ] |
tosia1 | Post #5 Ocena: 0 2009-01-16 20:44:01 (16 lat temu) |
Kiedyś,dawno,dawno temu miałam sklepik,byłam na ryczałcie+vatowcem,całą księgowość prowadziłam sama i wiesz co? To Ty zamieniasz prawdę ,jaką pisze ,,reivilo,,w kompletną bzdurę !!! Przykro mi ,ale wiesz coś piąte przez dziesiąte i tworzysz jakieś bajki dla ludzi,dla których jeśli nie maja na ten temat wiedzy, jest czarną magią....!!!
|
|
|
Rrrr | Post #6 Ocena: 0 2009-01-16 21:02:28 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
Cytat: 2009-01-16 20:44:01, tosia1 napisał(a): Kiedyś,dawno,dawno temu miałam sklepik,byłam na ryczałcie+vatowcem,całą księgowość prowadziłam sama i wiesz co? To Ty zamieniasz prawdę ,jaką pisze ,,reivilo,,w kompletną bzdurę !!! Przykro mi ,ale wiesz coś piąte przez dziesiąte i tworzysz jakieś bajki dla ludzi,dla których jeśli nie maja na ten temat wiedzy, jest czarną magią....!!! ja mam nadzieje ze ludzie ktorzy zadaja tu pytania potwierdzaja pozniej te odpowiedzi w Revenue bo ze Tobie sie wydaje ze ja bajki pisze to nie znaczy ze tak jest ![]() Cytat: 2009-01-16 11:56:43, yG napisał(a): Czy mozna do kosztow zaliczyc prezenty dla klientow z okazji urodzin, pod choinke itp? Mam na mysli drobne upominki tak powiedzmy ok £40 na osobe? tylko jesli to nie jedzenie (czekoladki to tez jedzenie) lub alkohol. |
tosia1 | Post #7 Ocena: 0 2009-01-16 21:48:14 (16 lat temu) |
Przeczytałam wszystkie wiadomości,ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi,jaki dokument jest potwierdzeniem mojego przychodu w handlu internetowym, a konkretnie na allegro? Mam zamiar otworzyć działalność-SE,żeby mieć dostęp do hurtowni, konto internetowe mam , wiec co z tym przychodem? Nie będę płatnikiem Vatu!!!
Może otrzymam zrozumiałą odpowiedz od bajkopisarza??? ![]() |
witek87 | Post #8 Ocena: 0 2009-01-17 22:02:57 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-01-2009 |
No to teraz ja mam kilka pytan
![]() Wczoraj wyslalem wniosek online zeby zalozyc partnership z bratem. (wyslalismy obydwaj). Czy dostaniemy jakies potwierdzenie zalozenia dzialalnosci czy bedzie nim poprostu pierwsze wezmanie do zalpaty za NI? Z tego co tutaj przyczytalem wychodzi, ze jesli nie jestem zarejstrowanym platnikiem VAT to nie moge sobie go odliczc za zadne kupione rzeczy na firme, np komputer. Czyli jako koszt prowadzenia dzialalnosci mam podac wartosc z VAT-em? Jesli cos kupuje i sprzedaje to nadplacam lud dostaje roznice VAT-u? Kiedy ją płace? Na koniec roku podatkowego? Czy musze trzymac papierowe kopie wszytkich paragonow i faktur, ktore wystawialem czy wystarczy, ze mam ich elektroniczna wersje na komputerze? Jezeli kupuje cos w sklepie online i oni pisza mi, ze nie moga mi wyslac paragonu (dziwne), to czy jako potwierdzenie wystarczy wydrukowanie maila z potwierdzeniem zamowienia? Czy zostana do mnie wyslane wszystkie formy, ktore musze wypelnic, zeby rozliczyc sie z roku podatkowego, czy musze sam je zdobyc i pamietac o terminach? Czy przy rozliczeniu musze przestawiac wszytkie rachunki, czy wystarczy, ze napisze im jakie mialem koszty, a jakie przychody i od tej roznicy zaplace podatek lub nie? Rozumiem, ze jesli sprzedaje cos tylko dla klijentow indywidualnych to wystawianie zwyklego paragonu wystarczy i nie musze nigdzie odnotowywac danych komu to sprzedalem? Muszę to tylko robic jesli wystawiam rachunek innej firmie? Z gory dzieki za odpowiedz. Ktos sie pytal o podatki jesli sie sprzedaje rzeczy do Polski. Tak dlugo jak nie ma siedzby w Polsce tak dlugo nie trzeba sie z nimi rozliczac. Na tej stronie: www.vat.pl, znalazlem informacje, ze mozna miec na terytorium Polski magazyn i jesli z niego sie wysyla towary to sie nie placi podatku w Polsce. |
witek87 | Post #9 Ocena: 0 2009-01-17 22:51:30 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-01-2009 |
Przepraszam za podwojnego posta, ale wlasnie przeczytalem: http://www.hmrc.gov.uk/vat/vat-introduction.htm
How VAT is charged and accounted for For items which are standard rated or reduced rated for VAT, VAT is charged to the buyer (output tax) by the VAT registered seller. This VAT is reclaimed by the VAT registered buyer (input tax) after goods and services are purchased. If you are registered for VAT generally you charge VAT on your business sales and reclaim VAT on your business purchases. The difference between the VAT you charge and the VAT you are reclaiming is the amount of VAT you must pay to HMRC. If the value of the VAT you reclaim is more than the value of the VAT you charge, then HMRC pays you. If you are not registered for VAT, you do not charge VAT on your sales. You still pay VAT on your purchases and you cannot reclaim this VAT. Wyglada na to Rrrr ma racje co do VAT-u. Moje poprzednie pytanie o VAT jest nieaktualne, sam na nie odpowiadam. Jesli nie jestem zarejstrowany jako platnik VAT-u to: 1.Za wszystkie wydatki na firme place VAT i nie ma mozliwosci, zeby go odliczyc 2.Jesli kupuje jakis przedmiot w celu jego sprzedarzy, to place VAT przy jego kupnie, ale klient ktoremu go sprzedaje nie placi VAT-u. Czyli kupuje cos za 100 funtow + 15% VAT = 115 funtow. Sprzedaje to za 200 funtow. Nie naliczym zadnego VAT-u. 85 funtow to moj czysty zysk. |
Rrrr | Post #10 Ocena: 0 2009-01-17 23:33:39 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
witek, gratuluje rozsadku! najszybciej znajdziesz wiarygdne info u zrodla. wszystko zrozumiales prawidlowo.
tosia-samosia, zatrudnij ksiegowego to sie dowiesz. ja nie bede bajek specjalnie dla ciebie pisac, bo mi sie nie chce ![]() |