Witam Państwa.Jak wielu Polaków w Londynie postanowiłam wraz ze swoim partnerem otworzyc własny biznes. Z każdej strony słychac słowa zachęty jak to łatwo zrobić.
Poszukując informacji,natknełam się na ogłoszenie w tygodniku Cooltura firm Target accounting i B & F Serwices o organizowanym w POSK dnia 08.05.07 seminarium pod tytułem „ STARTUJ W BIZNESIE Z BPCC ’’ (British Polish Chamber of Commerce)
Od razu zadzwoniłam i zarezerwowałam miejsca dla nas i moich przyjaciół.
Seminarium rozpoczeło sie od entuzjastycznego przyjecia nas przez Pana który stwierdził że nie spodziewał się aż takiej ilości zainteresowanych ok 150 osób !! i przedstawienia nam przybyłych tam ważnych osobistości które, jak mysleliśmy wniosą coś ważnego od siebie lecz....zamiast zadowolenia jestesmy bardzo rozczarowani i zniesmaczeni. Według ogłoszenia które brzmiało: „...Nasi eksperci wytłumaczą od czego zacząć,jak uzyskać niezbedną pomoc oraz jak zdobyć środki finansowe potrzebne do założenia firmy.Po prezentacji bedą udzielali porad i odpowiadali na pytania z sali...” spodziewalismy sie wyczerpujących i satysfakcjonujących informacji i pomocy. Nic z tego,samo spotkanie miało charakter reklamowy ,nic konkretnego nie zostało powiedziane a na pytania z sali z których można było wyciagnąć więcej informacji niz od osób prowadzących, otrzymywalismy odpowiedzi lakoniczne i wymijające. Pragnę również nadmienić, iż za to spotkanie trzeba było zapłacić 18Ł od osoby!!
Był w tym poczęstunek i lampka wina lecz nie przekłada sie to do wagi informacji tego seminarium (kto na tym faktycznie zyskał?) A wszystko co zostało powiedziane mozna przeczytac w internecie.
Dla porównania mogę poinformowac że dnia 8 marca Angielska firma zorganizowała spotkanie z okazji Dnia Kobiet „ Kobieta w biznesie” która ,nie dość że była bezpłatna to mozna tam było dowiedziec się dużo ,dużo więcej a poczęstunek składał się z pięciu dań obiadowych,deserów,szampana,kawy i herbaty!!
Nie rzecz w tym że liczylismy na poczęstunek, lecz na konkretne informacje i pomoc ale okazało sie że płaciliśmy za mozliwość zareklamowania sie w/w firm i ogladanie niekompetętnych osób.
Na koniec ,pragnę przestrzec osoby zainteresowane takimi seminariami ,żeby się nie dały nabierać takim firmom ktore naszym kosztem robią sobie reklamę!!
angelpat