Str 2 z 3 |
|
---|---|
CuriousCatAlive | Post #1 Ocena: 0 2024-07-06 12:54:34 (10 miesięcy temu) |
Konto usunięte |
Daavid jezeli masz juz numer UTR to nie zglaszasz teraz otwarcia dzialalnosci tylko zglaszasz przychody, termin jak powyzej a najlepiej zglos od razu po zakonczeniu roku podatkowego w kwietniu 2025 to nie bedzie Ci termin wisial nad glowa. Zwroc tylko uwage przy rozliczeniu ze jezeli nalezny bedzie podatek za ta dzialalnosc za ten rok, to zaznacz ze obecnie nie masz przychodow z tego tytulu, inaczej beda chcieli w lipcu 2026r zaliczke 50% takiego samego podatku na nastepny rok... to jezeli sam sie rozliczysz ale warto samemu bo po co placic dodatkowo przy niewielkim przychodzie
"Curiosity killed the cat", they say.
|
daavid | Post #2 Ocena: 0 2024-12-28 18:58:06 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Wrócę do tematu. Jest jakaś data do której muszę otworzyć działalność?
Mam nr UTR, zrobiłem ok 1200 funtów gdzieś w maju. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 28-12-2024 19:01 ] |
KwiatPaproci | Post #3 Ocena: 0 2024-12-28 21:57:53 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-11-2024 Skąd: Meme |
Rok podatkowy w UK trwa od 6 kwietnia do 5 kwietnia nastepnego roku.
Wiec jezeli zarobiles te pieniadze w maju 2024 r., to rozliczysz sie po 5 kwietnia 2025. Najlepiej rozliczyc sie jak najwczesniej, ale oczywiście po zakonczeniu roku rozliczeniowego czyli w kwietniu. --- Jezeli masz numer UTR to juz niczego nie musisz otwierac. Upewnij sie tylko ze na Twoim internetowym koncie Self Assessment, czyli tam gdzie widnieje twoj UTR, sa aktualne dane. Jesli nie to uaktualnij, na przykład adres jesli zmieniles itp. [ Ostatnio edytowany przez: KwiatPaproci 28-12-2024 22:02 ] |
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2024-12-29 16:20:56 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Ja tez nie rozumiem o co pytasz, bo jak masz unique tax reference number, to juz jestes self employed ( samozatrudniony) .
Chyba, ze chodzi ci o otwarcie ltd. Z tego co rozumiem, jako sole trader masz UTR a jesli chcesz otworzysz innego typu dzialanosc, czy tam przekwalifikowac sie na compańy ltd to chyba sie to jakos zmienia. Nie wiem w sumie, czy potem takie company ltd ma tylko nr company, czy maja tez utr. U mnie ( pacjenci) czasem maja utr, czasem nie ( albo nie wiedza, ze maja). Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
rafald | Post #5 Ocena: 0 2024-12-29 16:50:44 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2024-12-29 16:20:56, galadriel napisał(a): Ja tez nie rozumiem o co pytasz, bo jak masz unique tax reference number, to juz jestes self employed ( samozatrudniony) . No nie do końca - możesz mieć wymóg składania self assessment bez self-employment. |
|
|
ZlotaPerla2 | Post #6 Ocena: 0 2024-12-29 16:59:26 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
tiaaa, jak za wynajem domu
![]() Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
daavid | Post #7 Ocena: 0 2024-12-29 17:13:27 (5 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-12-29 16:20:56, galadriel napisał(a): Ja tez nie rozumiem o co pytasz, bo jak masz unique tax reference number, to juz jestes self employed ( samozatrudniony) . Chyba, ze chodzi ci o otwarcie ltd. Z tego co rozumiem, jako sole trader masz UTR a jesli chcesz otworzysz innego typu dzialanosc, czy tam przekwalifikowac sie na compańy ltd to chyba sie to jakos zmienia. Nie wiem w sumie, czy potem takie company ltd ma tylko nr company, czy maja tez utr. U mnie ( pacjenci) czasem maja utr, czasem nie ( albo nie wiedza, ze maja). Z tego co rozumiem to kierowcy mają rejestrowane LTD. Coś się kiedyś pozmieniało, niby nie można, ale jakoś to jest obchodzone. Jak zaczynałem to mówiono mi żebym się tym nie przejmował, bo mam pełno czasu, ect. Koniec był taki, że porobiłem tam trzy tygodnie i znalazłem sobie coś innego. Jakieś rachunki na jakąś aplikację dostawałem, ale jak skończyłem to nawet nie mam do tego dostępu, bo został mi zablokowany. Nie wiem co by się stało gdybym to całkowicie olał, ale za takie pieniądze chyba też nie warto robić sobie problemów. |
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2024-12-29 19:14:28 (5 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-12-29 16:50:44, rafald napisał(a): Cytat: 2024-12-29 16:20:56, galadriel napisał(a): Ja tez nie rozumiem o co pytasz, bo jak masz unique tax reference number, to juz jestes self employed ( samozatrudniony) . No nie do końca - możesz mieć wymóg składania self assessment bez self-employment. Ale nie masz UTR wtedy? Ja robie self assessment bez UTR, bo dwie roboty Paye mialam. UTR sie dostaje jak sie rejestrujesz jako self employed, czyli albo sole trader albo ltd Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
galadriel | Post #9 Ocena: 0 2024-12-29 19:16:08 (5 miesięcy temu) |
Daavid kierowcy ciezarowek zwykle widze maja ltd, al delivery drivers, np evri, amazon itp sa sole trader z UTR.
Przynajmniej ci co sa na UC, bo z takimi mam do czynienia tylko poki co. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 29-12-2024 19:16 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
daavid | Post #10 Ocena: 0 2024-12-29 20:13:29 (5 miesięcy temu) |
Numer mam prawdopodobnie dlatego, że kiedyś miałem zarejestrowaną działalność. Jeśli podam do hrmc, że w maju dodatkowo zarobiłem £1200 to to nie załatwi sprawy? W tym kontekście to ja będę stratny, bo podałbym całą kwotę brutto, oni to powiększyli o jakąś opłatę za obsługę, wydaje mi się, że polegało to na tym, że pracowałem tam przez inną firmę jako jakiś subkontraktor.
|