|
---|---|
galadriel | Post #1 Ocena: 0 2022-10-30 07:52:26 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Jak w praktyce wyglada ten proces. Rejestruje sie czlowiek i co dalej?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
galadriel | Post #2 Ocena: 0 2022-11-04 19:02:53 (3 lata temu) |
No jak, nikt tu nie jest SE? Zaklada sie ten UTR number i co dalej? Raz do roku podatek, nie jak wszyscy inni co miesiac?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
dominikana36 | Post #3 Ocena: 0 2022-11-04 19:49:18 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Nic dalej
![]() Rok rozliczeniowy dla sole trade jest taki jak podatkowy. Jak zalozysz dzialalnosc np teraz, to twoj rok podatkowy sie skonczy 5/04/2023. Bedziesz miala czas do konca stycznia 2024, zeby zlozyc self-assessment i bodajze 6m-cy zeby zaplacic podatek. Nie musisz miec business account, tylko zobacz czy twoje konto biezace nie ma ograniczen co do wplat z samozatrudnienia. A i zazwyczaj w umowie najmu jest napisane , ze nie mozezs miec dzialanosci zarejestrowanej na adresie najmu, ale tym bym sie nie przejnmowala bo jak nie masz LTD to to jest nie do sprawdzenia. |
Wembley75 | Post #4 Ocena: 0 2022-11-04 19:57:22 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-12-2021 Skąd: Wembley |
Zbieraj wszystkie rachunki
Kup sobie książeczkę invoice ... Można zarejestrować działalność 3 miesiące wstecz . |
galadriel | Post #5 Ocena: 0 2022-11-04 19:57:47 (3 lata temu) |
Czyli jak ktos np zaklada SE jako np, copywriter dla powiedzmy jakiejs firmy z Canady to wystarczy zrobic to UTR i potem sie juz samemu z tego rozliczac z HMRC jak przyjdzie na to czas. I tyle, tak?
@Wembley, @Dom.. ja nie dla siebie pytam. Wiem jak to wyglada z punktu widzenia UC, tylko chodzi mi wlasnie o te pierwsze kroki. Po prostu rejestracja online na gov i potem radz sobie sam. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 04-11-2022 20:00 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
|
|
dominikana36 | Post #6 Ocena: 0 2022-11-04 20:03:29 (3 lata temu) |
Tak.
Odprowadzasz podatek od dochodu, zgodnie z progami podatkowymi dla zatrudnionych i zazwyczaj groszowy NI. Do rozliczenia nie wysylasz zadnych dokumentow, faktur, rachunkow , nic. Tylko deklaracje. Moga Cie sprawdzic 5 lat wstecz. Nie znam zadnego sole trade z obrotem ponizej 75 tys (nie mylic z dochodem), ktorego by sprawdzili ![]() |
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2022-11-04 20:11:45 (3 lata temu) |
Ok, to brzmi dobrze jesli takie proste.
Mam paru korepetytorow (jak ktos udziela korepetycji to jak to sie to to zwie) ksiegowych, copywriter, tlumaczy, sprzataczki i kierowcow. SE to jedna z opcji. Ci od powyzej 75 tys + to pewnie rejestruja sie na Kajmanach czy cos; ) Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
dominikana36 | Post #8 Ocena: 0 2022-11-04 20:18:02 (3 lata temu) |
Proste. I w miare jasno opisane na gov.uk
Te 75tys to obrot Gal, nie dochod ![]() Chociaz teraz jak podniosa do 26% to trzeba bedzie dobrze przeliczyc... [ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 04-11-2022 20:18 ] |
rafald | Post #9 Ocena: 0 2022-11-04 20:37:57 (3 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2022-11-04 20:11:45, galadriel napisał(a): Mam paru korepetytorow (jak ktos udziela korepetycji to jak to sie to to zwie) korepetytor - tutor System jest bardzo prosty i łatwo się rozliczyć. Wystawiasz rachunki za wykonane zlecenia - to jest twój przychód. Zbierasz rachunki za wydatki związane z uzyskaniem przychodu czyli np. telefon, paliwo itp. czyli koszty. Ważne, aby były związane z wykonywanym zajęciem i proporcjonalne czyli telefon używany prywatnie i do pracy - dzielisz rachunki proporcjonalnie (mniej więcej - nikt nie będzie każdej poszczególnej rozmowy sprawdzał jak polska skarbówka). Warto to posprawdzać na samym początku, żeby nie pominąć odliczeń. Od przychodu odejmujesz koszty i masz dochód od którego obliczasz podatek. I dokładnie - podatek raz w roku, więc warto coś odłożyć. Budowlańcy mają trochę inaczej przy CIS scheme - mają potrącenia regularnie odliczane przez firmę, dla której są podwykonawcą. Set up as a sole trader Przy wyższych dochodach warto rozważyć rejestrację jako Limited company - z uwagi na fakt, że corporation tax miał jedną stawkę 19% a przy zatrudnieniu czy self employment są już progi: basic (20%), higher (40%) i additional (45%) Income Tax rates and personal allowances Do tego dochodzą National Insurance Contributions - nie do końca prawda, że groszowe bo chociaż tzw. Class 2 to rzeczywiście 3.15 tygodniowo to przy dochodzie powyżej 11908 zaczynasz płacić Class 4 procentowo od dochodu (znów bardziej opłacalne przy wyższym dochodzie ltd): Rates and allowances: National Insurance Contributions [ Ostatnio edytowany przez: rafald 04-11-2022 20:48 ] |
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2022-11-04 21:07:24 (3 lata temu) |
No chodzilo mi o to jak to to jest po polsku ale ko zgadlam- korepetytor; )
Dzieki, niby prosto na gov. jest opisane, ale nie prosto. Ja wole zeby mi lopatologicznie ktos ytlumaczyl. A skoro ja wole, to tym bardziej moi petenci zwlaszcza obcokrajowcy. NINO progi spoko, z tego mam/ mialam szkolenia. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|