2024-10-31 13:39:11, daavid napisał(a):
Tak, jasne, pracowali na czarno, brali zasiłki a teraz płaczą.
Jakie zasilki? Kuroniowke? Nie badz smieszny.
Str 8 z 9 |
|
---|---|
iwona38 | Post #1 Ocena: 0 2024-10-31 14:20:39 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat: 2024-10-31 13:39:11, daavid napisał(a): Tak, jasne, pracowali na czarno, brali zasiłki a teraz płaczą. Jakie zasilki? Kuroniowke? Nie badz smieszny. Nie kupuje w Amazonie.
|
Maat17 | Post #2 Ocena: 0 2024-10-31 16:06:02 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Nigdy nie byłam na kuroniówce, na żadnym welfare, grands, czy job sicker allowance. zadnych benefits w życiu nie brałam nigdzie na świecie.
W Polsce za darmo była edukacja do matury, a tu niby opieka zdrowotna. No ale każdy widzi co chce. Ja to tak sobie myślę, gdzie lepiej na starość (jak już pracować nie będę). Raczej tego nie dożyłe. Kolega tez umarl w pracy. |
iwona38 | Post #3 Ocena: 0 2024-10-31 16:27:58 (7 miesięcy temu) |
Ja to mowie mojemu, ze my i tak mamy dobrze, bo przynajmniej na emeryturze nie bedziemy musieli wynajmowac mieszkania. Znam tu wielu ludzi w moim wieku, ktorzy sa zmuszeni wynajmowac a jak przejda na emeryture to raczej ich stac na to nie bedzie. Ktos powie, ze dostana pomoc od panstwa, no ja bym tego nie byla taka pewna, bo takich ludzi jest coraz wiecej i pewnie tej pomocy dla wszystkich nie wystarczy. Smutne jest to, ze ludzie, ktorzy cale zycie pracowali na dobrostan tego panstwa na starosc sa zostawieni sami sobie. Nie kazdy jest w stanie sam zadbac o swoja emeryture, zycie pisze rozne scenariusze.
Nie kupuje w Amazonie.
|
daavid | Post #4 Ocena: 0 2024-10-31 16:42:31 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
A dlaczego ludzie nie są w stanie sami o siebie zadbać? Nie przez to, że między innymi pomaganie tym co niby nie mogą powodują, że podatki są okropnie wysokie i nie mam na myśli tylko podatku dochodowego?
|
Maat17 | Post #5 Ocena: 0 2024-10-31 17:50:12 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Najczesciej zdrowie “siada”.
Nie zawsze są środki na prywatne leczenie. |
|
|
Turefu | Post #6 Ocena: 0 2024-10-31 17:55:19 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Ja jestem za dbaniem o siebie. Ale czasami jest to trudne. Przez dekade prowadzialam swoja firme sprzatajaca, oczywiscie nie mialam pracodawcy, ktory mi zalozy konto na pension. Kupilam dom pod wynajem, ktory ma byc moim zabezpieczeniem na emeryture. Wkrotce po kupnie wprowadzono prawo zabraniajace landlordom odliczania odsetek kredytu od podatku. Juz nie wspomne o innych ograniczeniach, ktore maja przyjsc. Mam dobrych najemcow i nadzieje, ze dam rade i bede miec dochod z tego domu na starosc. Ale zupelnie nie rozumiem nienawisci do landlordow i checi opodatkowania czego sie da.
|
daavid | Post #7 Ocena: 0 2024-10-31 18:28:25 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2024-10-31 17:55:19, Turefu napisał(a): Ja jestem za dbaniem o siebie. Ale czasami jest to trudne. Przez dekade prowadzialam swoja firme sprzatajaca, oczywiscie nie mialam pracodawcy, ktory mi zalozy konto na pension. Kupilam dom pod wynajem, ktory ma byc moim zabezpieczeniem na emeryture. Wkrotce po kupnie wprowadzono prawo zabraniajace landlordom odliczania odsetek kredytu od podatku. Juz nie wspomne o innych ograniczeniach, ktore maja przyjsc. Mam dobrych najemcow i nadzieje, ze dam rade i bede miec dochod z tego domu na starosc. Ale zupelnie nie rozumiem nienawisci do landlordow i checi opodatkowania czego sie da. To zupełnie proste. Rząd szuka podatków gdzie tylko się da. |
Turefu | Post #8 Ocena: 0 2024-10-31 18:54:29 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Byc moze zle sie wyrazilam. Rzad szuka podatkow gdzie sie da, a to powoduje, ze zadbanie o siebie jest trudne. Probuje zadbac o swoja emeryture, ale jest to utrudniane, a potem slysze, ze czego nie zadbalam o swoja emeryture. Bledne kolo.
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2024-10-31 19:00:28 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Film Maat, zawsze byla, jest i bedzie grupa niezaradnych, z niskimi dochodami.
Wielu na przetrwanie, bo jakos to bedzie, bo nie wyobrazaja sobie zmian miejsca zamieszkania, przejscia na mniejsze/tansze lokum - przyczn masa. Nie ma co sie pocieszac, ze UK lepiej stoi - ponad 14 mln ludzi zyjacych w ubostwie. W Pl studia na uczelniach panstwowych byly i sa bezplatne, nie tylko 'do matury'. A na razie mamy nowy budzet z Downing Street i jak wrazenia? |
iwona38 | Post #10 Ocena: 0 2024-10-31 19:16:07 (7 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-10-31 16:42:31, daavid napisał(a): A dlaczego ludzie nie są w stanie sami o siebie zadbać? Nie przez to, że między innymi pomaganie tym co niby nie mogą powodują, że podatki są okropnie wysokie i nie mam na myśli tylko podatku dochodowego? A ty myslisz, ze podatki by spadly, gdyby nie trzeba bylo pomagac niezaradnym? Ty to jestes dopiero fantasta. Ktos, nie pamietam kto, powiedzial, ze panstwo zeby dzialac nie potrzebuje sciagac z ciebie podatkow, bo zawsze sobie wydrukuje ile potrzebuje. Podatki sa po to zeby trzymac cie za morde. Gospodarka jest tak skonstruowana zeby przecietny Kowalski nigdy nie przebil szklanego sufitu. A co do tutejszego budzetu, no to coz, rkbi sie taki sam syf jak wszedzie. Ludzie wierza, ze jak im podniosa minimalna, to beda miec wiecej. Czytalam nawet takie komentarze, ze ten budzet jest po to zeby zabrac najbogatszym🤣 Co tam, ze ci emeryture wlicza w mase spadkowa, wazne, ze twoj pracodawca zaplaci wiecej podatkow. I zaden glupek nie pomysli, ze mu to zabierze z pensji i jeszcze ceny podniesie. Ludzie... Nie kupuje w Amazonie.
|